-
نتایج یک مطالعه وسیع نشان داد:
هشت الگوی غذایی مؤثر بر سالمندی سالم و افزایش طول عمر
یک مطالعهی گسترده که رژیم غذایی بیش از ۱۰۰,۰۰۰ آمریکایی را در طول ۳۰ سال بررسی کرده است، نشان میدهد که تغذیهی سالم در میانسالی تأثیر قابلتوجهی بر کیفیت زندگی در سالمندی دارد. نتایج این پژوهش بسیار وسیع، نشان میدهد که رژیمهای غذایی سرشار از میوه، سبزیجات، غلات کامل، آجیل، حبوبات و لبنیات کمچرب با سلامت جسمی و روانی بهتر در سالهای پایانی زندگی مرتبط هستند. در مقابل، مصرف بالای چربیهای ترانس، سدیم، نوشیدنیهای شیرینشده و گوشت فرآوریشده با افزایش خطر بیماریهای مزمن و مرگ زودرس همراه است. این یافتهها بار دیگر بر اهمیت اتخاذ رژیم غذایی سالم از سنین پایین برای داشتن جامعهای سلامت تأکید میکنند.
-
بر اساس پژوهش جدید؛
مشکلات بینایی نشانگر اولیه زوال عقل است
چشمها میتوانند یکی از اولین نشانههای زوال شناختی را نشان دهند. پژوهشی جدید نشان میدهد که کاهش حساسیت بینایی میتواند زوال عقل را تا ۱۲ سال پیش از تشخیص پیشبینی کند. در این مطالعه، افراد مبتلا به زوال عقل در شناسایی الگوهای بصری کندتر عمل کردند، که میتواند به آسیب اولیه بخشهای بینایی مغز مرتبط باشد. همچنین، مشکلات حرکات چشم ممکن است در تشخیص چهرهها و کنترل توجه نقش داشته باشند. تحقیقات نشان میدهند که افزایش حرکات چشمی، مانند مطالعه و تماشای تلویزیون، میتواند به تقویت حافظه کمک کند. با این حال، استفاده از ردیابی چشم بهعنوان ابزار تشخیصی هنوز با محدودیتهایی مانند هزینه بالا و پیچیدگی فنی روبهرو است.
-
چرا مراقبت از خواب هم برای کارکنان و هم برای کارفرمایان مفید است؟
در دنیای مدرن، کار و شیوهی انجام آن تأثیر مستقیمی بر کیفیت خواب دارد. شیفتهای کاری نامنظم، سبک زندگی کمتحرک و استرس شغلی از مهمترین عواملی هستند که ریتمهای بیولوژیکی را مختل کرده و منجر به خواب ناکافی و بیکیفیت میشوند. تحقیقات نشان میدهند که شیفتهای شبانه خطر کمبود خواب را ۶۶ درصد افزایش میدهند، درحالیکه کارهای کمتحرک ۳۷ درصد احتمال بروز علائم بیخوابی را بالا میبرند. استرس کاری نیز میتواند با بیشفعال کردن ذهن، خواب را دشوار کند. این مشکلات نهتنها سلامت کارکنان را تهدید میکنند، بلکه باعث کاهش بهرهوری، افزایش غیبت و کاهش کیفیت کار میشوند. بنابراین، ایجاد شرایط کاری سازگار با ریتمهای طبیعی بدن، هم به نفع کارکنان و هم کارفرمایان است.
-
کار در عصر پلتفرمها؛ بیثباتی، فشار کاری و تهدید سلامت کارگران
پیشرفت فناوری و گسترش هوش مصنوعی، ساختار بازار کار را تغییر داده و بسیاری از مشاغل سنتی را بیثبات کرده است. ظهور پلتفرمهای کاری، گرچه فرصتهای جدیدی ایجاد کرده، اما حقوق سلامت کارگران را به خطر انداخته و فشار کاری را افزایش داده است. شرکتها با مدلهای انعطافپذیر، تعهدات خود را کاهش دادهاند و کارگران را در شرایط ناپایدار اقتصادی و بدون حمایتهای قانونی رها کردهاند. در این میان، ساعات کاری نامنظم، عدم امنیت شغلی و فرسودگی ناشی از فشار مداوم، سلامت جسمی و روانی کارگران را تهدید میکند. این مقاله به بررسی پیامدهای این تحولات بر حقوق کارگران، بحران بیثباتی شغلی و راهکارهایی برای مقابله با فشارهای ناشی از اقتصاد پلتفرمی میپردازد. آیا میتوان تعادلی بین بهرهوری فناوری و کرامت انسانی در کار برقرار کرد؟
-
سلامت روان در تهدید شبکههای اجتماعی
ظهور گوشیهای هوشمند و اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی برای همیشه هنجارها در مورد نحوه ارتباط انسان را تغییر داده است. امروزه پیامهای متنی جایگزین تعاملات شخصیتر مانند تماسهای تلفنی شدهاند و هنگامی که مردم زندگی خود را در این شبکهها پخش میکنند دیگر خود واقعیشان نیستند. در پژوهشهای اخیر یک همبستگی قوی بین تنهایی و تکنولوژی شناسایی شده است، به این معنی که احساس تنهایی از طرف کسانی گزارش شده که از فناوری به روشهای ناسالمی استفاده میکنند. خطرات شبکههای اجتماعی در سلامت روان نسلهای جدید چیست و روشهای استفاده صحیح از این پلتفرمها چگونه است؟ آیا میتوان زندگی خود را در زمانه حاضر به شیوهای مدیریت کرد که خطرات شبکههای اجتماعی برای سلامت روان را کاهش دهیم؟ در این مقاله سعی میکنیم وضعیت فعلی را در میان جوانان بررسی کنیم و به سوالات مطروحه پاسخ دهیم.
-
دسترسی نابرابر کشورهای فقیر و غنی به داروهای ضد سرطان
نابرابری جهانی در دسترسی به داروهای سرطان در حال افزایش است. از سال ۱۹۹۰، ۵۶۸ داروی جدید سرطان وارد بازار شدهاند، اما بیشتر آنها ابتدا در کشورهای پردرآمد عرضه شدهاند، درحالیکه مناطق کمدرآمد با تأخیرهای طولانی یا عدم دسترسی روبهرو هستند. تحلیل جدیدی که در BMJ Global Health منتشر شده نشان میدهد که این شکاف از دهه ۱۹۹۰ گستردهتر شده است، بهطوریکه بیماران در کشورهای ثروتمند بیش از هر زمان دیگری به درمانهای نوین دسترسی دارند، اما این روند در کشورهای فقیر متوقف مانده است. آمریکا با ۳۴۵ داروی جدید در صدر قرار دارد، درحالیکه آفریقا، آسیای مرکزی و اروپای شرقی کمترین میزان دسترسی را دارند. محققان هشدار میدهند که با افزایش امید به زندگی در کشورهای کمدرآمد، این نابرابری به بحران بزرگتری تبدیل خواهد شد.
-
راساس نظرسنجی جدید «انجمن روانشناسی آمریکا»؛
بسیاری از کارکنان جوان در محیط کار احساس اضطراب و تنهایی دارند
نظرسنجیهای جدید نشان میدهد که جوانترها در محیط کار با چالش بیشتری روبرو هستند، براساس نظرسنجی جدید «انجمن روانشناسی آمریکا»، کارکنان ۱۸ تا ۲۵ ساله نسبت به همکاران مسنتر خود احساس عدم قدردانی، خودآگاهی نسبت به سن و استرس بیشتری دارند. همچنین این نظرسنجی نشان داد که این گروه تمایل بیشتری به کار از راه دور یا مدل ترکیبی کار دارند.
-
چرا پیادهروی تقریبا هر مشکلی را درمان میکند؟
پیادهروی فواید جسمی و ذهنی زیادی دارد. این فعالیت باعث تقویت سلامت قلب و عروق، بهبود عملکرد شناختی و افزایش خلاقیت میشود. پیادهروی در محیطهای جدید یا طبیعی دوپامین را در مغز ترشح میکند که باعث بهبود خلقوخو و توجه انسان میشود. همچنین مطالعات نشان دادهاند که پیادهروی خلاقیت را افزایش میدهد، با این حال ممکن است برای انجام کارهایی که نیاز به دقت دارند، مؤثر نباشد. حتی پیادهرویهای کوتاه و سریع هم میتوانند حافظه و عملکرد شناختی را بهویژه برای افراد مسنتر بهبود بخشند. پیادهروی همچنین میتواند به شکستن چرخههای منفی تفکر کمک کند و تنها ۳۰ دقیقه برای قطع کردن تفکرات وسواسگونه کافی است. تحقیقات نشان میدهند که حتی ۵۰ دقیقه پیادهروی در هفته میتواند میزان مرگومیر را کاهش داده و از بیماریهای مزمن پیشگیری کند. فیلسوف فرانسوی فردریک گروس معتقد است که پیادهروی به روشنتر شدن افکار کمک میکند و ایدههایی که در حین پیادهروی به دست میآیند، ارزشمند است.
-
تکنولوژیهای جدید کمکی برای معلولان
پیشرفت تکنولوژی امکانات بیشتری را در اختیار معلولان قرار میدهد. بسیاری از فناوریهای جدید به افراد دارای آسیبهای حرکتی و مشکلات جسمی این امکان را میدهد که بتوانند به شکل موثری در اجتماع ادغام شوند. همچنین ابزارهای کمکی علاوه بر آسایش بیشتر میتوانند امکان زندگی مستقل را برای معلولان فراهم کنند و چالشهای مراقبتی را نسبت به جامعه معلولان کاهش دهند.
-
نقش ژنتیک و وراثت در انتقال تجربیات تلخ از نسلی به نسل دیگر
اخیرا دانشمندان شواهدی را یافتند که نشان میدهد تجربیات تلخ و دشوار از یک نسل به نسل دیگر منتقل میشود. در حالی که این ایده پیشتر مطرح شده بود، امروزه با انباشت پژوهشهای متعددی استخوانبندی نظریهای در حال شکلگیری است که رخ دادن فجایع در تاریخ بشر را به بیولوژی انسان مرتبط میکند. بنابراین فرض، بسیاری از سختیهایی که پدرانمان تحمل کرده و از آن جان سالم به در بردهاند به ما منتقل شده است؛ محرکهای خاصی باعث ایجاد چنین عکسالعمل در بدن ما میشود که مستقیما خودمان آن را تجربه نکردهایم؛ حتی در برخی از موارد تجربه قحطیها، جنگها و دشواریها، ویژگی ژنتیکی مردم را چنان تغییر میدهد که سلامت یک منطقه در آینده تحت تاثیر آن خواهد بود.
-
وقت آن رسیده که از نودل و بستنی مالیات گرفته شود؛
غذاهای فوقفرآوری شده مانند تنباکو مضر هستند
غذاهای فوقفرآوریشده برای جایگزینی غذاهای غیرفرآوری شده تولید میشوند. آنها بسیار خوشمزه ساخته شدهاند تا خیلی سریع به مغز ما نفوذ کنند و لذت بسیاری در ما ایجاد کنند، تا دوباره به سراغ آنها برویم. این محصولات غذایی که بهصورت صنعتی تولید شدهاند و اغلب از طعم دهندهها، امولسیفایرها و رنگهای مصنوعی استفاده میکنند برای سلامتی بسیار مضرند و ضرر آنها همسطح مصرف سیگار و تنباکو است. غذاهای فوقفرآوریشده که بسیار خوش طعم و پرکالریاند اما مواد مغذی نسبتاً کمی دارند هم خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای جدی را افزایش میدهد و هم توسط شرکتهای بزرگ فراملیتی که قدرت زیادی دارند تولید میشوند. بخش بزرگی از جمعیت جهان بهویژه افراد با درآمد کمتر مصرفکننده این محصولات هستند و هزینهای که در آینده صرف خدمات درمانی مصرفکنندگان این غذاها میشود وضعیت شکنندهای را برای سیستمهای درمانی به همراه خواهد داشت.
-
۲۲ آبان روز جهانی مبارزه با ذاتالریه
روز ۱۲ نوامبر برابر با سهشنبه ۲۲ آبان ماه روز جهانی «ذاتالریه» است. این روز از این جهت به یادآوری ذاتالریه میپردازد تا آگاهی ما را نسبت به این بیماری کشنده افزایش دهد. در این روز جهان در برابر این بیماری موضع میگیرد و خواهان اقدام برای مبارزه با ذات الریه است. موضوع روز جهانی ذاتالریه در سال ۲۰۲۴ با شعار «هر نفس مهم است: در مسیر خود ذاتالریه را متوقف کنید» شناخته میشود. این موضوع بر اهمیت هر نفس و نیاز فوری به تشخیص زودهنگام، درمان موثر و اقدامات پیشگیرانه در برابر ذات الریه تاکید میکند.
-
ایدههای علمی تخیلی به واقعیت نزدیک میشوند؛
نقش هوش مصنوعی و رباتیک در ارتقای سیستمهای سلامت
سیستمهای مراقبت بهداشتی برای همه ذینفعان پیچیده و چالشبرانگیز هستند، اما هوش مصنوعی زمینههای مختلف از جمله مراقبتهای بهداشتی را با پتانسیل بهبود مراقبت از بیمار و کیفیت زندگی متحول کرده است. پیشرفتهای سریع هوش مصنوعی میتواند مراقبتهای بهداشتی را با ادغام آن در عمل بالینی متحول کند. کاربرد هوش مصنوعی در کنار رباتیک به پزشکان در درمان مستقیم بیماریها یاری میرساند و میتواند با تاثیرگذاری بر زندگی افراد آنها را از نیاز به درمان در امان نگاه دارد.
-
امید جدیدی برای بیماران قلبی؛
قلب تیتانیومی
پزشکان موفق شدند یک دستگاه آزمایشی که قلبی مصنوعی از جنس تیتانیوم است و با نیروی آهنربا کار میکند را با موفقیت به یک بیمار قلبی پیوند بزنند. این بیمار دومین فرد روی کره زمین است که موفق به دریافت چنین قلبی شده. مخترع این دستگاه میگوید قلب طبیعی بیماران برداشته میشود و سپس دستگاه از طریق اتصالات به قسمتهای باقیمانده قلب و به رگها متصل میشود.
-
وضعیت کارکنان خدمات بهداشتی؛
بیثباتکاری به تضعیف سلامت روان در محیط کار میانجامد
به نظر میرسد همانگونه که سازمان جهانی بهداشت تأکید میکند در ارتباط با کارکنان بهداشتی و مراقبتی علیرغم تشویقها، سیاستگذاران و کارفرمایان تا حد زیادی در وظیفه مراقبت از این کارگران ضروری، بهویژه با توجه به سلامت و رفاه روانی آنها شکست خوردهاند. علت اصلی دههها کمبود منابع سیستمهای مراقبت بهداشتی ملی مربوط به انتشار و اجرای چارچوبهای سیاست نئولیبرالی بوده که ارائه خدمات عمومی از جمله مراقبتهای بهداشتی را تضعیف کرده است. اکنون با افزایش بیثباتکاری، به ویژه در بخش خدمات عمومی که به امنیت شغلی معروف بودند، تضعیف سلامت روان و رفاه کارکنان در این بخش حیاتی با چالش مواجه شده است.
-
سیستمهای بهداشت و درمان مسائل سلامت فیزیکی را در اولویت قرار میدهند؛
روز جهانی سلامت روان
پنجمین ویرایش گزارش روز جهانی سلامت روان «ایپسوس»، یک مطالعه ۳۱ کشوری است که به برداشت مردم از سلامت روان و نحوه برخورد آنها با سیستمهای مراقبت بهداشتی سلامت روان می پردازد. یافتههای کلیدی این گزارش نشان میدهد که در سطح جهان، اکثر مردم احساس استرس دارند، زنان نسل Z درگیری بیشتری با اضطراب دارند، سلامت روان همچنان دغدغه شماره یک است، اهمیت سلامت ذهن و بدن برابر است و سیستمهای بهداشت و درمان مسائل سلامت فیزیکی را در اولویت قرار میدهند.
-
چرا آنتیبیونیکهای جدید تولید نمیشوند؟
عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک و چالش تولید دارو
عفونتهایی که زمانی با آنتیبیوتیکها به راحتی درمان میشدند، در طی زمان غیرقابل درمان میشوند و یک درمان جدید برای عفونت باکتریایی برگ برنده گروههای پژوهشی پزشکی در سراسر جهان است. با این حال، چالشهای مالی شدید، کشف و توسعه آنتیبیوتیکهای جدید را شکننده کرده است و درمانها در بسیاری از مواقع که بیشتر مورد نیاز هستند، در دسترس نیست. شرکتهای بزرگ داروسازی در جستجوی سود بیشتر در جاهای دیگر، این حوزه حیاتی را ترک کردهاند و محققان با استعداد مشاغل جدیدی را در بخشهای با ثباتتر پزشکی انتخاب میکنند. برخی چاره چنین وضعیتی را در اتخاذ سیاستهای تشویقی و دخالت دولتها در سرمایهگذاری جهت تولید داروهای جدید میدانند.
-
خطر روانپریشی برای مهاجران نوجوان
جامعهشناسان معتقدند ضربه روحی ناشی از مهاجرت میتواند هم رده با مرگ یکی از اعضای خانواده باشد. وضعیتی که میتواند به ویژه برای مهاجرانی که از نظر ظاهری به جامعه مقصد شباهت کمتری دارند با شدت بیشتری رخ دهد. اخیرا پژوهشی در دانشگاه کالج لندن نشان داده است که مهاجرت در دوران نوجوانی و بلوغ میتواند خطر روانپریشی را در مهاجران افزایش دهد.
-
آلودگی نوری منجر به آلزایمر و زوال عقل میشود
تحقیقات جدید میگویند قرار گرفتن در معرض نور بیرون در شب ممکن است شیوع بیماری آلزایمر یا زوال عقل را به ویژه در افراد زیر ۶۵ سال افزایش دهد. این مقاله معتقد است که تابش نور بدون توقف پیامدهای زیستمحیطی، رفتاری و سلامتی دارد. قرار گرفتن در معرض نور در شب بیشتر از هر گروه دیگری بر افراد زیر ۶۵ سال تاثیر داشته است. محققان میگویند: «این میتواند نشان دهد که افراد جوانتر ممکن است بهویژه به اثرات قرار گرفتن در معرض نور در شب حساس باشند».
-
تقریبا یک چهارم جمعیت اتحادیه اروپا سیگاری است
درصد سیگاریها در اتحادیه اروپا طی سه سال فقط یک واحد کاهش یافته است؛ مسئلهای که جرقهای اقدام در مورد کنترل تنباکو را دوباره روشن کرد. با این همه وقتی صحبت از موضوعات خاصی مانند بهداشت عمومی در میان است، لابیهای صنعتی کنترل نشده میتوانند به ویژه خطرناک باشند. زیرا ثروت آنها در درازمدت، مقررات را ضعیف میکند، زندگی را به خطر میاندازد و فشار بیشتری را به سیستمهای مراقبتهای بهداشتی جامعه اضافه میکند.
-
آلودگی زیست محیطی شرکتهای نفت و گاز در ایالات متحده
انتشار گاز متان در آمریکا بیش از ادعاهای قبلی است
بر اساس تحقیقات تازه منتشر شده، میزان انتشار گاز نامرئی که سهم بزرگی در گرم شدن کره زمین دارد، حدود هشت برابر بیشتر از میزانی است که توسط ۵۰ شرکت بزرگ نفت و گاز از جمله بریتیش پترولیوم، شل و اکسون موبیل به صورت داوطلبانه اعلام شده است. این گزارش نشان داد که مناطق بالغتر تولیدکننده سوخت فسیلی، احتمالاً به دلیل چاهها و تجهیزات قدیمیتر و مستعد نشت، انتشار گاز بیشتری دارند. اما انتشار گاز متان بهطور قابلتوجهی بین حوضهها و حتی درون حوضههای تولید نفت متفاوت است، زیرا در این صنعت همزمان هم بهترین عملکرد و هم عقب ماندگیهایی وجود دارد.
-
تغییرات آب و هوایی امواج مرگبار گرما را چند برابر میکند
موج گرمای کشنده در مکزیک
در مکزیک، حداقل 125 نفر از ماه مارس بر اثر دمای بالا جان خود را از دست دادهاند، در حالی که رکورد در هندوراس و گواتمالا شکسته شده است. این موج گرما که در گذشته تنها یک بار در زندگی هر شهروندی تجربه میشد، اکنون بارها و بارها اتفاق میافتد. تحلیلهای اخیر نشان میدهد که بحران آب و هوایی در این منطقه احتمال وقوع امواج گرما در طول روز را سی و پنج برابر افزایش میدهد، «سازمان جهانی آب و هوا» با تجزیه و تحلیل در اینباره نشان میدهد که احتمال افزایش ۲۰۰ برابری ناشی از گرم شدن کره زمین وجود دارد.
-
دستکاری علم برای کسب سود
غول دخانیات دنیا متهم به دخالت در پژوهشهای دانشگاهی شد
شرکت تنباکو «فیلیپ موریس» متهم به «دستکاری علم برای کسب سود» از طریق تأمین مالی تحقیقات و کار حمایتی با دانشمندان است. این شرکت چندملیتی متهم شده است که برای جذب غیرسیگاریها به محصول تنباکوی گرمایشی خود (سیگار الکترونیکی) به یک شرکت واسطه کمک مالی کرده تا از آن طریق بر نتایج یک پژوهش علمی به نفع خود استفاده کند. مقالهای که منجر به رسوایی شرکت «فلیپ موریس» شده است، بر اساس ۲۴ سند فاش شده از خود شرکت قرار دارد که در آن مراودات مالی درباره پژوهشها و همچنین موارد دیگر اعتمادسازی نسبت به محصول این شرکت مشاهده میشود.
-
تنها ۵ درصد از کشورها استاندارد هوای پاک سازمان جهانی بهداشت را رعایت میکنند
ذرات معلق در ریههای زمین
بنگلادش، پاکستان و هند بیش از ۱۰ برابر از حداکثر غلظت سالانه ۲.۵ میکرون قطر که توسط سازمان بهداشت جهانی تعیین شده است فراتر رفتهاند. این ذرات معلق که به (PM۲.۵) معروف هستند نوعی از ذرات معلقاند که هر ساله با حدود یک میلیون مرگ زودرس در سراسر جهان مرتبط است. این مطالعه همچنین پایتختها را بر اساس کیفیت هوای ضعیف رتبهبندی میکند که بر این اساس «دهلی نو» در هند «داکا» در بنگلادش و «اواگادوگو» پایتخت بورکینافاسو از آلودهترین پایتختها مطابق استاندارد جدید سازمان بهداشت جهانی محسوب میشوند. ذرات معلق PM ۲.۵ از منابع بسیار متنوعی منشأ میگیرد و از جمله رایجترین اجزای آن میتوان به سولفاتها، کربن سیاه، نیتراتها و آمونیوم اشاره کرد. البته در میان منابع مرتبط با انسان، موتورهای احتراقی، فرآیندهای صنعتی، تولید برق، سوزاندن چوب، فعالیتهای کشاورزی و ساخت و ساز از عوامل برجسته تولید این ذرات هستند.
-
دگرگونی همیشگی در گلبولهای سفید با مصرف تنباکو
تغییر سیستم ایمنی حتی سالها پس از ترک سیگار
بر اساس نظر «سازمان جهانی بهداشت»، بیش از ۱۰۰ خطر برای مصرف دخانیات وجود دارد؛ از جمله مهمترین این خطرات، احتمال بالای ابتلا به سرطان یا حمله قلبی، بوی بد بدن، چین و چروک صورت، آسیب به دندان، آسیب به افراد در معرض دود دست دوم و...است. اما اخیرا نتایج یک پژوهش ۱۰ ساله در فرانسه نشان میدهد که علاوه بر خطرات پیشین سیگار عاملی است که حتی سالها پس از ترک آن، بیشتر سیستم دفاعی بدن را تغییر میدهد و گلبولهای سفید خون افراد سابقا سیگاری، برای سالها تغییر کرده باقی میمانند. بر این اساس سیگار تنها عاملی است که اثرات قابل مقایسه با متغیرهای تغییرناپذیر مانند سن، جنس و ژنتیک دارد. در این معنا امضای سیگار در سیستم ایمنی حفظ میشود، هر چند بنا بر نظر برخی متخصصان در نهایت این آزمایش نمیتواند بهطور قطعی بگوید که تغییرات ناشی از سیگار در سیستم ایمنی، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد بلکه فاکتورهای ژنتیکی در این مورد تاثیرگذارند.
-
وحشت از علائم ماندگار کرونا دانشمندان را به تکاپو انداخته است
معمای کووید طولانی مدت
آیا کرونا یک بیماری گذار است که به پایان خود نزدیک میشود یا ابعاد تازهای از این بیماری همهگیر در حال بروز و ظهور است؟ به نظر میرسد ابعاد زیادی از این بیماری هنوز برای ما و سیستمهای بهداشتی ناشناخته باقی مانده است. اکنون دانشمندان و پژوهشگران سلامت به شدت نسبت به کرونای طولانی مدت ابراز نگرانی میکنند. «کووید طولانی» به نوعی مزمن از این بیماری گفته میشود که در آن علائم بیماری به مدت سه ماه پس از ابتلای اولیه همچنان در بدن فرد مبتلا قابل مشاهده باشد. این نوع کووید احتمال دچار شدن به سکته مغزی، قلبی و حتی دیابت را افزایش میدهد. خوشبختانه نوع جدید بیماری کووید (او میکرون) نسبت به گونه اولیه بیماری جنبههای کمتری از «کووید طولانی» را موجب میگردد؛ با این حال دانشمندان هنوز در حال بررسی راههای احتمالی کنترل نوع مزمن و طولانی این بیماری هستند که برای سیستمهای درمان ناشناخته و پر هزینه است.
-
افزایش استفاده از گوشی هوشمند در میان کودکان و شیوههای کنترل آن
بر اساس دادههای تنظیمکننده ارتباطات بریتانیا «آفکام» (Ofcom)، ۹۱ درصد از کودکان در بریتانیا تا سن ۱۱ سالگی صاحب یک گوشی هوشمند میشوند. این درحالی است که مطالعه در ۱۹ کشور اروپایی دیگر نشان میدهد که ۸۰ درصد از کودکان ۹ تا ۱۶ ساله بهصورت روزانه از یک گوشی هوشمند برای آنلاین شدن استفاده میکنند. در همین حال، دادههای یک نظرسنجی اخیر نشان میدهد که ۴۲ درصد از کودکان آمریکایی تا سن ۱۰ سالگی و ۹۱ درصد آنها در ۱۴ سالگی صاحب گوشی هوشمند میشوند. داشتن گوشی هوشمند چگونه بر زندگی افراد و به خصوص کودکان و نوجوانان تاثیر میگذارد و چگونه میتوان استفاده از آنها را تحت کنترل درآورد؟ در این گزارش نگاهی به تجربههای مختلف از تاثیر صفحهنمایش بر زندگی کودکان و نوجوانان و چگونگی کنترل این تاثیرات توسط والدین میاندازیم.
-
اقتصاد جهان با کاهش شکاف سلامت جنسیتی بهبود مییابد
نفع یک تریلیون دلاری از سلامت زنان
در یک دهه گذشته، شاهد جلب توجه جهانی بیشتر به شکاف میان زنان و مردان در مراقبتهای بهداشتی بودهایم. در حالی که افزایش آگاهی در مورد سلامت زنان دلگرمکننده به نظر میرسد، اما مشهود است که در این تلاشها برای گسترش دسترسی به سلامت زنان، همه رویکردها به یک اندازه مناسب نیستند. شکاف چه در کشورهای پردرآمد و چه در کشورهای کمدرآمد همچنان پابرجاست. گزارش جدید مجمع جهانی اقتصاد درباره وضعیت شکاف سلامت زنان و مردان نشان میدهد که کاهش شکاف بهداشتی، سلامت زنان را بهبود میبخشد و آنها را قادر میسازد تا فعالتر در نیروی کار شرکت کنند. این کاهش میتواند منجر به افزایش 1.7درصدی در تولید ناخالص داخلی سرانه کشورها شود. بر اساس این گزارش، زنان همچنان بیشتر با موانع مراقبت مواجه هستند و تأخیرهای تشخیصی و یا درمان غیربهینه را تجربه میکنند.
-
چین سریعتر از هر کشور دیگری رآکتور هستهای میسازد
به گفته آژانس بین المللی انرژی اتمی، چین ۲۲ راکتور هستهای در دست ساخت دارد که ظرفیت تولید ۲۱.۶۱ گیگاوات برق را خواهند داشت. این بیش از دو و نیم برابر بیشتر از هر کشور دیگری است که برنامه راکتورهای هستهای را در دست ساخت است. تلاش چین برای ساخت انرژی هستهای دو جنبه دارد. این کشور دارای تقاضای زیادی برای تامین انرژی است و اتکای آن به زغال سنگ برای تامین نیاز انرژی خود در دهههای اخیر هوای کثیف را برای چین به همراه داشته است؛ اما از طرف دیگر انرژی هستهای منبع پاکی را برای همگان تامین میکند.
-
مدیر بزرگترین شرکت خصوصی نفت و گاز خاورمیانه در کنفرانس دبی گفت:
سرزنش تولیدکنندگان نفت و گاز برای بحران آب و هوایی مثل سرزنش کشاورزان بهخاطر چاقی است
سوزاندن زغال سنگ، نفت و گاز بزرگترین عامل بحران آب و هوایی است که بیش از سه چهارم انتشار گازهای گلخانهای جهان را به خود اختصاص میدهد. اما شکل انتقال از سوخت فسیلی به انرژی پاک یا به عبارتی مساله مصرف اجتماعی در این گذار بسیار مهم است. مبارزه بر سر آینده سوخت های فسیلی در اجلاس آب و هوای COP۲۸ در کانون توجه جهانی قرار گرفته است. اکنون در مهمترین کنفرانس سالانه آب و هوای سازمان ملل که در دبی برگزار میشود بسیاری معتقدند که مذاکرات تنها در صورتی میتواند موفقیتآمیز باشد که به توافقی برای «خروج تدریجی» همه سوختهای فسیلی منجر شود. با این حال هنوز این سوال مهم در مورد سوختهای فسیلی باقی میماند که کشورهای صنعتی جهان که تولید بیش از ۹۰ درصد کربن انباشتی زمین از ابتدای انقلاب صنعتی بر دوش آنها است چگونه باید طلب کشورها و مردم دیگر جهان را بپردازند که قربانی پیشرفت و توسعه آنها شدهاند؟