۲۲ آبان روز جهانی مبارزه با ذات‌الریه

روز ۱۲ نوامبر برابر با سه‌شنبه ۲۲ آبان ماه روز جهانی «ذات‌الریه» است. این روز از این جهت به یادآوری ذات‌الریه می‌پردازد تا آگاهی ما را نسبت به این بیماری کشنده افزایش دهد. در این روز جهان در برابر این بیماری موضع می‌گیرد و خواهان اقدام برای مبارزه با ذات الریه است. موضوع روز جهانی ذات‌الریه در سال ۲۰۲۴ با شعار «هر نفس مهم است: در مسیر خود ذات‌الریه را متوقف کنید» شناخته می‌شود. این موضوع بر اهمیت هر نفس و نیاز فوری به تشخیص زودهنگام، درمان موثر و اقدامات پیشگیرانه در برابر ذات الریه تاکید می‌کند.

به گزارش آتیه آنلاین؛ روز جهانی «ذات‌الریه» (World Pneumonia Day) هر سال در ۱۲ نوامبر برگزار می‌شود و به عنوان یک ابتکار جهانی برای افزایش آگاهی در مورد ذات‌الریه و اثرات آن عمل می‌کند. این روز سازمان‌ها و افراد بهداشتی را گرد هم می‌آورد تا مردم را در مورد این بیماری آموزش دهند و تأکید کنند که ذات‌الریه هم قابل پیشگیری و هم قابل درمان است. با توجه به اینکه ذات الریه عامل اصلی مرگ‌ومیرهای عفونی و به ویژه قاتل عفونی کودکان زیر پنج سال است، گسترش آگاهی در اینباره، به‌ویژه در میان جمعیت‌های آسیب‌پذیر بسیار مهم است.

طبق گزارش «سازمان بهداشت جهانی» (WHO)، ذات‌الریه هر سال جان بیش از ۷۰۰۰۰۰ کودک زیر پنج سال را می‌گیرد که به معنای از دست دادن روزانه حدود ۲۰۰۰ کودک است. در میان این تلفات، حدود ۱۹۰۰۰۰ نوزاد تازه متولد شده هم هستند؛ تقریباً تمام این مرگ و میرها از طریق مداخله پزشکی و واکسیناسیون به موقع قابل پیشگیری است. به این ترتیب، روز جهانی «ذات‌الریه» با هدف برجسته کردن اهمیت، آگاهی و حمایت در مبارزه با این بیماری کشنده نقش بسیار مهمی برای کم کردن بار سیستم‌های بهداشتی به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد داشت.

موضوع روز جهانی ذات‌الریه در سال ۲۰۲۴

موضوع روز جهانی ذات‌الریه در سال ۲۰۲۴ با شعار «هر نفس مهم است: در مسیر خود ذات‌الریه را متوقف کنید» شناخته می‌شود. این موضوع بر اهمیت هر نفس و نیاز فوری به تشخیص زودهنگام، درمان موثر و اقدامات پیشگیرانه در برابر ذات الریه تاکید می‌کند.

تاریخچه و اهمیت روز جهانی ذات‌الریه

روز جهانی ذات‌الریه در سال ۲۰۰۹ توسط «ائتلاف جهانی علیه ذات الریه کودکان» تعیین شد. این ابتکار از نیاز به توجه نسبت به فقدان آگاهی در مورد شدت ذات الریه و وضعیت آن، به عنوان یکی از علل اصلی مرگ و میر در میان کودکان در سراسر جهان ناشی شده است. هدف این روز بسیج منابع برای تحقیق، بهبود دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی و ترویج برنامه‌های واکسیناسیون است. همچنین این روز دولت‌ها و سازمان‌های بهداشتی را تشویق می‌کند که پیشگیری و درمان ذات‌الریه را در برنامه‌های بهداشتی خود در اولویت قرار دهند.

ذات‌الریه در کشورهای فقیرتر بسیار شایع‌تر و کشنده‌تر است. کشورهای جنوب صحرای آفریقا و آسیای جنوب شرقی جایی هستند که بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از ذات‌الریه در آنها رخ می‌دهد. در سال ۲۰۱۷، بیش از نیمی از مرگ و میرهای کودکان ناشی از ذات‌الریه در پنج کشور هند، نیجریه، پاکستان، جمهوری دموکراتیک کنگو و اتیوپی رخ داد.

مبارزه برای کاهش مرگ و میر ناشی از بزرگترین قاتل عفونی بزرگسالان و کودکان هرگز به این فوریت نبوده است. بر اساس گزارش «سازمان بهداشت جهانی» در سال ۲۰۲۱، ذات الریه جان ۲.۲ میلیون نفر از جمله ۵۰۲۰۰۰ کودک را گرفت و کرونا باعث مرگ ۱۰ میلیون نفر شد. در آن سال این دو بیماری با هم، بیش از هر علت دیگری از جمله بیماری قلبی، باعث مرگ و میر شدند. با ادامه تغییرات آب و هوایی و بدتر شدن شرایط تنفسی، خطر ابتلا به بیماری همه‌گیر دیگر مانند کرونا که یک بیماری عفونت سیستم تنفسی است بیش از هر زمان دیگری است. همچنین ذات الریه هم یک بیماری تنفسی عفونی است که بحران مواجهه با آن در طول زندگی هر فرد انسانی وجود دارد و میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را در معرض خطر عفونت و مرگ قرار می‌دهد.

متأسفانه، این افراد بسیار جوان و بسیار مسن هستند که در معرض بیشترین خطر نسبت به ذات الریه قرار دارند. کودکانی که در مناطقی با نرخ کم واکسیناسیون و افزایش سوء تغذیه و در خانه‌هایی که از سوخت‌های آلاینده برای پخت و پز و گرمایش استفاده می‌شود، زندگی می‌کنند، به ویژه آسیب پذیرترین افراد هستند. همچنین سالمندانی که در معرض آلودگی هوای خارج از منزل که به‌طور قابل‌توجهی ناشی از سوزاندن سوخت‌های فسیلی است و سالمندانی که در معرض سیگار کشیدن قرار دارند نیز از جمله جمعیت‌های آسیب‌پذیر نسبت به ذات الریه هستند. تقریبا نیمی از ۱.۵ میلیون مرگ ناشی از ذات‌الریه در میان بزرگسالان بالای ۵۰ سال، مربوط به کسانی است که در معرض آلودگی هوا و یا سیگار قرار دارند.

کد خبر: 75779

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 13 =