نقش هوش مصنوعی و رباتیک در ارتقای سیستم‌های سلامت

سیستم‌های مراقبت‌ بهداشتی برای همه ذینفعان پیچیده و چالش‌برانگیز هستند، اما هوش مصنوعی زمینه‌های مختلف از جمله مراقبت‌های بهداشتی را با پتانسیل بهبود مراقبت از بیمار و کیفیت زندگی متحول کرده است. پیشرفت‌های سریع هوش مصنوعی می‌تواند مراقبت‌های بهداشتی را با ادغام آن در عمل بالینی متحول کند. کاربرد هوش مصنوعی در کنار رباتیک به پزشکان در درمان مستقیم بیماری‌ها یاری می‌رساند و می‌تواند با تاثیرگذاری بر زندگی افراد آنها را از نیاز به درمان در امان نگاه دارد.

به گزارش آتیه آنلاین؛ هوش مصنوعی (AI) در انجام کارهایی که انسان‌ها انجام می‌دهند پیچیده‌تر می‌شود و بسیاری از این‌کارها را کارآمدتر، سریع‌تر و با هزینه کمتر انجام می‌دهد. پتانسیل هوش مصنوعی و روباتیک در مراقبت‌های بهداشتی بسیار زیاد است. درست مانند زندگی روزمره ما، هوش مصنوعی و روباتیک به‌طور فزاینده‌ای بخشی از اکوسیستم مراقبت‌های بهداشتی هستند. کاربرد کلی هوش مصنوعی در مراقبت‌های بهداشتی برای انطباق بهتر یا فراتر رفتن از شناخت انسان در تجزیه و تحلیل، ارائه و درک داده‌های پیچیده پزشکی و مراقبت‌های بهداشتی است. اما روش‌های گوناگون اثرگذاری هوش مصنوعی بر سیستم سلامت تنها محدود به این موارد نمی‌شود؛ در سال های اخیر، پیشرفت قابل توجهی در استفاده از هوش مصنوعی و تجزیه و تحلیل پیشرفته در صنعت مراقبت‌های بهداشتی صورت گرفته است.

در اینجا هشت شیوه از چگونگی تحول در نظام سلامت به‌وسیله هوش مصنوعی و رباتیک را معرفی می‌کنیم؛

حفظ سلامتی و سبک زندگی سلامت

یکی از بزرگترین مزایای بالقوه هوش مصنوعی این است که به افراد کمک می‌کند تا سالم بمانند و نیازی به پزشک نداشته باشند، یا حداقل با حفظ سلامتی دفعات مراجعه به پزشک را کم می‌کند. امروزه استفاده از هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء پزشکی (IoMT) در برنامه‌های و اپلیکیشن‌های کاربردی سلامت در حال کمک به سلامت ماندن مردم است.

برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های فناوری از طریق تشویق رفتار سالم‌تر و مدیریت فعال سبک زندگی سالم به مردم کمک می‌کنند. مصرف‌کنندگان این برنامه‌ها کنترل سلامت و رفاه بیشتری نسبت به سایرین دارند. علاوه بر این، هوش مصنوعی توانایی متخصصان مراقبت‌های بهداشتی را برای درک بهتر الگوهای روزمره و نیازهای افرادی که از آنها مراقبت می‌کنند افزایش می‌دهد و با این درک می توانند بازخورد، راهنمایی و پشتیبانی بهتری برای سالم ماندن ارائه دهند.

تصمیم‌سازی‌های حوزه سلامت

بهبود مراقبت مستلزم همسویی کلان داده‌های سلامت (big health data) با تصمیم‌گیری‌های مناسب و به موقع است و تجزیه و تحلیل پیش‌بین می‌تواند از تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات بالینی و همچنین اولویت‌بندی وظایف مدیریتی پشتیبانی کند.

استفاده از تشخیص الگو برای شناسایی بیمارانی که در معرض خطر ابتلا به یک بیماری هستند، یا مشاهده بدتر شدن آن به دلیل سبک زندگی، محیط و عوامل ژنتیکی حوزه دیگری است که در آن هوش مصنوعی در حال مسلط شدن است.

درمان

فراتر از پایش سوابق بهداشتی برای کمک به پزشکان جهت شناسایی افراد مبتلا به بیماری مزمن که ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند، هوش مصنوعی می‌تواند به پزشکان کمک کند تا رویکرد جامع‌تری برای مدیریت بیماری اتخاذ کنند، برنامه‌های مراقبتی را بهتر هماهنگ کنند و همچنین به بیماران کمک می‌کند تا با دوره‌های درمانی سخت و طولانی خود بهتر کنار بیایند.

در زمینه درمان ربات‌ها هم بیش از ۳۰ سال است که در پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. پزشکان از ربات‌های آزمایشگاهی ساده تا ربات‌های جراحی بسیار پیچیده استفاده می‌کنندکه می‌توانند کمک جراح باشند یا خودشان عمل‌ جراحی انجام دهند. علاوه بر جراحی، در بیمارستان‌ها و آزمایشگاه‌ها برای کارهای تکراری، توانبخشی، فیزیوتراپی و حمایت از افرادی که شرایط طولانی‌مدت بیماری دارند، کاربرد ربات‌ها بسیار زیاد است.

مراقبت‌های دوران پیری

ما بسیار طولانی‌تر از نسل‌های قبلی زندگی می‌کنیم و با نزدیک شدن به پایان زندگی، به شیوه‌ای متفاوت و آهسته‌تر، در اثر بیماری‌هایی مانند زوال عقل، نارسایی قلبی و پوکی استخوان از دنیا می‌رویم. همچنین پیری مرحله‌ای از زندگی است که در آن فرد اغلب درگیر تنهایی است.

ربات‌ها این پتانسیل را دارند که مراقبت‌های پایان عمر را متحول کنند و به افراد کمک می‌کنند تا برای مدت طولانی‌تری مستقل بمانند و نیاز به بستری شدن در بیمارستان و خانه‌های مراقبت را کاهش می‌دهند. همچنین هوش مصنوعی همراه با پیشرفت‌های طراحی انسان‌نما به ربات‌ها این امکان را می‌دهد که حتی از این هم فراتر رفته و با «مکالمه» و سایر تعاملات اجتماعی با مردم ذهن افراد پیر را آماده و تیز نگه دارند.

پژوهش‌های پزشکی

مسیر آزمایشگاه تحقیقاتی تا تخت بیمار، مسیری طولانی و پرهزینه است. به گفته «انجمن تحقیقات زیست پزشکی کالیفرنیا»، به طور متوسط ‌۱۲ سال طول می‌کشد تا یک دارو از آزمایشگاه تحقیقاتی به بیمار برسد. از هر ۵۰۰۰ دارویی هم که آزمایش‌های بالینی را آغاز می‌کنند، تنها ۵ دارو به آزمایش انسانی راه می‌یابند و نهایتا فقط یکی از این پنج دارو برای استفاده انسانی تایید می‌شود. علاوه بر این، به‌طور متوسط، تولید دارو از مرحله آزمایشگاه تا استفاده بیماران برای یک شرکت، ۳۵۹ میلیون دلار هزینه خواهد داشت.

تحقیق و کشف دارو یکی از جدیدترین کاربردهای هوش مصنوعی در مراقبت‌های بهداشتی است. با هدایت آخرین پیشرفت‌های هوش مصنوعی به‌منظور ساده‌سازی فرآیندهای کشف دارو و استفاده مجدد از دارو، این امکان وجود دارد که زمان عرضه داروهای جدید و هزینه‌های آنها را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهیم؛ و یا با استفاده از شبیه‌سازی آزمایشات مختلف را با صرف هزینه و زمان کمتری انجام دهیم.

آموزش کادر درمان

هوش مصنوعی به افرادی که در حال آموزش هستند این امکان را می‌دهد تا شبیه‌سازی‌های طبیعی را به گونه‌ای انجام دهند که الگوریتم‌های ساده کامپیوتری نمی‌توانند. ظهور گفتار طبیعی و توانایی یک کامپیوتر از طریق هوش مصنوعی که بسیار سریع و با استفاده از پایگاه ابر داده‌های سلامت سناریوهای شبه واقعی را ایجاد می‌کند، به این معنی است که پاسخ به سؤالات، تصمیمات یا توصیه‌های یک کارآموز را می‌تواند به گونه‌ای به چالش بکشد که یک انسان نمی‌تواند. همچنین برنامه آموزشی هوش مصنوعی می‌تواند از پاسخ‌های قبلی کارآموز بیاموزد، به این معنی که چالش‌ها را می‌توان به‌طور مداوم برای رفع نیازهای یادگیری کارآموزان تنظیم کرد، و آموزش را می‌توان در هر جایی انجام داد. برای مثال با قدرت هوش مصنوعی تعبیه شده بر روی گوشی هوشمند، جلساتی جهت پیگیری سریع مشکل در کلینیک یا در حین سفر، امکان‌پذیر خواهد بود.

کد خبر: 75316

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 2 =