تیتر سه سرویس

  • چرا با وجود بالا رفتن سطح رفاه، نارضایتی بیشتر شده است؟

    محمد مالجو در نشست نقد و بررسی کتاب «نابرابری با ما چه می‌کند؟»:

    چرا با وجود بالا رفتن سطح رفاه، نارضایتی بیشتر شده است؟

    محمد مالجو معتقد است پدیده نابرابری اجتماعی امری است که با وجود توسعه دسترسی به خدمات و امکانات رفاهی منجر به نارضایتی مردم در دهه‌های گذشته شده است.

  • چرا این روزها همه از کار و وضعیت کاری خود ناراضی هستند؟

    چرا این روزها همه از کار و وضعیت کاری خود ناراضی هستند؟

    چرا کار متعارف دیگر انگیزه‌ای برای جوانان ایجاد نمی‌کند؟ و هر کاری نارضایتی و ناامیدی فراوانی را در خود نهفته دارد؟ این روزها تعداد فزاینده‌ای از جوانان مسیرهای جایگزینی را برای گذران زندگی انتخاب می‌کنند و یا سعی می‌کنند با ایده‌های فانتزی و رمانتیک از وضعیت کاری که در آن گیر کرده‌اند فاصله بگیرند. علت این رابطه ناشاد با کار در کجاست و چگونه می‌توان از آن گذر کرد؟ در این یادداشت سعی می‌کنیم تا نگاهی به مسئله ارتباط انسان با کار در زمانه حاضر و نارضایتی‌های آن داشته باشیم.

  • آیا ماشین شغل من را خواهد گرفت؟

    نگرانی کارگران در عصر ربات‌ها؛

    آیا ماشین شغل من را خواهد گرفت؟

    هوش مصنوعی پارادایم کار را تغییر داده است. ربات‌های «انسان‌نما» در حال افزایش قدرت خود بر نیروی انسانی هستند و برخی کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که به زودی از ما پیشی خواهند گرفت. زمانی «ایزاک آسیموف» نویسنده بزرگ رمان‌های علمی تخیلی در کتاب معروف خود «منِ ربات» از زبان یک ربات خطاب به انسان‌ها نوشته بود: «شما موجوداتی نازل هستید، با قوای استدلال ضعیف؛ احتمالاً زمان چندان طولانی‌ای نخواهد گذشت که از بین می‌روید، اما تا زمانی که وجود دارید باید از اتاق فرمان و موتورخانه دور بمانید...»

  • علم درباره گرایش انسان به فساد چه می‌گوید؟

    بررسی روانشناختی رشوه، دزدی و اختلاس؛

    علم درباره گرایش انسان به فساد چه می‌گوید؟

    به گفته پژوهشگران تعریف فساد، سوء‌استفاده از قدرت برای کسب منافع شخصی است. اما این سوءاستفاده می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد؛ اشکالی مثل رشوه، اختلاس، اخاذی و کلاهبرداری. از دهه ۱۹۹۰ این پرسش مطرح است که آیا فساد یک جرم از روی هوا و هوس است، یا جرمی است که با محاسبات انجام می‌شود؟ پژوهشگران معتقدند که اگر مردم شروع به پذیرش این باور کنند که فساد کمتری در جامعه وجود دارد، فساد در آن جامعه کم خواهد شد.

  • راه طی شده...!

    توصیفی از انواع مدارس در نظام آموزش و پروش ایران و تاثیرات اجتماعی کالایی شدن آموزش؛

    راه طی شده...!

    جامعه شناسان نهاد آموزش رسمی یک کشور را یکی از تأثیرگذارترین نهادها در ایجاد عدالت اجتماعی دانسته اند. مطالعات نشان می دهد، پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تا حد زیادی تحت تأثیر سابقه آموزشی و نقطه شروع تحصیلی آنان است. در شرایطی که متغیرهایی چون پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانواده و میزان هوش و استعداد تحصیلی کودکان مبنای جداسازی آنان در مدارس قرار گیرد، در این صورت نهاد آموزش در جهت تقویت و تداوم نابرابری های اجتماعی (تبعیض) عمل کرده است.

  • تاثیر مستقیم عدالت اجتماعی و برابری بر سلامت عمومی

    تاثیر مستقیم عدالت اجتماعی و برابری بر سلامت عمومی

    ما مدت هاست می دانیم که اعضای مرفه تر و کسانی که تحصیلات بالاتری دارند  ،عمر طولانی و سالم تری دارند. رنه لوئیس ویلرمه این نکته را در اوایل سال ۱۸۴۰ بیان کرد و آمارهای منتشر شده تاکنون نشان داده اند که تقریباً برای هر جامعه انسانی این گزاره، صادق است. تحقیقات اخیر نشان می دهد که ارتباط بین درآمد و سلامتی به همین جا ختم نمی شود. به عنوان مثال، اکنون می دانیم که کشورهای با درجه نابرابری اجتماعی-اقتصادی بیشتر، در حوزه سلامت نیز دچار نابرابری های زیادی هستند. همچنین، گروه‌های با درآمد متوسط ​​در جوامع نسبتاً نابرابر نسبت به گروه‌های مشابه یا حتی فقیرتر در جوامع برابرتر سلامتی پایین تری دارند. به طور خلاصه، می توان با قطعیت گفت نابرابری برای سلامتی ما مضر است.

  • چرا و چگونه فقر را روایت کنیم؟

    مروری بر نحوه مواجهه جوامع غربی با مسئله فقر؛

    چرا و چگونه فقر را روایت کنیم؟

    از نگاه مادی عموماً فقر با رنج و سختی همراه است. فقرا به دلیل بی‌بهره بودن از جایگاه اجتماعی مناسب و قرار گرفتن در طبقات پایین اجتماع، علاوه بر تحمل رنج مادی فقر باید رنج روحی و روانی ناشی از تحقیر اجتماعی را نیز تحمل کنند. اما آیا همیشه فقرا ناچیز شمرده شده و انسان‌های بی‌مصرف و به‌درد نخوری شناخته می‌شدند؟ برای یافتن پاسخ این سؤال خوب است به این نکته اشاره کنیم که تأثیر فقر در روان انسان فقیر شاید تا حدود زیادی به نحوه درک جامعه از فقر و عوامل آن بستگی داشته باشد. آلن دوباتن در کتاب اضطراب موقعیت سعی می‌کند تا با اشاره به استعاره‌هایی که برآمده از دین و فرهنگ جوامع اروپایی بوده‌اند تفاوت روایت‌ها را نشان دهد.

  • چگونه می‌توان بی‌کاری جوانان را کم کرد؟

    استراتژی‌هایی برای متناسب‌سازی بازار کار و نیروی کار جوان،

    چگونه می‌توان بی‌کاری جوانان را کم کرد؟

    جهان امروز با یک وضعیت چند بحرانی دست و پنجه نرم می‌کند؛ اقتصاد، صنایع و بازارهای کار به‌طور همزمان با چالش‌های پیچیده‌ای روبرو هستند. بر اساس گزارش «سازمان بین‌المللی کار»، بسیاری از جوانان با چشم‌انداز محدودی برای کار پایدار و شایسته مواجه هستند و همچنین تقریبا نیمی از کسب و کارها در سراسر جهان در یافتن استعدادهایی با مهارت لازم برای نقش‌های شغلی خود با مشکل مواجه شده‌اند. چاره این عدم تناسب چیست و در کجاست؟

  • ممنوعیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال

    طرح پیشرو استرالیا برای اعمال محدودیت سنی برای رسانه‌های اجتماعی:

    ممنوعیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال

    روز جمعه ایالت‌های استرالیا به اتفاق آرا از یک طرح ملی حمایت کردند که بر اساس آن اکثر اشکال رسانه‌های اجتماعی برای کودکان کمتر از ۱۶ سال ممنوعیت استفاده خواهد داشت. رهبران هشت ایالت جلسه‌ای مجازی با نخست وزیر «آنتونی آلبانیز» برگزار کردند تا در مورد آنچه که او اولین رویکرد ملی جهانی نسبت به سن استفاده از پلتفرم‌های اجتماعی می‌نامد به توافق برسند. نخست وزیر طبق قاون جدید پیشنهادی پلتفرم‌هایی از جمله «اینستاگرام»، «تیک تاک»، «فیس‌بوک»، «ایکس» و «یوتیوب» را مسئول اجرای این محدودیت سنی می‌داند.

  • آیا ابزارهای هوشمند از کودکان محافظت می‌کنند یا به نگرانی‌های والدین دامن می‌زنند؟

    استفاده از هوش مصنوعی در فرزندپروری؛

    آیا ابزارهای هوشمند از کودکان محافظت می‌کنند یا به نگرانی‌های والدین دامن می‌زنند؟

    یادداشت زیر به قلم «جووانا ماسکرونی» استاد جامعه‌شناسی رسانه و ارتباطات در گروه ارتباطات در دانشگاه «کاتولیکا دل ساکرو کوئوره»، میلان است. او که جامعه‌شناس رسانه‌های دیجیتال است، عناصر کیفی و عمیق پروژه فرزندپروری دیجیتال، یک پروژه ملی که به بررسی داده‌های دیجیتال و برخورد خانواده‌های ایتالیایی با این موضوع است را رهبری می‌کند. کار او بر پیامدهای اجتماعی رسانه‌های دیجیتال، داده‌سازی و هوش مصنوعی برای کودکان و جوانان متمرکز است. آخرین کتاب او «کودکی‌های دیتا شده: شیوه‌های داده و تخیل در زندگی کودکان» است که در سال ۲۰۲۱ نوشته شده است.

  • هوش مصنوعی؛ کلید برابری معلولان در فرصت‌های شغلی

    هوش مصنوعی؛ کلید برابری معلولان در فرصت‌های شغلی

    امروزه شرکت‌ها می‌توانند از ابزارهای هوش مصنوعی برای ایجاد یک فرهنگ کاری فراگیرتر استفاده و همه کارکنان، حتی افرادی که ناتوانی دارند، بدون هیچ‌گونه تبعیضی در آن مشارکت کنند. هدف این است که تمامی افراد، با هر توانایی یا ناتوانی، بتوانند با استفاده از فناوری هوش مصنوعی در محیط کاری، به‌طور برابر و فعال در فرآیندهای کاری شرکت کرده و در همکاری‌های تیمی مشارکت داشته باشند.

  • کندی روند پیری، چاره افزایش طول عمر بشر

    سقف امید به زندگی کجاست؟

    کندی روند پیری، چاره افزایش طول عمر بشر

    حدود ۱۰۰ سال پیش، در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰، میانگین امید به زندگی تقریباً ۵۰ سال بود. در سال ۱۹۹۰، پس از آنچه محققان «انقلاب طول عمر» می‌نامند، این رقم به حدود ۷۰ سال افزایش یافت، و در کشورهای ثروتمندتر این رقم به ۸۰ سال رسید. پیشرفت در مراقبت‌های پزشکی که از مرگ نوزادان و مرگ زنان در هنگام زایمان جلوگیری می‌کرد، به‌ویژه عامل اولین انقلاب طول عمر بود که پس از آن افزایش چشمگیر امید به زندگی هم در مردان و هم در زنان رخ داد؛ زیرا زنان و کودکانی که قبلاً در اوایل زندگی می‌مردند اکنون تا سنین بالاتری زندگی می‌کردند. اما این انقلاب طول عمر تا کجا ادامه خواهد داشت و آیا انسان می‌تواند بالاتر از میانگین سنی فعلی زندگی کند؟

  • برده‌داری مدرن در صنعت هوش مصنوعی

    برده‌داری مدرن در صنعت هوش مصنوعی

    هوش مصنوعی که یک صنعت چند تریلیون دلاری است با نیروی کار نامرئی و مورد استثمار به پیش می‌رود. در واقع بدون کسانی که به هوش مصنوعی توضیح دهند چه چیزی برای انسان چه معنایی می‌دهد، هوش مصنوعی‌ای در کار نخواهد بود. برچسب‌زنندگان که در پایین‌ترین زنجیره تامین هوش مصنوعی قرار دارند همان کسانی هستند که بیشترین کار را انجام می‌دهند اما کمترین درآمد را دارند. این افراد اغلب در کشورهای جنوب جهانی و بدون شرایط کار شایسته مشغول به خدمات‌رسانی به شرکت‌های بزرگ هوش مصنوعی هستند. در این یادداشت سعی می‌کنیم به این مسئله نگاهی بیاندازم و راه‌حل هایی برای برخورد انسانی‌تر به برچسب‌زنندگان ارائه دهیم.

  • استفاده از ابزارهای هوشمند در خانه‌های سالمندان

    سیاست جدید چین برای کاهش فشار بر مراقبین سلامت؛

    استفاده از ابزارهای هوشمند در خانه‌های سالمندان

    ابزارهای هوشمند مراقبت از سالمندان را بهبود می‌بخشند و فشار کاری مراقبین را کاهش می‌دهند. اخیرا استفاده از فناوری‌های هوشمند در مراکز مراقبت از سالمندان چین شروع شده است، این ابزارها همچنین خطرات ناشی از سهل‌انگاری انسانی را کاهش می‌دهند و از خطاهای سهوی جلوگیری می‌کنند. چین در حال روی آوردن به فناوری‌های هوشمند برای افزایش مراقبت از جمعیت سالمند در حال رشد خود است. آمارهای رسمی نشان می‌دهد که این کشور نزدیک به ۳۰۰ میلیون شهروند ۶۰ ساله یا بالاتر از ۶۰ سال دارد و تا سال ۲۰۵۰ حدود یک سوم جمعیت چین بیش از ۶۰ سال سن خواهند داشت.

  • «خوش‌بینی» سدی در برابر عدالت اجتماعی

    «خوش‌بینی» سدی در برابر عدالت اجتماعی

    : زاویه دید و نگاه ما به وضع موجود می‌تواند تأثیر زیادی بر نحوه مواجهه با مسائل اجتماعی و سیاسی داشته باشد. در این میان دو نوع نگاه خوش‌بینانه و بدبینانه ساختار ذهنی بسیاری از مردم را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. این دو مدل تفکر در طول تاریخ طرفداران خاص خود را داشته است. در یادداشت پیش‌رو مارا وندر لوگتیس، مدرس فلسفه در دانشگاه سنت اندروز اسکاتلند(Mara van der Lugtis) تلاش کرده ضمن مرور تاریخ پدیده خوش‌بینی و بدبینی در سنت فلسفی غرب، تأثیرات اجتماعی هرکدام را بر جامعه شرح دهد. این یادداشت برای اولین بار در تاریخ ۲۶ آپریل ۲۰۲۲ در نشریه اینترنتی Aeon منتشر شده است.