به گزارش آتیه آنلاین؛ ۲۰ نوامبر برابر با ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۳ از طرف «سازمان ملل متحد» و «یونیسف» بهعنوان روز جهانی کودک نامگذاری شده است. این روز سالگرد کنوانسیون حقوق کودک است و به عنوان فراخوانی در راستای اقدامات مدارس، جوامع و موسساتی است که برای تعامل و حمایت از کودکان عمل میکنند.
شعار روز جهانی کودک در سال ۲۰۲۴ «به آینده گوش کن» است. «یونیسف» درباره این شعار میگوید: «ما جهان را تشویق میکنیم تا فعالانه به امیدها، رویاها و چشماندازهای کودکان برای آینده گوش دهد و حق مشارکت کودکان را ارتقاء بخشد. کودکان باید این قدرت را داشته باشند که نظرات خود را در مورد دنیایی که میخواهند در آن زندگی کنند بیان کنند، و این وظیفه ما است که به دیدگاههای آنها گوش دهیم و از آنها حمایت کنیم.»
البته ارائه چنین دیدگاهی با در نظر گرفتن وضعیت کودکان در نقاط بحرانی جهان، مانند غزه و صحرای آفریقا چندان منطقی بهنظر نمیرسد. در این مناطق کودکان بدون در نظر گرفتن حقوق اولیه انسانی همه روزه تحت ستم و کشتار قرار دارند.
کودکی از دست رفته
از اکتبر ۲۰۲۳، تجاوز وحشیانه زندگی هزاران نفر را در غزه تحت تاثیر قرار داده است و کودکان سهم ویرانگری از این تلفات را به خود اختصاص دادهاند. بر اساس گزارشهای اخیر، تقریباً ۱۷۰۰۰ کودک فلسطینی کشته شدهاند و بسیاری دیگر زیر آوار گیر افتادهاند یا در میان هرج و مرج از خانوادههای خود جدا شدهاند. بسیاری از افراد و به ویژه کودکان با آسیبهای تغییر دهنده زندگی مواجه میشوند و زخمهای فیزیکی و روانیای را تحمل میکنند که ممکن است هرگز بهبود نیابد.
حتی کسانی که زنده میمانند از این آسیب در امان نیستند. برای کودکان فلسطینی، درگیری یک کابوس تکراری است که زخمهای روحی و روانی پایداری بر جای میگذارد. آنها که مجبور به فرار از خانههای خود شده یا شاهد خشونت هستند، در محیطی بزرگ میشوند که با ترس، از دست دادن و بیثباتی مشخص شده است. تحقیقات نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض چنین رویدادهای آسیبزایی میتواند به شدت بر رشد شناختی و عاطفی کودک تأثیر بگذارد و بر توانایی آنها برای تمرکز، یادگیری و رویای آیندهی آنها تأثیر بگذارد.
با بمباران خانهها، تخریب مدارس و آواره شدن خانوادهها، کودکان غزه نیز از یک محیط آموزشی پایدار محروم میشوند. آموزش، رکن رشد هر کودکی، به امتیازی تبدیل شده است که دیگر از دسترس کودکان غزه دور است. تعداد بیشماری از مدارس و تأسیسات آموزشی ویران شده یا آسیب دیدهاند و آموزش کامل مختل شده است.
بیتوجهی سیستماتیک در سطح جهانی
به گفته سخنگوی یونیسف «جیمز الدر»، درگیریها، بحرانهای آب و هوایی و بیتوجهی سیستماتیک همچنان زندگی کودکان را ویران میکند، روز جهانی کودک امسال برای میلیونها کودک در سراسر جهان مسئله جشن کودکان نیست، بلکه موضع برای آنها زنده ماندن است.
«جیمز الدر» در ادامه گفت: «روز جهانی کودک باید روز گرامیداشت و تفکر باشد؛ برای کودکان غزه و لبنان، روز آنها حول محور بقا است نه جشن.»
به گفته «الدر» پنج ۵ میلیون کودک در «سودان» متاثر از وضعیت جنگ هستند که ۱ میلیون کودک از این کودکان زیر ۵ سال سن دارند و به دلیل ناآرامیهای خشونتآمیز آواره شدهاند. او معتقد است با توجه به وضعیت جهانی و بحرانهای جنگی گسترده روز جهانی کودکان در سال ۲۰۲۴ «روز بسیار بسیار سنگینی خواهد بود.»
روز جهانی کودک که توسط سازمان ملل متحد در سال ۱۹۵۴ بنیانگذاری شد، هر ساله در ۲۰ نوامبر برای ترویج همگرایی بینالمللی، آگاهی از حقوق کودکان و اقدامات برای بهبود رفاه آنها برگزار میشود. همچنین سالگرد تصویب اعلامیه حقوق کودک در سال ۱۹۵۹ و کنوانسیون حقوق کودک در سال ۱۹۸۹ در همین روز است.
با این حال، جشن «روز جهانی کودک» امسال، زیر ابری تاریک قرار میگیرد و وضعیت اسفناک کودکان گرفتار در آتش فراگیر بحرانهای جهانی را برجسته میکند.
«الدر» از کشورها میخواهد تا به تعهدات خود تحت قوانین بشردوستانه و معاهدات بینالمللی برای حمایت از کودکان و اولویت دادن به رفاه آنها پایبند باشند. «بهتر است همه ما ۱۰ دقیقه را به روز جهانی کودک اختصاص دهیم تا به این فکر کنیم که آیا این دختر ۷ ساله یا پسر ۱۵ ساله چه وحشتی را تحمل میکنند و چگونه نسبت به آن واکنش نشان میدهند.»
در حالی که بحرانها در نوار غزه، لبنان و سودان بر سرفصلهای اخبار غالب است، یونیسف بر اهمیت پرداختن به همه مبارزات کودکان در سطح جهانی تأکید کرد.
«در آفریقای جنوبی کودکانی بسیاری در فقر زندگی میکنند، در مالاوی کودکان بیسرپرست به صورت فراگیری زیاد شدهاند، کودکانی بسیاری در بنگلادش در شرایط سخت کار قرار دارند، و بحرانهای بهداشت روانی در سیدنی استرالیا در میان کودکان شدت گرفته است.» یونیسف معتقد است «یک کودک یک کودک است و مهم نیست که در کجای جهان زندگی میکند.»
نظر شما