به گزارش آتیه آنلاین به نقل از فوربز؛ احتمالا تا سال ۲۰۳۰، محل کار شما دیگر قابل شناسایی نخواهد بود و شاید تا آن موقع برای انطباق کمی دیر شده باشد. طبق پیشبینی «مجمع جهانی اقتصاد» در «گزارش آینده مشاغل ۲۰۲۵»، تقریباً ۹۲ میلیون شغل (که حدود ۸ درصد از کل اشتغال را تشکیل میدهند) تا سال ۲۰۳۰ کاملاً منسوخ خواهند شد.
اتاق فکر «مؤسسه جهانی مککینزی» (McKinsey Global Institute) نیز تصویری تیره و تار از آینده مشاغل ارائه میدهد: «تأثیر هوش مصنوعی و اتوماسیون ممکن است طی پنج سال آینده، شغل را از دست تا ۱۲ میلیون کارگر در ایالات متحده و اروپا بگیرد و میلیونها حرفهای را وادار کند تا مسیر شغلی خود را تغییر دهند.»
فکر کردن به اینکه در تنها پنج سال، چه اندازه همهچیز میتواند دگرگون شود، ترسناک است، اما از سوی دیگر چنین تحولی با ایجاد نقشها و عناوین شغلی جدید جبران میشود؛ مشاغلی از بین میروند و مشاغلی که هنوز حتی نامشان را هم نشنیدهایم به وجود خواهند آمد.
در واقع، «مجمع جهانی اقتصاد» پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۳۰، حدود ۱۷۰ میلیون شغل جدید ایجاد خواهد شد، که این رقم معادل حدودا ۱۴ درصد از کل اشتغال امروزی است. رشد این عناوین شغلی جدید ناشی از تغییر در اقتصادها، دگرگونیهای بازار، تمرکز بر انرژی پاک، و پیشرفتهای هوش مصنوعی و فناوری است، که همه اینها به تقاضا برای مهارتهای جدید و خلق فرصتهایی منجر میشوند که هیچگاه حتی تصورشان را هم نمیکردیم.
مثلا چه کسی فکرش را میکرد که روزی شغلی به نام «مدیر ارشد هوش مصنوعی» وجود داشته باشد؟ بنابراین اکنون و در وهله اول آنچه برای ما اهمیت دارد، دو پرسش اصلی است: چه مشاغلی تا سال ۲۰۳۰ از میان خواهند رفت (یا هماکنون در حال منسوخ شدن هستند)؟ و چه کاری میتوان انجام داد تا مطمئن باشیم برای نقشهایی آمادگی داریم که از تحولات بازار کار جان سالم به در میبرند و در آینده کار، نقش کلیدی خواهند داشت؟
۲۱ عنوان شغلی که تا سال ۲۰۳۰ منسوخ خواهند شد
مطالعه «مککینزی» نشان میدهد که مشاغلی که بیش از همه در معرض حذف در چند سال آینده قرار دارند، آنهایی هستند که «ماهیتی نسبتاً قابل پیشبینی و تکراری» دارند. آنطور که در گزارش این شرکت آمده، گردآوری و پردازش دادهها «دو دسته دیگر از فعالیتها هستند که به طور فزایندهای میتوانند بهتر و سریعتر توسط ماشینها انجام شوند. این موضوع ممکن است به جابهجایی نیروی کار در مقیاس وسیع منجر شود» (برای مثال، در حوزههایی مانند صدور وام مسکن، کار حقوقی سطح پایین، حسابداری، و پردازش تراکنشهای پشتصحنه).
برخی از نقشهای شغلی که بر اساس دادههایی از «مجمع جهانی اقتصاد»، «لینکدین»، و منابعی مانند «مؤسسه بانکداری و فناوری لندن»، انتظار میرود طی پنج سال آینده کموبیش از میان بروند، عبارتند از: کارمندان خدمات پستی، متصدیان بانک و دفترداران مرتبط، کارمندان ورود داده، صندوقداران فروشگاهها و فروشندگان بلیت، دستیاران اداری و منشیهای اجرایی، کارکنان صنایع چاپ و مشاغل وابسته، دفترداران حسابداری، دفترداری و حقوق و دستمزد، کارکنان ثبت موجودی و انبارداری، خدمه حملونقل و راهنمایان، فروشندگان خانهبهخانه، روزنامهفروشان خیابانی، و کارگران مشابه، طراحان گرافیک، ارزیابان، ممیزان و بازرسان خسارت، کارمندان حوزه خدمات قانون، منشیهای حقوقی، بازاریابان تلفنی، نقشهای ابتدایی پشتیبانی فناوری اطلاعات، کارگران خط مونتاژ، اپراتورهای ماشینآلات، کارگران انبار در بخشهای جمعآوری و جابجایی، ارزیابان ریسک بیمه و آژانسهای مسافرتی.
چگونه در سال ۲۰۲۵ شغل خود را در برابر آینده مقاوم کنیم؟
این دادهها ما را به پرسش بعدی میرسانند: اگر در یکی از این حوزهها مشغول به کار هستید، اکنون چه کاری میتوانید انجام دهید تا شغل خود را در برابر آینده مقاوم سازید و تا سال ۲۰۳۰ از قافله عقب نمانید؟
نخستین استراتژی برای هر کس این است که مهارتآموزی خود را در حوزههای پرتقاضا گسترش دهد؛ با بررسی گزارشهای شغلی مانند آنهایی که از سوی «کورسرا» (Coursera) و «مجمع جهانی اقتصاد» منتشر میشوند، جهتی را که بازار به آن حرکت میکند دنبال کنید و از خود بپرسید: اکنون باید چه مهارتهایی را توسعه دهم تا برای مشاغل پرتقاضای امروز و آینده آماده باشم؟ برخی از مهارتهایی که بهعنوان مهارتهای با رشد بالا تا سال ۲۰۲۵ فهرست شدهاند عبارتاند از: سواد هوش مصنوعی، تحلیل داده، رهبری منابع انسانی، تجربه کاربری، بازاریابی دیجیتال، و تفکر انتقادی/حل مسئله.
دیگر راه حل برای حفظ بازار اشتغال برای هر کارمندان برجستهسازی مجموعه مهارتهای قابلانتقال است؛ هویت شغلی خود را حول مهارتها و تجربیات قابلانتقالی بازسازی کنید که در چندین نقش کاربرد دارند (بهویژه اگر عنوان شغلی پیشین شما دیگر بیربط شده است). تجربیات خود را حول نتایجی بازسازی کنید که در اغلب نقشها مورد نیازند، مانند: بهبود فرآیند، مدیریت دیجیتال، همکاری میانبخشی، و بهینهسازی جریان کار. همچنین بر نتایج و شاخصها تأکید کنید، چرا که این موارد هم برای مدیران استخدام و هم برای مشتریان (در صورت کار آزاد یا قراردادی) اهمیت دارند.
ایجاد گزینههای جایگزین
هرگز نباید در موقعیتی قرار بگیرید که شغل فعلیتان تنها راه تأمین مالی و پیشرفت شغلی شما باشد. باید گزینههای متعددی داشته باشید. این کار ریسک را کاهش میدهد و تابآوری شغلی شما را افزایش میدهد و شما را در برابر زمانههای اقتصادی نامطمئن، تحولات صنعتی، و فشارهای روزافزون بر کارفرمایان (که نهایتاً منجر به تعدیل نیرو میشوند) محافظت میکند. توصیه میشود که گزینههای متعددی برای بازگشت داشته باشید. این بهمعنای اشتغال همزمان به چند کار نیست، اما به این معناست که باید جریانهای درآمدی مختلفی داشته باشید (مثل درآمدهای غیرفعال، کارهای جانبی، خدمات فریلنس، یا حتی راهاندازی یک کسبوکار کوچک خانوادگی).
نظر شما