طرح اروپا برای مبارزه با کمبود نیروی کار در این اتحادیه

کمیسیون اروپا اعلام کرده است که ۴۲ شغل در سراسر اتحادیه اروپا با کمبود نیروی کار مواجه‌اند، به‌ویژه در بخش‌های ساخت‌وساز، حمل‌ونقل و بهداشت. این بحران به دلایل مختلفی از جمله کاهش سالانه یک میلیون نیروی کار تا سال ۲۰۵۰، پیشرفت‌های فناوری مانند روباتیزاسیون و هوش مصنوعی، و نیازهای اقتصادی ناشی از بهبود وضعیت مالی اروپا تشدید خواهد شد. اتحادیه اروپا با اجرای ابتکار "اتحادیه مهارت‌ها" در تلاش است تا از طریق سرمایه‌گذاری در آموزش، ترویج بازآموزی حرفه‌ای، تسهیل جابه‌جایی نیروی کار و جذب متخصصان خارجی، این کمبود را جبران کند. با این حال، رقابت جهانی، به‌ویژه از سوی کشورهای عربی که حقوق‌های بالایی پیشنهاد می‌دهند، چالش بزرگی برای اروپا محسوب می‌شود.

به گزارش آتبه آنلاین به نقل از یورونیوز؛ کمیسیون اروپا ۴۲ شغل را که با کمبود نیروی کار مواجه هستند شناسایی کرده است؛ این شغل‌ها به ویژه به در بخش‌های ساخت‌وساز، حمل‌ونقل و بهداشت قرار دارند.

برای حفظ رقابت‌پذیری، اتحادیه اروپا به نیروی کار ماهر نیاز دارد، بنابراین کمبود این نوع از نیروی کار، یک مشکل جدی محسوب می‌شود؛ کمیسیون و همچنین پارلمان اروپا اخیراً تلاش‌های خود را برای مقابله با مشکل کمبود نیروی کار ماهر تجدید کرده‌اند.

«روکسانا مینزاتو» معاون رئیس کمیسیون اروپا که مسئول حقوق اجتماعی، مهارت‌ها و اشتغال با کیفیت است، روز شنبه در استراسبورگ اظهار کرد: «چهار شرکت از هر پنج شرکت برای یافتن نیروی کاری که مهارت‌های مورد نیاز را داشته باشد، با مشکل مواجه هستند. بیش از ۴۰ شغل در سطح اتحادیه اروپا با کمبود نیرو مواجه‌اند، به‌ویژه در بخش‌های مهمی مانند ساخت‌وساز، مشاغل فنی، حمل‌ونقل و برخی از حرفه‌های حوزه بهداشت.»

این کمبود نیروی کار ماهر به مشکلات عرضه و تقاضا و همچنین ناهماهنگی بین صلاحیت‌های و مهارت‌های کارگران و نیازهای کارفرمایان برمی‌گردد. «ایلیاس لیوانوس»، کارشناس مهارت‌ها و بازار کار در «مرکز اروپایی توسعه آموزش‌های حرفه‌ای» (Cedefop)، در اینباره اظهار کرد: «ممکن است به دلیل افزایش تقاضا، فشارهایی ایجاد شود؛ به‌ویژه در حرفه‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)... از طرفی با توجه به اینکه این حوزه به‌سرعت در حال توسعه است، ما واقعاً نمی‌دانیم که تقاضا در ۵ یا ۱۰ سال آینده چگونه خواهد بود. پس چگونه می‌توانیم برای این نوع دانش خاص آماده شویم؟ می‌توان گفت که به‌وضوح، سیستم‌های آموزشی برای این تغییرات آماده نیستند.»

وضعیت کمبود نیروی کار

این کمبود احتمالاً به دلیل عوامل جمعیتی و گذارهای دیجیتالی و زیست‌محیطی وخیم‌تر خواهد شد. «پیتر بوش»، پژوهشگر ارشد در مؤسسه پژوهشی «اگمونت»، در اینباره گفت: «اول، مسئله جمعیت‌شناسی است؛ اتحادیه اروپا هر سال تا سال ۲۰۵۰ یک میلیون نیروی کار را از دست خواهد داد.»

او ادامه داد: «دوم، تغییرات سریعی در نوع مهارت‌های مورد نیاز رخ خواهد داد، تغییراتی به دلیل روباتیزه شدن، هوش مصنوعی، و تحولات در بخش‌های مختلف. و سومین دلیل، برنامه‌های بهبود اقتصادی اروپاست، زیرا بسیاری از کشورهای عضو و خود اتحادیه اروپا مبالغ هنگفتی را برای این منظور اختصاص داده‌اند.»

برنامه تسلیحاتی اروپایی که کمیسیون اروپا پیشنهاد داده است، با بودجه‌ای ۸۰۰ میلیارد یورویی، و همچنین برنامه سرمایه‌گذاری عظیم در حوزه دفاع و زیرساخت‌ها که «فریدریش مرتس»، صدراعظم احتمالی آینده آلمان، ارائه کرده است، طبق گفته «پیتر بوش»، به استخدام نیروی کار در بسیاری از بخش‌ها نیاز خواهد داشت.

در چنین وضعیتی سیستم آموزشی و همچنین شرکت‌ها نقش‌های مهمی ایفا خواهند کرد، زیرا در نهایت: «هیچ نهاد واحدی مالک سیستم مهارت‌ها نیست.»

به گفته «لیوانوس» در حالی که نظام آموزش رسمی نقش مهمی در توسعه مهارت‌ها دارد، آموزش‌های مستمر نیز «مسئولیت افراد و کارفرمایان است».

اتحادیه مهارت‌ها در حال شکل‌گیری است

نقشه راه جدید اتحادیه اروپا مسیر را مشخص کرده است؛ در ۵ مارس، قوه مجریه اروپا ابتکار جدیدی با عنوان «اتحادیه مهارت‌ها» (Skills Union) را برای تقویت آموزش و در نتیجه افزایش رقابت‌پذیری اروپا راه‌اندازی کرد. این رویکرد بر چهار ستون استوار است. این طرح توصیه می‌کند که در آموزش و مهارت‌آموزی سرمایه‌گذاری شود، بازآموزی حرفه‌ای ترویج یابد، جابه‌جایی دانشجویان و کارگران تشویق شود، و اتحادیه اروپا برای کارگران خارجی جذاب‌تر گردد.

«روکسانا مینزاتو» در اینباره توضیح داد که در عمل، کمیسیون اروپا قصد دارد «تضمین‌های مهارتی» را راه‌اندازی کند، برای مثال، به کارهایی مثل «کمک به شرکت‌ها برای استخدام یا آموزش افرادی که در معرض از دست دادن شغل خود هستند» روی آورد.

پروژه مهم دیگر، «اروپا را انتخاب کنید» (Choose Europe) نام دارد که هدف آن جذب نیروی کار ماهر از کشورهای ثالث به اتحادیه اروپاست.

قوه مجریه اروپا همچنین می‌خواهد ویزاهای دانشجویی برای خارجی‌ها را تسهیل کند، پیمان مهارت‌ها را برای حمایت از ارتقای مهارتی و بازآموزی نیروی کار تقویت کند، و بورس و برنامه تبادل دانشجو به نام «اراسموس+» (Erasmus+) را در دسترس‌تر سازد.

«پیتر بوش» هشدار می‌دهد: «اما اتحادیه اروپا تنها بازیگر این رقابت نیست. اتحادیه اروپا به نیروی کار نیاز دارد، اما چین، هند و کشورهای عربی هم همین نیاز را دارند، و کشورهای عربی برای جذب نیروی کار، حقوق‌های هنگفتی را پیشنهاد می‌دهند.» این پژوهشگر می‌گوید: «اتحادیه اروپا در حال بیدار شدن است، اما باید این کار را خیلی سریع انجام دهد.»

کد خبر: 78932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 15 =