به گزارش آتیهآنلاین، سازمان تأمیناجتماعی بهعنوان بزرگترین نهاد بیمهای کشور، بیش از ۴۹ میلیون نفر از جمعیت ایران را تحت پوشش بیمه درمان قرار داده است که این میزان بالغبر ۵۳ درصد از افراد جامعه را شامل میشود. تعهدات تأمیناجتماعی در قبال بیمهشدگان، بیننسلی است و پس از فوت بیمه شده اصلی و مستمریبگیر اصلی، اعضای خانواده واجد شرایط میتوانند از مستمری، خدمات درمانی و سایر مزایای تأمیناجتماعی استفاده کنند.
درحال حاضر ۴۰.۵ میلیون نفر بیمه شده اصلی و تبعی و ۸.۷ میلیون نفر مستمری بگیر اصلی و تبعی عضو خانواده تأمیناجتماعی هستند و سازمان برای پاسخگویی بهینه به خدمات این خیل عظیم جمعیت، مطابق با قوانین تأمیناجتماعی و قانون اساسی، طرحها و برنامههای گوناگونی را بهاجرا درمیآورد. یکی از قوانین مذکور برقراری مزایای تأمیناجتماعی از جمله مستمری و مزایای درمانی برای بازماندگان است که ماده ۸۰ قانون تأمیناجتماعی بهطور دقیق شرایط برخورداری از مستمری بازماندگان را شرح میدهد. درحال حاضر روند برقراری مستمری و پوشش بیمهای خدمات درمانی برای بازماندگان بهاین نحو است که پس از فوت مستمریبگیران، جهت شناسایی افراد تحت تکفل واجد شرایط از سوی تأمیناجتماعی، وقفهای هرچند بهمدت محدود در برقراری مستمری و ادامه برخورداری از حقبیمه درمان برای بازماندگان ایجاد میشود.
براین اساس حجتالاسلام نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی روز شنبه ششم اردیبهشت با ارسال نامه به مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی خواستار متوقف شدن روند تاخیر در برقراری خدمات درمانی تحت پوشش بیمه برای بازماندگان، بهویژه همسر متوفی شد. متن نامه پژمانفر بهنقل از ایسنا بهشرح زیر است: «اخیر در شکوائیهای به کمیسیون اصل نود واصل شده است، مبنی بر اینکه بعد از درگذشت احدی از مشترکین ذینفع تامین اجتماعی، بلافاصله حساب بانکی متوفی و ارائه خدمات بیمه درمانی همسر متوفی مسدود می شود در حالی که ممکن است همسر متوفی درگیر بیماریهایی بوده و تحت پوشش بیمه، درمان و داروهای مربوطه را تامین نماید لذا انسداد آنی و یکباره خدمات درمانی عملا مشکلات عدیده ای را به بازماندگان مستمری بگیر تحمیل مینماید. خواهشمند است دستور فرمائید ضمن بررسی دقیق موضوع، در صورت امکان راهحلی که «انسداد فوری خدمات بیمه درمانی» را چاره نماید، تدبیر گردد.»
مدارک لازم برای تداوم مستمری بازماندگان
برهمین اساس نحوه برقراری مستمری و خدمات درمانی بازماندگان را مرور کردیم. شهلا پورنصیر، رئیس اداره مستمری ادارهکل تأمیناجتماعی استان لرستان در گفتوگو با آتیهآنلاین، تداوم پرداخت مستمری و خدمات درمانی را نیازمند بررسی شرایط استمرار خدمات فوق برای بازماندگان دانست.
وی با تاکید براینکه برقراری مستمری بازماندگان بیمهشده و مستمریبگیر، روند متفاوتی دارد، افزود: «هنگامی که مستمریبگیر اصلی فوت میکند، سامانه ثبتاحوال، تاریخ فوت او را در سامانههای تأمیناجتماعی نشان میدهد. حال اگر متوفی براساس ماده ۸۰ قانون تأمیناجتماعی (قواعد و شرایط برقراری مستمری بازماندگان) و ۸۳ (تعیین سهم مستمری هر یک از بازماندگان بیمه شده متوفی) «بازمانده حائز شرایط» نداشته باشد، پرونده او در تأمیناجتماعی مختومه اعلام میشود. اما در صورت دارا بودن بازمانده حائز شرایط، ملزم هستیم بلافاصله پرونده او را تعیین تکلیف کنیم.»
رئیس اداره مستمری ادارهکل تأمیناجتماعی لرستان با بیان اینکه سازمان تأمیناجتماعی معمولا لیستهای مستمری ماهانه را دوازدهم هر ماه دریافت میکند، گفت: «اگر سامانههای ثبتاحوال فرایند اطلاعات خود را در سریعترین زمان ممکن بهثبت رسانده باشد، ما نیز روند دریافت و بررسی مدارک بازماندگان را بهصورت حضوری یا غیرحضوری و از طریق سامانه services.tamin.ir پیگیری میکنیم.»
پورنصیر ادامه داد: «در این فرایند، لازم است که شرایط استمرار مستمری بازماندگان بازبینی شود. بنابراین همسر متوفی باید مدارک خود را از جمله سند ازدواج و عقد دائم، شناسنامه، کارت ملی و شماره حساب بانکی بهصورت حضوری تحویل دهد یا از طریق سامانه خدمات غیرحضوری بهثبت برساند. برای ارسال مدارک انحصار وراثت نیز ۹ ماه فرصت تعیین شده است.»
او تاکید کرد: «همچنین چنانکه بازنشسته متوفی دارای دختر مجرد بالای ۱۸ سال و فرزند ذکور بالای ۱۹ سال باشد، برای پرداخت مستمری بازماندگان، مدارک آنها نیز نیازمند بررسی میشود. براین اساس، شرایط استمرار مستمری و خدمات درمانی برای دختران بالای ۱۸ سال بهاین ترتیب است که آنها باید فاقد شغل و همسر باشند و شمولیت قانونی دیگری نداشته باشند. این شرایط برای پسران بالای ۱۹ سال شامل دارا بودن گواهی اشتغال بهتحصیل است و چنانچه فرزند ذکور ازکارافتاده کامل باشد، پس از تایید کمیسیونهای پزشکی، مستمری و پوشش بیمهای درمان برای او نیز برقرار میشود.
رئیس اداره مستمری ادارهکل تأمیناجتماعی لرستان، بیان کرد: در نتیجه تداوم پرداخت مستمری و خدمات درمانی نیازمند بررسی شرایط استمرار خدمات فوق برای بازماندگان است و خلاء ایجاد شده نیز بهدلیل همین بررسی شرایط استمرار بهوجود میآید.»
ارائه یک پیشنهاد
پورنصیر با ارائه یک پیشنهاد، ادامه داد: «برای اطلاع از روند برقراری مستمری بازماندگان، بهتر است مراتب ارسال مدارک از طریق گوشی همراه بهآنها پیامک شود تا بازماندگان هرچه سریعتر مدارک خود را بهطور حضوری یا غیرحضوری شعبه تحت پوشش بیمه متوفی، تحویل دهند. این اقدام میتواند مراتب برقراری مستمری و برخورداری از مزایای تأمیناجتماعی را سرعت بخشد و چنین روندی سبب پویایی سازمان و رضایتمندی اربابرجوع خواهد شد.»
وی افزود: «درحال حاضر بسیاری از بازماندگان بهدلیل تالمات روحی مدارک خود را با تاخیر به شعب بیمهای تحویل میدهند و این مسئله نیز خود عامل دیگری برای ایجاد وقفه در برقراری مستمری بهشمار میرود.»
نظر شما