-
تحول در توزیع یارانهها در ایران؛
تشریح شاخصهای جدید دهکبندی یارانهای
توزیع یارانهها به عنوان ابزاری برای حمایت از اقشار کمدرآمد و کاهش فقر، همواره یکی از موضوعات کلیدی در سیاستگذاری اقتصادی کشورها بوده است. در کشور ما، نظام یارانهای با چالشهای متعددی روبهرو است که اصلاح آن میتواند به بهبود وضعیت معیشتی مردم و افزایش عدالت اجتماعی کمک کند. در این گزارش به بررسی چالشهای موجود، ضرورت اصلاحات، راهکارهای پیشنهادی و نتایج احتمالی اصلاحات در نظام یارانهای ایران میپردازیم.
-
۲۰ نوامبر روز جهانی کودک؛
کودکی از دست رفته
روز جهانی کودک که توسط سازمان ملل متحد در سال ۱۹۵۴ بنیانگذاری شد، هر ساله در ۲۰ نوامبر برای ترویج همگرایی بینالمللی، آگاهی از حقوق کودکان و اقدامات برای بهبود رفاه آنها برگزار میشود. همچنین سالگرد تصویب اعلامیه حقوق کودک در سال ۱۹۵۹ و کنوانسیون حقوق کودک در سال ۱۹۸۹ در همین روز است. «به آینده گوش کن» شعار روز جهانی کودک در سال ۲۰۲۴ است. اما با در نظر گرفتن وضعیت اسفناک کودکان در بسیاری از نقاط جهان که درگیر جنگهای ویرانگر و آتش خشونت هستند، آینده برای کودکان چندان امیدوارکننده بهنظر نمیرسد.
-
کمبود دانشجو موجب شد؛
تعطیلی دانشگاهها و رشتههای دانشگاهی در کره جنوبی
دانشگاهها در سراسر کره جنوبی با کمبود شدید دانشجویان مواجه شدهاند. دلیل اصلی این مسئله تغییر ساختار جمعیتی کشور است که منجر به خالی ماندن بسیاری از دپارتمانهای آموزشی شده است. جمعیت در سن آموزش کره جنوبی از سال ۱۹۸۴ هر ساله بهطور پیوسته کاهش یافته است. اکنون برخی از دانشگاهها در حال تعطیلی هستند و برخی دیگر شروع به تعطیلی بعضی رشتهها کرده و یا رشتههای جدیدی که تقاضای بیشتری از طرف دانشجویان برای ورود به آنها وجود دارد را راهاندازی میکنند.
-
سازمان جهانی کار بررسی کرد:
کدام کشورها کمترین مزایای بیمه بیکاری را دارند
براساس گزارش اخیر سازمان جهانی کار (ILO) ۷۵ درصد از ۱۵۰ میلیون نفر بیکار در سراسر جهان از هیچگونه مزایای بیمه بیکاری برخوردار نیستند. در واقع کشورهای ثروتمند در اروپا و آمریکای شمالی این مزایا را به دلیل تغییر در سیاستهای اقتصادی، کاهش هزینههای دولت و سیاستهای بازار کار محدود کردند. این کاهش حمایت میتوانست شامل کوتاهتر کردن دوره پرداخت بیمه بیکاری، کاهش مقدار پرداختها یا محدود کردن شرایط دسترسی به بیمه بیکاری باشد. در نتیجه، این کاهشها تأثیراتی در امنیت مالی بیکاران در این کشورها برجا گذاشت و چالشهایی را برای کسانی که نیازمند فرصت بیشتر برای یافتن شغل مناسب بودند، ایجاد کرد.
-
ترکیه، پیشرو در حوادث شغلی منجر به فوت
بر اساس گزارش سازمان ملل، سالانه ۲.۷۸ میلیون کارگر در اثر حوادث یا بیماریهای شغلی جان خود را از دست میدهند؛ ترکیه یکی از بالاترین میزان مرگومیرهای ناشی از کار را در اروپا و جهان دارد. همچنین بر اساس «فهرست حقوق جهانی ۲۰۲۴» این کشور به عنوان یکی از ۱۰ کشور بد برای کارگران معرفی شده است. کارفرمایان در ترکیه اغلب هزینهها را به بهای ایمنی کارگران خود کاهش میدهند و فقدان تجهیزات حفاظتی در کنار شرایط نامناسب کار در ترکیه، بهطور مستقیم به تعداد وحشتناک این تلفات دامن میزنند.
-
توصیفی از انواع مدارس در نظام آموزش و پروش ایران و تاثیرات اجتماعی کالایی شدن آموزش؛
راه طی شده...!
جامعه شناسان نهاد آموزش رسمی یک کشور را یکی از تأثیرگذارترین نهادها در ایجاد عدالت اجتماعی دانسته اند. مطالعات نشان می دهد، پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تا حد زیادی تحت تأثیر سابقه آموزشی و نقطه شروع تحصیلی آنان است. در شرایطی که متغیرهایی چون پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانواده و میزان هوش و استعداد تحصیلی کودکان مبنای جداسازی آنان در مدارس قرار گیرد، در این صورت نهاد آموزش در جهت تقویت و تداوم نابرابری های اجتماعی (تبعیض) عمل کرده است.
-
وکیل پایه یک دادگستری در گفت وگو با آتیه آنلاین مطرح کرد،
تقابل افزایش نشر الکترونیک با نقض حق ادبی و هنری
در کشور ما شیوه سنتی چاپ و نشر عمدتاً بر دیگر روشهای جدید ترجیح داشت تا که پس از شیوع کرونا استفاده از ظرفیتهای نشر الکترونیک با رشد چشمگیری روبرو شد. گویا این قالب از نشر که پیش از آن به عنوان مرجع درجه دوم برای تهیه کتاب به شمار میآمد، به یکباره از حاشیه به متن وارد شد.
-
دهلی آلودهترین شهر جهان
دهلی پایتخت هند سطوح آلودگی بسیار شدیدی را تجربه میکند که حداقل ۳۰ تا ۳۵ برابر حد مجاز است. دلایل مختلفی برای این مسئله گزارش شده است اما مهمترین دلیل فصلی این آلودگی سوزاندن تهمانده محصولات کشاورزی است. البته دلایلی مانند کاهش شدید دما، افزایش گرد و غبار، سرعت کم باد و انتشار گازهای گلخانهای هم برای این مسئله عنوان میشود. مه دود آنقدر غلیظ است که حتی در عکسهای فضایی ناسا نیز قابل مشاهده است.
-
قائم مقام انجمن نابینایان در گفت وگو با آتیه آنلاین:
احقاق حق جامعه هدف، لازمه اعمال اصلاحات قانون معلولان
در حالی که بودجه موردنیاز برای اجرای قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، در سال ۱۴۰۴ بیش از ۱۰۰ همت برآورد میشود دولت برای اجرای این قانون ۱۴ تا ۱۵ همت در نظر گرفته است.
-
لزوم تغییر نگاه جامعه به ازدواج معلولان
ازدواج یکی از نیازهای انسانی است که بهمنظور تکامل آدمی، رفع مشکلات روحی و روانی و احساس تعلق داشتن نسبت به فرد دیگری صورت میپذیرد. طبق روانشناسی تکاملی، تکامل بشر و انسان در طول تاریخ فقط در خصوص رفتارها و ویژگیهایی پایدار باقی میماند که موجب بقای نسل باشد.
-
تاثیر مستقیم عدالت اجتماعی و برابری بر سلامت عمومی
ما مدت هاست می دانیم که اعضای مرفه تر و کسانی که تحصیلات بالاتری دارند ،عمر طولانی و سالم تری دارند. رنه لوئیس ویلرمه این نکته را در اوایل سال ۱۸۴۰ بیان کرد و آمارهای منتشر شده تاکنون نشان داده اند که تقریباً برای هر جامعه انسانی این گزاره، صادق است. تحقیقات اخیر نشان می دهد که ارتباط بین درآمد و سلامتی به همین جا ختم نمی شود. به عنوان مثال، اکنون می دانیم که کشورهای با درجه نابرابری اجتماعی-اقتصادی بیشتر، در حوزه سلامت نیز دچار نابرابری های زیادی هستند. همچنین، گروههای با درآمد متوسط در جوامع نسبتاً نابرابر نسبت به گروههای مشابه یا حتی فقیرتر در جوامع برابرتر سلامتی پایین تری دارند. به طور خلاصه، می توان با قطعیت گفت نابرابری برای سلامتی ما مضر است.
-
وقت آن رسیده که از نودل و بستنی مالیات گرفته شود؛
غذاهای فوقفرآوری شده مانند تنباکو مضر هستند
غذاهای فوقفرآوریشده برای جایگزینی غذاهای غیرفرآوری شده تولید میشوند. آنها بسیار خوشمزه ساخته شدهاند تا خیلی سریع به مغز ما نفوذ کنند و لذت بسیاری در ما ایجاد کنند، تا دوباره به سراغ آنها برویم. این محصولات غذایی که بهصورت صنعتی تولید شدهاند و اغلب از طعم دهندهها، امولسیفایرها و رنگهای مصنوعی استفاده میکنند برای سلامتی بسیار مضرند و ضرر آنها همسطح مصرف سیگار و تنباکو است. غذاهای فوقفرآوریشده که بسیار خوش طعم و پرکالریاند اما مواد مغذی نسبتاً کمی دارند هم خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای جدی را افزایش میدهد و هم توسط شرکتهای بزرگ فراملیتی که قدرت زیادی دارند تولید میشوند. بخش بزرگی از جمعیت جهان بهویژه افراد با درآمد کمتر مصرفکننده این محصولات هستند و هزینهای که در آینده صرف خدمات درمانی مصرفکنندگان این غذاها میشود وضعیت شکنندهای را برای سیستمهای درمانی به همراه خواهد داشت.
-
استراتژیهای افزایش بهرهوری؛
راههای موثر افزایش بهرهوری کارکنان در محیط کار
مدیران ارشد اغلب از سوی رهبری شرکتها برای یافتن راههای جدیدی که موجب افزایش بهرهوری کارکنان میشود احساس فشار میکنند. همانطور که همه ما میدانیم، بهرهوری مهم است اما آیا مفاهیم درستی در اینباره وجود دارد؟ روش قدیمی «فشار بیشتر بهرهوری بیشتر» که با ساعات طولانیتر کار ارتباط دارد، تغییر کرده است. اخیراً افزایش بهرهوری راهحل جدیدی دارد: کارمندان خود را راضی نگه دارید. اما دقیقا چه چیزی کارمندان را خوشحال و سازنده میکند؟ در اینجا سعی میکنیم تا ایدههای جدیدی درباره این مسئله مطرح کنیم.
-
گوجه فرنگی ارزان میشود؟
قیمت گوجه فرنگی طی روزهای گذشته افزایشی قابل توجه داشته و حال وزارت جهاد کشاورزی صادرات این محصول را ممنوع کرده تا شاید شرایط بهتری در بازار داخل مهیا شود.
-
در گفتوگو با آتیه آنلاین مطرح شد:
پوشش بیش از ۱۵۱ هزار بیمهشده در شعبه ۵ تأمین اجتماعی تهران
«سهیل علی میرسالاری» رییس شعبه ۵ تأمین اجتماعی تهران در گفتوگو با آتیه آنلاین از پوشش بیمهای بیش از ۱۵۱ هزار بیمهشده اصلی و تبعی توسط این شعبه زیرمجموعه ادارهکل تأمین اجتماعی شرق تهران خبر داد.
-
تلاش شرکتهای قاره سبز برای استقلال از ایالات متحده؛
موتور جستجوی اروپایی رقیب گوگل میشود
دو شرکت «اکوزیا» و «کوآنت» در اروپا برای ایجاد یک موتور جستجوی اروپایی و کاهش وابستگی خود به شرکتهای بزرگ فناوری ایالات متحده با یکدیگر همکاری میکنند. این شرکتها با سرمایهگذاری مشترکی تحت عنوان «چشمانداز جستجوی اروپایی» موافقت کردهاند که قصد دارند آن را در ابتدای سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ در فرانسه راهاندازی کنند. هر دو شرکتهای «اکوزیا» و «کوآنت» خود از فناوری موتور جستجو جدید تحت نام تجاری خود استفاده خواهند کرد، اما این فناوری در دسترس سایر موتورهای جستجوی مستقل و شرکتهای فناوری نیز قرار خواهد گرفت.
-
اختصاص یک در هزار مزد کارگران در ماه؛
طرحی به نفع کارفرمایان و در خدمت تولید
سرانجام پس از حدود پنج دهه، فعالیت بدون اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفهای، اساسنامه این سازمان از مدتی قبل آغاز و در دولت چهاردهم به تصویب رسید. در راستای تصویب این سند، موضوع افزایش مهارت کارگران با اختصاص یک در هزار مزد کارگران در هر ماه، توسط کارفرمایان، صاحبان صنایع و بنگاههای اقتصادی در دستور کار قرار میگیرد؛ طرحی که فواید آن بیش از هر چیز به چرخه تولید برمیگردد.
-
مروری بر نحوه مواجهه جوامع غربی با مسئله فقر؛
چرا و چگونه فقر را روایت کنیم؟
از نگاه مادی عموماً فقر با رنج و سختی همراه است. فقرا به دلیل بیبهره بودن از جایگاه اجتماعی مناسب و قرار گرفتن در طبقات پایین اجتماع، علاوه بر تحمل رنج مادی فقر باید رنج روحی و روانی ناشی از تحقیر اجتماعی را نیز تحمل کنند. اما آیا همیشه فقرا ناچیز شمرده شده و انسانهای بیمصرف و بهدرد نخوری شناخته میشدند؟ برای یافتن پاسخ این سؤال خوب است به این نکته اشاره کنیم که تأثیر فقر در روان انسان فقیر شاید تا حدود زیادی به نحوه درک جامعه از فقر و عوامل آن بستگی داشته باشد. آلن دوباتن در کتاب اضطراب موقعیت سعی میکند تا با اشاره به استعارههایی که برآمده از دین و فرهنگ جوامع اروپایی بودهاند تفاوت روایتها را نشان دهد.
-
استراتژیهایی برای متناسبسازی بازار کار و نیروی کار جوان،
چگونه میتوان بیکاری جوانان را کم کرد؟
جهان امروز با یک وضعیت چند بحرانی دست و پنجه نرم میکند؛ اقتصاد، صنایع و بازارهای کار بهطور همزمان با چالشهای پیچیدهای روبرو هستند. بر اساس گزارش «سازمان بینالمللی کار»، بسیاری از جوانان با چشمانداز محدودی برای کار پایدار و شایسته مواجه هستند و همچنین تقریبا نیمی از کسب و کارها در سراسر جهان در یافتن استعدادهایی با مهارت لازم برای نقشهای شغلی خود با مشکل مواجه شدهاند. چاره این عدم تناسب چیست و در کجاست؟
-
رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته کشور؛
متناسبسازی با بهترین فرمول محاسباتی که به نفع بازنشستگان بود، اجرایی میشود
«محمد اسدی» رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته کشور در گفتوگو با آتیه آنلاین درباره اجرای متناسبسازی بازنشستگان تأمین اجتماعی گفت: در این نوبت از متناسبسازی تلاش شد تا افت به وجود آمده در ضریب زمان برقراری بازنشستگی را جبران کنیم تا هر قدر حداقل دستمزد، نسبت به زمان برقراری بازنشستگی افت کرده، ۹۰ درصد آن پرداخت شود و مطابق قانون امسال ۴۰ درصد آن عقب افتادگی جبران میشود.
-
طرح پیشرو استرالیا برای اعمال محدودیت سنی برای رسانههای اجتماعی:
ممنوعیت استفاده از شبکههای اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال
روز جمعه ایالتهای استرالیا به اتفاق آرا از یک طرح ملی حمایت کردند که بر اساس آن اکثر اشکال رسانههای اجتماعی برای کودکان کمتر از ۱۶ سال ممنوعیت استفاده خواهد داشت. رهبران هشت ایالت جلسهای مجازی با نخست وزیر «آنتونی آلبانیز» برگزار کردند تا در مورد آنچه که او اولین رویکرد ملی جهانی نسبت به سن استفاده از پلتفرمهای اجتماعی مینامد به توافق برسند. نخست وزیر طبق قاون جدید پیشنهادی پلتفرمهایی از جمله «اینستاگرام»، «تیک تاک»، «فیسبوک»، «ایکس» و «یوتیوب» را مسئول اجرای این محدودیت سنی میداند.
-
لیلا بابایی در گفت وگو با آتیهآنلاین مطرح کرد؛
لازمه رونق بازیهای محلی در تقابل با بازی آنلاین
مدیرکل سرگرمیهای سازنده کانون پرورش فکری با اشاره به تأثیر چشمگیر بازی در رشد کودکان، بر پیوند مجدد تمام اقشار جامعه به ویژه کودکان با بازیهای بومی و محلی در سایه برنامهریزی و ایدهپردازی جذاب در این حوزه تأکید کرد.
-
استفاده از هوش مصنوعی در فرزندپروری؛
آیا ابزارهای هوشمند از کودکان محافظت میکنند یا به نگرانیهای والدین دامن میزنند؟
یادداشت زیر به قلم «جووانا ماسکرونی» استاد جامعهشناسی رسانه و ارتباطات در گروه ارتباطات در دانشگاه «کاتولیکا دل ساکرو کوئوره»، میلان است. او که جامعهشناس رسانههای دیجیتال است، عناصر کیفی و عمیق پروژه فرزندپروری دیجیتال، یک پروژه ملی که به بررسی دادههای دیجیتال و برخورد خانوادههای ایتالیایی با این موضوع است را رهبری میکند. کار او بر پیامدهای اجتماعی رسانههای دیجیتال، دادهسازی و هوش مصنوعی برای کودکان و جوانان متمرکز است. آخرین کتاب او «کودکیهای دیتا شده: شیوههای داده و تخیل در زندگی کودکان» است که در سال ۲۰۲۱ نوشته شده است.
-
هوش مصنوعی؛ کلید برابری معلولان در فرصتهای شغلی
امروزه شرکتها میتوانند از ابزارهای هوش مصنوعی برای ایجاد یک فرهنگ کاری فراگیرتر استفاده و همه کارکنان، حتی افرادی که ناتوانی دارند، بدون هیچگونه تبعیضی در آن مشارکت کنند. هدف این است که تمامی افراد، با هر توانایی یا ناتوانی، بتوانند با استفاده از فناوری هوش مصنوعی در محیط کاری، بهطور برابر و فعال در فرآیندهای کاری شرکت کرده و در همکاریهای تیمی مشارکت داشته باشند.
-
با توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه رخ داد؛
بازگشت خاموشی
شورای اطلاع رسانی دولت با انتشار اطلاعیهای از اعمال خاموشی منظم بجای مازوت سوزی و آلودگی هوا خبر داده و چنین اعلام کرده است که از فردا شاهد خاموشیهای برنامهریزی شده خواهیم بود.
-
نگاهی به وضعیت تعادل کاری در جهان؛
تعادل بین کار و زندگی چیست و چرا اهمیت دارد؟
تقریباً ۶۰ درصد از کارکنان در سطح جهانی میگویند که تعادل بین کار و زندگی خوبی دارند اما ۷۷ درصد خاطرنشان میکنند که در شغل فعلی خود فرسودگی شغلی را تجربه کردهاند؛ وضعیت فعلی آمار جهانی «تعادل بین کار و زندگی»، ما را وادار میکند که یک سوال اساسی را مطرح کنیم. آیا ما در نقطه بحران هستیم یا دادههای جهانی امیدوار کنندهاند؟ در این گزارش به بررسی رابطه تعادل کار و زندگی بر سلامت، رضایت شغلی، عوامل ماثر بر آن و وضعیت جهانی آن میپردازیم.
-
آتیه آنلاین گزارش میدهد؛
روایت زندگی زوجهای عاشق فراتر از محدودیتها
یکی از بحثبرانگیزترین مسائل در حوزه معلولیت، ازدواج است. بدیهی است که این قشر نیز همچون سایر افراد جامعه حق ورود به زندگی مشترک را دارند. از جملۀ رایجترین معلولیتها میتوان به ناتوانی در بینایی، حرکت، قدرت تفکر، یادآوری، یادگیری، برقراری ارتباط، شنیدن و سلامت روان اشاره کرد. معلولان حسی (ناشنوایان) با محروم شدن از صداهای پیرامونشان، دغدغه ارتباط با همنوعان خود را دارند اما از آنجا که اطرافیان با زبان ایما و اشاره آشنایی کامل ندارند، برقراری ارتباطی مناسب و مطلوب با آنها خیلی سخت است. در این شماره به سراغ دو مورد ازدواج موفق در بین این قشر رفتهایم؛ یک ناشنوا و همچنین یک زوج نابینا که هرکدام زندگی مشترک موفقی را تجربه کردهاند. این دو روایت خواندنی را از نظر بگذرانید.
-
سقف امید به زندگی کجاست؟
کندی روند پیری، چاره افزایش طول عمر بشر
حدود ۱۰۰ سال پیش، در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰، میانگین امید به زندگی تقریباً ۵۰ سال بود. در سال ۱۹۹۰، پس از آنچه محققان «انقلاب طول عمر» مینامند، این رقم به حدود ۷۰ سال افزایش یافت، و در کشورهای ثروتمندتر این رقم به ۸۰ سال رسید. پیشرفت در مراقبتهای پزشکی که از مرگ نوزادان و مرگ زنان در هنگام زایمان جلوگیری میکرد، بهویژه عامل اولین انقلاب طول عمر بود که پس از آن افزایش چشمگیر امید به زندگی هم در مردان و هم در زنان رخ داد؛ زیرا زنان و کودکانی که قبلاً در اوایل زندگی میمردند اکنون تا سنین بالاتری زندگی میکردند. اما این انقلاب طول عمر تا کجا ادامه خواهد داشت و آیا انسان میتواند بالاتر از میانگین سنی فعلی زندگی کند؟
-
در گفتوگو با آتیه آنلاین مطرح شد:
ارتقاء خودشناسی کودک با خوانش کتاب داستان
ادبیات نه تنها بسیاری از مسائل را به کودکان آموزش میدهد بلکه امکان سفر آنها را به دنیای ناشناختهها فراهم میکند. کودک با مطالعه کتاب داستانها میتواند تخیلات خود را بازسازی و با شکلدهی رویاهای خود، با آنها زندگی کند.
-
جزییات آخرین تحولات حوزه اعزام کارجویان به خارج کشور
با وجود اینکه آمار دقیقی از میزان نیروی کار مهاجر ایرانی و اعزام کارجویان به خارج از کشور در دسترس نیست اما بر اساس برخی گزارشها، سالانه بین ۵ تا ۱۰ هزار نیروی کار ایرانی در راستای اشتغال بهکار به دیگر کشورها مهاجرت میکنند.