گرانی قابل توجه انواع میوه در آستانه شب عید

کمتر از ۲۰ روز تا پایان سال و فرا رسیدن نوروز باقی مانده و همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان، قیمت انواع میوه در بازار افزایش قابل توجهی را نشان می‌دهد.

به گزارش خبرنگار آتیه‌آنلاین، هنوز ماجرای گرانی سیب‌زمینی و بالا رفتن عجیب و غریب قیمت آن از یاد مردم نرفته که بار دیگر بحث بالا رفتن قیمت قابل توجه میوه و حبوبات بازار را به قبضه خود در آورده است.

مروری بر نرخنامه میوه و تره بار در روز ۱۱ اسفند ماه گویای آن است که قیمت انواع نارنگی حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان، خیار کیلویی ۳۰ هزار تومان، خیار گلخانه‌ای کیلویی ۴۳ هزار تومان، خرمالو ۳۸ هزار تومان، پرتقال ۱۹ تا ۳۲ هزار تومان، انار آبگیری ۲۵ هزار تومان، ازگیل ۴۰ هزار تومان، انار ۴۶ هزار تومان، سیب قرمز ۴۰ هزار تومان، سیب زرد ۴۲ هزار تومان، سیب گلاب ۶۲ هزار تومان، انگور ۳۸ تا ۴۰ هزار تومان، انواع گلابی ۶۱ هزار تومان، توت فرنگی ۱۵۰ هزار تومان، موز ۷۹ هزار تومان، لیموشیرین ۴۸ هزار تومان، کیوی ۸۵ هزار تومان، انبه ۱۴۰ هزار تومان است و طبیعی است وقتی همین میوه‌ها به واحدهای صنفی و میوه‌فروشی‌های سطح شهر می‌رسند حداقل ۳۰ درصد افزایش قیمت نیز دارند. بر این اساس شاید اشتباه نباشد اگر بگوییم کمترین قیمتی که برای یک کیلو میوه در میوه‌فروشی‌ها می‌توان در نظر گرفت ۵۰ هزار تومان است.

حال ممکن است درباره برخی میوه‌ها مانند موز، انبه، نارگیل یا آناناس که میوه‌های وارداتی محسوب می‌شوند بخشی از گرانی را به افزایش نرخ ارز طی هفته‌های گذشته ارتباط دهند اما در میان میوه‌های بومی نیز این رویه مشهود است و گویا این بار هم داستان پای صادرات در میان است.

افزایش نرخ ارز طی ماه‌ها و هفته‌های اخیر و از سوی دیگر جای خالی محدودیت‌های صادراتی موجب شده در بسیاری موارد صادرات انواع میوه، حبوبات و صیفی‌جات برای تجار حاشیه سود خوبی ایجاد کند و بر این اساس طی ماه‌های گذشته شاهد آن هستیم که با تمرکز بر صادرات این محصولات بازار داخلی به نوعی با کمبود کالا مواجه شده و قیمت‌ها سیر صعودی به خود گرفته‌اند. تنها درباره صادرات کیوی صالح محمدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان از صادرات این میوه به ۲۵ کشور جهان خبر داده و تاکید کرده است: «از آغاز صادرات کیوی در مهر تا امروز ۴۶ هزار و ۱۱۲ تن به کشورهای روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و هندوستان صادر شده است.»

این مسئول استانی در عین حال به ارزآوری بسیار بالای این محصول تاکید کرده است.

در این میان غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی درباره تنطیم بازار کالاهای اساسی گفته است: «قیمت بیشتر کالاها ثابت است، افزایش قیمت برخی کالاها بر اساس قیمت ارز منطقی است، از سویی هزینه حمل و نقل ۵۵ درصد افزایش یافته است. افزایش قیمت برخی کالاها مثل برنج غیرمنطقی است. باید در قیمت برنج اعمال حاکمیت کنیم. میوه هم افزایش یافته است که این مربوط به باغدار نیست. واسطه در این بین تا سه برابر سود می کند. ما در برابر افزایش قیمت ها مسئول هستیم.»

مرتضی معتمد، معاون بازرگانی سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران از دیگر مسئولانی است که در صحبت‌های خود به گرانی میوه‌ها اشاره کرده و دلیل اصلی این موضوع را صادرات بیش از حد دانسته و یادآور شده قرار بود مازاد نیاز مردم صادر شود.

وضعیت خرید میوه شب عید

این اتفاقات در آستانه فرا رسیدن سال نو می‌تواند دغدغه مردم برای تامین مایحتاج شب عید را بیشتر کند البته مسئولان مختلف از ذخیره‌سازی میوه کافی برای شب عید و محصولاتی مانند خرما برای ماه مبارک رمضان خبر می‌دهند.

مرتضی معتمد - معاون بازرگانی سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران - در مورد ذخیره‌سازی خرما و میوه شب عید معتقد است: «اصناف، مایحتاج عمومی مردم را در تمام طول سال از جمله شب عید تأمین و عرضه می‌کنند. این کار مانع رشد قیمت شده و حتی پیام کاهشی و توقف به قیمت‌ها را دارد. این تجربه موفقی است که حدود ۱۸ سال است انجام می‌شود. دولت کل نیاز بازار را ذخیره نمی‌کند؛ بلکه با هدف تنظیم‌گری تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد نیاز بازار را ذخیره کرده و در ایام پایانی سال عرضه می‌کند.»

محمدرضا طلایی، مدیرعامل سازمان تعاون روستایی از ذخیره‌سازی ۳۰ هزار تن سیب، پرتقال و خرمای تنظیم بازاری برای تأمین نیاز شب عید و ماه مبارک رمضان خبر داده است.

وی با بیان اینکه ذخیره‌سازی ۲۵ تا ۳۰ هزار تن پرتقال برای تنظیم بازار انجام شده، اظهار کرده است: «اگر تقاضا افزایش پیدا کند، نگرانی بابت تأمین آن نداریم؛ زیرا تولید کافی در کشور وجود دارد. این محصولات ۱۵ درصد ارزان‌تر از قیمت خرده‌فروشی عرضه خواهند شد.»

مجید سالاری - معاون بازرگانی سازمان میادین میوه و تره‌بار - نیز از ذخیره‌سازی ۴۰۰ تن سیب زرد و قرمز در یکی از سالن‌های این سازمان خبر داد و تأکید کرده است: در مجموع، ۱۲ هزار تن سیب در سازمان میادین میوه و تره‌بار ذخیره شده است. ما بهترین کیفیت را خریداری کرده‌ایم و مردم می‌توانند مطمئن باشند که نیازشان به‌طور کامل تأمین خواهد شد.

بر اساس اعلام مسئولان، عرضه میوه عید در میادین میوه و تره‌بار حدود ۱۰ روز مانده به عید نوروز آغاز شده و میوه‌های تنظیم‌بازاری وارد بازار خواهند شد. این در شرایطی است که حتی با اعتماد به این وعده برای مدتی حدود ۱۰ روز از ماه مبارک رمضان خانواده‌ها مجبور به تهیه انواع میوه با قیمت‌های بالاتر از همیشه هستند و به نظر می‌رسد با توجه به تکرار این موضوع لازم است مسئولان فکری جدی برای تامین نیازهای بازار داخل داشته باشند تا به بهانه صادرات و ارزآوری معیشت مردم بیش از این دچار مشکل نشود. در این میان انتظار می‌رود وزارت جهاد کشاورزی صادرات را محدود و گاه حتی ممنوع کند اما ماده ۲۳ قانون احکام دائمی توسط مجلس مصوب شده که به‌موجب آن باید یک سال زودتر ممنوعیت صادرات کالا اعلام شود

کد خبر: 78418

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 2 =