سرطان پوست، سرطانی شایع در کشور

سرطان پوست، رشد غیرطبیعی سلول‌های پوست است و اغلب در پوست‌هایی که در معرض نور آفتاب هستند، ایجاد می‌شود. بزرگترین عامل ایجاد سرطان پوست عوامل محیطی زیانبار، پرتو درمانی و ویژگی‌های وراثتی و ژنتیک است که در ابتلا به این بیماری نقشی اساسی دارند. این در حالی است که سرطان پوست شایع‌ترین بیماری بدخیم پوستی است. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، سالانه حداقل ۱۳۲هزار مورد ابتلا به سرطان پوست گزارش می‌شود. بررسی‌های انجام شده توسط انستیتو کانسر ایران نیز نشان می‌دهد سرطان پوست یکی از سرطان‌های شایع در ایران است؛ به طوری که ۱۵ تا ۱۷ درصد انواع سرطان در کشور ناشی از ابتلا به سرطان پوست است. این در حالی است که با تشخیص زودهنگام این بیماری تقریباً در تمامی موارد می‌توان از درمان‌های مؤثر استفاده کرد. شیوع زیاد این سرطان در کشور، ما را بر آن داشت تا گفت‌وگویی داشته باشیم با دکتر محمد خدادادی؛ فوق تخصص سرطان که در پی می‌آید.

در مورد سرطان پوست و علل و عوامل به وجود آمدن آن توضیح می‌دهید؟

سرطان پوست یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در جهان است که به علت رشد غیرطبیعی سلول‌های پوستی ایجاد می‌شود. عوامل ایجاد سرطان پوست بسیار متنوع است. این بیماری زمانی ایجاد می‌شود که جهش‌هایی در سلول‌های DNA پوست اتفاق بیفتد. این جهش‌ها باعث می‌شوند سلول‌ها خارج از کنترل رشد کنند و توده‌ای از سلول‌های سرطانی به وجود آید. از علل دیگر به وجود آمدن این سرطان می‌توان به پوست رنگ روشن، سن بالا، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص، قرار گرفتن در معرض تشعشع و مصرف سیگار اشاره کرد.

سرطان پوست دارای چه علائم و نشانه‌هایی است؟

شایع‌ترین علائم سرطان پوست عبارتند از: خال پوستی که با تغییر رنگ، اندازه یا احساس درد و خونریزی همراه است، ضایعه‌ای دردناک که خارش یا سوزش دارد و زخم‌های پوستی که خوب نمی‌شوند.

علائم سرطان پوست سلول پایه عبارت است از: نواحی صاف، محکم، رنگ پریده یا زرد شبیه جای زخم، لکه‌های مایل به قرمز ایجاد شده که ممکن است خارش داشته باشند، برجستگی‌های کوچک، صورتی یا قرمز، شفاف، براق مرواریدی که ممکن است دارای مناطق آبی، قهوه‌ای یا سیاه باشد. زخم‌های صورتی با لبه‌های برجسته و ناحیه پایین در مرکز آنها که ممکن است حاوی رگ‌های خونی غیرطبیعی باشد که مانند پره‌های چرخ، پخش می‌شوند، زخم‌های باز که بهبود نمی‌یابند و دوباره بازمی‌گردند. علائم سرطان پوست سنگفرشی نیز عبارتست از: زخم‌های قرمز خشن یا پوسته‌پوسته که ممکن است خونریزی کند، رشد یا توده‌ای برجسته در منطقه‌ای از بدن، زخم‌های باز، رشد زخم‌های زگیل‌مانند و هر دو سرطان پوست پایه و سنگفرشی که می‌توانند به صورت یک منطقه مسطح ایجاد شوند.

در مورد انواع سرطان پوست نیز توضیح می‌دهید؟

انواع سرطان پوست عبارتند از: سلول‌های سنگفرشی، سلول‌های پایه و ملانوسیت‌ها. سرطان پوست پایه و سنگفرشی از متداول‌ترین نوع سرطان پوست هستند که از لایه‌های بالایی پوست اپیدرم شروع می‌شوند که اغلب به خاطر قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به وجود می‌آیند.

سلول‌های سنگفرشی سلول‌های مسطحی در قسمت فوقانی (خارجی) اپیدرم هستند که با تشکیل سلول‌های جدید دائماً ریخته می‌شوند. هنگامی که این سلول‌ها از کنترل خارج می‌شوند، می‌توانند به سرطان پوست سلول سنگفرشی تبدیل شوند.
سرطان پایه نوعی سرطان پوست است که عموماً به علت قرار گرفتن در برابر نور خورشید در قسمتی که تحت تابش بوده شکل می‌گیرد. این بیماری عمده‌ترین نوع سرطان پوست در انسان است و از مهمترین علل اصلی آن می‌توان به کار طولانی زیر نور خورشید اشاره کرد. عامل دیگری که می‌تواند منجر به سرطان سلول‌های پایه شود نوعی میکروب به نام آنسیک است که در آب بعضی از مناطق وجود دارد.

سرطان ملانوما که به ملانوما بدخیم نیز معروف است نوعی سرطان پوست است که می‌تواند به اعضای دیگر هم سرایت کند. این نوع سرطان بیشتر به صورت لکه‌ای تازه روی پوست ظاهر می‌شود و ممکن است از خال‌های موجود هم شروع شود. ملانوما در هر جای بدن ممکن است ظاهر شود اما بیشتر در پوست مردان و پای خانم‌ها ظاهر می‌شود.

روش درمان سرطان پوست چگونه است؟

برای تشخیص سرطان پوست، ابتدا پزشک، پوست را معاینه و با استفاده از نمونه‌برداری پاتولوژی بیماری را بررسی می‌کند. گزینه‌های درمانی برای سرطان پوست به نوع سرطان، اندازه، محل، مرحله سرطان و همچنین سلامت کلی بیمار بستگی دارد.

جراحی: در این روش بافت سرطانی و برخی از پوست سالم اطراف آن برداشته می‌شود. جراحی درمان اصلی اکثر سرطان‌های پوست است و می‌تواند به صورت سرپایی با استفاده از بی‌حس‌کننده‌های موضعی انجام گیرد.

کرایوتراپی: این روش شامل منجمد کردن سلول‌های سرطانی با نیتروژن مایع است که منجر به مرگ آنها می‌شود. روش کرایوتراپی را می‌توان برای سرطان‌های کوچک یا سطحی پوست نیز استفاده کرد.

کوتر: در این روش، سلول‌های سرطانی با یک ابزار تیز خراش داده می‌شوند و بافت باقیمانده با سوزن الکتریکی سوزانده می‌شود. کورتاژ و کوتر را می‌توان برای سرطان‌های کوچک یا سطحی پوست استفاده کرد.

درمان موضعی: این درمان‌ شامل استفاده از کرم‌ها یا ژل‌های حاوی داروهای ضد سرطان یا موادی است که سیستم ایمنی را برای مبارزه با سلول‌های سرطانی تحریک می‌کند.

رادیوتراپی: در این روش از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها استفاده می‌شود. رادیوتراپی می‌تواند برای سرطان‌های پوستی بزرگ یا مقاوم به درمان یا به عنوان یک درمان مکمل بعد از جراحی برای کاهش خطر عود سرطان، استفاده شود.

پرتودرمانی: نوعی درمان سرطان است که از تشعشع (پرتوهای قوی انرژی) برای کشتن سلول‌های سرطانی یا جلوگیری از رشد و تقسیم آن‌ها استفاده می‌کنند.

شیمی درمانی: یکی از روش‌های رایج درمان سرطان است که در آن از انواع مختلفی از داروها برای توقف رشد سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. این داروها از طریق کشتن سلول‌ها و جلوگیری از تقسیم آن‌ها به کنترل یا درمان سرطان کمک می‌کنند. برای درمان سرطان سلول‌ پایه‌ای پوست و سلول سنگفرشی پوست، معمولاً از شیمی درمانی موضعی استفاده می‌شود.

در مورد راه‌های پیشگیری از سرطان پوست نیز توضیح می‌دهید؟

کمتر در معرض نور خورشید قرار گرفتن، استفاده از کرم‌های ضد آفتاب و استفاده از کلاه، عینک و پوشاندن پوست بدن.

این اقدامات کارهایی بسیار ساده اما مهمی است که می‌تواند از ابتلای فرد به این سرطان جلوگیری کند. تقویت سیستم ایمنی بدن نیز از مهم‌ترین عوامل مقابله با هر نوع سرطانی است. سیستم ایمنی قوی در مراحل اولیه بیماری سلول‌های تغییر شکل یافته و بدخیم را شناسایی می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد و به این طریق از پیشرفت بیماری جلوگیری می‌کند.

کد خبر: 76687

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 11 =