- در مورد داروی فلوکستین و کاربرد آن توضیح میدهید؟
داروی فلوکستین که تحت نام تجاری پروزاک در داروخانهها به فروش می رسد باعث افزایش سطح سروتونین درون مغز می شود. وقتی سطح سروتونین در مغز و سیستم عصبی افزایش پیدا کند فرد احساس خوشحالی، سرزندگی، لذت و کاهش اضطراب می کند و در موارد مختلفی مانند افسردگی، اختلال پنیک، اختلالات اضطرابی، وسواس فکری، پرخوری عصبی و اختلال قبل از عادات ماهانه کاربرد زیادی دارد. فلوکستین داروی نسبتاً قدیمی است و در واقع اثرات و فواید زیادی دارد و جزو داروهای ضد افسردگی است که باعث اختلالات خواب می شود به همین دلیل توصیه می شود از این دارو طی روز استفاده شود. مجوز استفاده از این دارو برای کودکان هم وجود دارد؛ هرچند استفاده ازاین دارو در کودکان و نوجوانان باید با ملاحظه انجام شود؛ چون در بعضی از کودکان نوجوانان ممکن است باعث افزایش رفتارهای خشونت آمیز و خودکشی شود. از این رو استفاده خودسرانه از این دارو بخصوص در سنین زیر 25 سال ممنوع است.
- نحوه مصرف داروی فلوکستین چگونه است؟
داروی فلوکستین به علت داشتن عوارض با دوز کم تجویز می شود. این دارو معمولاً در اشکال شربت، قرص و کپسول وجود دارد و اثرات دارو زمانی آشکار می شود که از شروع مصرف آن 4 هفته گذشته باشد و بیماران باید صبر کنند تا اثرات دارو را مشاهده کنند. اما برای درمان برخی از اختلالات مانند وسواس نیاز به زمان بیشتری حدود 4 تا 6 ماه آن هم با دوزهای بالا است. در واقع بعضی از اختلالات اضطرابی زودتر جواب می دهند؛ به طوری که در عرض یک ماه پاسخ مناسب را دریافت می کند. دوز و مقدار داروی فلوکستین، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ از این رو دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود. قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک میتواند عوارض نامناسبی را برای بیمار ایجاد کند که اصطلاحاً به آن سندرم محرومیت از دارو میگویند؛ عوارضی مانند سردرد، تهوع، ضعف، حملات ترس و بی حالی. چون این دارو روی سیستم عصبی تأثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفته ابتدایی درمان، احساس بهبودی در فرد ایجاد نشود، با این حال باید درمان خود را ادامه دهد و طبق برنامه منظم به پزشک مراجعه کند.
- داروی فلوکستین دارای چه عوارضی است؟
فلوکستین معمولاً عوارضی گذرا و خفیفی ایجاد می کند، مانند عوارض گوارشی مانند معده درد، حالت تهوع، نفخ. معمولاً این عوارض زمانی اتفاق می افتند که دارو را با معده خالی مصرف کنند. عوارض گوارشی معمولاً گذرا هستند. گاهی هم در شروع استفاده از این دارو فرد ممکن است دچار تپش قلب و اضطراب شود اما با گذر زمان و ادامه درمان این عارضه کمتر می شود. فلوکستین ممکن است عوارضی هم روی میل جنسی داشته باشد. مصرف بیش از اندازه این دارو میتواند باعث اختلال در کلیه، تشنج، سندرم سروتونین و رابدومیولیز (اختلال تجزیه عضلات استخوانی) شود. از عوارض دیگر این دارو می توان به سردرد، کم خوابی، پرخوابی، کم اشتهایی، بیقراری، راش پوستی، خارش پوست، درد عضله یا مفاصل، اختلالات خواب، افزایش تشنگی، گوش درد، عصبی شدن، خمیازه کشیدن، خشکی دهان و ضعف اشاره کرد. چنانچه پس از مصرف کپسول فلوکستین با مشکلات و عوارض فوق مواجه شدید، بلافاصله پزشک خود را در جریان قرار دهید. معمولاً در اثر گذر زمان عوارض کم می شود. استفاده از این دارو باید حتماً تحت نظر روانپزشک باشد و ادامه پیدا کند. کاهش یا قطع دارو هم باید با نظر روانپزشک باشد. داروی فلوکستین ممکن است باعث بروز خواب آلودگی، اختلال فکر و یا ضعف کنترل عضلانی شود از این رو از رانندگی و کار با وسایلی که نیاز به هوشیاری کامل دارد، خودداری شود.
- در مورد تداخل دارویی فلوکستین هم توضیح میدهید؟
مصرف داروی فلوکستین در کنار داروهایی که سروتونین را افزایش میدهند میتوانند خطر افزایش سروتونین را بالا ببرند که اصطلاحاً سندرم سروتونین نامیده می شود و باعث بی قراری، لرز مشکلات گوارشی شدید و تشنج شود بنابراین باید مصرف کنندگان مراقب تداخل دارویی باشند. از جمله داروهایی که با فلوکستین تداخل دارند، عبارتند از: داروهای خواب آور، داروهای مسکن و ضد درد، داروهای سرماخوردگی، داروهای شل کننده عضلات، داروهای ضد افسردگی، داروهای تشنج، داروهای اضطراب، اختلالات خلقی، اختلالات فکر یا بیماریهای روحی، روانی، رقیقکنندههای خون مانند وارفارین، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی. همچنین مصرف این دارو در بارداری، شیردهی، تیروئید پرکار، مشکلات کبدی و کلیوی، صرع، دیابت، بیماری قلبی عروقی، بیماری چشمی و بیماری های اعصاب روان منع شده است. این دارو باید در روز استفاده شود چون اثر تحریک کننده روی سیستم عصبی دارد. سروتونین روی نوراپی نفرین هم اثر میگذارد. این در حالی است که نوراپرین و سروتونین به مبارزه با اثرات ضد افسردگی کمک می کنند و دارای مزایای درمانی سرخوشی هستند و اگر شب استفاده شود ممکن است باعث کاهش خواب فرد شود اما افرادی هم هستند که با مصرف فلوکستین دچار خواب آلودگی میشوند. استفاده از این دارو باید تحت نظر روانپزشک باشد و ادامه پیدا کند. کاهش یا قطع دارو هم باید با نظر روانپزشک باشد.
نظر شما