آنچه باید درباره داروهای ضد اسید و عوارض مصرف آن‌ها بدانیم

افراد زیادی برای تسکین درد ناشی از بازگشت اسید معده به مری و سوزش سردل پس از صرف غذا از ضد اسیدها استفاده می‌کنند. ضد اسیدها ممکن است با ایجاد پوششی در مری و معده به منظور کاهش تماس بین اسید گوارشی و لایه سطحی دیواره داخلی این اندام‌ها به درمان بیماری بازگشت اسید معده به مری، گاستریت (ورم معده) و بیماری زخم پپتیک (زخم‌هایی در معده یا دئودونوم که پس از هشت تا ۱۲ هفته درمان دارویی بهبود نمی‌یابند یا زخم‌هایی که با به رغم درمان دارویی با عوارضی همراه هستند) کمک کنند. همچنین این داروها می‌توانند سوزش سردل و سوءهاضمه را تسکین دهند. ضد اسیدها به عنوان یک راه‌حل موقتی مطلوب محسوب می‌شوند، اما استفاده روزانه و دائمی از آن‌ها می‌تواند مشکل‌آفرین باشد و عوارض زیادی در بر داشته باشد. عوارض مصرف داروهای ضد اسید، ما را بر آن داشت تا گفت‌وگویی داشته باشیم با دکتر سودابه رحیمی؛ داروساز که در پی می‌آید.

در مورد سوزش معده، سردل و علل و روش درمان آن توضیح می‌دهید؟

سوزش معده می‌تواند در هر زمانی رخ دهد اما معمولاً بعد از مصرف هر وعده غذایی اسید معده بیش از حد ترشح و باعث اختلال در دستگاه گوارش به خصوص معده می‌شود. سوزش معده به نوع غذا خوردن فرد، سبک زندگی، پرخوری، مصرف غذاهای تند، چرب، آماده، انواع نوشابه‌، استرس و اضطراب، دخانیات و مصرف برخی مسکن‌ها ارتباط دارد که اگر رعایت شود در یک دوره کوتاه می‌تواند برطرف شود. این در حالی است که «آلومینیوم ام جی اس» از دسته داروهای پشت پیشخوانی است که بدون نسخه، بیماران می‌توانند تهیه و مشکل سوزش معده خود را به طور کوتاه‌مدت برطرف کنند. بیماران باید به این نکته توجه کنند در کنار مصرف شربت آلومینیوم ام جی اس، اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی باید انجام شود. این شربت یک نوع آنتی اسید است که بر اسید معده تأثیر می‌گذارد و مقدار اضافی اسید معده را خنثی می‌کند اما از تولید اسید معده جلوگیری نمی‌کند. این مکانیسم علائم و درد معده بیمار را تسکین می‌دهد. آلومینیوم موجود در دارو باعث کم شدن اسید معده و سایمیتکون این دارو نیز باعث کاهش نفخ می‌شود. این دارو که به صورت قرص‌های جویدنی و سوپانسیون در داروخانه‌های کشور موجود است که از ترکیب آلومینیوم هیدروکساید، منیزیوم هیدروکساید و سایمتیکون تشکیل شده است. این دارو می‌تواند با داروهای ضد اسید معده مانند فاموتیدین و داروهای پمپ پروتون (دارویی که برای کاهش بازگشت اسید معده به مری و همچنین جلوگیری از بروز زخم معده در کسانی که به طور مداوم از کورتن استفاده می‌کنند به میزان زیادی تجویز می‌شود) مانند امپرازول تجویز شود. معمولاً این دارو بر حسب نیاز استفاده می‌شود و نباید بیش از دو هفته از این دارو استفاده شود؛ مگر با تجویز پزشک. اگر بعد از دو هفته مشکلات معده برطرف نشد بیمار حتماً باید به پزشک مراجعه کند. مصرف آلومینیوم ام جی اس برای کودکان زیر ۱۲سال و افرادی که مشکلات کلیوی دارند خطرناک است. از عوارض مصرف این دارو می‌توان به اسهال، کاهش حرکات گوارشی، بواسیر و طعم ناخوشایند در دهان اشاره کرد.

انواع داروهای ضد اسید را نام می‌برید؟

داروهای ضد اسید داروهایی هستند که سوزش معده و زخم معده را بهبود می‌دهند. این داروها برای سوءهاضمه، سوزش سر دل یا ریفلاکس اسید معده، ریفلاکس معده به مری و زخم معده کاربرد دارند و می‌توانند به سرعت علائم بیمار را برای چندین ساعت تسکین دهند، اما علت زمینه‌ای را درمان نمی‌کنند و استفاده طولانی‌مدت از آن‌ها نیز توصیه نمی‌شود. دارویی که باعث خنثی شدن اسید معده می‌شود داروهایی هستند که در ترکیب با آلومینیوم هستند، مانند: آلومینیوم هیدروکساید، آلومینیوم ام جی اس و آلومینیوم ام جی هیدرو کساید. این داروها باعث خنثی شدن اسید معده و بالا رفتن ترشح داخلی معده می شوند و دارای دو اثر هستند. یکی اینکه با قلیایی کردن باعث غیرفعال شدن اسید معده می‌شوند و دوم اینکه روکشی برای روده ایجاد می‌کنند و قلیایی شدن معده نیز باعث دیر باز شدن روکش و عدم جذب دارو در روده می‌شود. اثر دیگر این گروه با فسفات در سیستم گوارش باعث جذب فسفات گوارشی می‌شود، از این رو باعث هیپوفسفاته (به عنوان سطح پایین فسفات معدنی در خون و فسفات یا فسفر مشابه کلسیم و در دندان‌ها و استخوان‌های بدن یافت می‌شود) و تجویز زیاد این داروها باعث کاهش فسفات خون و عوارض ناشی از آن در بیمار می‌شود. اگر آنتی اسیدها گهگاه و در دوز توصیه شده مصرف شوند، معمولاً عوارض جانبی زیادی ندارند. آنتی‌اسیدها معمولاً برای اکثر افراد بی‌خطر هستند. با این حال، افراد مبتلا به شرایط پزشکی خاص باید قبل از مصرف آن‌ها با پزشک مشورت کنند. به عنوان مثال، در نارسایی قلبی ممکن است برای کمک به کاهش تجمع مایعات به محدودیت دریافت سدیم (نمک) نیاز باشد. آنتی‌اسیدها اغلب حاوی مقدار زیادی سدیم هستند. بنابراین، این بیماران باید نظر پزشک را درباره مصرف آن‌ها جویا شوند. افراد مبتلا به نارسایی کلیه نیز ممکن است پس از مصرف آنتی‌اسیدها دچار تجمع آلومینیوم شوند که این موضوع می‌تواند به مسمومیت منجر شود. از سوی دیگر، معمولاً این بیماران در حفظ تعادل الکترولیت‌ها نیز مشکل دارند. تمام آنتی‌اسیدها حاوی الکترولیت هستند که این موضوع باعث تشدید مشکلات بیماران کلیوی می‌شود. این داروها عوارضی مانند: اسهال، یبوست، نفخ شکم، درد عضلانی شکم و تهوع و استفراغ دارند که پس از قطع مصرف دارو، این عوارض نیز از بین می‌روند. انواع این داروها عبارتند از: بیسموت و آلومینیوم ام‌جی‌اس و آلومینیوم هیدروکسید، منیزیوم کربنات، منیزیوم تری‌سیلیکات و منیزیوم هیدرکسید، کلسی‌کربنات و سدیم بی‌کربنات .

با توجه به اینکه داروی منیزیوم هیدروکساید جزو داروهای پرمصرف در کشور است در مورد این دارو و عوارض آن هم توضیح می‌دهید؟

داروی ضد اسیدی هیدروکساید جزو داروهایی دستگاه گوارش و ملین و آنتی اسید است. این دارو به عنوان یک ملین باعث جذب آب به درون روده‌ها و باعث افزایش حجم مدفوع می‌شود. علاوه بر این باعث افزایش حرکات دودی شکل روده‌ها می‌شود که این حالت به بهبود عملکرد روده کمک می‌کند. ین دارو به عنوان یک آنتی اسید عمل می‌کند که با خنثی کردن اسید معده تأثیر خود را بر جای می‌گذارد. همچنین این دارو جزو آنتی اسیدهایی است که تأثیر خودش را بسیار سریع می‌گذارد و منیزیوم بدن را جذب می‌کند. این دارو تحت متابولیسم بدن قرار نمی‌گیرد و دفع آن نیز از طریق ادرار است. این دارو به صورت سوسپانسیون استفاده می‌شود و با نام‌های تجاری «لاکسی ژل» و «مگنی مل» در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد. داروهای جایگزین منیزیوم هیدروکساید شامل: بیزابیدیل، دوکسات، منیزیم و گلیسیرین است. عوارض این داروها نیز کرامپ‌های شکمی، اسهال، عدم تعادل، سنگ کلیه، پوکی استخوان، افزایش کلسیم خون و مشکلات تنفسی است.

کد خبر: 76560

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 0 =