به گزارش آتیهآنلاین، وضعیت مسکن و خرید ملک در سالهای گذشته به جایی رسیده که بسیاری به طنز اینگونه میگویند که هرکه خانه دارد از قدیم دارد. البته اگر واقعیت را هم در نظر بگیریم خیلی با این طنازیهای فضای مجازی فاصله ندارد چراکه در سالهای گذشته مدت زمان انتظار برای خرید مسکن همواره بیشتر و بیشتر شده و حتی به زعم برخی کارشناسان به بیش از ۱۰۰ سال رسیده است، عددی که قطعا از میانگین مدت زمان حیات ایرانیان بیشتر است.
در چنین شرایطی اقشار مختلف جامعه برای تامین سرپناه ممکن است در گام اول به کاهش متراژ خانههای خود فکر کنند و در قدم بعدی به رفتن به محلات پائینتر و در نهایت به حومه شهر راضی شوند. عدهای هم ناچار به مهاجرت معکوس میشوند و در نهایت عده بسیاری نیز با هیچ شیوهای قادر به تهیه مسکن نیستند.
در این میان دولتها برحسب وظیفهای که دارند تلاش میکنند راهی برای بهبود شرایط پیدا کنند و بر این اساس در دهههای گذشته طرحهایی مانند "مسکن مهر"، " مسکن اقتصادی"، "مسکن ملی"، "فروش متری آپارتمان" و غیره به کرات به گوش رسیده و در باب آنها اظهارات متعددی صورت گرفته است.
یکی از طرحهای پرحاشیه در این حوزه نیز آپارتمانهای ۲۵ متری بود که از زمان مطرح شدن، انتقادات متعددی را به همراه داشت و بسیاری برای آن شمشیرها را از رو بستند. اما حال با وجود تمامی نقدهای صورت گرفته این طرح وارد فازی جدی اجرایی شده و طی روزهای گذشته طرح مسکن اقتصادی در متراژهای ۲۵ تا ۸۰ متر مربع در ماهدشت کرج کلنگ زنی شده است. بر این اساس قرار است واحدهایی در قالب تعاونی با هزینه متقاضیان ساخته شده و ظرف مدت ۴۸ ماه آینده تحویل داده شوند.
قیمت خانههای ۲۵ متری در تهران
خشایار باقرپور - مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای شهر تهران – که در واقع مسئول این پروژه است درباره آن چنین اعلام کرده که «از چند ماه قبل مباحث حقوقی، تامین زمین و انعقاد قرارداد طرح مسکن اقتصادی آغاز شد و در نمایشگاه صنعت ساختمان سال گذشته این طرح رونمایی و امروز (۱۰ شهریور ۱۴۰۳) به طور رسمی عملیات اجرایی آن آغاز شد.»
وی در عین حال مسکن کوچک متراژ را نیاز کلان شهرها و جامعه امروز دانسته و تاکید دارد: «امروز واحدهای بزرگ متراژ تا حد زیادی از استطاعت متقاضیان خارج شده و مردم نیاز به محصولات جدیدی در سبد محصولات صنعت ساختمان دارند.»
باقرپور با بیان اینکه مدل اجرای پروژه مسکن اقتصادی، تعاون پایه است، تشریح کرد: «قیمت واحدهای این پروژه تقریباً ۳۰ میلیون تومان در هر متر مربع است که برای متقاضیان وام در نظر گرفتهایم و ۳۵ درصد هزینه تمام شده واحدها را پوشش میدهد. طی هماهنگی که با بانکها انجام دادهایم این تسهیلات به صورت قرض الحسنه با دوره بازپرداخت چهار ساله پرداخت میشود.»
تعداد واحدهایی که در این پروژه در حال ساخت است نیز ۳۳۰۰ واحد اعلام شده هرچند که تفکیکی درباره تعداد واحدهایی که با هر متراژ ساخته میشوند صورت نگرفته و جزئیاتی در این باره اعلام و منتشر نشده است.
بیشتر بخوانید:
ساخت آپارتمانهای ۲۵ متری برنامه حاکمیت نیست
مروری بر قیمت میکروآپارتمانها
تکذیب ساخت خانههای ۲۵ متری توسط دولت
حال اگرچه در فاز اول اینگونه اعلام شده که این واحدها در کرج ساخته میشوند اما سال گذشته از ساخت واحدهایی در منطقه ۱۹ تهران و بطور مشخص محله خلازیر نیز خبر داده شده بود.
در آن دوره البته انتشار اخباری مبنی بر ساخت واحدهای ۲۵ متری در منطقه ۱۹ انتقادات بسیاری را به همراه داشت. حجم این نقدها چنان بالا بود که در نهایت دولت و بطور مشخص وزارت راه و شهرسازی مجبور به موضعگیری در این زمینه شده و اعلام کردند که چنین برنامهای در دستور کار این وزارتخانه نیست. شهرداری تهران هم از عدم صدور مجوز ساخت برای چنین پروژهای خبر داد.
در آن مقطع زمانی، هادی عباسی -معاون وزیر راه و شهرسازی وقت- با بیان اینکه ساخت واحدهای کوچک مقیاس ۲۵ متری در دستور کار این وزارتخانه نیست، گفته بود: «مسکنهای کوچک سیاست شکست خورده در جهان و ایران است و در سالهای که این طرحها در کشور مطرح میشد، به هیچ عنوان به حل مسئله مسکن کمکی نکرد.»
سخنگوی شهرداری تهران نیز در واکنش به خبر «ساخت میکرو آپارتمان ۲۵ متری در تهران» گفته بود: «نه در منطقه ۱۹ نه در هیچ منطقهای از شهرداری تهران پروانه ساخت هیچ واحد مسکونی با این متراژ صادر نشده و نخواهد شد.»
عبدالمطهر محمدخانی همچنین تاکید کرده بود: «اساسا موضوع ساخت میکرو آپارتمان ۲۵ متری در تهران، برخلاف ضوابط صریح طرح تفصیلی است. بر اساس قانون، سرانه هر مترمربع واحد مسکن در طرح تفصیلی برای هر فرد ۱۷.۵ متر مربع است که برای یک زوج جوان برابر ۳۵ متر میشود. البته که صدور پروانههایی با این متراژ (حدود ۳۵ متر) نیز مطلقاً در تهران متداول نیست و بلکه تنها در شرایط اضطرار آنهم در بافت فرسوده به ندرت احتمال دارد.»
آیا ساخت خانه ۲۵ متری در تهران منتفی است؟
اما مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران به عنوان مسئول اجرای این طرح تاکید کرده بود: «طرح مسکن اقتصادی اتحادیه تعاونیهای عمرانی یک ایده پردازش شده در بخش تعاون و محصول این اتحادیه بوده و هیچ ارتباطی با طرحهای مسکن دولت در وزارت راه و شهرسازی ندارد. بنابراین تکذیب یا تأیید این موضوع در وزارت راه و شهرسازی برایمان قابل درک نبوده و نیست.»
خشایار باقرپور درباره اعلام موضوع عدم صدور پروانه ساخت از سوی شهرداری تهران نیز گفته بود: «در هیچ گزارش و مصاحبهای از صدور پروانه ساختمان توسط شهرداری تا این مرحله صحبت به میان نیاوردهایم. به عنوان یک مجموعه فعال در صنعت ساختمان به ضوابط صدور پروانههای ساختمانی آشنایی داریم و نکته مغفول در این میان، ابتکار اتحادیه در استفاده از موازین صدور پروانه ساختمان با کاربری هتل آپارتمان بوده است. در شرایط فعلی و منطبق بر ضوابط مندرج در طرح تفصیلی شهر تهران، برای احداث واحدهای آپارتمانی با متراژ ۲۵ متر، تنها روش موجود توسل به استفاده از این ساختار میباشد که هیچ منعی برای این اتحادیه ایجاد نمیکند.»
البته این نکته نیز جالب توجه بود که مسئول این طرح چطور جزئیات کار را نیز توضیح داده و از محل ساخت آپارتمانها تا تعداد و متراژ آنها و حتی قیمت تمام شده هر متر همه چیز را گفته بود اما اشارهای به این موضوع نکرده بود که مگر ساخت این تعداد واحد بدون داشتن مجوز از شهرداری عملیاتی است!؟ حال نیز پس از گذشت یک سال با شروع روند ساخت این واحدها در کرج این سئوال ایجاد میشود که در نهایت تکلیف ساخت این میکروآپارتمانها در تهران چه میشود؟
گفته شده بود این واحدها در مناطق جنوب و غرب تهران و کرج ساخته میشود و درباره اجرای این طرح دو و نیم سال مطالعه شده و این واحدها دارای نشیمن، آشپزخانه، اتاق خواب، سرویس حمام و دستشویی، پارکینگ و انباری به صورت دلخواه، مبلمان متناسب با سایز واحد و اثاثیه کامل منزل خواهد بود. سالنهای پذیرایی اشتراکی که ساکنان به صورت زمانی میتوانند از آن استفاده کنند، سالن ورزشی، سالن اجتماعات و رستوران از جمله امکانات رفاهی این پروژه محسوب میشود.
همچنین سال گذشته قیمت تمام شده هر متر از این آپارتمانها در منطقه ۱۹ تهران معادل ۲۵ میلیون تومان اعلام شده بود که این رقم امسال برای هر متر آپارتمان در کرج به ۳۰ میلیون تومان رسیده است.
باقرپور سال گذشته درباره قیمت این واحدها نیز چنین گفته بود که «رویکرد ما در طرح مسکن اقتصادی نقطه بهینه قیمت تمام شده توام با حفظ کیفیت بنا و رعایت استانداردها بوده که با رویکرد واقعبینانه نسبت به هزینه نهادههای تولید مسکن با قیمتهای امروز حدود متری ۲۵ میلیون تومان برای ساخت ارزیابی میشود. برای نصبیات و تجهیز واحدها نیز ضمن رعایت اصل حمایت از تولیدات داخلی، با توجه به حجم سفارشات، تعامل مستقیم با تولیدکنندگان را در دستور کار قرار دادهایم تا انشاءالله بر اساس شاخصهای اقتصادی امروز با قیمت تمام شده زیر یک میلیارد تومان واحدها را به مصرفکنندگان واقعی تحویل دهیم.»
ثبتنام مسکن ۲۵ متری
اما اگرچه از سوی مسئولان تاکید فراوانی صورت گرفته که این نوع ساختمانها با طرح تفصیلی و از سوی دیگر با فرهنگ ایرانی اسلامی سازگار نیست اما شرایط دشوار بازار مسکن موجب شده در میان مردم علاقمندی برای تهیه این واحدها در حدی باشد که سئوال "ثبتنام مسکن ۲۵ متری" به یکی از سئوالات زیاد مطرح شده در موتور جستجوی گوگل تبدیل شده است.
البته در این مورد جستجوی اینترنتی نتیجه چندانی به همراه ندارد و تنها توضیحاتی که در این خصوص منتشر شده مربوط به یک نشست خبری است که از سوی برخی رسانهها پوشش داده شده است.
در این نشست خبری که مهر ماه سال گذشته برگزار شده مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای شهر تهران گفته بود: «این واحدها فقط به زوجهای جوان واگذار میشود و مطابق آییننامه مربوطه واگذاری آن به افراد مجرد ممنوع است.»
باقرپور همچنین از تقاضای حدود ۱۰ هزار واحدی برای این خانههای ۲۵ متری خبر داده و گفته بود: «هماکنون از برخی دستگاههای اقتصادی تقاضا داریم و ۱۰ هزار واحد ثبت خرید ایجاد شده است در حالیکه این طرح نه به دار است و نه به بار!»
وی در نهایت نیز بدون اینکه توضیحی درباره چگونگی ثبتنام برای خرید این واحدها ارائه کند، چنین اعلام کرده بود که این واحدها در نهایت برای زوجهایی مناسب است که بخواهند دو سال در آن سکونت داشته باشند و پس از اینکه صاحب فرزند شدند آن را واگذار کنند.
حال فارغ از درست یا غلط بودن ساخت واحدهایی در این متراژ یکی از سئوالات این است که وامهای در نظر گرفته شده و شرایط نسبتا مناسبی که در قالب ساخت این واحدها برای خریدار مهیا میشود قرار است به چه کسانی اختصاص یابد؟ مگر نه این است که گفته شده این واحدها به شکل تعاونی محور ساخته میشوند؟ پس حالا که روند ساخت آنها نیز آغاز شده چرا اشارهای به این موضوع نمیشود که اعضایی که در تعاونی مزبور سهم دارند چگونه تعیین شده و بر چه اساسی ثبتنام کردهاند؟ حتی ممکن است در پاسخ چنین عنوان شود که برای ساخت واحدها با برخی مجموعههای اقتصادی هماهنگی شده تا آنها در قالب اعضای تعاونی با سرمایهگذاری در این طرح واحدهایی را برای کارمندان خود آماده کنند اما در هر صورت لازم است مشخص باشد که چه مجموعههایی در اجرای این طرح دخیل هستند و چگونه قرار است این تسهیلات به دست مردم برسد؟
نظر شما