- داروی لوزارتان چیست و چه کارایی دارد؟
لوزارتان جزو داروهای ضد فشار خون است و برای هایپرتروفی (افزایش حجم یک عضو یا یک بافت که به علت سلولهای تشکیلدهنده آن بزرگ شده) یعنی زمانی که بطن چپ بیمار افزایش حجم دارد و بزرگ شده و کارایی قبل خود را از دست داده و همچنین برای دیابت نوع ۲ و نفروپاتی (افزایش دفع پروتین از کلیه که باعث نارسایی کلیه میشود) برای بیمار تجویز میشود. یکی از خواص داروی لوزارتان این است که از کلیه محافظت میکند و جلوی دفع پروتئین و نارسایی کلیه را میگیرد.
- مکانیسم داروی لوزارتان چگونه است؟
این دارو از اتصال آنژیوتنسین (ماده شیمیایی که مسئول تنگ کردن رگهای خونی است) جلوگیری میکند. یکی دیگر از کارهای آنژیوتنسین این است که روی ماده دیگری به نام آلدسترون تأثیر میگذارد و باعث میشود جذب آب و نمک افزایش پیدا کند. وقتی آب در خون افزایش پیدا کرد باعث افزایش فشار خون میشود. داروی لوزارتان اجازه نمیدهد آنژیوتنسین به رسپتور بچسبد؛ از این رو فشار خون کاهش پیدا میکند.
- در مورد تأثیر داروی لوزارتان در بدن نیز توضیح میدهید؟
مدت تأثیرگذاری داروی لوزارتا در بدن ۲۴ ساعت است و در این مدت در بدن شما باقی میماند. زمانی که دارو به ماکزیموم تأثیر خود در پلاسمای خون می رسد بین ۱ تا ۵/۱ ساعت زمان میبرد. این دارو توسط ادرار دفع میشود.
- روش مصرف داروی لوزارتان چگونه است؟
دوز داروی لوزارتان به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن بیمار به درمان بستگی دارد. این دارو در قرصهای ۵۰، ۱۰۰ و ۲۵ گرمی برای درمان فشار خون بالا و برای محافظت از کلیهها در برابر آسیبهای ناشی از بیماری دیابت استفاده میشود. همچنین از این دارو برای کاهش خطر سکته مغزی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیمارانی که از بزرگ شدن قلب رنج میبرند استفاده میشود. کاهش فشار خون بالا به جلوگیری از سکتهی مغزی، حملات قلبی و بیماریهای کلیوی کمک میکند. دوز و مقدار داروی لوزارتان از فردی به فرد دیگر متفاوت است. دارو دقیقاً همان طور که پزشک تجویز کرده باید استفاده شود. در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری، باید نوبت فراموش شده را مصرف کرد. اگر زمان مصرف دوز بعدی باشد، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید. از شروع مصرف لوزارتان تا تحت کنترل درآمدن فشار خون، ممکن است ۳ تا ۶ هفته طول بکشد تا فشار خون بهبود یابد. بنابراین طبق دستورالعمل پزشک مصرف دارو را باید ادامه داد و چنانچه فشار بعد از ۳ هفته کاهش پیدا نکرد با پزشک باید تماس بگیرید. دارو را نباید بدون نظر پزشک قطع کرد و معاینات و آزمایشات دورهای توسط پزشک را باید ادامه داد. برای مصرف دارو یک زمان معین را برای آن باید در نظر گرفت.
- داروی لوزارتان دارای چه عوارضی است؟
لوزارتان نیز مانند داروهای دیگر دارای عوارضی است که عبارتند از: گیجی، عفونت دستگاه تنفس فوقانی، گرفتگی بینی، کمردرد، سرفه، بالا رفتن پتاسیم خون، بیخوابی و سردرد، سرگیجه، اسهال، سوءهاضمه، سینوزیت و نارسایی در کلیهها.
- در مورد موارد منع استفاده از داروی لوزارتان نیز توضیح میدهید؟
موارد منع استفاده از داروی لوزارتان عبارت است از:
- حساسیت به این دارو یا سایر داروها: مصرف لوزارتان همزمان با دریافت خون یا مصرف داروهایی مانند سیکلوسپورین، داروهای مدر نگهدارنده پتاسیم مانند اسپیرونولاکتون، داروها، مکملها با مواد درصد بالای پتاسیم ممکن است سبب هایپرکالمی یا افزایش غلظت پتاسیم خون شود. مصرف همزمان لوزارتان با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی به ویژه ایندومتاسین و داروهای مقلد سمپاتیک نیز ممکن است سبب کاهش اثرات ضد فشار خون لوزارتان شود.
- افت فشار خون: ممکن است در شروع درمان با لوزارتان در بیماران مصرفکننده دیورتیکها یا سایر داروهای کاهشدهنده فشار خون بروز یابد. همچنین مصرف همزمان لوزارتان با فلوکونازول و سایمتیدین نیز سبب کاهش غلظت متابولیت فعال و افزایش غلظت لوزارتان و مصرف همزمان با فنوباربیتال و کاهش غلظت پلاسمایی لوزارتان و مقدار متابولیت های فعال آن میشود. مصرف همزمان این دارو و لیتیم نیز میتواند منجر به بروز عوارضی مانند تهوع، اسهال، استفراغ، لرزش و احساس وزوز در گوش شود.
- شیردهی: مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است. مصرف این دارو در دوران بارداری میتواند با خطراتی مانند مشکلات کلیه، کاهش جریان خون به جنین و ضعف عضلانی همراه باشد. همچنین مطالعات نشان داده لوزارتان ممکن است از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود و عوارض جدی مانند کاهش فشار خون و مشکلات کلیه برای نوزاد ایجاد کند.
- مشکلات کلیوی؛ خصوصاً مشکلات مربوط به انسداد عروق کلیوی: برخی افراد ممکن است در پی مصرف قرص لوزارتان مشکلات کلیوی را تجربه کنند. بنابراین نظارت دقیق پزشک بر وضعیت کلیهها بسیار اهمیت دارد. بیماری کبدی، نارسایی احتقانی قلب، دیابت، عدم تعادل در میزان الکترولیتها (مانند کاهش میزان پتاسیم در بدن) و داشتن سن ۱۸ سال برای مصرف این دارو را میبایست در نظر گرفت.
- چگونه میتوان از فشار خون بالا پیشگیری کرد؟
در بیشتر مواقع فشار خون بالا هیچ علائمی ندارد. فرد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علائمی ندارد و این موضوع خطرناک است. در حقیقت بیش از ۳۰ درصد افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، از بیماری خود باخبر نیستند. تنها روشی که میتوان از سطح فشار خون خود آگاه شد، اندازهگیری مرتب و روزانه فشار خون است. علائم فشار خون بالا عبارتند از: سردرد شدید که یکی از علائم شایع و بارز فشار خون بالا است، داشتن سرگیجه و عدم تعادل، بهوجود آمدن مشکلات بینایی، وجود درد در قفسه سینه، سختی نفس کشیدن در صورت بالا بودن فشار خون، ضربان قلب نامنظم، همچنین برخی مواقع هنگام بالا بودن فشار خون در ادرار بیمار خون مشاهده خواهد شد.
این در حالی است که با داشتن سبک زندگی سالم و رژیم غذایی سالم و مناسب که در آن از مصرف زیاد چربی و نمک پرهیز شده و میوه و سبزی جایگزین آن میشوند و همچنین داشتن فعالیت فیزیکی مرتب و عدم مصرف دخانیات میتوان از فشار خون بالا پیشگیری کرد.
نظر شما