- در مورد ایمپلنت دندان توضیح میدهید؟
ایمپلنت دندان به معنای کاشت ایمپلنت است که از بهترین روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته است. ایمپلنت دندان از جنس تیتانیم خالص است که با بدن انسان سازگاری دارد. در واقع یک پیچ فلزی است که جایگزین قسمت ریشه دندان از دست رفته میشود. در این روش یک دندان مصنوعی (تاج) روی قسمت پیچ (پایه) قرار میگیرد و در نهایت دندان شکل میگیرد. ایمپلنت دندان محدودیت سنی خاصی ندارد و هر فردی که قادر به رعایت بهداشت دهان خود باشد، میتواند دندانهای خود را ایمپلنت کند. ایمپلنت روشی درمانی است که بسیار سریع انجام میشود و فاقد هرگونه درد و ناراحتی است. به طور متوسط برای کاشت هر عدد ایمپلنت حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه طول میکشد. البته این زمان بستگی به شرایط استخوان بیمار و مهارت جراح دارد. کاشت ایمپلنت تنها درمانی است که نیازی به پشتیبانی سایر دندانها ندارد و مانند دندان طبیعی در داخل استخوان فک پایه دارد.
- چه افرادی میتوانند دندانهای خود را ایمپلنت کنند؟
در این روشِ درمانی، یک ساختار بسیار مستحکم و پایدار برای پروتز دندان ایجاد میشود که کارایی مشابهی با دندان طبیعی خواهد داشت. کاشت ایمپلنت میتواند برای هر فردی که یک یا چند دندان (حتی تمام دندانهای یک فک) را از دست داده مناسب باشد. سایر شرایط عبارتند از: سلامت عمومی مطلوب، داشتن بافت سالم و کافی استخوان برای نگهداشتن ایمپلنت، لثههایی سالم، چنانچه همه دندانهای فک جلو و یا اینکه فک عقب از بین رفته باشد، در صورتی که یکی از دندانهای جلو از بین رفته باشد و فاصله ایجاد شده از دندانهای کناری آن طبیعی باشد، اگر بیش از یک دندان از بین رفته باشد و فاصله بین دندانهای کناری طبیعی باشد، در حالتی که یک یا اینکه بیش از یک دندان از انتهای هر قوس دندانی از میان رفته باشد و فقط از یک طرف دندان طبیعی باشد و افرادی که نمیتوانند از دندانهای مصنوعی استفاده کنند.
- ایمپلنت دندان دارای چه شرایطی است؟
ایمپلنت دندان یک درمان عالی برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته است. ایمپلنتها باید با زاویه درست و در مکانی درست قرار گیرند زیرا شما باید به وسیله آن غذا بخورید و به آنها فشار وارد کنید و در صورتی که زاویه ایمپلنتها مطلوب نباشد این فشار به مروز زمان به استخوان وارد میشود و استخوانها را تحلیل میبرد. این روش درمانی دارای شرایطی است که عبارتند از: داشتن استخوان و لثه سالم برای کاشت، عدم مصرف برخی داروهای خاص، عدم داشتن برخی از بیماری های زمینهای، داشتن حداقل ۱۸ سال، عدم بارداری و عدم یا کاهش مصرف سیگار و دخانیات.
- ایمپلنت دندان دارای چه مراحلی است؟
در ابتدا باید جراحی متناسب با استخوان فک بیمار، ایمپلنتی که اندازه استخوان فرد شود را داخل استخوان قرار داد. این کار تحت بیحسی موضعی و بدون درد انجام میشود. ایمپلنت برای اینکه تبدیل به دندان شود دارای مراحل خاصی است. مرحله اول شامل کاشت ایمپلنت به کمک جراحی است. مرحله دوم هیلینگ (قطعه کوچک کروی شکل توپر است که پس از کاشت ایمپلنت دندان داخل استخوان فک روی استخوان فک و لثه فیکس میشود، هیلینگ یکی از مهمترین بخشهای اجزای ایمپلنت دندان محسوب میشود که نقش کلیدی در سلامت و کارکرد درست ایمپلنت ایفا میکند). مرحله سوم بعد از جوش خوردن استخوان در مراحل پروتزی قالبگیری انجام میشود و به لابراتور ارسال میشود. در مرحله چهارم روکش ساخته و چسبانده میشود و در مرحله آخر روکش روی ایمپلنت قرار میگیرد و دندان ایجاد میشود. پس از ۲ هفته، اکثر بیماران به طور کامل بهبود مییابند. محل کاشت ممکن است در لمس کمی حساس باشد، اما کاملاً بهبود مییابد و طبیعی است. ایمپلنت طی ۳ تا ۶ ماه آینده به بهبود و پیوند با استخوان فک ادامه خواهد داد، اما روند بهبود اولیه پس از ۲ هفته به پایان خواهد رسید.
- در مورد تفاوت ایمپلنت خوب و بد هم توضیح میدهید؟
مهمترین موضوع در ایمپلنت قدرت جوش خوردن آن با استخوان است. ایمپلنتهای مرغوب آنهایی هستند که سریعتر و بهتر با استخوان اطراف جوش میخورند و باعث استخوانسازی در محیط اطرافشان میشوند. همچنین در بلندمدت نیز خاصیت خود را حفظ کنند. فاکتورهای دیگری از جمله استحکام بدنه، قطعات پروتزی و قدرت پیچها نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در واقع مهمترین عامل در موفقیت یک ایمپلنت عبارتند از: استخوان و شرایط فکی بیمار؛ هرچه استخوانها قویتر باشند شانس موفقیت درمان بیشتر است. معمولا افراد جوان (زیر ۴۵ سال) استخوانهای مستحکمی دارند و همچنین تیم پزشکی که شامل جراح، متخصص پروتز، لابراتوار و سازنده روکش است. علاوه بر میزان نگهداری افراد، جنس مواد به کار رفته نیز بسیار اثرگذار است؛ زیرا هرچه جنس آن مقاومتر باشد احتمال شکستگی نیز کاهش مییابد.
- مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت چگونه است؟
برای افزایش موفقیتآمیز بودن کاشت ایمپلنت و جلوگیری از بروز عوارض، بعد از عمل جراحی باید مراقبتهای ویژهای انجام داد که عبارتند از:
مصرف دارو: در چند روز اول پس از جراحی ایمپلنت، مصرف داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک بسیار مهم است. این داروها به کاهش درد و ناراحتی بعد از بی حسی کمک میکند.
رژیم غذایی نرم: پس از جراحی، مهم است که غذاهای نرم که نیاز به جویدن زیاد ندارند، مصرف کنید. غذاهایی مانند ماست، سوپ، تخم مرغ و پوره سیب زمینی ایده آل است. میتوانید به تدریج با بهبودی بدن، غذاهای سفتتر را وارد رژیم غذایی خود کنید، اما قبل از آن با دندانپزشک یا جراح خود مشورت کنید.
استراحت کافی: پس از جراحی دهان، مهم است که به خودتان استراحت کافی بدهید و سعی نکنید کارهای زیادی را به یکباره انجام دهید. تا زمانی که به بهبودی کامل نزدیکتر نشدهاید، از ورزشهای شدید خودداری کنید.
قطع مصرف سیگار: سیگار کشیدن یا استفاده از محصولات دخانی بر توانایی بدن برای بهبودی تأثیر میگذارد و زمان بهبودی را بسیار طولانیتر از حد معمول میکند. همچنین خطر شکست ایمپلنت نیز افزایش مییابد. برای جلوگیری از این عوارض، بهتر است قبل از عمل و تا زمانی که بهبودی به طور کامل انجام شود، سیگار کشیدن را ترک کنید.
معاینات منظم: در طول دوره نقاهت، از شما خواسته میشود برای بررسیهای منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید زیرا به جلوگیری از هرگونه عارضه در طول درمان کمک میکند.
نظر شما