زگیل یک توده کوچک، برجسته و خوش‌خیم است که روی پوست یا غشای مخاطی ظاهر می‌شود. این توده‌ به دلیل عفونت با ویروس‌های گروه پاپیلوماویروس انسانی (HPV) ایجاد می‌شود. این نوع ویروس‌ از طریق تماس مستقیم با پوست آلوده، سطوح آلوده یا به‌ندرت از طریق وسایل مشترک منتقل می‌شود. زگیل‌ها اغلب در نواحی مختلف بدن از جمله دست‌ها، پاها، صورت و حتی نواحی تناسلی دیده می‌شوند. زگیل‌های معمولی روی دست‌ها و انگشتان ظاهر می‌شوند، در حالی که زگیل‌های کف‌پایی در کف پا ایجاد می‌شوند و ممکن است دردناک باشند. زگیل‌ها معمولاً بی‌خطر هستند و ممکن است خودبه‌خود از بین بروند، اما برخی از آن‌ها می‌توانند ناراحت‌کننده یا دردناک باشند. اهمیت این بیماری، ما را بر آن داشت تا گفت‌وگویی داشته باشیم با دکتر محمدمهدی؛ غفاری متخصص پوست که در پی می‌آید.

- زگیل چیست و چرا به وجود می‌آید؟

زگیل‌ها زوائد کوچک پوستی هستند که توسط ویروس‌های پاپپلومای انسانی که از دسته ویروس‌های DNA هستند ایجاد می‌شوند. تاکنون 150 تیپ از آنها شناسایی شده‌اند. زگیل‌ها باعث عفونت‌های ویروسی جلدی و مخاطی می‌شوند و در اثر تکثیر غیرطبیعی سلول‌های اپیدرم (بشره) ضایعات پوستی به وجود می‌آیند. این ویروس‌ها لایه شاخی پوست را هدف قرار می‌دهند و علائم آنها 1 تا 12 ماه بعد از تماس مستقیم یا غیرمستقیم با وسایل آلوده یا به صورت خودتلقیحی منتشر می‌شوند. زگیل‌ها اغلب دست‌ها، پاها، صورت، ساق پا و دستگاه تناسلی خارجی را مبتلا می‌سازند و در کسانی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند مانند کسانی که پیوند کلیه انجام داده و کسانی که نقص ایمنی دارند یا بیماری ایدز بیشتر مشاهده می‌شود. همچنین در قصاب‌ها و کسانی که با گوشت تماس مستقیم دارند بیشتر دیده می‌شود و در دوران حاملگی نیز ممکن است افزایش یابد. بروز زگیل‌ها در هر سنی وجود دارد، اما در کودکان شایع‌تر و در سالمندان نادر است. شکل و ظاهر زگیل هم بنا به محل بروز و نوع ویروس آلوده کننده متفاوت است.

- زگیل‌های پوستی دارای چه علائم و نشانه‌هایی هستند؟

زگیل‌ها خطوط طبیعی پوست را محو می‌کنند و به رنگ پوست هستند و تک تک یا به حالت دسته دسته ظاهر می‌شوند. معمولاً افراد از زگیل روی دست خود حس خوشایندی ندارند و از طرفی دیگر در اکثر موارد این زائده‌ها می‌توانند باعث اختلال در کوچکترین فعالیت‌های روزمره افراد شوند. علائم زگیل‌ها عبارتند از: اطراف و زیر ناخن‌ها زائده‌هایی مشاهده شود، برآمدگی‌هایی با سطح زبر و نقطه‌های کوچک سیاه رنگ که در قسمت‌های مختلف مشاهد شود، به دلیل ابتلا به زگیل‌های رشته‌ای ممکن است چیزی مانند یک ساقه بلند روی صورت پیدا کنید، برآمدگی‌هایی در پشت انگشتان دست و پا و یا زانوها پیدا کنید، برآمدگی‌هایی کوچک، گوشتی و نقطه نقطه به رنگ قرمز، سفید، صورتی یا برنزه‌ای در پوست پیدا شود، بخش‌هایی از پوست سطحی زبر و خشن پیدا کرده باشد، خارش زائده و اطراف آن، قرمزی و ملتهب شدن، احساس درد و سوزش در اثر تماس با اجسام، برآمدگی گوشتی و زبر.

- ویروس زگیل چگونه منتقل می‌شود؟

ویروس زگیل می‌تواند از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم یعنی وقتی فرد ناقل و سالم با سطح مشترکی مانند زمین یا میز تماس داشته باشند منتقل شود. افراد ممکن است با قدم زدن به صورت پابرهنه در اماکن عمومی مانند ورزشگاه‌ها و اتاقک‌های مخصوص دوش با ویروس HPV تماس پیدا کنند. این ویروس همچنین می‌تواند در یک فرد از نقطه‌ای از بدن به نقطه‌ای دیگر سرایت کند. در صورتی که پوست افراد خراشیده یا بریده باشد ویروس HPV به آسانی منتقل می‌شود.

- در مورد انواع زگیل هم توضیح می‌دهید؟

5 نوع زگیل وجود دارد که عبارتند از:

- زگیل معمولی: که در کودکان و در جوانان سنین 5 تا 20 سال به وجود می‌آید. انتقال از طریق تماس فیزیکی است، خیس کردن مرتب دست‌ها با آب شخص را مستعد می‌کند. همچنین در محل‌هایی مانند دست و پا که بیشتر ضربه می‌بینند دیده می‌شود. زگیل مادر (اولیه) به آهستگی رشد می‌کند و سپس زگیل‌های دیگر پیدا می‌شوند و گاه به صورت خودتلقیحی بروز می‌کنند و اندازه آنها از یک میلیمتر تا چند سانتیمتر است.

– زگیل نخی شکل: که بیشتر در صورت و گردن و گاه در سایر نقاط بدن دیده می‌شود.

– زگیل مسطح: که بیشتر در مردانی که ریش خود را می‌تراشند اغلب در ناحیه ریش و صورت و در خانم‌هایی که موهای ساق پا را می‌تراشند در اثر خودتلقیحی افزایش می‌یابند از این رو افراد مستعد بهتر است از ماشین برقی استفاده کنند که باعث بهبود زگیل شود .

– زگیل کف پایی: بیشتر در نواحی تحت فشر مثل کف پا دیده می شود . فشار موضعی به آنها دردناک است .

– زگیل‌های ناحیه تناسلی: که یکی از شایع‌ترین بیماری‌های آمیزشی است. انواع زگیل‌ها ممکن است در ایجاد برخی سرطان‌های ناحیه تناسلی دخیل باشند.

- زگیل‌های پوستی چگونه درمان می‌شوند؟

درمان قطعی برای زگیل‌ها وجود ندارد اما برای از بین بردن آنها از روش‌های فیزیکی و شیمیایی مختلفی استفاده می‌شود. با اغلب درمان‌ها، زگیل‌ها ممکن است عود و گاهی نیز خود به خود بهبود پیدا کنند. درمان‌های مفید عبارتند از:

- درمان با روش کرایوتراپی: کرایوتراپی یا انجماد؛ روشی است که اسپری سرد و مخلوطی از نیتروژن مایع را به محل اضافه می‌کنند و به سرعت این مشکل درمان می‌شود. البته پس از انجام این روش ممکن است همان بخش از پوست دچار زخم و یا تاول شود که پس از چند روز به طور کامل محو می‌شود.

-لیزر درمانی: این روش برای زگیل‌های مقاوم استفاده می‌شود که نمی‌توانند به درمان‌های دیگر پاسخ دهند. لیزر با تمرکز نور شدید، زگیل را از بین می‌برد.

-درمان با سالیسیلیک اسید: اسید سالیسیلیک یک روش درمانی بدون نسخه است که می‌تواند برای درمان زگیل‌های دست و پا مورد استفاده قرار گیرد. از این دارو باید به مقدار بسیار کم (در حد یک قطره) و به صورت مداوم و طولانی‌مدت استفاده کرد تا اثربخش باشد. مکانیزم اثر اسید سالیسیلیک به صورتی است که با هر نقطه‌ای از پوست که برخورد می‌کند، آنجا را می‌سوزاند بنابراین به هیچ عنوان برای زائده‌های زیر بغل، بین انگشتان یا روی بیضه از آن استفاده نمی‌شود، زیرا به سایر قسمت‌های پوست نیز آسیب می‌زند. اکثر مردم درد و سوزش اسید سالیسیلیک را به خوبی تحمل می‌کنند اما این کار برای برخی دیگر غیرقابل تحمل است.

-درمان با چسب برزنتی: با استفاده از چسب‌های برزنتی روی قسمت درگیر شده، پس از چندین مرحله استفاده شاهد محو شدن کامل این عارضه‌های پوستی خواهید بود.

-عمل جراحی: عمل جراحی در صورتی انجام می‌شود که بیمار به هیچکدام از روش‌های درمانی بالا پاسخ ندهد و از این روش برای برداشتن قسمت آلوده اقدام می‌کنند که درد بسیاری به همراه داشته و ممکن است باعث ایجاد زخم در محل شود.

- چگونه می‌توان از ابتلا به زگیل پیشگیری کرد؟

برای اینکه ریسک ابتلا به انواع زگیل دست و پا را کاهش دهید، باید موارد زیر را رعایت کنید:

- از تماس مستقیم با افراد مبتلا به به این عارضه پوستی پرهیز کنید.

- از وسایل شخصی مثل ناخن‌گیر، حوله و برس افراد دیگر خودداری کنید.

- از کندن پوست اطراف ناخن‌ها بپرهیزید، چون پوست آسیب دیده این ناحیه ریسک ابتلا به زگیل دست را افزایش می‌دهد.

- اگر در ناحیه‌ای از بدنتان زائده ای مشاهده می‌کنید، از دستکاری و کندن آن خودداری کنید؛ چون این کار باعث پخش شدن زائده‌ها خواهد شد.

- از لوازمی مثل ناخن‌گیر، لیف، برس و سنگ پایی که برای ناحیه مبتلا به زگیل استفاده می‌کنید، برای سایر نواحی بدن استفاده نکنید.

کد خبر: 76750

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 1 =