به گزارش آتیه آنلاین به نقل از CNBC؛ ژاپن طرح جدیدی را برای احیای صنایع «نیمههادی» (semiconductor) و هوش مصنوعی این کشور اعلام کرده است تا بتواند رهبری صنعت تراشه در جهان را بار دیگر بهدست آورد.
نخستوزیر «شیگرو ایشیبا» در اوایل این هفته گذشته گفت که «یک پیشنهاد حمایتی به ارزش ۱۰ تریلیون ین (۶۵ میلیارد دلار) یا بیشتر» را تا سال مالی ۲۰۳۰ برای این هدف فراهم میکند.
«ایشیبا» گفت: «ما چارچوبی جدید و کمکی برای جذب بیش از ۵۰ تریلیون ین سرمایهگذاری دولتی و خصوصی در ۱۰ سال آینده تدوین خواهیم کرد.» و افزود که این بخشی از تلاشهای گستردهتر برای «احیاء» در ژاپن خواهد بود. این اقدام در بحبوحه تلاشهای گستردهتر ژاپن برای تقویت و تنوع بخشیدن به زنجیره تامین صنعت «نیمههادی» خود صورت میگیرد و دولت قصد دارد فروش تراشههای تولید داخل را تا سال ۲۰۳۰ سه برابر کند و ارزش آن را به بیش از ۱۵ تریلیون ین برساند.
به گزارش رسانههای محلی، این طرح بخشی از یک بسته جامع اقتصادی است که در ماه نوامبر نهایی میشود و از طریق یارانهها، سرمایهگذاری نهادهای دولتی و تضمین بدهی تامین خواهد شد.
قهرمان تراشه داخلی؟
یکی از ذینفعان احتمالی بودجه اعلام شده در روز دوشنبه، شرکت ژاپنی «راپیدوس» (Rapidus) خواهد بود، یک سرمایهگذاری تراشه با حمایت دولتی که در قلب تلاشهای این کشور برای احیای تراشهها قرار دارد. «راپیدوس» که در سال ۲۰۲۲ توسط دولت ژاپن تأسیس شد، از حمایت بسیاری از شرکتهای ژاپنی، از جمله «تویوتا موتور» و گروه «سونی» برخوردار است و با غول فناوری ایالات متحده «آی ام بی» (IBM) همکاری میکند.
این شرکت در حال حاضر بیش از ۲ میلیارد دلار حمایت دولتی دریافت کرده است زیرا قصد دارد تا سال ۲۰۲۷ «تراشههای منطقی» ۲ نانومتری پیشرفته را تولید کند.
«تراشههای منطقی» برای پردازش اطلاعات و تکمیل وظایف در دستگاههای الکترونیکی استفاده میشوند. پیشرفتهترین تراشههای منطقی در فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و یادگیری ماشین استفاده میشوند.
طبق گزارشها، «تتسورو هیگاشی»، رئیس «راپیدوس»، این شرکت را «آخرین فرصت» ژاپن برای بازیابی موقعیت در صنعت نیمههادی پیشرو در صحنه جهانی عنوان کرده است؛ ژاپن در حال برنامهریزی برای رسیدن به پیشگامان صنعت نیمههادی، یعنی تایوان و کره جنوبی است.
در دهه ۱۹۸۰، ژاپن بازیگر برتر تراشه در جهان بود و بیش از نیمی از بازار جهانی نیمههادیها را در اختیار داشت. با این حال، این کشور با ظهور رقبای خارجی مانند «صنایع نیمههادی تایوان» (TSMC) که اکنون سازنده غالب چیپ قراردادی در جهان است، و «سامسونگ» کره جنوبی برتری خود را از دست داد.
اما ژاپن اکنون رقبای بسیار جدی در سطح جهانی دارد؛ هم سامسونگ و هم «صنایع نیمههادی تایوان» برنامههایی را برای آغاز تولید تجاری تراشههای ۲ نانومتری تا سال ۲۰۲۵ ارائه کردهاند. در همین حال، ایالات متحده با شرکتهایی مانند «اینتل» و «میکرون» به یک بازیگر کلیدی در طراحی تراشه تبدیل شده است، در حالی که هلند پیشرفتهترین تجهیزات تراشهسازی جهان را از طریق شرکت خود ASML میسازد.
امکانسنجی
«مایکل یانگ»، مدیر ارشد نیمههادیها در شرکت تحلیلی و مشاوره «اومدیا» (Omdia)، معتقد است: «اگرچه ژاپن رهبری خود را در تولید و ساخت نیمههادیها از دست داده، اما این کشور همچنان در مواد و تجهیزات نیمههادی خاص پیشرو است.» «یانگ» افزود: «ژاپن از طریق یارانههای صنعت تراشههای خود که بهویژه در جهت افزایش ظرفیت تولید بوده است، باید بتواند جنبههای عرضه این کالا را گسترش دهد و موقعیت خود را در سطح جهانی ارتقا بخشد.»
«برادی وانگ»، تحلیلگر صنعت نیمههادی در «کانترپوینت ریسرچ»، در اینباره میگوید: «بازپسگیری بازار تراشه یک نبرد سخت برای ژاپن خواهد بود و راپیدوس را ملزم به یافتن یک مسیر میانبر در طراحی و تولید تراشه برای رسیدن به سطح پیشرفت شرکتهای نیمههادی پیشرو خواهد کرد.»
نمایندگان «راپیدوس» گفتهاند که معماری تراشههای ۲ نانومتری با تراشههای ۳ نانومتری متفاوت است؛ این وضعیت تولید انبوه تراشههای ۲ نانومتری را تبدیل به یک «چالش نامعلوم برای همه بازیگران» و در عین حال فرصتی عالی برای ورود به بازار ایجاد میکند. با این حال، در این تلاش، «یارانههای دولت به این بخش یک امر ضروری هستند، اما نمیتوانند موفقیت آنها را تضمین کنند»، «صنایع نیمههادی تایوان» بیش از یک دهه طول کشید تا بتواند به شرکتهای تولید تراشه جهانی برسد و با مشتریان ارتباط برقرار کند.
«کن کو»، معاون ارشد تحقیقاتی شرکت اطلاعات بازار فناوری «ترندفورس» (TrendForce)، میگوید: «یارانهها تنها یک نیاز اساسی برای ورود به صنعت نیمههادی هستند، اما موفقیت به اقدامات حمایتی بیشتری مانند جذب استعداد، فناوری و برنامهریزی استراتژیک نیاز دارد.»
یادگیری از بهترینها
علاوه بر تلاش برای ایجاد یک تولیدکننده چیپ غالب در ژاپن، تزریق یارانهها با این هدف انجام شده است که بتواند شرکتهای پیشرو جهانی را به صنعت ژاپن جذب کند، شرکتهایی که زمانی تجارت تراشه را در سطح جهان بهدست گرفته بودند. در این مسیر و با کمک دولت ژاپن، سازندگان تراشه مانند «صنایع نیمههادی تایوان»، «صنایع الکتریکی سامسونگ» و شرکت «صنایع اینتل» موافقت کردهاند که میلیاردها دلار در ژاپن سرمایهگذاری کنند.
این شرکتها پیشرو در تولید تراشههای حافظه مورد استفاده برای ذخیره دادهها هستند که در مراکز داده مورد استفاده برای هوش مصنوعی و محاسبات ابری ضروری است. «صنایع نیمههادی تایوان» قبلاً اعلام کرده است که قصد دارد دومین کارخانه تولیدی خود را پیش از اتمام اولین کارخانه خود در ژاپن بسازد.
به گفته «برادی وانگ»، جذب چنین شرکتهایی که وارد ژاپن میشوند میتواند به این کشور کمک کند تا به سرعت یکپارچگی عمودی در سراسر زنجیره تامین را تقویت کرده و اکوسیستم نیمههادی خود را سریعتر بسازد.
ژاپن همچنین قراردادهای همکاری با متحدانی مانند ایالات متحده، بریتانیا، تایوان و تعدادی از کشورهای اتحادیه اروپا امضا کرده است که هدف آن پیشرفت تحقیق و توسعه در زمینه صنایع نیمههادی نسل بعدی است.
نظر شما