کمر درد، یک بیماری شایع در مردان

هفته سلامت مردان را در حالی پشت سر می گذاریم که بسیاری از مردان جامعه ما به بیماری های اسکلتی- عضلانی خصوصا کمر درد مبتلا هستند . بررسی های انجام شده حاکی از این است که حدود ۹۰ درصد ایرانیان به دلیل سبک زندگی نادرست، این عارضه را تجربه می‌کنند و مردان به دلیل اینکه خودشان به تنهایی برای حمل و جابجایی بار و اجسام سنگین اقدام می کنند بیشتر دچار این بیماری می شوند . کمر درد علاوه بر مشکلات جسمی و روحی منجر به کاهش بازده کار، افزایش ساعات غیبت از کار و از کار افتادگی می‌شود. این در حالی است که با رعایت نحوه درست بلند کردن اجسام از روی زمین و انجام تمرینات منظم ورزشی می توان از به‌وجود آمدن کمردرد و آسیب های احتمالی آن مقاوم تر شد . اهمیت این بیماری ما را بر آداشت تا گفت و گویی داشته باشیم با دکتر بهرام فرهمند متخصص روماتولوژی که در پی می آید

علت ایجاد کمر درد چیست و میزان بروز آن در کشور چقدر است؟

بیش از ۹۰ درصد کمر دردها به علت‎‌های مکانیکی ایجاد می‌شوند که ممکن است با تغییرات دیسک به صورت فتق دیسک همراه باشند. در ۱۰ درصد باقی مانده علت‌های دیگری مانند بیماری‌های روماتیسمی، پوکی استخوان، عفونت‌ها، بدخیمی‌ها و اشکالات آناتومیک ستون فقرات باعث کمر درد می‌شوند. در بعضی مواقع ممکن است بیماری‌های احشای داخلی شکم، لگن یا قسمت تحتانی قفسه سینه منشاء کمر درد باشند. در کشور ما آمار دقیقی در این زمینه در دست نیست،ُ اما بعد از سرماخوردگی شایع‌ترین بیماری کمر درد است که معمولاً بیشتر در سنین ۳۵ تا ۴۵ سالگی بروز می‌یابد.

چه افرادی بیشتر مستعد ابتلا به کمر درد هستند؟

کسانی که اختلالات مادرزادی یا اکتسابی در ستون فقرات دارند و افرادی که بلند قد یا کوتاه قد هستند بیشتر در معرض ابتلا به کمر درد قرار دارند. در مشاغلی که فرد مجبور است بار سنگینی را بردارد و یا جسمی سنگین را حمل کند، در راننده‌ها و مشاغلی که شخص مجبور است در حالت‎های نامناسب کمر (مانند دولا ماندن طولانی یا خمیده) کار کند، در بعضی ورزش‌ها مانند وزنه‌برداری، ژیمناستیک، کشتی و کوهنوردی که فشار زیادی بر دیسک‌ها وارد می‌شود، در کسانی که مسافرت و رانندگی طولانی دارند و به طور مثال محل کار آنها از منزل‌شان فاصله زیادی دارد و در افرادی که سیگار می‌کشند نیز میزان بروز کمر درد بیشتر است. عوامل محیطی شامل سروصدا، استرس‌های روانی و شغلی، تسهیلات کم و درآمد نامناسب نیز در ایجاد کمر دردهای دیسکی نقش دارند.

در مورد انواع مشخصات کمر دردها هم توضیح دهید؟

کمر دردهای مکانیکی که شایع‌ترین علت آنها فتق دیسک است، شروعی حاد و ناگهانی دارند و معمولاً حین فعالیت‌های بدنی شدید مانند بلند کردن اجسام سنگین و بزرگ یا زمین خوردن ایجاد می‌شوند. در این حالت شخص هنگام بلند کردن جسم سنگین دچار کمر درد بسیار شدیدی می‌شود، به طوری که از ادامه فعالیت باز می‌ماند. در بیشتر مواقع شخص مبتلا مجبور به استراحت در بستر می‌شود. در کمر دردهایی که به علت عفونت ایجاد می‌شوند، بیمار معمولا از تب نیز شکایت می‌کند و درد او دائمی است. بیمار مهره‌های گرفتار را نمی‌تواند حرکت دهد زیرا بسیار دردناکند. کمر دردهای ناشی از بدخیمی نیز دائمی هستند و شب‌ها شدت بیشتری می‌یابند. کمر دردهای روماتیسمی حین فعالیت کاهش می‌یابند و هنگام استراحت تشدید می‌شوند. این بیماران از خشکی و سفتی ستون فقرات هنگام صبح شکایت دارند. پوکی استخوان در ستون فقرات، به طور معمول بی‌علامت است و با دانستیومتری تشخیص داده می‌شود. در این حالت ممکن است بیمار دچار کوتاهی قد، خمیدگی ستون فقرات و حتی شکستگی مهره‌ها همراه با درد شدید شود.

چه عواملی باعث صدمه به مهره‌های کمر می‌شوند؟

افزایش سن، بعضی از مشاغل و ورزش‌ها، برخی از عوامل محیطی، کشیدن سیگار، مسافرت و رانندگی طولانی، عفونت‌ها، بیماری‌های روماتیسمی، پوکی استخوان و ضربه‌ها باعث صدمه به ستون مهره‌ها می‌شود.

در مورد روش درمان کمر درد هم توضیح می‌دهید؟

در کمر دردهای مکانیکی که عامل آن‌ها فتق دیسک است، اگر درد فقط در کمر باشد، دو روز استراحت مطلق و در کنار آن، استفاده از مسکن برای کاهش درد کافی است و بیمار می‌تواند بعد از دو روز فعالیت روزمره خود را آغاز کند. توصیه می‌شود بیمار از حمل بار سنگین، نشستن طولانی‌مدت، خم شدن، چرخیدن و زور زدن هنگام اجابت مزاج اجتناب کند. اگر کمر درد با درد سیاتیکی همراه باشد بهتر است بیمار به مدت دو هفته استراحت کند و سایر دستورات را نیز انجام دهد. در موارد دیگر باید علت ایجاد کمر درد را برطرف کرد.

دیسک چیست و چگونه به آن آسیب وارد می‌شود؟

دیسک از ناحیه ژلاتینی و فیبری محکمی تشکیل شده و وظیفه آن خنثی کردن وزن وارده بر مهره‌های کمر است‌. دیسک‌ها در ضربه‌ها، فشارهای زیاد و عفونت‌ها دچار آسیب می‌شوند.

شخص مبتلا به کمر درد باید چه نکاتی را رعایت کند؟

بیمار باید بداند کمر درد مکانیکی در بیش از ۹۰ درصد موارد بدون درمان طی ۱۲ماه یا کمتر بهبود می‌یابد. ۷ درصد موارد تا حدود ۶ ماه بهبودش طول می‌کشد. این افراد باید مراقب باشند و هرچه سریع‌تر فعالیت خود را به تدریج و با فشار کمتر شروع کنند.

در چه مواردی بیمار باید جراحی کند؟

در کمتر از ۱۰ درصد موارد به عمل جراحی نیاز است که این موارد عبارتند از:

- اگر علائم عصبی به طور پیش‌‎رونده افزایش یابند.

- اختلال در دفع مدفع و ادرار

- درد شدید به رغم درمان مناسب به مدت ۴ هفته

- درد غیرقابل تحمل و مکرر به رغم درمان

در دو مورد آخر، بیمار باید به وسیله روانپزشک نیز بررسی شود.

کد خبر: 71576

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 1 =