به گزارش آتیه آنلاین، در ساعات ابتدایی بعد از حادثه احتمال میرفت که تعدادی از ۷ کارگر محبوس در معدن، هنوز زنده باشند، بلافاصله چند تیم امدادی از مرکز استان (سمنان) به محل معدن در روستای مهماندویه دامغان اعزام شدند که چند ساعت بعد، رئیس سازمان هلال احمر استان سمنان، مرگ ۷ کارگر را تایید کرد. در گزارش هلال احمر در شامگاه حادثه آمد «علیرغم امدادرسانیها تا این لحظه ۷ نفر از کارگران زحمتکش جان خود را از دست داده اند؛ عملیات برای خارجسازی اجساد کارگران ادامه دارد و تیمهای امدادی همچنان در محل حضور دارند».
جزئیات حادثه
پیکر هفت تن، ۴ ایرانی که یکی از آنها پیمانکار خصوصی معدن بوده و ۳ تبعه افغانستان چند ساعت بعد از بروز حادثه بیرون آورده شد. همان شب حادثه، وزیر کشور تلفنی با استاندار سمنان صحبت کرد و ضمن دریافت گزارش اقدامات، دستورات لازم را صادر کرد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز دستور بررسی فوری و تخصصی ابعاد این حادثه را صادر کرد. تیم ارزیابی تخصصی حوادث کار بلافاصله پس از دریافت خبر، به محل معدن اعزام شد تا ضمن بررسی میدانی، ابعاد فنی و انسانی حادثه را ارزیابی کنند. همچنین نمایندهای از سوی وزیر برای بررسی روند امدادرسانی و گفتوگو با مسئولان محلی به محل حادثه اعزام شد.
در ارتباط با علت حادثه نیز، اطلاعاتی منتشر شد؛ ظاهراً معدن مورد نظر برای مدتی غیرفعال بوده و روز گذشته جمعی از کارگران با هدف آمادهسازی تونلها برای بهرهبرداری مجدد وارد معدن شدهاند. اما مشخص نیست چطور و با چه مجوزی قبل از ایمنسازی، کار آمادهسازی آغاز شده است.
«حبیبالله محقق» دبیر اجرایی خانه کارگر استان سمنان، در این رابطه به آتیهآنلاین گفت: قرار است تیم مدیریت وزارت کار در محل حادثه حاضر شوند و بازرسان و کارشناسان نیز بررسی و علتیابی حادثه را جدیت در دستور کار قرار دهند؛ باید مشخص شود با چه مجوزی و چرا، کارگران وارد یک معدن غیرفعال شدهاند آنهم زمانی که هنوز تجهیزات گازسنجی و ایمنی مستقر نبوده است.
محقق بیان کرد: پیمانکار معدن نیز جان خود را از دست داده است؛ باید دید کارگران به دستور چه کسی وارد معدن شدهاند. این فعال کارگری تاکید کرد که انتظار میرود جزئیات و علت حادثه به زودی اعلام و رسانهای شود.
در عین حال، صبح نوزدهم فروردین، رئیس کل دادگستری استان سمنان از تشکیل پرونده قضایی برای بررسی ابعاد و علل وقوع حادثه معدن مهماندویه دامغان خبر داد و به دستور دادگستری، معدن کاملاً تعطیل شد.
«فرجالله ایلیات» معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان نیز در رابطه با حادثه بیان کرد: علت وقوع حادثه معدن زغالسنگ دامغان بهصورت کارشناسی بررسی و متعاقبا به صورت رسمی اعلام میشود .
وی با ابراز تأسف از جانباختن هفت کارگر این معدن، اضافه کرد: این معدن از اسفندماه تعطیل بوده و به منظور بررسی شرایط برای راهاندازی مجدد، تعدادی از کارگران وارد تونل شدند که متأسفانه به دلیل انباشت گاز و نبود اکسیژن، دچار خفگی شدند. سه نفر نخست در لحظه ورود به تونل جان خود را از دست دادند و سایر کارگران نیز هنگام تلاش برای نجات آنها وارد محیط آلوده شدند.
به نظر میرسد علتیابی حادثه و پیدا کردن مقصران احتمالی در دستور کار مقامات ذیربط قرار گرفته است؛ از یک طرف تیم بازرسی وزارت کار به ماجرا ورود کردهاند و از سوی دیگر، مقامات قضایی برای حادثه پرونده جدید باز نمودهاند.
انتظار برای ایمنی
حادثه تلخ دامغان، به نوعی یک پیشدرآمد تلخ برای سال جدید است؛ تقریباً هفت ماه بعد از حادثه دردناک معدنجوی طبس که در آن ۵۳ کارگر جان خود را از دست دادند، ۷ کارگر معدن ذغالسنگ در نقطهای دیگر از کشور جان خود را به دلیل نشست گاز و مسمومیت ناشی از آن از دست دادند.
دبیر اجرایی خانه کارگر سمنان با ابراز تاسف از اینکه در حادثه مهماندویه سمنان، ۷ خانواده کارگری نانآور خود را از دست دادند و بیسرپناه ماندند؛ گفت: روز قبل از این حادثه، شاهد ریزش معدن باریت مهاباد و مرگ یک کارگر و مصدومیت کارگری دیگر بودیم؛ تکرار این حوادث نگرانکننده است. بایستی از این حوادث تلخ با قدرت جلوگیری شود؛ ایمنسازی معادن و خرید تجهیزات ایمنی باید یکی از اولویتها و دغدغههای اصلی باشد.
حال باید دید، وزارت کار به جز بازرسی دقیق از معدن دامغان و اعلام علت حادثه، چه برنامههای اجراییای برای رعایت ایمنی در معادن در دستور کار قرار میدهد و چطور «ایمنسازی معادن کشور» به یک دغدغه جدی و یک اولویت سطح یک تبدیل میشود.
نظر شما