در مورد افتادگی دریچه میترال قلب توضیح میدهید؟
افتادگی دریچه میترال قلب زمانی اتفاق میافتد که لتهای دریچه میترال به سمت دهلیز چپ قوس پیدا میکنند. دریچه میترال یکی از دریچههای قلب است که بین دهلیز و بطن چپ قرار دارد و دارای دو لت است که وظیفه هدایت خون از دهلیز چپ به بطن چپ را به عهده دارد. گاهی اوقات دریچه میترال به طور غیرطبیعی شل میشود. این شل شدن باعث میشود دریچه به طور کامل بسته نشود و مقداری خون از بطن به دهلیز بازگردد. این امر به عنوان نارسایی دریچه میترال شناخته میشود. این بیماری بیشتر در جوانان بخصوص در خانمها اتفاق میافتد و پیشزمینه وراثتی دارد. سایر ریسک فاکتورهای این بیماری عبارتند از: چاقی، بارداری، افزایش سن، فشار خون بالا، بیماری تیروئید، مصرف غذاهای تند یا شور، مصرف برخی داروها مانند تاموکسیفن (دارویی که برای هورمون درمانی استفاده میشود) و سندرم مارفان (اختلال ژنتیکی که بافت همبند بدن را تحت تأثیر قرار میدهد).
افتادگی دریچه میترال قلب دارای علائم و نشانههای خاصی است؟
این بیماری اکثراً بدون علامت است اما در بعضی مواقع بیماران دچار تپش قلب، خستگی، درد قفسه سینه یا سرگیجه میشوند. اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند دارای اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی و ترس هستند. همچنین ضربان قلب تند یا آهسته مداوم، سردردهایی که عمدتاً در شب یا صبح رخ میدهد، غش و سرگیجه شدید که به طور منظم اتفاق میافتد، تنگی نفس و درد مکرر در نیمه چپ قفسه سینه از دیگر علائم شایع در زنان است.
در مورد تشخیص این بیماری نیز توضیح میدهید؟
روش تشخیص این بیماری اکو کاردیوگرافی است. در اکو کاردیوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از قلب هنگام تپش استفاده میشود. در این بررسی اندازه حفرههای قلب، عضله قلب و پمپاژ خون و عملکرد دریچههای قلب قابل ارزیابی است. این در حالی است که میزان تشخیص در زمانهای گذشته به مراتب آسانتر بود، زیرا امروزه استرس و اضطراب باعث تنگی نفس و تپش قلب میشود و زمانی که به بیمار این اطمینان را میدهیم که سالم است بعد از مدتی اظهار میدارد که علائمش بهبود پیدا کرده اما اگر کسی به افتادگی دریچه میترال مبتلا شد بیماری خاصی نیست و با درمان، فرد بهبود مییابد. به عنوان مثال، اگر بیمار تپش قلب داشت با داروهای ضد تپش و اگر درد داشت از داروهای ضد درد استفاده میشود و بیمار بعد از گذشت زمان بهبود مییابد. گاهی اوقات ممکن است این بیماری در آقایان با نارسایی شدید دریچه همراه باشد که معمولاً به صورت دورهای اکو کاردیوگرافی انجام میشود و اگر نارسایی همچنان در حال افزایش بود ترمیم میشود. در مجموع این بیماری چندان خطرناک نیست. سایر روش شناسایی این بیماری عبارتند از:
تست ورزش یا تست استرس: این تستها اغلب شامل راه رفتن روی تردمیل یا دوچرخهسواری ثابت در حالی که قلب با ECG کنترل میشود، است. تست ورزش نشان میدهد قلب چگونه به فعالیت بدنی واکنش نشان میدهد و آیا علائم افتادگی دریچه میترال در طول ورزش رخ میدهد یا خیر.
کاتتریزاسیون قلبی: این آزمایش اغلب برای تشخیص افتادگی دریچه میترال استفاده نمیشود، اما اگر آزمایشهای دیگر این بیماری را تشخیص نداد، میتواند مفید باشد. طی این آزمایش دکتر قلب، یک لوله نازک (کاتتر) را از طریق یک رگ خونی در بازو یا کشاله ران به یک سرخرگ در قلب متصل میکند و رنگ را از طریق کاتتر تزریق میکند. این کار باعث میشود که شریانهای حفرههای قلب با اشعه ایکس واضحتر نشان داده شوند.
افتادگی دریچه میترال دارای چه عوارضی است؟
افتادگی دریچه میترال میتواند خفیف یا شدید باشد و حتی گاهی اوقات منجر به مشکلات جدی، از جمله موارد زیر شود:
نارسایی دریچه میترال: افرادی که دارای فشار خون بالا بیشتر در معرض ریسک نارسایی میترال هستند. نارسایی میترال ممکن است از خفیف تا شدید باشد.
سکته مغزی: پرفشاری خون و نارسایی دریچه میترال قلب به مرور زمان میتواند علاوه بر آسیب زدن به دریچه میترال، موجب بروز سکته مغزی نیز شود.
اختلال ریتم قلب یا آریتمی: ریتم غیرطبیعی قلب در برخی بیماران باعث افتادگی دریچه میترال میشود. اغلب این آریتمیها در حفرههای دهلیزی ایجاد میشود و ممکن است باعث آزار بیمار شود.
عفونت دریچه قلب: ریسک عفونت دریچه قلب در مردان بیش از زنان است. به همین علت توصیه میشود افرادی که افتادگی یا نارسایی دریچه میترال دارند، قبل از کشیدن دندان یا هرگونه عمل جراحی، برای جلوگیری از عفونت دریچه قلب آنتی بیوتیک مصرف کنند.
در مورد روش درمان این بیماری هم توضیح میدهید؟
افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال خفیف و نارسایی خفیف میترال معمولاً نیازی به درمان ندارند. اما مراجعه منظم به پزشک، جهت ارزیابی دورهای شدت این بیماری ضروری است. معمولاً این بیماری در بیشتر مواقع خفیف است؛ از این رو آرامش بیمار و مدیریت استرس و اضطراب میتواند به بیمار کمک کند. افراد مبتلا به نارسایی شدید میترال ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشند. در حین جراحی، دریچه میترال اصلاح یا تعویض میشود. بهترین درمان این بیماری عبارتند از:
ورزش: اگر وضعیت فرد خفیف یا متوسط باشد اما عملکرد قلب ضعیفتر از حد معمول باشد فرد میتواند فعالیتهای سبک مانند پیادهروی و شنا را انجام دهد و اگر لازم باشد از ورزشهای ایزومتریک خودداری کند. ورزشهای ایزومتریک فعالیتهایی هستند که نیاز به انقباض عضلات برای تقویت و افزایش حجم عضلات دارند. ورزشهای ایزومتریک باعث افزایش فشار خون میشوند بنابراین خون بیشتری وارد قلب میشود.
مسکنها: داروهای بتابلاکر مانند آتنولول (تنورمین)، متوپرولول (لوپرسور) و پرانولول (ایندرال) داروهای مورد استفاده در این بیماری هستند. این داروها با افزایش اندازه بطن چپ و به تبع آن کاهش درجه افتادگی دریچه اثر خود را اعمال میکنند. سایر داروها عبارتند از: داروهای کنترل فشار خون، داروهای اصلاحکننده ریتم قلب و داروهایی که به جلوگیری از ایجاد لخته شدن خون کمک میکنند.
نظر شما