پیشگیری از سرطان سینه، بهتر از درمان است

سرطان سینه دومین سرطان رایج در دنیا است. این سرطان بیشتر در بین خانم‌ها رایج است؛ به طوری که آمارها نشان می‌دهد از هر هشت زن در دنیا یک نفر به این بیماری مبتلا می‌شود. متأسفانه آمار این سرطان در کشور ما تکان دهنده است؛ به طوری که در سال هفت هزار زن به سرطان سینه مبتلا می‌شوند. علت سرطان سینه بیشتر در توارث نهفته است و زنانی که در افراد درجه یک و دو مانند مادر، خواهر و خاله خود چنین عارضه را دیده‌اند باید نسبت به این بیماری محتاط‌تر باشند. از علت‌های دیگر سرطان سینه می‌توان به افزایش سن و بالا رفتن سن باروری در خانم‌ها اشاره کرد. پیشگیری در بیماری سرطان سینه همیشه بهتر از درمان است، زیرا اگر بتوان بیماری را در مراحل اولیه و با شدت کمتری کشف کرد احتمال درمان آن نیز بسیار بالا می‌رود. اهمیت این نوع سرطان، ما را بر آن داشت تا گفت‌وگویی داشته باشیم با دکتر علی‌محمد خدابنده؛ متخصص انکولوژی که در پی می‌آید.

سرطان سینه چیست؟

به طور خلاصه می‌توان گفت سلول‌های غیرطبیعی به تدریج جایگزین بافت طبیعی شده و به صورت‌های مختلف ایجاد اشکال می‌کنند. سرطان سینه که دربین زنان شایع‌ترین نوع سرطان در کشورهای اروپایی است یکی از انواع سرطان است که متأسفانه در کشور ما نیز به وفور دیده می‌شود و باعث عوارض فراوان و در مواردی مرگ بیماران است. دلیل به وجود آمدن این بیماری مشخص نیست، اما در صورت وجود یکسری عوامل خطرزا امکان بروز بیماری بیشتر است و فقط می‌توان از برخی از این عوامل خطرزا اجتناب کرد. این عوامل خطرزا عبارتند از: سابقه سرطان سینه در بیمار، سابقه سرطان سینه در اقوام درجه یک، رژیم غذایی پرچرب، شروع زودهنگام دوره‌های ماهانه، سن بالایی اولین بارداری، اشعه رادیو اکتیو و داروهای حاوی استروژن. عوامل دیگری نیز با سرطان سینه گزارش شده که می‌توان به وضعیت اجتماعی، اقتصادی، محل زندگی، تعداد حاملگی و شیردهی اشاره کرد.

سرطان سینه دارای چه علائمی است؟

مهمترین علامت بالینی سرطان سینه لمس توده است. قبل از لمس توده در سینه هیچ علامت بالینی وجود ندارد که بتوان بر اساس آن احتمال سرطان را مطرح کرد. در عین حال، زمانی که توده در سینه لمس می‌شود، مدت زمان نسبتاً زیادی از شروع روند بیماری گذشته است. مهمترین نشانه‌های حتمی سرطان به صورت عمومی وجود ندارند، زیرا علائم سرطان بسته به نوع و محل آن می‌توانند بسیار متفاوت باشند. با این حال، برخی از علائمی که ممکن است نشان‌دهنده سرطان باشند و نیاز به بررسی دقیق‌تر توسط پزشک دارند که عبارتند از: تغییرات پوستی مانند تورم، قرمزی یا سایر تفاوت‌های قابل مشاهده در یک یا هر دو سینه، افزایش اندازه یا تغییر در شکل سینه‌ها، تغییر در ظاهر نوک یک یا هر دو سینه، درد عمومی در هر قسمت از سینه و احساس توده‌ها یا گره‌هایی در داخل سینه.

علائم اختصاصی‌تر سرطان تهاجمی سینه نیز عبارتند از: خارش یا التهاب سینه، تغییر رنگ سینه، احساس تغییر حین لمس سینه، پوسته پوسته شدن نوک سینه، وجود توده یا ضخیم شدن سینه و قرمزی یا گود شدن پوست سینه (مانند پوست پرتقال).

توجه داشته باشید علائم سرطان سینه ممکن است به دلایل دیگری غیر از سرطان به وجود آمده باشند. به عنوان مثال، تغییر در بافت پوست سینه ممکن است در اثر اگزما ایجاد شود و گره‌های لنفاوی متورم ممکن است در اثر عفونت در سینه یا بیماری غیرمرتبط دیگری ایجاد شود.

در مورد روش تشخیص سرطان سینه هم توضیح می‌دهید؟

دقیق‌ترین و قطعی‌ترین روش تشخیصی برای سرطان سینه نمونه‌برداری از ضایعه و بررسی آسیب‌شناسی است. این روش که «بیوپسی» نام دارد به سه صورت قابل اجرا است: یک روش برداشتن ضایعه به طور کامل و به روش جراحی است که در ضایعات کوچک قابل اجرا است. روش دیگر، برداشتن قسمتی از ضایعه به روش جراحی است که در ضایعات بزرگتر از 3- 4 سانتی‌متر صورت می‌گیرد. روش سوم هم استفاده از وسایل خاص انجام بیوپسی بدون برش جراحی است. این وسیله که «تروکات» نام دارد با هدایت سونو گرافی یا روش‌های دیگر به کار می‌رود. با هر یک از روش‌های فوق که قسمتی از ضایعه برای بررسی پاتولوژی ارسال می‌شود می‌توان به تشخیص قطعی رسید؛ زیرا بدون تشخیص قطعی نمی‌توان سرطان را درمان کرد. به طور معمول با معاینه فیزیکی، ماموگرافی و بررسی سوزنی (سیتولوژی) در بیشتر موارد می توان به تشخیص قطعی رسید در هر موردی که شک به ضایعه بدخیم وجود داشته باشد و با روش‌های فوق نتوان به تشخیص رسید، انجام روش بیوپسی ضروری است. هر ضایعه مشکوک در سینه باید حتماً بررسی شود و تا اطمینان از خوش خیم بودن آن حاصل نشود نمی‌توان آن را رها کرد.

روش درمان سرطان سینه چگونه است؟

به طور کلی برای این نوع سرطان، درمان‌هایی وجود دارد که عبارتند از: جراحی، درمان سیستمیک و هورمون‌درمانی به این دلیل که سرطان سینه وابسته به هورمون‌های زنانه استروژن و پروژسترون است. البته درمان‌های هدفمند هم می‌توان به کار برد که سرطان سینه را به طور هدفمند از بین می‌برد، رادیوتراپی هم به عنوان یک درمان اثربخش مطرح است. در بسیاری مواقع بعد از جراحی و شیمی درمانی رادیوتراپی انجام می‌دهند تا سلول‌های سرطانی به طور کامل از بین برود. برای درمان بیماران مبتلا به سرطان سینه عمدتاً برنامه‌های درمانی ترکیبی لازم است. برای مثال، عمده افراد به یک درمان ترکیبی شامل جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی نیاز دارند. البته نوع سرطان سینه، تعیین‌کننده درمان‌های مؤثر خواهد بود؛ به این معنا که ممکن است یک برنامه درمانی برای یک فرد مناسب باشد، اما برای بیمار دیگر مفید واقع نشود.

کد خبر: 75273

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 0 =