نکاتی درباره سلامتی و بهداشت در راهپیمایی اربعین

هر سال تعداد زیادی زائر با پای پیاده به سمت کربلا حرکت می‌کنند تا روز اربعین به زیارت بپردازند. کسانی که تجربه پیاده‌روی اربعین را دارند می‌دانند دانستن یکسری نکات پیش از سفر اربعین واجب و ضروری است؛ چرا که زیارت در ایام اربعین به دلیل شرایط خاص و ویژه‌ای که در این پیاده‌روی وجود دارد، کاملاً متفاوت با زیارت در سایر ایام دیگر سال است. زائرانی که قصد شرکت در پیاده‌روی اربعین را دارند، باید به توصیه‌های بهداشتی و ایمنی توجه ویژه‌ای داشته باشند. از مهم‌ترین نکات قابل‌توجه این است که زائران از سنگین‌کردن کوله‌پشتی خود خودداری و از کوله‌پشتی مناسب و دارای بند کمری استفاده کنند. تغییرات ناگهانی دمای عراق در طول روز و شب از دیگر مسائلی است که زائران باید به آن نیز توجه داشته باشند. برای جلوگیری از ایجاد تاول در پاها، استفاده از کفش‌های پارچه‌ای و غیرچرمی با زیره طبی و جوراب نخی ضخیم توصیه می‌شود. مشکلات احتمالی سلامت زائران در مسیر پیاده‌روی اربعین، ما را بر آن داشت تا گفت‌وگویی داشته باشیم با دکتر هوشنگ علمداری؛ متخصص پوست و مو که در پی می‌آید .

گرما چگونه پوست را تحت تأثیر قرار می‌دهد و زائران باید برای حفظ سلامت پوست خود چه تمهیداتی در این زمینه بیندیشند؟

پوست نه‌تنها دمای بدن را کنترل می‌کند بلکه دارای گیرنده‌های حساس به گرما، سرما، فشار و درد نیز است. گرما، رطوبت و نمک ناشی از تعریق می‌تواند پوست را حساس کند. پوست همچنین عامل بروز بیماری‌های گوناگون دیگر مانند روزاسه (نوعی بیماری پوستی مزمن) و طولانی‌مدت است. این بیماری در زنان بیشتر است، اما عوارض آن در مردان شدیدتر است. هر چقدر زمان بیشتر می‌گذرد، قرمزی پوست ناشی از این بیماری تیره‌تر و پایدارتر می‌شود. فولیکولیت نیز یک بیماری پوستی شایع است که معمولاً علت آن نوعی باکتری است و هر جا مو روییده باشد، امکان ایجاد آن وجود دارد که باعث التهاب و ... می‌شود.

در مورد راه‌های پیشگیری از آفتاب سوختگی هم توضیح می‌دهید؟

در ساعاتی که نور آفتاب شدید است، زائران باید از کرم ضدآفتاب، لباس‌های آستین بلند و کلاه استفاده کنند؛ زیرا این این وسایل تا حدی می‌توانند از پوست در برابر آفتاب محافظت کنند، اما گاهی با وجود تمام محافظت‌ها، ما دچار آفتاب سوختگی می‌شویم. علائم آفتاب سوختگی مانند سایر سوختگی‌ها است و برای درمان آن کافی است از کمپرس آب سرد و داروهای ضدالتهاب مانند ایبوبروفن برای کاهش درد و قرمزی پوست استفاده کرد. کرم‌های استروئیدی هیدروکورتیزون هم می‌تواند در این زمینه مؤثر باشد.

چرا پوست عرق‌سوز می‌شود و چگونه می‌توان از عوارض آن پیشگیری کرد؟

عرق‌سوز شدن پوست نوعی التهاب است که در تمام نقاط چین‌دار بدن ممکن است بروز کند. وقتی رطوبت ناشی از عرق در نقطه‌ای محبوس ‌شود، پوست آن ناحیه نازک و دچار التهاب، قرمزی و سوزش می‌شود. این مشکل بخصوص در افراد چاق و نوزادان تپل بیشتر بروز می‌کند. پوستی که دچار عرق‌سوز می‌شود، محیط مناسبی برای رشد انواع باکتری‌ها و ویروس‌ها است. برای پیشگیری از ابتلا به آن باید بعد از هر نوع فعالیت فیزیکی خارج از منزل، بدن را کاملاً خشک و از پودرها یا پمادهای جذب رطوبت استفاده کرد. پودر بچه یا پماد سوختگی نوزادان هم می‌تواند سوزش ناحیه‌ای را که دچار عرق‌سوز شده بهبود بخشد. با این حال باید مراقب بود این محصولات حاوی آرد ذرت نباشند؛ زیرا این ماده احتمال عفونت ناشی از مخمرها را افزایش می‌دهد. عرق جوش هم نوعی مشکل پوستی است که به دنبال مسدود شدن غدد مترشحه عرق به دلیل تعریق زیاد اتفاق می‌افتد و معمولاً در افرادی رخ می‌دهد که به تنهایی نمی‌توانند حرکت کنند یا مراقب بهداشت شخصی خود باشند؛ مانند معلولان، سالمندان و نوزادان. پوشیدن لباس‌های خنک و خشک می‌تواند از بروز این ناراحتی جلوگیری کند .

برای پیشگیری از عفونت‌های قارچی نیز بهتر است در روزهای خیلی گرم مرتب لباس‌های زیر خود را عوض کنید و جوراب‌هایی بپوشید که عرق پا را به خود جذب می‌کنند. لباس‌ها باید گشاد و خنک و از جنس نخ باشند. لباس‌های تنگ و نایلونی مناسب نیستند و اجازه نمی‌دهند پوست بدن در گرما نفس بکشد.

در مورد ترک خوردگی پوست و تاول پا و راه‌های پیشگیری از آن نیز توضیح می‌دهید؟

برخی افراد تعرق زیادی دارند و چون کفش‌های پلاستیکی می‌پوشند گاهی کف پاها در برخی نقاط ساییده می‌شود و حالتی براق پیدا می‌کند. تعریق پا باعث سایش و پوسته‌پوسته شدن و ترک خوردن آن می‌شود که بسیار دردناک است. تنها راه پیشگیری و درمان آن، پوشیدن کفش و جوراب‌هایی با الیاف طبیعی است. جوراب‌های نخی یا صندل‌های چرمی نیز برای این افراد مناسب است. در ضمن هر صبح و شب باید آن ناحیه را با کرم‌های محافظت‌کننده چرب کرد.

تاول پا هم نوعی ضایعه پوستی و کیسه‌ای متورم حاوی مایع آبکی است که در داخل یا زیرپوست به وجود می‌آید و باعث ایجاد یک منطقه دردناک و متورم در پوست می‎شود. این عارضه ممکن است در پیاده‌روی‌های طولانی روی پاها ایجاد شود. برای رفع آن، باید کفش مناسب پوشید. برای ایام پیاده‌روی اربعین نیز کفش مناسب تهیه کنید. اگر پوست روی تاول پاره شد، پوست را روی آن برگردانید تا از زخم آن محافظت کند، سپس کمی پماد ضدعفونی کننده مانند تتراسایکلین روی آن بمالید و آن را با پارچه‌ای تمیز باندپیچی کنید. در فواصل پیاده‌روی هر دو تا سه ساعت یک بار کفش‌ها و جوراب‌های خود را خارج کنید و پاهای خود را؛ به ویژه نقاطی که احتمال فشار در آن نواحی بیشتر است به آرامی ماساژ دهید و با روغن چرب کنید.

در مورد اگزما هم توضیح می‌دهید؟

اگزما از بیماری‌های شایع پوستی است که باعث خشک شدن پوست، خارش و قرمزی آن می‌شود. این بیماری ممکن است به صورت بثورات جلدی بسیار خفیف که بسیار سریع از بین می‌رود یا زخم‌های شدید با دوره طولانی‌تر ایجاد شود. بثورات پوستی غالباً با خارش همراه است. اگزما معمولاً در فصل تابستان شیوع بیشتری دارد؛ زیرا در مقایسه با فصل سرد سال، هوا خشک‌تر است. گرما و تعریق از عوامل تشدیدکننده این بیماری است. پس برای پیاده‌روی سعی کنید تا جایی که ممکن است خود را خنک نگه دارید. استفاده از پماد و کرم‌های کورتیکواستروئیدی در کاهش خارش و قرمزی این بیماری مؤثر است. این پماد باید به صورت یک لایه نازک روی پوست قرار گیرد، به دلیل اینکه مقدار مصرف زیاد آن، لایه پوست را نازک می‌کند. بهترین زمان مصرف این پماد بعد از حمام است؛ زیرا در این زمان، پماد به راحتی جذب پوست می‌شود.

کد خبر: 73130

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 0 =