اجرای قانون نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای در صندوق بیمه اجتماعی

قانون نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای بین صندوق‌های بازنشستگی که از سال گذشته به تصویب رسید در حال حاضر در بسیاری از صندوق‌ها ضمن اینکه زمینه اجرایی پیدا کرده مسیری هموار برای بهره‌مند همه افراد بیمه‌پرداز برای استفاده از خدمات دیگر سازمان‌ها و نهادهای بیمه‌گر را فراهم کرده است.

به گزارش آتیه آنلاین، صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر که بیش از سه میلیون بیمه شده تحت عنوان بیمه‌پرداز تحت پوشش دارد در راستای اجرای این قانون اقداماتی انجام داده تا در صورت تمایل بیمه‌پردازان، امکان نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای آنها وجود داشته باشد. براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده اکنون بسیاری از افراد بیمه شده برای نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای خود اقدام کرده‌اند.

صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان نیز از سال گذشته برای اجرای این قانون در راستای بهره‌مندی بیمه‌شدگان برنامه‌ریزی لازم را انجام داده به طوری که طبق آمارهای موجود تاکنون ۵۰ هزار نفر برای نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای خود به دیگر صندوق‌های بازنشستگی به این نهاد بیمه‌گر ارائه داده‌اند.

جزییاتی از قانون نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای

طرح نقل و انتقال سوابق بیمه یا بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص دارای سابقه کمتر از ۱۰ سال از مدت‌ها مطرح شده تا افراد متقاضی بتوانند با استفاده از این طرح در صندوق‌های بازنشستگی موردنظر از خدمات آنها بهره‌مند شوند.

هیأت وزیران در جلسه ۲۷ دی ماه ۱۴۰۲ به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی و ماده (۸) قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص مصوب ۱۴۰۲، آیین‌نامه اجرایی قانون یاد شده را تحت عنوان «آیین‌نامه اجرایی قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص» تصویب کردند.

این آیین‌نامه دارای بندهای مختلفی است که در ماده ۴ آن، شرایط همپوشانی سوابق بیمه‌ای تشریح شده است به عنوان نمونه در این آیین‌نامه آمده است؛ «در مواردی که سوابق بیمه‌پردازی بیمه شده، در دو صندوق بازنشستگی با یکدیگر همپوشانی داشته باشد، ملاک پذیرش سابقه مطابق درخواست متقاضی است».

همچنین در ماده ۸ به عنوان مهم‌ترین بند این آیین‌نامه به «نحوه محاسبه و به‌روزرسانی وجوه حق بیمه یا کسور بازنشستگی از صندوق بازنشستگی مبدأ به صندوق بازنشستگی مقصد» اختصاص دارد که در آن آمده به‌روزرسانی وجوه بیمه به نرخ اوراق مشارکت براساس «اصل مبلغ حق بیمه قابل انتقال در هر سال ضرب در آخرین نرخ سود اوراق مشارکت یک ساله اعلامی از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ثبت درخواست متقاضی ضرب در تعداد سال‌های نگهداشت حق بیمه در صندوق (مبدأ به علاوه اصل حق بیمه قابل انتقال)» انجام می‌شود.

براساس این قانون در تبصره یک این ماده، وظیفه‌ پرداخت این مبلغ به‌روزرسانی را برعهده‌ صندوق بیمه‌گر مبدا گذاشته است: «پس از محاسبه و به‌روزرسانی وجوه حق بیمه در هر سال، جمع وجوه به‌روزرسانی شده سنوات قابل انتقال توسط صندوق بازنشستگی مبدأ به صندوق بازنشستگی مقصد پرداخت می‌شود».

طبق این آیین‌نامه، تنها مبلغی که بیمه‌شده باید به صندوق مقصد بپردازد که برای آن نیز، امکان پرداخت اقساطی پیش‌بینی شده، «مابه التفاوت متعلقه براساس ماده (۴) قانون» یا همان مبلغ مابه‌التفاوت همپوشانی است که ماده ۱۲ امکان پرداخت قسطی این مبلغ را مسیر کرده است: «مابه‌التفاوت متعلقه به طور یکجا ظرف سه ماه و یا به صورت اقساطی از تاریخ ابلاغ به بیمه شده از این افراد وصول شده و پس از واریز نقدی یا پرداخت تمام اقساط، سوابق بیمه‌ای مربوط به آن در سوابق بیمه‌پردازی بیمه شده در صندوق بازنشستگی مقصد اعمال می‌شود».

خدمات نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای بین صندوق‌های بازنشستگی به صورت غیرحضوری

سوگند سهیلی، مدیرکل وصول حق بیمه و حساب‌های انفرادی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر درباره اجرای «قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص» مصوب ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی مطابق با اصل یکصد و بیست و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی ارائه داد و گفت: خدمات نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای بین صندوق‌های بازنشستگی به صورت غیرحضوری انجام می‌شود.

سهیلی ادامه داد: از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون، نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی در مورد اشخاصی که به علت انتقال، استعفا، بازخرید خدمت، اخراج، انفصال دائم و همچنین تغییرات ساختاری ناشی از ادغام، انحلال و واگذاری‌ها، رابطه استخدامی آنان با کارفرمای متبوع، قطع و به تبع آن از عضویت و شمول صندوق بازنشستگی مربوط، خارج یا به سبب بیمه‌پردازی و یا تبدیل وضع استخدامی، مشترک صندوق بازنشستگی جدید شده یا بشوند، امکانپذیر است.

مدیرکل وصول حق بیمه و حساب‌های انفرادی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر، لازمه اقدام به نقل سوابق بیمه‌ای از سایر صندوق‌ها به صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر را احراز بیمه شده به عنوان بیمه‌پرداز فعال در این صندوق برشمرد و گفت: تا قبل از اجرای این قانون مبلغ حق بیمه واریزی توسط بیمه شده در مدت بیمه‌پردازی به عنوان سابقه محاسبه شده و به صندوق منتقل می‌شد اما طبق دستورالعمل اجرایی قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص، در راستای کمک به جامعه هدف، حق بیمه براساس نرخ سود اوراق مشارکت یک ساله اعلامی توسط بانک مرکزی در سال تقاضا محاسبه و به صندوق مقصد منتقل می‌شود.

وی اضافه کرد: مابه‌التفاوت حق بیمه ناشی از نقل سوابق نیز توسط بیمه شده و یا بازماندگان واجد شرایط افراد به صندوق مقصد پرداخت می‌شود و در صورت عدم پرداخت به موقع مابه‌التفاوت در مهلت مقرر ضمن ثبت درخواست دوباره از سوی متقاضی محاسبات دوباره به‌روزرسانی و دریافت خواهد شد.

ثبت ۵۰ هزار درخواست نقل و انتقال
سهیلی افزود: طبق ماده ۳ قانون حق بیمه یا کسور بازنشستگی مشمولان مندرج ماده ۲ که به هر یک از صندوق‌های بیمه بازنشستگی پرداخت شده است، براساس تقاضای کتبی بیمه شده یا بازماندگان واجد شرایط وی پس از به‌روزرسانی از صندوق مبدأ به صندوق مقصد منتقل می‌شود.

وی اظهار کرد: بیمه شده ذینفع یا سایر بازماندگان قانونی واجد شرایط وی تقاضای انتقال سابقه پرداخت حق بیمه یا کسور بازنشستگی را به صورت کتبی به صندوق مقصد ارائه کرده و صندوق مزبور پس از بررسی و انطباق تقاضا با ضوابط و مقررات ذیربط، انتقال وجوه حق بیمه یا کسور بازنشستگی را از صندوق مبدأ ظرف یک ماه تقاضا می‌کند. صندوق مبدأ مکلف است حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ تقاضای صندوق مقصد، وجوه قابل انتقال را به آن صندوق منتقل کند.

مدیرکل وصول حق بیمه و حساب‌های انفرادی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر افزود: براساس شرایط مندرج در آیین نامه اجرایی قانون نقل و انتقال مدت زمان فرآیند انجام کار حداکثر ۴ ماه پیش‌بینی شده است.

وی لازمه آغاز فرآیند نقل و انتقال سوابق را مراجعه بیمه شده به کارگزاری و ثبت درخواست نقل و انتقال سوابق بیمه‌ای عنوان کرد و گفت: تاکنون ۲۰۰ درخواست نقل ثبت شده و در بیش از ۱۰ سال شروع به کار صندوق از ابتدای سال ۱۳۸۷ و اجرای قانون نقل و انتقال سوابق بیش از ۵۰ هزار درخواست انتقال ثبت شده است که این آمار نشان‌دهنده تأثیر سوابق منتقله بر احراز شرایط و میزان مستمری است.

صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر به عنوان جوان‌ترین صندوق بازنشستگی در کشور در حال حاضر سه میلیون بیمه شده از جامعه کشاورزان، روستاییان، عشایر، ساکنان شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر، زنان سرپرست خانوار و ماداران غیرشاغل دارای سه فرزند و بیشتر را تحت پوشش دارد.

آخرین داده‌های آماری صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان حاکی از آن است که با وجود اینکه ۳۰ میلیون نفر افراد مشمول در جامعه هدف وجود دارد اما به دلیل محدودیت سنی ۱۸ تا ۵۰ سال تنها ۱۰ میلیون نفر امکان بهره‌مندی از خدمات این صندوق را دارند.

کد خبر: 76805

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 0 =