به گزارش آتیه آنلاین، بازنگری در آییننامه اجرایی مشاغل سخت و زیانآور، احصاء و پالایش مشاغل سخت و زیانآور با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پیگیری رفع عوامل سخت و زیانآور کارگاهها از طریق کمیتههای استانی اینگونه مشاغل، اصلاح فرایند رسیدگی مشاغل در کمیتههای سخت و زیانآور، بازنگری در فرآیند و نحوه رسیدگی به درخواستهای اصلاح عنوان شغلی و ابلاغ عناوین شغلی به بیمهشده در ثنا یا سامانه کارپوشه ملی ایرانیان و همچنین سیستم پیامک و اپلیکیشن سازمان در راستای اجرای این طرح تحولی در بزرگترین نهاد بیمهگر مورد توجه قرار گرفته است.
مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با اشاره به ۲۰ طرح تحولی سازمان تأمین اجتماعی، بر لزوم اجرای دقیق این طرحها در کوتاهترین زمان ممکن تأکید کرد و گفت: طرحهای تحولی فراتر از رویههای معمول و با استفاده از خرد جمعی تعریف شده و با مدیریت صحیح و تحمل سختیها و دشواریها میتوان همه این طرحها را محقق کرد. روزی که این ۲۰ طرح با موفقیت اجرا شود، تأمین اجتماعی یک سازمان بسیار متفاوت از امروز خواهد بود.
سالاری همچنین درباره دهمین طرح تحولی سازمان با عنوان «سازماندهی مشاغل سختوزیانآور و اصلاح عناوین شغلی» بیان کرد: یکی از مهمترین طرحهای بیستگانه، اصلاح عناوین شغلی است که باید جلسات آن به طور مرتب برگزار و موضوع با جدیت دنبال شود. سازمان تأمین اجتماعی به دنبال تضییع حقوق کسانی که استحقاق این شرایط را دارند نیست، اما با اجرای این طرح انحرافات موجود، اصلاح و حقوق بسیاری از بیمهشدگان استیفا میشود.
اهداف اصلاح عناوین شغلی
یکی از مهمترین موضوعاتی که جامعه کارگری همیشه نسبت به آن اعتراض دارند موضوع اصلاح عناوین شغلی است در همین راستا هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نیز اول تیرماه سال ۱۴۰۰ براساس دادنامهای، صلاحیت رسیدگی و اصلاح عناوین شغلی کارگران در طول خدمت را برای هیأتهای تشخیص و حل اختلاف قانون کار به رسمیت شناخته است که طبق این رأی، کارگران و بیمهشدگان امکان اعتراض به شغلهای مندرج در فهرستهای پرداخت حق بیمه ارسالی از سوی کارفرمایان را با ارائه مدارک دارند.
موضوعی که با اصلاع عناوین شغلی مورد ارزیابی قرار میگیرد مسئله بهرهمندی همه گروههای بیمهشدگان و جامعه کارگری از مزایای قانون بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور است که با ابلاغ بخشنامهای از سوی سازمان تأمین اجتماعی، بسیاری از کارگران و افراد بیمه شده میتوانند از مزایای آن بهترین بهره را ببرند.
برمبنای اطلاعات موجود، بیش از نیمی از چهار میلیون و ۷۰۰ هزار مستمریبگیر و بازنشسته تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی را گروه بازنشستگان پیش از موعد تشکیل میدهند و در این میان بیشترین تعداد مربوط به مستمریبگیران را مشاغل سخت و زیانآور به شمار میروند که این گروهها هزینههای هنگفتی را برای دریافت خدمات گسترده همچون مستمری به عهده سازمان تأمین اجتماعی گذاشته است.
بشیر عمرانی، مدیرکل نامنویسی و حسابهای انفرادی سازمان تأمین اجتماعی نیز در این باره گفته است که هر تغییر در عنوان شغل برای هر بیمه شده در سال ۱۴۰۳ حدود ۳۳ میلیارد ریال به اندوخته سایر کارگران، بار مالی تحمیل میکند که در قانون مشاغل سخت و زیانآور محل تأمین این بار مالی مشخص نشده است زیرا به محض آنکه شغل شخص به عنوان شغل سخت و زیانآور شناخته شود، آن فرد از ۱۰ سال سنوات ارفاقی بهرهمند میشود و علاوه بر عدم پرداخت ۱۰ سال حق بیمه، به همین مدت زودتر از مستمری بازنشستگی سازمان برخوردار میشود.
عمرانی افزود: در عین حال یکی از شکایات پُرتعداد ارائه شده از سوی بیمهشدگان به سازمان تأمین اجتماعی، اصلاح دستمزد و شغل این گروهها بود که با صدور این رأی مهم، امکان رسیدگی به این موضوع و اصلاح فهرستهای ارسالی با شکایت بیمهشدگان فراهم شده است.
حال با توجه به اینکه امکان اعتراض به عناوین شغلی برای همه بیمهشدگان فراهم شده است، همه گروههای متقاضی این موضوع میتوانند درخواست خود را در شعب سازمان تأمین اجتماعی ثبت کرده و با داشتن مدارک و مستندات موردنیاز میتوانند برای تغییر عنوان شغلی خود اقدام کنند.
امکان ثبت تقاضای اصلاح عنوان شغلی در شعب بیمهای
همچنین محمد محمدی، معاون بیمهای سازمان تأمین اجتماعی از صدور بخشنامه جدید اصلاح عناوین شغلی خبر داد و گفت: سیستم متمرکز ادعای اشتغال به منظور مدیریت و اجرای آرای مراجع حل اختلاف کار درباره احتساب سوابق به زودی راهاندازی خواهد شد. این بخشنامه در راستای اجرای رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری درباره صلاحیت مراجع حل اختلاف کار جهت رسیدگی به اختلاف میان کارگران و کارفرمایان در درج عناوین شغلی در لیستهای پرداخت حقبیمه و همچنین اختیار حاصله از رای وحدت رویه هیأت عمومی دیوانعالی کشور مبنی بر صلاحیت سازمان در رسیدگی به درخواست بیمهشده جهت الزام کارفرما به انجام تکالیف قانونی، برای واحدهای اجرایی صادر و ابلاغ شده است.
وی اضافه کرد: براساس بخشنامه اصلاحی جدید، ضمن ایجاد اصلاحات لازم در نحوه محاسبات مابهالتفاوت حق بیمه دوره مورد تقاضا، مقرر شد بیمه شده برای اصلاح عنوان شغلی، تقاضای خود را در دبیرخانه شعبه ثبت و به همراه مدارک و مستندات مرتبط به واحد نامنویسی و حسابهای انفرادی ارائه کند. همچنین واحدهای اجرایی نیز مکلف هستند جهت تسهیل امور بیمهشدگان، در اسرع وقت اقدامات لازم را درباره درخواستهای اصلاح عناوین شغلی برابر ضوابط و مقررات کمیتههای احتساب سابقه اعمال کنند.
محمدی بیان کرد: در صورتی که اصلاح عناوین شغلی مورد تأیید واقع شده توسط کمیتههای احتساب سابقه موجب تغییر در دستمزد بیمهشدگان شود، واحدهای وصول حق بیمه در شعب باید با لحاظ مزایای شاغل و مصوبات قانونی افزایش و تغییر دستمزد در آن کارگاه و سایر شرایط مندرج در متن بخشنامه نسبت به محاسبه و اخذ مابهالتفاوت مبلغ حق بیمه ناشی از اصلاح عنوان شغلی اقدام کنند.
معاون بیمهای سازمان تأمین اجتماعی افزود: در مواردی که کارگاه فاقد دستمزد مقطوع و یا طرح طبقهبندی مشاغل باشد، در صورت ارائه اسناد مالی معتبر و متقن از سوی کارگر یا کارفرما، مراتب در احراز و تعیین مبلغ مابه التفاوت مد نظر قرار خواهد گرفت. شعب تأمین اجتماعی در چارچوب مقررات جاری سازمان مکلف به تسهیل کار بیمهشدگان حائز شرایط بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور و مشاغل عادی است.
سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد بیمهگر در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر را در گروه بیمهشدگان و مستمریبگیران تحت پوشش دارد که در مجموع ۶۰ درصد کل بازنشستگان کشور را در بخشهای بیمهای، درمانی و بازنشستکی خدماترسانی میکند.
نظر شما