به گزارش آتیه آنلاین به نقل ایندیا تایمز؛ صبح روز یکشنبه (۱۷ نوامبر ۲۰۲۴) مردم «دهلی» پایتخت هند با لایه ضخیمی از مه دود از خواب بیدار شدند؛ کیفیت هوای «دهلی» که چند روز قبل با گذشتن سطح آلودگی «لاهور» پاکستان به آلودهترین شهر جهان تبدیل شده بود اکنون شدیدتر شده و رکوردها را جابجا میکند.
«دهلی» و شهرهای همجوار آن سطوح آلودگی بسیار شدیدی را تجربه میکنند که حداقل ۳۰ تا ۳۵ برابر حد مجاز توصیه شده توسط «سازمان بهداشت جهانی» (WHO) است.
هر ساله دهلی و ایالتهای شمالی در طول ماههای زمستانی (از اکتبر تا ژانویه) به دلیل کاهش شدید دما، دود، گرد و غبار، سرعت کم باد، انتشار گازهای گلخانهای از وسایل نقلیه و سوزاندن تهمانده محصولات کشاورزی با هوای خطرناک درگیر هستند. اما این بار کارشناسان میگویند که این وضعیت احتمالا در روزهای آینده بدتر هم خواهد شد.
بر اساس گزارش «سیستم مرکزی مدیریت کیفیت هوا» در هند، سوزاندن کاه و کلش منبع اصلی آلودگی هوای دهلی در روز پنجشنبه بود که ۳۷ درصد از کل آلودگی را تشکیل میدهد. همچنین بنا بر همین گزارش انتشار گازهای گلخانهای وسایل نقلیه حدود ۱۲ درصد در آلودگی کلی نقش داشته است.
همچنین IQAir، یک گروه نظارت بر شاخص کیفیت هوا (AQI) مستقر در «سوئیس»، سطح آلودگی در چندین بخش «دهلی» در صبح چهارشنبه را در مرز ۵۰۰ گزارش کرد. شاخص کیفیت هوا سطح ذرات معلق که PM ۲.۵ نیز نامیده میشود را در هوا اندازهگیری میکند؛ این ذرات ریز میتوانند وارد ریهها شده و باعث بیماریهای زیادی شوند به ویژه بیماریهای قبلی و تنفسی شوند.
طبق دستورالعملهای «سازمان بهداشت جهانی»، هوای با مقادیر شاخص کیفیت هوا ۱۰۰ یا کمتر از آن برای تنفس رضایتبخش در نظر گرفته میشود، در حالی که شاخص کیفیت هوا در دهلی در محدوده ۴۰۰-۵۰۰ قرار دارد که سطوح آلودگی شدید را در این منطقه نشان میدهد.
شهرهای اقماری «نویدا» و «گوگآئون» نیز سطوح شاخص کیفیت هوا ۵۰۰ را ثبت کردهاند. چندین ایالت شمالی در چند هفته گذشته هوای سمی و دید ضعیفی را تجربه کردهاند. گزارشهایی هم مبنی بر لغو و یا تاخیر پروازهای دهلی به دلیل دید کم گزارش شده است.
مه دود آنقدر غلیظ است که حتی از فضا نیز قابل مشاهده است. چند روز پیش، سازمان «ناسا» تصاویر ماهوارهای از مه دود که بخشهایی از شمال هند و کشور همسایه پاکستان را فراگرفته بود به اشتراک گذاشت.
هوای سمی بر سلامت مردم مستقیما تأثیر میگذارد. یک نظرسنجی توسط موسسه LocalCircles، که یک پلتفرم اجتماعی آنلاین است، نشان داد که در «دهلی» و شهرهای اطراف آن ۸۱ درصد از خانوادهها گزارش کردهاند که حداقل یک عضو خانواده از مشکلات سلامتی به دلیل آلودگی در سه هفته گذشته رنج میبرد. بیش از یک سوم از پاسخ دهندگان گفتند که در این مدت شربت سرفه خریداری کردهاند.
دولت دهلی برنامه اقدام درجهبندی شده خود را ممنوع میکند؛ این فعالیتها شامل تمام فعالیتهایی است که با استفاده از زغال سنگ و هیزم و همچنین استفاده از ژنراتور دیزل برای تولید برق جهت خدمات غیراضطراری میشود. اما اقدامات مرحلهای تا کنون این شهر را از تجربه سطوح سمی آلودگی نجات نداده است.
مقامات همچنین از ساکنان خواستهاند تا حد امکان در خانه بمانند و از وسایل حمل و نقل عمومی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای استفاده کنند.
طبق گزارش IQAir، دهلی آلودهترین پایتخت جهان در سال ۲۰۲۳ بود. IQAir اعلام کرد هند همچنین پس از همسایگانش بنگلادش و پاکستان به عنوان سومین کشور آلوده جهان رتبهبندی شده است.
آلودگی هوا یک مشکل جدی در تعدادی از شهرهای هند است. کارشناسان میگویند صنعتی شدن سریع همراه با اجرای ضعیف قوانین زیستمحیطی در افزایش آلودگی در این کشور نقش داشته است. هند در چند دهه گذشته شاهد پیشرفتهای زیادی بوده است، اما مقررات صنعتی ضعیف به این معنی است که کارخانهها از اقدامات کنترل آلودگی پیروی نمیکنند. ساخت و ساز سریع نیز به افزایش سطح آلودگی کمک کرده است.
نظر شما