مزایای گسترش خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی

براساس تصمیم مدیرعامل جدید سازمان تأمین اجتماعی، در آینده‌ای نزدیک هوشمندسازی خدمات در بخش‌های مختلف این سازمان بزرگ بیمه‌ای قوت می‌گیرد. «غیرحضوری کردن خدمات» یکی از اهداف اصلی در تأمین اجتماعی‌ است.

به گزارش آتیه آنلاین، «غیرحضوری کردن خدمات در تأمین اجتماعی منجر به رضایت‌مندی عمومی می‌شود و از این جهت اولویت مهم سازمان تأمین اجتماعی در ادامه مسیر است». ۱۰ آبان ماه، مصطفی سالاری، مدیرعامل تأمین اجتماعی در نخستین سفر استانی خود به گیلان با تاکید بر لزوم گسترش خدمات غیرحضوریِ تأمین اجتماعی افزود: خدمات غیرحضوری منجر به رضایت بیشتر جامعه هدف می‌شود.

گسترش خدمات غیرحضوری، یکی از اهداف کلان مدیرعامل جدید سازمان تأمین اجتماعی است؛ سالاری، هشتم آبان یعنی دو روز قبل از سفر به گیلان در جریان دومین نشست از جلسات تحول دیجیتال گفت: فرایند خدمات غیرحضوری در سازمان باید به نحوی مورد بازنگری و تکمیل قرار گیرد که تمامی فرایند بدون نیاز به هرگونه مراجعه حضوری انجام شود.

او تاکید کرد: اگر هنوز بخشی از فرایند یک خدمت، هر چند اندک، نیاز به حضور در شعبه یا کارگزاری دارد؛ این فرآیند باید مورد بازنگری و تکمیل قرار گیرد، زیرا سرویس غیرحضوری از دید ما سرویسی است که به حضور استفاده‌کننده در شعبه یا کارگزاری و همچنین به مداخله کارشناس نیاز ندارد.

توسعه خدمات غیرحضوری سازمان، با جدیت در دستور کار قرار گرفته است؛ ظاهراً هر هفته خدمات این نهاد بزرگ بیمه‌ای از منظر تکمیل فرایندها مورد بررسی قرار می‌گیرد تا نقاط ضعف و کاستی‌های غیرحضوری‌سازی استخراج و برطرف شود.

طیف خدمات غیرحضوری سازمان تأمین اجتماعی

تأمین اجتماعی در حال حاضر بخش عمده‌ای از خدمات موردنیاز کارگران و کارفرمایان را به صورت غیرحضوری و آنلاین ارائه می‌دهد؛ برای نمونه، کارگران می‌توانند خدماتی مانند نام‌نویسی بیمه، دریافت سوابق بیمه‌ای، تمدید دفترچه بیمه و مشاهده اعتبار آن و همچنین درخواست بازنشستگی و برقراری مستمری را به صورت غیرحضوری و برخط دریافت کنند؛ کارفرمایان نیز می‌توانند خدماتی مانند ارسال لیست حقوق و مزایا، استعلام بدهی حق بیمه، پرداخت حق بیمه و درخواست صدور گواهی کسر حق بیمه را به صورت آنلاین و بدون مراجعه حضوری به شعب تأمین اجتماعی دریافت کنند.

بازنشستگان نیز که بخش قابل توجهی از جامعه هدف تأمین اجتماعی را تشکیل می‌دهند. در پورتال تأمین اجتماعی، خدمات غیرحضوری مختلفی از جمله مشاهده فیش حقوقی، مشاهده جزییات مستمری، ثبت‌نام در خدمات درمانی الکترونیکی، درخواست برای وام ضروری و محاسبه فرانشیز وجود دارد که به بازنشستگان و مستمری‌بگیران این صندوق عرضه می‌شود.

توسعه گستره خدمات غیرحضوری، بدون تردید در وقت و هزینه جامعه هدف صرفه‌جویی می‌کند و با حذف رفت و آمدهای زمان‌بر و تعاملات انسانی، موجب تسریع در کارها می‌شود. در عین حال، با بارگذاری برخط اطلاعات، صحت و دقت داده‌های مورد نیاز برای تکمیلِ فرایندها تقویت می‌شود. با این همه باید پرسید آیا امکان بهره‌مندی همه اعضای جامعه هدف از خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی فراهم است؟

ملاحظات و بایدها

«علیرضا حیدری» کارشناس رفاه و تأمین اجتماعی در پاسخ به این سوال در گفت‌وگو با آتیه آنلاین گفت: گسترش خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی، یک هدف مثبت است که فرایندهای غیرضروری را از میان برمی‌دارد و تسهیل‌گری به ارمغان می‌آورد؛ منتهی چالش اصلی فراتر از سطح سازمان تأمین اجتماعی قابل طرح است؛ آیا زیرساخت‌های ارتباطی کشور و همچنین توانمندی‌های جامعه هدف اصلیِ تأمین اجتماعی، اجازه برخورداری از خدمات غیرحضوری را می‌دهند؟

او اضافه کرد: توسعه زیرساخت‌های اینترنت در نقاط مختلف کشور به خصوص مناطق حاشیه‌ای و محروم و ارتقای سطح سواد بیمه‌ای و رایانه‌ای کارگران، به بهره‌گیری از خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی کمک می‌کند و نرخ موفقیت در دریافت خدمات را بالا می‌برد.

به گفته حیدری، در حال حاضر، گاهی در مسیر دریافت خدمات تأمین اجتماعی به دلیل قطع اینترنت، اختلال به وجود می‌آید و کارگران و بازنشستگان دچار معطلی می‌شوند؛ ضمن اینکه بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی هر بار باید مبالغی را برای هزینه کافی‌نت و اتصال به بستر اینترنت و بارگذاری مدارک مورد نیاز بپردازند.

توسعه خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی اگر همراه با آموزش‌های موردنیاز برای بیمه‌شدگان باشد، سطح دسترسی به خدمات افزایش می‌یابد؛ در عین حال، اشکال‌زدایی از فرایندهای غیرحضوری در قالب روندهای آزمایشی باید جدی گرفته شود. کیفیت ارئه خدمات به اندازه تعداد خدماتی که به صورت غیرحضوری ارائه می‌شوند اهمیت دارد؛ البته شاید اهمیت آن بیشتر هم باشد.

توسعه گستره خدمات آنلاین تأمین اجتماعی، روندی که بیش از سه سال قدمت دارد، در ماه‌های آینده شتاب می‌گیرد؛ با اجرای طرح ۳۰۷۰ (که از نوزدهم آبان ماه ۹۹ کلید خورد)، تعدادی از خدمات پُرمراجعه سازمان تأمین اجتماعی، بدون نیاز به مراجعه حضوری و از طریق ثبت درخواست در سامانه ارائه شد و تا ابتدای سال ۱۴۰۰ تعداد خدمات غیرحضوری به ۳۰ مورد رسید؛ اما در حال حاضر انواع خدمت در قالب غیرحضوری به 62 مورد رسیده است.

براساس اطلاعات موجود و تلاش‌ها و اقدامات مدیریت سازمان،‌ توسعه خدمات غیرحضوری، همچنان یکی از اهداف کلی مدیران تأمین اجتماعی به شمار می‌رود، هدفی که اگر گام به گام و با دقت پیش برده شود، نتایج مثبت فراوانی خواهد داشت.

کد خبر: 75876

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 2 =