رقابت بر سر تولید لیتیوم

استفاده از باتری‌های ذخیره انرژی که با ماده لیتیوم کار می‌کنند در سال‌های اخیر به صورتی انفجاری افزایش داشته است، به طوری که پژوهشگران عصر جدید را عصر لیتیوم می‌دانند. بر اساس آخرین داده‌ها، تولید جهانی لیتیوم با رشد شدیدی از ۹.۵ هزار تن در سال ۱۹۹۵ به ۱۹۸ هزار تن در سال ۲۰۲۳ رسیده است. این رشد نشان دهنده افزایش تقاضایی است که ناشی از نقش اساسی لیتیوم در باتری های خودروهای الکتریکی و ذخیره انرژی است.

به گزارش آتیه آنلاین و به نقل از فوربز؛ در ماه ژوئن، «موسسه انرژی» (Energy Institute) که موقعیت تولید انرژی در جهان را رصد می‌کند، بررسی آماری سال ۲۰۲۴ انرژی جهان را منتشر کرد. این بررسی تصویری جامع از عرضه و تقاضا برای منابع اصلی انرژی در سطح کشورها را ارائه می‌دهد.

بر اساس آخرین داده‌ها تولید جهانی لیتیوم (lithium) رشد قابل توجهی داشته و از ۹.۵ هزار تن در سال ۱۹۹۵ به ۱۹۸ هزار تن در سال ۲۰۲۳ رسیده است. این رشد نشان دهنده افزایش تقاضا است که ناشی از نقش اساسی لیتیوم در باتری های خودروهای الکتریکی و ذخیره انرژی است.

«استرالیا» به عنوان تولیدکننده برتر جهان ظاهر شده است و سهم خود را از سال ۲۰۰۴ به بعد به‌طور قابل توجهی افزایش داده و تا سال ۲۰۲۳ میزان ۴۳.۴ درصد از تولید جهانی را به خود اختصاص داده است. کشور «شیلی» نیز همچنان یک بازیگر کلیدی باقی مانده است و تولید لیتیوم آن به ۵۶.۵ هزار تن در سال ۲۰۲۳ رسیده است، میزان قابل توجه تولیدی که توسط بزرگترین ذخایر لیتیوم جهان پشتیبانی می‌شود.

سومین کشور که به میزان قابل توجهی رشد در تولید لیتیوم را تجربه کرده «چین» است. تولید «چین» به‌طور پیوسته رشد کرده است و از ۲.۳ هزار تن در سال ۲۰۰۸ به ۳۳.۰ هزار تن در سال ۲۰۲۳ رسیده که با سرمایه‌گذاری‌های استراتژیک این کشور در تامین مواد خام برای صنعت در حال توسعه تولید باتری همسو شده است.

تولیدکنندگان نوظهور دیگر، مانند «آرژانتین» و «برزیل» افزایش تولید قابل توجهی را نشان داده‌اند، اگرچه در مقایسه با کشورهای پیشرو سهم کمتری دارند.

اخیرا ذخایر جهانی لیتیوم گزارش شده افزایش یافته است و تلاش‌های اکتشاف و توسعه مداوم برای پاسخگویی به تقاضای آینده موقعیت این ماده مهم در جهان امروز را برجسته می‌کند. کشورهایی مانند «برزیل» و «زیمبابوه» در سال‌های اخیر نرخ رشد فوق‌العاده بالایی را نشان داده‌اند، هر چند که از معادن تولید کوچک‌تری شروع به استخراج کرده‌اند.

برترین تولیدکنندگان

برخلاف فهرست‌های قبلی، بررسی اخیر «موسسه انرژی» تنها ۸ تولیدکننده برتر لیتیوم در جهان را فهرست می‌کند که بیش از ۹۸ درصد از کل تولید جهانی لیتیوم را تشکیل می‌دهند.

«استرالیا» علاوه بر اینکه بزرگترین تولید کننده لیتیوم در جهان است، ۲۳.۸ درصد از ذخایر ثبت شده لیتیوم جهان را نیز در اختیار دارد. رتبه اول در این رده به شیلی با ۳۵.۷ درصد از منابع ثبت شده لیتیوم در کل جهان می‌رسد.

در میان ۸ کشور برتر، تنها «ایالات متحده» در ۱۰ سال گذشته شاهد کاهش تولید لیتیوم بوده است. «ایالات متحده» همچنین کمترین تولید لیتیوم را نسبت به اندازه ذخایر خود در بین شرکت‌های موجود در جدول دارد.

داده‌ها نشان می‌دهد که «ایالات متحده» یک بازیگر کوچک در بازار جهانی لیتیوم است. با توجه به اهمیت مورد انتظار لیتیوم در دهه‌های آینده، «ایالات متحده» در معرض خطر وضعیتی مشابه وابستگی تاریخی خود به اوپک برای نفت است؛ اما این بار مسئله لیتیومی است که در اختیار تعداد محدودی کشور قرار دارد.

این وابستگی بالقوه به منابع خارجی (به ویژه چین) برای چنین منبع حیاتی‌ای، به ویژه با توجه به اهمیت لیتیوم در باتری سازی برای وسایل نقلیه الکتریکی و ذخیره انرژی، می‌تواند خطرات استراتژیک و اقتصادی زیادی ایجاد کند. ایالات متحده ممکن است نیاز به در نظر گرفتن اقدامات اضافی برای توسعه قابلیت‌های تولید داخلی یا تضمین زنجیره تامین پایدار با تولیدکنندگان کلیدی خارجی داشته باشد تا آسیب‌پذیری‌های احتمالی در عرضه لیتیوم خود را کاهش دهد.

در نهایت باید گفت که به‌طور کلی، داده‌ها بر تقاضای جهانی قوی و رو به رشد برای لیتیوم تاکید می‌کنند، در حالی که «استرالیا» و «شیلی» پیشتاز بازار هستند، «چین» نیز پیشرفت‌های چشمگیری در تولید لیتیوم داشته است.

با این حال، «ایالات متحده» یک بازیگر جزئی در تولید این ماده مهم باقی می‌ماند و نگرانی‌هایی را در مورد اتکای خود به منابع خارجی برای این منبع حیاتی انرژی ایجاد می‌کند. از آنجایی که تقاضا برای لیتیوم به دلیل گسترش خودروهای الکتریکی و صنایع ذخیره انرژی به رشد خود ادامه خواهد داد، «ایالات متحده» با خطرات استراتژیک و اقتصادی بالقوه مواجه است.

کد خبر: 74447

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 12 =