-
حیوانهراسی یا «زوفوبیا» چیست؟
ترس از حیوانات یا «زوفوبیا» به ترس شدید و غیر قابل کنترل از حیوانات گفته میشود. بیشتر افراد مبتلا به این عارضه، تنها از یک نوع حیوان میترسند. چنین ترسی میتواند استرس قابلتوجهی در انسان ایجاد کرده و در نتیجه کیفیت زندگی فرد را در صورت مواجهه زیاد با حیوانات کاهش دهد. ترس از حیوانات نیز مانند دیگر فوبیاهایی که بشر به آن مبتلاست قابل درمان بوده و با دوره رواندرمانی و مصرف دارو بهبود مییابد.
-
هوش تجاری، لازمه دنیای کسبوکار امروز
شرکتها و کسبوکارهای مختلف برای بالا بردن میزان بازده و خروجی کار از روشهای مختلفی استفاده میکنند. یکی از مواردی که برای بهبود تصمیمگیریها، صرفهجویی در هزینهها و دیگر موضوعات بهکار گرفته میشود، هوش کسبوکار یا همان هوش تجاری BI است. پیش از ظهور عصر اطلاعات، دسترسی به اطلاعات در غیاب روشهای محاسباتی بسیار دشوار بود و شم مدیریتی افراد در گرفتن تصمیمات تجاری حرف اول را میزد. اما در دنیای مدرن امروزی، استفاده از فناوری «هوش تجاری» تقریباً در همه انواع مشاغل دیده میشود. وجود BI در یک کسبوکار از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چراکه میتواند رشد چشمگیری در شاخصهای کلیدی آن سازمان ایجاد کند.
-
باید و نبایدهای مسیر پیشرفت در «دورکاری»
امروزه فناوریهای نوین، امکان انجام کار حرفهای را با روشهای غیرمرسوم امکانپذیر کردهاند. این امر بهطرز چشمگیری موجب تکامل بازار کار شده است. بسیاری از شرکتها متوجه مزایای دورکاری شدهاند؛ از همینرو، امکان دارد شمار مشاغل انعطافپذیر همچنان گسترش یابد. دورکاری نوعی از مشاغل را دربر میگیرد که خارج از محیط اداری سنتی انجام میشوند. بهطور معمول، این روش کار در خانه یا راه دور نیز نامیده میشود. در مفهوم دورکاری کارکنان میتوانند بدون آنکه نیاز باشد هر روز به دفتر رسمی کارشان رفتوآمد داشته باشند، پروژهها و کارها را با موفقیت انجام دهند. دورکاری جنبههای مثبت و منفی بسیاری دارد. گاهی اوقات افراد دورکار، نگران میشوند که آیا میتوانند در موقعیت شغلی خود رشد کنند؟ آیا مدیر مجموعه پیشرفتهای آنها را در کار میبیند یا دور از چشم مدیریت نمیتوان امیدی به ارتقا و پیشرفت شغلی داشت؟
-
به بهانه روز معلم و گرامیداشت مقام بلند آموزگاران
مشعلداران همیشگی معرفت
استفن هاوکینگ یکی از بزرگترین دانشمندان جهان در جایی میگوید: «امروز، بیش از هر زمانی نیاز به معلم داریم. ما باید همیشه به یاد داشته باشیم، معلمها مهم هستند.» این جملات و سخنانی از این دست اهمیت و تأثیرگذاری شغل معلمی را نشان میدهند. بیشتر افراد یک جامعه بر این نظر متفقالقول هستند که معلمی از شریفترین و مهمترین مشاغل است. این شغل با بخش بزرگ و مهمی از جامعه ارتباط دارد؛ بخشی که سازنده آینده یک سرزمین است. همچنین معلمی از مشاغلی است که منزلت اجتماعی بسیار بالایی دارد و این قشر جزو مورد احترامترین مردم یک جامعه محسوب میشوند. اما در کنار همه اینها سختیهای این شغل نیز از نظر کسی دور نمیماند. با وجود زحمت فراوانی که معلمی به همراه دارد، به طور معمول از شرایط رفاهی مناسب برخوردار نیست.
-
بررسی اصول صحیح مهارتآموزی معطوف به هدف
در سال جدید درست و قابلاستفاده بیاموز
مهارتآموزی و داشتن توان کافی برای مواجهه با موقعیتهای مختلف، این روزها بازار داغی دارد. خیلی از افراد تلاش میکنند تا با یادگیری و آموزشهای جدید، مهارتهای خود را افزایش دهند. آنها میخواهند در عرصههای مختلف زندگی ازجمله شغل، تحصیل و امور ارتباطی، موفق باشند و از تغییرات سریع روز عقب نمانند. برای رسیدن به چنین هدفی نمیتوان بیگدار به آب زد و لازم است اصول و نکات ویژهای رعایت شود. اگر برای سال جدید برنامه آموختن مهارت خاصی را دارید، الان فرصت مناسبی است تا مهارت مورد نظر خود را بررسی کنید، نقائص آن را مشخص کنید، راههای بهتر یادگرفتن آن را پیدا کنید و با آگاهی به دست آمده، مطمئن شوید که در مسیر آموزش آن مانعی بر سر راهتان نخواهد بود.
-
نگاهی به فلسفه سفر
بسیار سفر باید تا پخته شود خامی
سفر کردن از دیرباز در اجتماع انسانی مرسوم بوده و رهسپار شدن به سرزمینهای ناشناخته همواره برای انسان پرکشش و جذاب بوده است. در گذشته بیشترین منظور سفر تجارت و بازرگانی، دسترسی به منابع نایاب در سرزمین مبدأ، یافتن شغل و درمان بیماریها بود. اما در همان زمان هم افرادی بودند که برای درنوردیدن دریاها و بیابانها و سیاحت قصد رفتن میکردند. جهانگردی و سیاحی تا مدتها غریب مینمود چراکه معنی دوری طولانیمدت و بیخبر از خانمان و زاد و رود را میداد، اما روح جستجوگری و کشف تازهها باعث میشد انسان این رنج را بر تن خود هموار کند و بار سفر ببندد.
-
معنویت را به زندگی خود بیاوریم
سال نوی امسال را با مهمانی خداوند آغاز کردیم. سالی که مزین شده به تقارن با ماه مبارک رمضان. حال که ابر و باد و مه و خورشید و فلک یاری کردهاند تا این همزمانی معنادار صورت بگیرد، بر ماست که نقش خود را بهعنوان انسان مسلمان به خوبی ایفا کنیم. اگر از معنویت دورافتادهایم و رنگ روحانی از روزگارمان رخت بربسته، حال میتوانیم به جبران روزهای رفته برآییم و معنویت را به زندگی خود بیاوریم.
-
بیگوشیهراسی یا اختلالی که سلامت روان را تهدید میکند
راههای فرار از نوموفوبیا در نوروز
با ورود تکنولوژی های جدید و گوشیهای هوشمند، بمباران اطلاعاتی فرصت نفس کشیدن را از مغز انسان گرفت و مجال تمرکز را بسیار کم کرد. اینترنت و به دنبال آن تلفن هوشمند دریای لایزالی بود که با آمدنش تغییرات عمیق و گستردهای در زندگی بشر به وجود آورد. در همین زمینه اختلالی به نام بیگوشیهراسی یا نوموفوبیا توسط محققان شناسایی شده؛ اختلالی که درمان آن با چالشهای زیادی همراه است. چراکه گوشی همراه دیگر جزءلاینفکی از زندگی بشر شده و نمیتوان گریزی از آن متصور بود.
-
بررسی رخدادهای ورزشی در سال ۱۴۰۲
تداوم حسرت ۵۰ ساله در سال تلخ ورزش زنان
نگاهی به تقویم ورزشی ایران در آغاز سال ۱۴۰۲ نشان از این دارد که جامعه ورزش ایران سالی پر رویداد و پر فرازونشیب را پیشرو داشت. سالی که برگزاری بازیهای آسیایی هوانگژو چین، جام ملتهای آسیا، تورنمنتهای بینالمللی رشتههای توپی و نبردهای متعدد انتخابی برای کسب سهمیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس را در دل خود داشت. سالی که تلخیها و شیرینیهای زیادی را به خود دید. از مرگ دلخراش دو زن ورزشکار در رشتههای فوتبال و دوچرخهسواری و ناکامی مردان فوتبال در جام ملتهای آسیا گرفته تا حضور درخشان رزمیکاران در نبردهای جهانی و درخشش و کسب مدال ساحلیبازان در جام جهانی امارات.
-
نقاب مثبتنگری بر چهره تاریکی
در طول چند دهه گذشته یکی از عبارات پرتکرار که همه ما آن را شنیدهایم، «مثبتاندیشی» است. با ورود کتابهای روانشناسی به اصطلاح زرد و تصاحب بازار توسط آنها، مثبتاندیشی نقل مجالس و هرجایی و به هر شکلی درباره آن اظهار نظر شد. حالا هم استفاده از این مفهوم مرزهای اشباعشدگی را رد کرده، بهگونهای که هر کلیک مساوی است با تشویق به مثبتاندیشی و اینکه تو خودت بدبختی و نمیخواهی پولدار شوی و ذهنات منفی و فقیر است و حرفهایی از این دست.
-
نگاهی به سندرم نتیجه فوری و پیامدهای آن
یک شبه نمیتوان ره صدساله رفت
آیا دوره صبوری و شکیبایی به سر آمده است؟ آیا دیگر نمیتوان برای رسیدن به امری دلخواه زمانی را سپری کرد و تمام لحظههای آن دوره را به انتظار و اشتیاق گذراند تا روز موعود برسد؟ نگاهی به سبک زندگی انسان مدرن که با ولعی سیریناپذیر در پی بلعیدن همهچیز در کمترین زمان است، نشان میدهد که صبوری در این روزگار در حال رنگ باختن است.
-
گپوگفت با برندگان سیمرغ جشنواره فجر
چهلودومین دوره جشنواره فیلم فجر، همزمان با فرارسیدن ایام دهه فجر برگزار شد و بنا بر رسم هرساله ۲۲بهمنماه و با برگزاری مراسم اختتامیه به نفرات برتر این جشنواره سیمرغ بلورین اهدا شد. در این دوره از جشنواره بازیگرانی موفق به کسب سیمرغ شدند و توانستند خوش بدرخشند که پیش از این برای اهالی سینما چندان شناخته شده نبودند. بازیگرانی که از دل تئاتر و هنر نمایش پا به عرصه تصویر گذاشتند و با درخشش خیرهکننده خود بر پرده نقرهای نشان دادند که ستارگان آینده سینمای ایران خواهند بود. «ارسطو خوشرزم» که توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد جشنواره را تصاحب کند، با بازی در فیلم «صبح اعدام» ساخته بهروز افخمی، نظر هیأت داوران را جلب کرد و صاحب این جایزه شد. در بخش بازیگر مکمل نیز یکی دیگر از اهالی تئاتر که چند سال گذشته در عرصه سینما و تلویزیون نمایش خوبی از خود ارائه کرده بود، صاحب سیمرغ شد. «بهزاد خلج» بازیگری که با فیلم «مجنون» ساخته «مهدی شاهمحمدی» در جشنواره حضور داشت توانست به عنوان بهترین بازیگر مکمل دست پیدا کند. در همین راستا گفتوگویی داشتیم با دو برنده سیمرغ که در ادامه این گفتوگوها را میخوانید:
-
تابآوردن در مسیر تندباد
هر انسان در مسیر زندگی خود با موانع و مشکلات زیادی مواجه میشود. گذشتن از این موانع با توجه به خصلتهای هر کس متفاوت است. بعضی زود میشکنند و فرومیریزند، بعضی اما دوام میآورند، سالم میمانند و مانع را خرد میکنند. درباره اینکه چه عواملی باعث میشود بعضی افراد مقاومتر باشند و بعضی سستتر، گمانهزنی زیاد است؛ آیا ژنتیک این خصلت دلخواه را برای شخص به ارمغان میآورد و یا یادگیری و محیط است که به فرد میآموزد تا دوام بیاورد و خود را به هر ترتیب به مقصد برساند. اگر ژنتیک را عامل اصلی بدانیم، فرد دیگر چندان اختیاری در این زمینه نخواهد داشت و قانون ژن و احتمالات بر این حوزه حکمفرمایی میکند. اگر هم یادگیری را اصل بدانیم باز به شاخههای دیگری برمیخوریم؛ آیا همه به یک اندازه از آموزش بهرهمند میشوند؟ آیا راهنمای خوبی برای مقاوم شدن دارند؟
-
تعطیلات خود را چگونه بگذرانیم؟
نوروز از راه رسیده و تعطیلات اول سال با هوای بهاری گره خورده است. تعطیلات زمانی برای فراغت از یک سال کار و تلاش و تحصیل و دغدغههای آدمی است. در این روزها که دیگر دویدنهای آخر سال تمام شده و بعدازظهرهای طلایی فروردین را در اختیار داریم آیا فقط باید استراحت کنیم؟ البته که نه و حتماً بیشتر افراد در ذهن خود برنامههای متنوعی را چیدهاند تا در ایام تعطیل آنها را انجام دهند. شما اهل کدام شکل و شیوه سپری کردن تعطیلات هستید.
-
تعطیلات نوروز و مسئله برخورد با آشنایان مداخلهگر
انسان موجودی اجتماعی است و همواره حضور در کنار همنوعان خویش را بر تنهایی ترجیح میدهد. استفاده از افکار و رأی دیگران در مسائل مختلف، ازجمله مواردی است که در زندگی اجتماعی کاربرد فراوانی دارد. اما گاهی نظر دیگران به شکل افراطی برای آدمی مهم میشود تا جایی که فرد گویی برای دیگران زندگی میکند. گاهی نیز آشنایان و اقوام تمایل به نظر دادن و دخالت در امور ما را دارند. این امر عواقب ناخوشایندی برای سلامت روان دارد. از این جهت باید نسبت به آن هوشیار بود و وضعیت تعادلی مشارکت نظری با دیگران را حفظ کرد.
-
نگاهی به عطش برنامهریزی برای سال جدید و نادیده گرفتن آن
تفاوت برنامهریزی با رؤیاپردازی
همه ما در طول زندگی چه در دوران تحصیل چه در روند شغلی بارها برنامهریزی کردهایم و با مفهوم آن آشناییم. برنامههایی که خیلیوقتها شکست خورده و به نتیجهای نرسیده، مواقع زیادی هم تا آخر اجرا شده و ما را به مطلوب خودمان رسانده. اما برنامهریزی کار سادهای نیست و پیشنیازهای زیادی دارد. اوقات خاصی از سال مانند شروع سال جدید، با برنامهریزیهای زیادی همراه است و همه ما در ذهن خود خواستههای زیادی را در نظر میگیریم. اما بیشتر این برنامهها به اردیبهشت نرسیده نقش بر آب میشوند و بعد از مدتی دیگر اثری از آنها نیست. تعطیلات نوروزی زمان بسیار مناسبی برای غربال کردن برنامههای گذشته و بهروز کردن آنها با رویکردی جدید و معطوف به نتیجه است.
-
افراد بالای ۴۰ سال بخوانند
یافتن معنا در نیمه دوم عمر
اگر به حوالی سنین میانسالی رسیدهاید و حس میکنید خیلی از برنامههایی را که داشتید اجرا نکردهاید، به اهداف خود نرسیدهاید و یا موفق نبودهاید، باید بگویم اصلاً نگران نباشید، هنوز فرصت هست. برای این سالهای عمرتان میتوانید باز هم برنامهریزی کنید و با استفاده از اندوخته سالهای قبل دنیایی روشن و قابلاتکا برای خودتان بسازید. جیمز هالیس، روانشناس و نویسنده آمریکایی پیرو مکتب یونگ، در این باره آموزههایی دارد که میتواند برای افراد سرگشته و گمگشته در نیمهراه زندگی بسیار مفید باشد.
-
کتابهای خوب با خوانندگان خوب
سفر به گرای ۲۷۰ درجه
جنگ و خاطرات آن از ژانرهای محبوب و موردعلاقه مخاطبان در ادبیات خاطرهنگاری و وقایعنگاری محسوب میشود. بازگویی خاطرات دوران جنگ به بازماندگان کمک میکند تا تصویری از آنچه بر سربازان و رزمندگان گذشته، به دست آورند.
-
نکات طلایی مهمانداری در نوروز
عید نوروز یکی از کهنترین و مهمترین جشنهای ایرانی محسوب میشود. در عید نوروز مرسوم است که خانوادهها به دید و بازدید میروند. در این دید و بازدیدها میزبان به بهترین شکل از مهمانان خود پذیرایی میکند، به همین علت است که ایرانیان را یکی از مهماندوستترین و خونگرمترین ملل میدانند.
-
اهمیت حفظ تمرکز در روزهای سخت
اکثر ما زمانی بالغ بر یک سوم زندگی خود را صرف حضور در محیط کار میکنیم، یعنی حدود ۹۰هزار ساعت از عمر خود را مشغول کاریم. بنابراین عجیب نیست اگر زمانی برسد که دوره سختی را از سر بگذرانیم، روزهایی که تمرکز کردن و ادامه دادن به کار برای ما بسیار دشوار میشود.
-
سرطان لوزالمعده عارضهای که آنزیمها را درگیر میکند
سرطان لوزالمعده یا پانکراس یکی از سرطانهای خاموش است که علائم آن در مراحل انتهایی بیماری بروز پیدا میکند. این بیماری رتبه چهارم مرگومیرهای ناشی از سرطان را دارد. این در حالی است که میزان مرگومیر آن در مردان بیشتر از زنان است. بررسیهای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که تقریباً ۱۱ تا ۱۵نفر در هر صد هزار نفر به این بیماری کشنده دچار میشوند. از طرفی مصرف سیگار ۱۰ تا ۲۵درصد احتمال سرطان لوزالمعده (پانکراس) را افزایش میدهد. عدم مصرف سیگار، الکل و رژیم غذایی مناسب از مهمترین راههای جلوگیری از ابتلا به این سرطان است.
-
راههای پیشگیری از سرطان لوزالمعده
سالانه هزاران مورد سرطان پانکراس جدید در سرتاسر دنیا تشخیص داده میشود که با روشهای زیر و مراعات خیلی موارد میتوان خطر ابتلا به آن را کاهش داد.
-
تغذیه مناسب برای مبتلایان به سرطان پانکراس
پانکراس یا لوزالمعده نقش اساسی در فرایند هضم ایفا میکند. این عضو در تنظیم قندخون نقش مهمی دارد. از اینرو حفظ سلامت آن برای عملکرد مؤثر دیگر اعضای بدن ضروری است. نتایج پژوهشها نشان میدهد که تغذیه نقش مؤثری در پیشگیری و مقابله با بیماری سرطان پانکراس دارد. بعضی از این مواد غذایی مفید عبارتاند از:
-
طب سنتی و سرطان لوزالمعده
طب سنتی بیشتر بر پیشگیری از سرطان پانکراس تأکید دارد. مواردی که خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده یا سرطانهای دیگر را تشدید میکنند، باید تا جای ممکن از روند زندگی افراد حذف شوند. از طرفی مواردی که قدرت ایمنی بدن را افزایش داده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند، باید در سبک زندگی گنجانده شوند. گیاهان دارویی مفید برای سلامت پانکراس عبارتاند از:
-
رویای بیبازگشت روستا
دیرزمانی است که بشر رویای رجعت به سکون و سادگی طبیعت را دارد اما شواهد و روند شهریشدن، نشان میدهد ایده بازگشت به روستا ایدهای شکستخورده است. نگاهی به طرحهای مختلفی مثل «به روستا برمیگردم» و «بازگشت به روستا با تسهیلات میلیاردی» در سالهای اخیر که به شکلی طوفانی مطرح شدند، اما خیلی زود رنگ باختند گویای این مسئله است. ازآنجاکه مرکزیتزدایی انجام نشده و شهرهای کوچکتر همچنان با مسئله کمبود فرصتهای شغلی دست به گریبانند، مهاجرت به شهرهای بزرگ هنوز حرف اول را میزند و بازگشت را ناممکن میکند. البته امروز دیگر شهرهای کوچک و روستاها بسیاری از امکانات شهرها را دارند.
-
پیامد مهاجرت بیرویه به پایتخت
کوچ تهرانیها به حاشیه
مهاجرت بین شهری یکی از پدیدههایی است که در طی چندین دهه، چهره کلانشهرهای ایران ازجمله تهران را مخدوش کرده است. نبود فرصتهای شغلی مناسب و امکانات رفاهی لازم در شهرهای کوچک، بیشترین انگیزه مهاجران برای ورود به تهران و البته دیگر کلانشهرهاست. این سیل عظیم مهاجرت اما مسائل زیادی را برای پایتخت و ساکنان آن ایجاده کرده که پیامدهای زیادی همچون کوچیدن به حاشیه شهر از سوی بومیان را به دنبال داشته است. پیرنگ سطور پیشِرو وضعیت بومیان تهران و تغییرات زندگی آنها بعد از ورود مهاجران است.
-
چرایی ضرورت آموزش مالی
«آموزش مالی» مهمترین دوره آموزشی است که هر فرد برای بهدستآوردن امنیت مالی در آینده به آن نیاز دارد. شما تنها فردی هستید که میتوانید بهترین تصمیمات مالی را برای زندگی خود بگیرید. با ما همراه باشید تا به شما بگوییم آموزش مالی چه تأثیری روی آینده مالی شما خواهد داشت.
-
پادکست چی گوش بدهیم؟
حرکت به سمت روح و تن شاداب
حالا دیگر در دنیای رسانههای دیجیتال، پادکست برای بسیاری از ما مفهومی آشناست و برای بالابردن اطلاعات و سطح آگاهی خود در موضوعات مختلف یا حتی برای سرگرمی از این رادیوی اینترنتی استفاده میکنیم. در زمینه سبک زندگی و توسعه فردی پادکستهای بسیار خوب و مفید هم به زبان فارسی، هم انگلیسی تهیه شده که گوشدادن به آنها برای اطلاع از فراز و فرودهای این حوزهها بسیار مفید است. هر هفته سهشنبهها یکی از پادکستهای مفید و آگاهیبخش در حوزه توسعه فردی و سبک زندگی سالم را به شما معرفی میکنیم.
-
دور ایران با صدای خوانندگان محبوب
شنیدن موسیقی برای کسانی که به آن علاقه دارند، یکی از ملزومات زندگی و بخشی جدانشدنی از روزمرگیهای آنهاست. موسیقی روح آدمی را جلا میدهد و برای ارتباط برقرار کردن با جنبههای دیگر زندگی و دور شدن از روند مادی و عینی عنصری تأثیرگذار است. گاهی میتوان شنیدن موسیقی در تنهایی و لابلای کارهای روزانه و داخل ماشین را کنار گذاشت و در فضای زنده از شنیدن و درک و لمس آن لذت برد. کنسرت بهترین گزینه در چنین مواقعی است. کنسرتهایی که این روزها اجرا میشوند را باهم بررسی میکنیم.
-
معرفی کتاب
ترکههای درخت آلبالو
ادبیات دفاع مقدس ژانری جذاب در میان گونههای ادبی محسوب میشود. به غیر از اتفاقات خبری و واقعی آن دوران، خاطرات زیادی در خانهها و ذهنها نزد کسانی مانده که در میدان جنگ نبودهاند اما طومار زندگیشان توسط آن درهم پیچیده است.