به گزارش آتیه آنلاین، محمدی امروز ۱۹ فروردین در جریان نشست خبری بیان کرد: در سازمان آموزش فنی و حرفهای سیاستهایی را در گذشته شاهد بودهایم که این نهاد را به یکی از مراکز بزرگ و اصلی آموزشی در کشور تبدیل کرده است.
وی افزود: ما بدون توجه به چالشها، کاستیها و مسائل مرتبط با آموزش نمیتوانیم به موضوع آموزش بپردازیم. کمبود نیروی کار ماهر در دو فصل تابستان و پاییز سال قبل در زمره ریسکهای بازار کار کشور قرار گرفته است؛ در جهان هم چنین وضعیتی دیده میشود. فقر مهارتی در این ارتباط مطرح میشود؛ به این معنا که فرد برای کسب یک شغل یا مهارت کافی ندارد یا مهارت او به کار موردنیاز مرتبط نیست.
به گفته او؛ طبق گزارشهای معتبر بینالمللی تا سال ۲۰۳۰ حدود ۹۲ میلیون شغل در جهان حذف میشوند و این به دلیل فقر مهارت موردنیاز بازار کار است. بیش از ۴۰ درصد افراد باید ارتقای مهارت پیدا کنند تا امکان حفظ نقش خود در بازار کار را داشته باشند.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای اضافه کرد: بالغ بر ۹۵ درصد کارفرمایان ارتقای مهارت نیروی کار را در اولویت قرار دادهاند و بیش از ۷۰ درصد کارفرمایان نیز مهارتهای جدید متقاضیان کار را در اولویتهای استخدام جای دادهاند.
وی همچنین تاکید کرد: ما در کشور دارای یک آموزش فراگیر و متنوع هستیم. رتبه ما در شاخص میانگین تعداد سالهای تحصیل ۶۱ جهانی و در مهارتهای فارغالتحصیلان وضعیت مناسبی ندارد و ۱۳۶ جهان است. خروجی این موارد در بازار کار نمایان شده است.
کمبود بیش از ۳۰۰ هزار نیروی کار در کشور
محمدی توضیح داد: در حال حاضر کارایی و سازگاری آموزشی کشور بین ۴۲ تا ۴۸ درصد برآورد میشود. طبق برآوردها و به دلایل مختلف نظیر سرکوب دستمزد، سالانه با کمبود بیش از ۳۰۰ هزار نیروی کار در کشور مواجهایم.
او در ادامه گفت: مهارت را باید تضمینکننده پایداری شغل دانست. ما در آموزش عالی و در بخشهای علمی و کاربردی و در سازمان آموزش فنی و حرفهای به عنوان متولی آموزشهای غیررسمی با چالش تناسب بین تقاضا و عرضه آموزشی مواجهایم.
معاون وزیر کار بیان کرد: براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، آموزش در درون فعالیتهای اقتصادی رخ میدهد؛ در واقع بیش از ۹۰ درصد آموزشها در این محیطها در حال انجام است. باید به آموزشهای تقاضامحور و همراه با صنایع و فعالیتهای اقتصادی هماهنگ کنیم.
وی افزود: آموزشهای دوگانه در بسیاری کشورهای جهان اجرایی شده و تجارب موفقی در این راستا شکل گرفته است. این نوع آموزشهای با همکاری نظام آموزشی و کارفرما زمینه اجرایی پیدا میکند.
یکی از رویکردهای ما توسعه مراکز آموزشی هیات امنایی
به گفته محمدی: در بسیاری از کشورها سازمانهایی برای ارائه فراخوان فرصتهای شغلی و سنجش صلاحیت افراد برای حضور در بازار کار وجود دارند؛ افراد در صورت عدم صلاحیت مهارتی برای اشتغال، به چرخه آموزش معرفی میشوند. ما نیز در کشور به واسطه همآفرینی نظام آموزش تفاضامحور، مشارکتجو و تنظیم گر را عملیاتی میکنیم. ما اعتقاد داریم تاکنون این همآفرینی در نظام آموزشی رخ نداده و به این دلیل موضوع مذکور در اولویت برنامههای سازمان آموزش فنی و حرفهای قرار گرفته است.
وی گفت: در ۶ ماهه گذشته ۱۳ استان بازدید و نشستهایی را با دانشگاهها برگزار کردهایم. یکی از رویکردهای ما در سالجاری توسعه مراکز آموزشی هیات امنایی است؛ معنی شکلگیری این مراکز، خروج سازمان از تصدیگری است. ظرفیتهای بالای این مراکز باعث شکلگیری خروجیهای مناسب خواهد شد.
رئیس سازمان آموزش فنی وحرفهای تاکید کرد: طرح کنسرسیوم مهارت را در هفت استان اجرایی کردهایم؛ به این واسطه سرمایهگذاری در مهارتهای تقاضامحور و هماهنگی زیستبوم اشتغال صورت میگیرد. براساس کنسرسیوم مهارت، شرکتهای مختلف در قالب اعضا امکان درخواست یا تقاضای مهارت و دریافت این مهارتها را خواهند داشت. این اقدام بازار کار را بیواسطه به بازار مهارت متصل میکند.
۲۰ همت برای نوسازی زیرساختهای آموزشی کشور نیاز داریم
محمدی اضافه کرد: شناسایی و فراخوان یکصد فرصت مشارکت و سرمایهگذاری از دیگر برنامههای اجرا شده در این دوره فعالیت سازمان آموزش فنی و حرفهای است. این برنامه با هدف توسعه مشارکتهای مدنی، آموزش در محیط کار واقعی و مهارتهای پیشرفته طراحی شده است.
وی ادامه داد: همچنین توسعه زیرساختهای آموزشی مراکز آموزش فنی و حرفهای سراسر کشور را در دوره جدید در دستور کار قرار دادهایم. سالجاری حدود ۲۰ همت برای نوسازی زیرساختهای آموزشی کشور نیاز داریم؛ در این راستا به مشارکتهای مردمی نیاز داریم. همچنین در این ارتباط مسئولیت اجتماعی همه شرکتهای زیرمجموعه وزارت کار به این موضوع اختصاص یافته است.
معاون وزیر کار تأکید کرد: طرح همنوا نیز امسال به صورت رسمی رونمایی خواهد شد؛ در قالب این طرح، زیرساختهای آموزشی سازمان در اختیار دانشآموزان هنرستانها قرار میگیرد. معتقدیم که این طرح، آموزش کشور را با تغییر جدی مواجه میکند. شکلدهی به امکانسنجی و ایجاد مراکز ملی سنجش مهارت از دیگر برنامههای جدید سازمان آموزش فنی و حرفهای در سالجاری است.
وی همچنین توضیح داد: همچنین تربیت نیروی کار ماهر در حوزه اقتصاد دیجیتال را در چارچوب اولویتهای سالجاری قرار دادهایم. تربیت ۵۰۰ هزار نفر نیروی کار ماهر در این حوزه را مورد هدف داریم. همینطور در طرح کارآفرین، اتصال مهارتآموز به کسب وکار موردنظر وی هدفگذاری شده است. در واقع در قالب این طرح، توسعه زیرساختهای خوداشتغالی کارآموزان مورد توجه است. شکلگیری زنجیرههای خوداشتغالی و تولید و فروش در کشور ما جای خود را پیدا نکرده است.
محمدی ادامه داد: ما در سازمان آموزش فنی و حرفهای وفاق برای ایران ماهر را در چارچوب عنوان میثاق مهارت دنبال میکنیم. مهارت را باید کلید تغییر در زندگی افراد برشمرد. ما برای این کار با رویکردی فرابخشی، همآفرینی با دستگاهها را در دستور کار داریم.
سالانه ۱۷۰ هزار سرباز مهارتهای آموزشی دریافت میکنند
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای اضافه کرد: سالانه ۱۷۰ هزار سرباز مهارتهای آموزشی خود را از طریق سازمان آموزش فنی و حرفهای دریافت میکنند.
او گفت: ما برای تحقق برنامههای مشخص سازمان آموزش فنی و حرفهای، مشارکت مردمی و بخش خصوصی را نیاز داریم. منابع پیشبینی شده در حوزه مسئولیت اجتماعی حوزه نفت و شرکتهای زیرمجموعه وزارت کار در صورت تأمین و تخصیص برابر با بودجه سالانت سازمان آموزش فنی و حرفهای است.
وی ادامه داد: توسعه هنرستانها در هر بخش هزینههای هنگفتی دارد و راهکار آن استفاده از زیرساختهای آموزشی سازمان آموزش فنی و حرفهای برای بهرهمندی دانشآموزان هنرستانها است که در قالب طرح همنوا برنامهریزی و دنبال میشود.
معاون وزیر کار بیان کرد: سیاست دوره جدید مدیریتی سازمان آموزش فنی و حرفهای تربیت مربیان بسیاری در رشتههای مختلف است؛ این افراد ارتباط استخدامی با این سازمان نخواهند داشت و در واقع این بخش از مربیان به صورت حقالتدریس با سازمان همکاری میکنند. همچنین مراکز هیات امنایی و مراکز مشارکتی نیز امکان جذب مربی را خواهند داشت.
او در ادامه توضیح داد: ما در سازمان آموزش فنی و حرفهای ۱۲ هزار نفر همکار داریم که بیش از ۵ هزار نفر از این افراد در حوزه آموزش به عنوان مربی فعالیت دارند. رویکرد ما برای تامین نیروی انسانی موردنیاز به ویژه در حوزه مربیان، حقالعمل و حقالتدریس است. البته پیگیری جذب نیروی انسانی نیز هستیم.
محمدی گفت: اخیرا با معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم توافقی را برای اجرای طرحهای مهارتی در اوقات فراغت دانشجویان را مطرح و در حال مذاکره داریم.
وی همچنین تاکید کرد: سالانه ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار سرباز از طریق سازمان آموزش فنی و حرفهای موفق به کسب آموزشهای مهارتی میشوند. در این طرح علاوه بر آموزش، فرصت جذب در بازار کار نیز برای سربازان ماهر وجود خواهد داشت؛ نمونههایی از این اقدام با مشارکت برخی کارفرمایان انجام شده است.
حوزه امنیت سایبری نیاز به ۵ هزار نفر نیروی ماهر دارد
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای افزود: در حال حاضر یک مرکز آموزش ایمنی بزرگی در طبس مشغول به کار در حوزه آموزشها و استانداردهای آموزشی ایمنی است. توسعه اینگونه آموزشها را در دستور کار داریم. سازمان آموزش فنی و حرفهای ظرفیت لازم را برای ارائه این اموزشها دارد که البته باید الزام همه کارگران جهت گذراندن دورههای آموزش ایمنی باید وجود داشته باشد.
به گفته او؛ برآورد میشود که در حوزه امنیت سایبری سالانه نیاز به ۵ هزار نفر نیروی ماهر داریم. البته به دلیل عدم تناسب اشتغال و حقوق، بخشی از این افراد حاضر به کار با بازار داخل نیستند؛ به این واسطه باید آموزش گستردهتری صورت گیرد تا شاهد اشتغال موردنظر در حوزه داخل کشور باشیم. مشارکت عمومی و خصوصی، راهکار افزایش آموزشهای مربوط به این حوزه است.
معاون وزیر کار گفت: در سال ۱۴۰۴ استراتژی کارفرمایان عموما کنترل هزینهها است؛ بنابراین با توجه به شعار سال ما از کارفرمایان تقاضا داریم که در راستای توسعه مهارت نیروی کار و سرمایهگذاری در این زمینه حرکت کنند.
نظر شما