به گزارش آتیه آنلاین، در سالهای اخیر با گسترش دامنه تحریمها و تداوم وضعیت رکودی در بخشهای کلیدی اقتصاد، بورس بیش از گذشته در معرض نوسانات شدید قرار گرفته است. با این حال، این بازار همچنان یکی از معدود بسترهایی است که ظرفیت حفظ و حتی افزایش ارزش داراییها را برای فعالان اقتصادی به شرط درک صحیح از ماهیت آن فراهم میکند.
در چنین شرایطی، تحلیل رفتار بازار تنها با نگاه به شاخصها و نمودارها کافی نیست. نیاز به دیدگاهی جامعتر وجود دارد؛ نگاهی که بتواند هم الگوهای تاریخی را در نظر بگیرد و هم شرایط کنونی را در بستر واقعیتهای اقتصادی تفسیر کند. در همین راستا، گفتوگو با کارشناسانی که تجربه عملی و نگاه تحلیلی را توأمان دارند، میتواند چشمانداز روشنی از آینده این بازار بهدست دهد.
حال در این زمینه فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام در گفتوگو با آتیه آنلاین در مورد آخرین وضعیت بورس می گوید: در حال حاضر با توجه به شرایط پرابهام سیاسی، ژئوپلیتیک و نظامی و در کنار آن، ابهامات متعدد اقتصادی مانند ناترازیهای مهم در نظام بانکی، تراز عملیاتی بودجه دولت، ناترازی در حوزه انرژی و موارد دیگر، فضای کلی دارای ابهامات بسیاری است.
وی افزود: یکی از منابع معتبر که بر پایه تکرارپذیری وضعیت در گذشته تهیه شده، مقایسه بازدهی وضعیت بورس و سایر بازارهای سرمایه ای در سالهای گذشته و در بازه های زمانی مختلف – نه صرفاً در یک بازه زمانی یکساله است، که در جدول زیر مشاهده می کنید و بر اساس آن می توان تحلیل وضعیت بهتری داشت.

آقابزرگی ادامه داد:این اطلاعات و تاریخچه نشان میدهد که از حیث بازدهی، علیرغم ریسکهای مترتب بر بازار سرمایه، بورس در مواقعی که وضعیت اقتصادی نسبت به دورههای گذشته بهتر بوده، لزوماً بهترین عملکرد را نداشته، اما همواره تابع یک چرخه سینوسی از لحاظ بازدهی بوده است.
این فعال بازار سهام اضافه کرد: در مقایسه با بازارهایی نظیر مسکن، خودرو و طلا – که البته طلا تحتتأثیر مستقیم تورم و نرخ ارز قرار دارد – بورس در اغلب دورهها عملکرد بهتری داشته است. از سوی دیگر نرخ سود بلندمدت سپرده بانکی پایینترین سطح بازدهی را به خود اختصاص داده است.
وی توضیح داد:این تاریخچه نشان میدهد که بورس در حال حاضر و در سال ۱۴۰۴، مستعدترین زمان برای ورود به یک دوره رونق و صعود است؛ رونقی که البته نباید به معنای بهبود وضعیت اقتصادی کشور تلقی شود. چرا؟ چون همانطور که سرمایهگذاری در کالاهای سرمایهای، خودرو یا مسکن (حتی اگر بدون استفاده و درآمدزایی مستمر باشند) در کشور ما رایج است، بازارهایی مثل سکه یا طلا نیز صرفاً برای حفظ ارزش نقدینگی و سرمایه شناخته شدهاند.
این کارشناس بازار سهام گفت: در این میان، تنها بازاری که در کشور ما از نگاه آکادمیک تابعی از جریان درآمدهای آتی تلقی میشود، بازار سرمایه است. اما همین بازار نیز به دلیل ساختار اقتصادی تورمی کشور و ضعف در پیوند منطقی با درآمدهای حاصل از سرمایهگذاری، همواره با تنش مواجه بوده است. همچنین در حالیکه تحلیل و ارزیابی درآمدهای سرمایهگذاری و تنزیل آنها به نرخ روز، یک قاعده طبیعی و اصولی در ارزیابی قیمت سهام بهشمار میرود، در کشور ما این فرمول کارکرد لازم را ندارد.
آقا بزرگی گفت: بنابراین، تحلیل و پیشبینی برای سال ۱۴۰۴ صرفاً مبتنی بر تاریخچه بازدهی بازار است. حتی در همان دورههای مثبت، بازار روزهای منفی نیز بهخود دیده و از تنشهای نظامی، اقتصادی، بینالمللی و... متأثر بوده است. این تاریخچه، صحت این موضوع را اثبات میکند؛ کما اینکه در بازه های زمانی پنجساله و ششساله نیز طبق جدول بالا این روند بهوضوح مشاهده میشود.
این کارشناس بورسی یادآور شد:از منظر بازدهی، چشمانداز مثبتی برای سال جاری متصور است، اما از منظر ریسک، همچنان دو دسته ریسک اقتصادی و غیراقتصادی (سیاسی) بر بازار سهام تأثیرگذارند. از جمله مهمترین این موارد میتوان به تصمیمات آمریکا، تشدید تحریمها و افزایش احتمال وقوع مخاصمه یا جنگ در منطقه اشاره کرد.
این کارگزار قدیمی بازار سهام خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، از منظر اقتصادی نیز تصمیمات ذینفعان دولت و دستاندازی به سود صنایع و شرکتها به دلیل ناترازیهای مالی، از بزرگترین ریسکهای اقتصادی محسوب میشود. سایر ریسکها شامل افزایش بیرویه نقدینگی، تداوم تورم همزمان با رکود مشهود در اقتصاد کشور، و نوسانات شدید در نرخ ارز هستند.
آقابزرگی افزود: در مجموع، اگر بخواهم بهصورت شفاف و سریع جمعبندی کنم، سوءمدیریت در تصمیمات اقتصادی، تحت تأثیر سنگینی سیاست بر اقتصاد، یکی از مهمترین ریسکهای سال ۱۴۰۴ در حوزه بازار سرمایه خواهد بود.
نظر شما