لزوم تقویت بخش تعاون برای واگذاری تصدی‌گری‌ها

رئیس اتاق تعاون ایران با درخواست نظارت بر اجرای قوانین مرتبط با بخش تعاون از سوی کمیسیون اصل ۹۰، بر لزوم تقویت بخش تعاون برای واگذاری تصدی‌گری‌ها تاکید کرد. .

به گزارش آتیه آنلاین به نقل از اتاق تعاون ایران، بهمن عبداللهی در نشست مشترک با رئیس و اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با اشاره به اینکه تعاون رکن دوم اقتصاد است، بیان کرد: بخش تعاون توسعه خوبی داشته به نحوی در حال حاضر بالغ بر ۱۰۵ هزار تعاونی فعال در کشور در بخش‌های مختلف اقتصادی وجود دارند و بیش از ۵۵ درصد ‌محصولات کشاورزی، ۸۰ درصد شیلات، ۷۰ درصد حمل و نقل و ۸ درصد حوزه معدن، ۱۰ درصد صنعت، سهم تعاونی‌ها است همچنین شرکت‌های تعاونی در بخش آموزش، بیمارستان و… حضور فعال دارند.

وی ادامه داد: پس‌از انقلاب تعاونی‌ها بالغ بر ۲ میلیون مسکن ساخت و تحویل داد. رئیس اتاق تعاون ایران با اشاره به برنامه‌های توسعه‌ای کشور اعلام کرد: بر اساس برنامه پنجم توسعه سهم دیده شده ۲۵ درصد بود؛ اما به دلایلی بخش تعاون نتوانست به این هدف دست پیدا کرد و در حال حاضر سهم این بخش ۷ درصد است.

عبدالهی با بیان اینکه یکی از دلایل عدم تحقق این هدف تا امروز به دولتی بودن اقتصاد برمی‌گردد، اضافه کرد: ۷۰ درصد حوزه اقتصاد در اختیار دولتی‌ها است. وی یادآور شد: مجلس شورای اسلامی دو وظیفه عمده دارد؛ نخست تولید قوانین و دوم نظارت بر حسن اجرای این قوانین.

وی اظهار کرد: دومین دلیل عدم تحقق سهم ۲۵ درصدی تعاون در اقتصاد به عدم اجرای قوانین توسعه تعاونی‌ها بر می‌گردد. انتظار ما از کمیسیون اصل ۹۰ این است که این موضوع مورد توجه مجلس قرار گیرد.

رئیس اتاق تعاون ایران با اشاره به سند توسعه تعاون، ادامه داد: این سند در سال ۱۳۹۲ تصویب و ابلاغ شد؛ اما متأسفانه در دولت بعدی سند مطرود شد. این ادامه یافت تا در دولت سیزدهم دستور بازبینی داده شد و سال ۱۴۰۱ ابلاغ شد.

وی بیان کرد: در این سند برای ۲۱ دستگاه دولتی بیش از ۸۰ حکم اجرایی تعریف شد. در حال حاضر دو سال از این سند گذشته اما کمتر از ۱۰ درصد اجرا شده است.

وی به آمار جهانی فعالیت تعاونی‌ها اشاره کرد و گفت: در سال ۲۰۲۳ میلادی گردش مالی ۳۰۰ تعاونی برتر دنیا توسط سازمان جهانی تعاون(ICA) منتشر شد که نشان داد گردش مالی این شرکت ها حدود ۲۴۰۰ میلیارد دلار است. این شرکت‌های تعاونی‌ها در کشور های بیشتر اروپایی هستند، فعالیت دارند. به عنوان مثال، ۱۳۴ میلیارد دلار گردش مالی یک شرکت تعاونی اعتبار در کشور فرانسه است.

در ادامه این نشست «نصرالله پژمان‌فر» رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با تبریک سالروز تاسیس و آغاز دهه چهارم فعالیت اتاق تعاون ایران و گرامیداشت سال جهانی تعاون، بیان داشت: اندازه دولت در اقتصاد بسیار بزرگ شده است به گونه‌ای که بر اساس قانون تفریق بودجه در سال ۹۷ که از سوی دیوان محاسبات اعلام شد در آن سال میانگین فروش روزانه نفت ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه و میانگین قیمت آن ۵۵ دلار بود که اگر این رقم را در ۳۶۵ روز ضرب کنیم، رقم بسیار بالایی است از طرفی در آن سال، درآمد مالیاتی بودجه محقق شد، اما وقتی عملکرد بودجه مورد بررسی قرار گرفت ۹۳ درصد بودجه دولت در بخش جاری هزینه شد که از این رقم ۸۲ صرف پرداخت حقوق و دستمزد کارمندان دولت شده بود.

وی ادامه داد: الان هم وضعیت تغییری پیدا نکرده و از نظر تامین منابع دولت با مشکل مواجه شده است و عملکرد خصوصی‌سازی دولت موفق نبوده است رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس همچنین گفت: متاسفانه عملکرد بخش خصوصی موفق نبوده و بیشتر واگذاری‌ها به بخش خصولتی و شبه دولتی انجام شده است پژمانفر افزود: در بخش تعاون افراد به صورت یک پیکره واحد در کنار هم قرار می‌گیرند و باید تعاونی‌ها به قدری قوی شوند که بتوانند صنایع بزرگی نظیر فولاد و یا پتروشیمی را اداره کنند.

رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید نگاه و برداشت نسبت به بخش تعاون باید اصلاح شود بیان کرد: ما می توانیم گزارشی از توانمندی ها و آسیب شناسی در بخش تعاون را برای قرائت در صحن مجلس تهیه کنیم و که با انعکاس در رسانه بازتاب خوبی را ایجاد کند.

وی گفت: اتاق تعاون ایران، قوانین زمین مانده در حوزه تعاون را طی گزارشی مشخص و به کمیسیون جهت پیگیری اعلام کند.

پژمانفر همچنین گفت: حضور اتاق تعاون ایران در هیات مدیره اتحادیه جهانی تعاون نکته حائز اهمیتی است و در سال جهانی تعاون، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی آمادگی خود را برای حمایت از بخش تعاونی اعلام می دارد.

کد خبر: 79574

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 16 =