به گزارش آتیه آنلاین، تعداد مقرریبگیران مرد و زن بیمه بیکاری در سال گذشته ۱۸۶هزار و ۴۲۲ نفر عنوان شده که نسبت به سال قبل از آن کاهش ۳۴هزار و ۸۰۷ موردی را ثبت کرده و روند کاهشی قابل توجهی داشته است.
گفتنی است از مجموع افراد مشمول بیمه بیکاری در سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۲۲ هزارنفر را مردان و حدود ۶۴هزار نفر را زنان تشکیل دادهاند.
این در حالی است که تعداد مردان و زنان مقرریبگیر بیمه بیکاری در مقایسه با ۱۳۹۹ به ترتیب بیش از ۱۵ و ۲هزار نفر کاهش داشته است.
براساس آمار حوزه اشتغال وزارت کار در سال گذشته بیش از ۱۲۲هزارنفر از مردان بیکارشده و همچنین حدود ۶۴هزارنفر از زنان مشمول بیکاری از این امکان حمایتی بیمه سازمان تأمین اجتماعی بهرهمند شدهاند.
دلایل روند کاهشی پرداخت مقرری بیمه بیکاری
براساس نظر کارشناسان حوزه بیمههای اجتماعی و فعالان بازار کار و اشتغال روند کاهشی ثبت شده در حوزه مشمولان مقرری بیمه بیکاری در طول سال گذشته ناشی از فروکش کردن همهگیری بیماری کرونا و بازگشت بخش قابل توجهی از افراد مشمول این بسته حمایتی قانونی به کار و اشتغال است
در طول سهسال گذشته با شیوع بیماری کرونا و اثرگذاری آن بر بازار کار و اشتغال، بسیاری از شغلها با تعطیلی مواجه شده و به تبع آن جمعیت قابل توجهی از نیروی کار به این واسطه بیکار شده و درخواست استفاده از مقرری بیمه بیکار را داشتند.
به همین دلیل صندوق بیمه بیکاری در مدت حدودی دو سال با سیلی از درخواستها جهت برقراری بیمه بیکاری مواجه شده و در مدت اوج همهگیری کرونا در کشور، رشد تصاعدی بیکاران و افراد خواستار برقراری بیمه بیکاری اتفاق افتاد.
اما در طول بیش از یکسال گذشته با کاهش آماری مبتلایان به کرونا و شکلگیری روند کاهشی شیوع آن در سطح کشور، بستر بازگشایی شغلها و کارگاههای تعطیل شده و همچنین اشتغال بهکار مجدد افراد بیکار فراهم شده و کاهش بار مالی صندوق بیمه بیکاری را به دنبال داشت.
تهران در صدر مقرریبگیران بیمه بیکاری
داده های آماری سال گذشته در حوزه بیمه بیکاری همچنین نشاندهنده این است که استانهای تهران، اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب با بیش از ۴۲، ۱۶ و ۱۳ هزارنفر بالاترین تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری را داشتند.
همچنین استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خراسان شمالی و ایلام نیز به ترتیب با تعداد ۶۷۳، ۹۴۲ و ۱۰۴۸ نفر کمترین میزان دریافت کننده بیمه بیکاری در سال ۱۴۰۰ را به خود اختصاص داده اند.
کاهش قطع مقرری بیمه بیکاری
گفتنی است براساس جدیدترین آمارها در سال گذشته تعداد ۱۱۵هزار و ۵۲۶ مورد قطع مقرری در کل کشور به ثبت رسیده که این عدد در سال قبل از آن بیش از ۱۷۰ هزارنفر برآورد شده است.
براساس قانون دلایل بسیاری برای قطع مقرری بیمه بیکار افراد وجود دارد که اشتغال به کار شدن مجدد بیمه شده، اجتناب بیمه شده بیکار، به شرکت در دوره های سوادآموزی و کارآموزی بدون عذر موجه و اجتناب بیمه شده بیکار از قبول شغل تخصصی خود یا شغل پیشنهادی بخشی از این دلایل محسوب میشوند.
همچنین دلایلی دیگر نظیر مشمولیت بیمه شده بیکار در استفاده از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی، بازگشت به کار اولیه بیمه، پایان یافتن مدت زمان استحقاقی بیمه شده برای دریافت مبلغ ماهیانه بیکاری و فوت بیمه شده نیز از دلایل مهم دیگر در قطعی مقرری بیمه بیکاری به حساب میآیند.
شروط و روش برقراری بیمه بیکاری
براساس قانون کار، بیمه بیکاری به کارگران مشمول این قانون و تابع قانون تأمین اجتماعی تعلق گرفته که در این خصوص کارفرما مکلف به واریز سه درصد از مزد کارگر به صندوق بیمه بیکاری است.
بخشی از قوانین مربوط به بیمه بیکاری اشاره دارد، کارگرانی که بدون میل و اراده شخصی بیکار شده باشند باید مراحل ثبت درخواست بیمه بیکاری را از طریق مراجعه به ادارات کار دنبال کرده و پس از گذراندن مراحل لازم از مقرری بیمه بیکاری بهرهمند خواهند شد.
گفتنی است براساس ماده یک قانون بیمه بیکاری تمامی مشمولین قانون تأمین اجتماعی که تابع قوانین کار و کار کشاورزی هستند مشمول مقررات این قانون هستند.
بر همین اساس، بیکار از نظر این قانون، بیمه شدهای است که بدون میل و اراده بیکار شده و آماده کار باشد و بیمه بیکاری به عنوان یکی از حمایتهای سازمان تأمین اجتماعی در قبال بیمهشدگان محسوب میشوند.
همچنین سازمان تأمین اجتماعی در راستای ارائه خدمات مرتبط با موضوع بیمه بیکاری مکلف است با دریافت حق بیمه مقرر، بهبیمهشدگانی که طبق مقررات این قانون بیکار میشوند مقرری بیمه بیکاری پرداخت کند.
قانون بیمه بیکاری اضافه میکند؛ حق بیمه بیکاری به میزان (۳%) مزد بیمه شده است که به صورت کامل توسط کارفرما تأمین و پرداخت شده و بیمه شده برای تحت پوشش این خدمت قرار گرفتن باید قبل از بیکار شدن حداقل (۶) ماه سابقه پرداخت بیمه را داشته باشد.
همچنین بر مبنای قانون، بیمه شده مکلف است ظرف (۳۰) روز از تاریخ بیکاری با اعلام مراتب بیکاری به ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی آمادگی خود را برای اشتغال بهکار تخصصی و یا مشابه آن اطلاع دهد.
بر همین اساس، مراجعه افراد بیمه شده بیکار پس از سی روز با عذر موجه و با تشخیص هیأت حل اختلاف تا سه ماه امکانپذیر خواهد بود.
نظر شما