به گزارش آتیه آنلاین، محمدی امروز ۸ اسفندماه در جریان برگزاری نشست سوم از سلسله نشستهای بایستههای سیاستی پیرامون سمنها، خیریهها و تشکلها گفت: در فضای حوزه کار راهبرد سهجانبهگرایی تشکیل شده و در این بستر تشکلهای کارگری و کارفرمایی از طریق گفتوگو منافع خود را دنبال میکنند. به طور کلی وظایف تشکلها در سه سطح کارگاه، منطقهای و ملی تعریف میشود. همچنین این تشکلها در برخی مواقع در تصمیمسازیهای حوزه کار مشارکت میکنند و منافع خود را از طریق ارائه مشورت و حضور در جلسات تصمیمگیری دنبال میکنند. این تشکلها همینطور بر عملکرد و کارکرد دستگاهها نظارت میکنند و به این وسیله انحراف از وظایف مختلف دستگاهها را شناسایی میکنند. وظایف مطالبهگری، نظارتی و مشورتی در حوزه عملکردی تشکلهای کارگری و کارفرمایی قابل تعریف است.
وی همچنین اضافه کرد: تشکلهای کارگری عموما در تامین منابع مالی بسیار ضعیف هستند و به این واسطه در پیگیری منافع خود مشکلاتی را تجربه میکنند؛ این وضعیت گاهی تضعیف این تشکلها را به دنبال دارد.
مدیرکل تشکلهای کارگری و کارفرمایی وزارت کار اضافه کرد: ساختار سازمانی و تشکیلاتی، داشتن اکثریت نمایندگی جامعه کارگری و بلوغ شخصیتی نمایندگان تشکلها بخشی از ویژگیهای تشکلهای کارگری محسوب میشوند. یک تشکل کارآمد و موثر حتما باید بتواند از طریق بهکارگیری منابع در اختیار تحقق منافع خود را در دستور کار قرار دهد. کاهش حوادث محیط کار از دستاوردهای فعالیت تشکلهای کارگری است؛ همچنین گفتوگو و همراهی تشکلها با کارفرما و دولت حتما رشد بهرهوری را به دنبال خواهد داشت.
به گفته مدیرکل تشکلهای کارگری وکارفرمایی وزارت کار؛ عملکرد مناسب و خوب تشکلها همچنین بهبود شرایط کار و پایداری فعالیتهای این حوزه را موجب خواهد شد.
محمدی توضیح داد: یکی از چالشهای فعالیت تشکلهای کارگری در مواجهه با برخی قوانین و مقررات است.
او در ادامه گفت: باید توجه داشت که تشکیل تشکلهای کارگری باید به اراده کارگران باشد. برخی مقررات موجب طولانی شدن روند تشکیل تشکلهای کارگری میشود. همچنین در حوزه قوانین مرتبط با تشکلها برخی مقررات موازی وجود دارد؛ این موازیگری چالشهایی را در حوزه فعالیت تشکلهای کارگری ایجاد میکند.
مدیرکل تشکلهای کارگری و کارفرمایی وزارت کار افزود: با توجه به شکلگیری برخی مشاغل جدید و از بین رفتن بخشی از مشاغل در دوره جدید، امکان قانونی پوشش فعالیت مشاغل در فضای تازه بازار کار وجود ندارد و براساس مقررات کار اینگونه مشاغل امکان تشکیل تشکل ندارند.
وی اضافه کرد: آموزش دانش، مهارت و فرهنگسازی در حوزه فعالیت تشکلهای کارگری در تامین منافع کارگران بسیار موثر است. از نظر بعد کارگری در مقایسه با تعداد کارگاهها، فراگیری تشکلی مناسبی نداریم؛ به این واسطه باید تعداد تشکلها را در فضای کارگاه افزایش دهیم.
محمدی تاکید کرد: در سالهای آینده حتما باید به سمت اصلاح مقررات و حرکت به سمت آزادی تشکیل و فعالیت تشکلهای کارگری را در دستور کار قرار دهیم.
فعالیت ۵۳۰ تشکل صنفی کارگران ساختمانی
"اکبر شوکت" رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی در ادامه نشست تخصصی امروز گفت: از زمان آغاز بهکار انجمنهای صنفی حوزه کارگران ساختمانی در سال ۱۳۸۵ کمتر از ۵ انجمن مشغول به فعالیت بودند و در سال ۱۳۹۹ موفق به فعالیت ۵۳۰ انجمن صنفی حوزه کارگران ساختمانی در کشور شدیم.
وی اضافه کرد: ضرورت توسعه فعالیت سندیکاها یا تشکلهای کارگری و کارفرمایی در بسیاری از کشورهای جهان به اثبات رسیده است. بدون تردید تشکلهای حوزه کار امروزه تاثیرگذاری قابل توجهی در توسعه، افزایش رفاه و کاهش فقر دارند.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی تاکید کرد: یکبار برای همیشه باید فرهنگ کار تشکلهای حوزه کار را نهادینه کنیم.
به گفته این فعال حوزه کارگری؛ در سالهای گذشته در مدت دوسال دستمزد کارگران حدود ۴۰ درصد کمتر از میزان تورم مصوب شد.
شوکت در ادامه اضافه کرد: نباید از نقشآفرینی تشکلهای حوزه مختلف غافل شد.
وی افزود: امروزه ۷ درصد شاغلان کشور در حوزه کارگران ساختمانی فعالیت دارند و این در حالی است که ۵۰ درصد حوادث کار در این بخش اتفاق میافتد. همچنین در حال حاضر حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار کارگر و استادکار شاغل در حوزه ساختمان در کشور فعالیت دارند.
وی افزود: در حوزه فعالیت تشکلهای حوزه کار ابتدا باید قواعد بازی را فرا گرفت. ما باید در درجه اول با نظام تدبیر خاصی به تسلط به قواعد حوزه کار را دنبال کنیم.
به گفته سپهری؛ چانهزنی جمعی و دوطرفه را باید در حوزه فعالیت تشکلهای کارگری یاد بگیریم. در واقع ابتدا باید با فراگیری فنون مذاکره، به گفتوگوهای جمعی حوزه کار ورود پیدا کنیم
او ادامه داد: نهادهای مدنی در جهان بر مبنای گفتوگوهای چندجانبه اقدامات لازم را در دستور کار قرار میدهند؛ گفتوگوهای نوین بر خلاف گذشته بر مبنای تعامل است.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: آسیبشناسی فعالیت تشکلهای کارگری و کارفرمایی را باید در دستور کار قرار دهیم. به این واسطه باید با شناسایی دلایل عدم اعتماد به تشکلها، این وضعیت را بهبود ببخشیم.
وی اضافه کرد: همچنین باید به نمایندگان تشکلهای حوزه کار، تاکتیکهای نفوذ به نهادهای تصمیمسازمان و لابیگری در حوزه مذاکرات را آموزش دهیم.
سپهری گفت: آموزش حکمرانی شایسته به تشکلها نیز از موضوعات مهم در راستای فعالیت آنان محسوب میشود.
او در ادامه تاکید کرد: اعضای تشکلها باید به طور مستمر در جریان اقدامات، تصمیمات و فعالیت تشکلهای کارگری و کارفرمایی قرار گیرند.
این استاد دانشگاه افزود: اولین اتحادیه در کشور ما در سال ۱۲۹۷ تشکیل و آغاز به فعالیت کرد. ما در چارچوب قانون مشروطه، قانون آزادی فعالیت اتحادیهها و انجمنها را در کشور داریم.
وی گفت: امروزه بسیاری از اقدامات حوزه تشکلها توسط دولت در حال انجام است و این فضا، رشد تعهدات دولت در قبال نیروی کار در اختیار و کاهش بهرهوری نهاد دولت را موکب میشود.
سپهری ادامه داد: پیشنهاد میشود مه تشکلها در کشور با چارهاندیشی، تقویت خود را دنبال کنند.
به گفته او؛ نظام حکمرانی شایسته برای تحقق کار شایسته را باید از الزامات حوزه کار دانست. همچنین نظام تدبیر شایسته در قالی اعضای هیأت مدیره تشکلها از ضروریات این حوزه محسوب میشود. در مجموع باید یک نظام مطلوب اداره تشکلهای کارگری و کارفرمایی را داشته باشیم. به این واسطه آموزشهای مطلوب برای تشکلهای حوزه کار باید مورد توجه قرار گیرد.
تقویت تشکلهای کارگری در نشستهای تخصصی دنبال میشود
" ابراهیم صادقیفر" رئیس موسسه کار و تأمین اجتماعی نیز در ادامه نشست تخصصیبایستههای سیاستی پیرامون سمنها، خیریهها و تشکلها بیان کرد: نگاه ما در برگزاری این مجموعه نشستهای تخصصی به تقویت تمامی تشکلهای نماینده گروههای تحت پوشش وزارت کار است.
وی ادامه داد: برگزاری این نشستهای تخصصی در یک قالب خاص در ۱۴ نشست طراحی شده و امروز سومین جلسه این حوزه را برگزار کردیم. تعداد ۱۰ نشست این حوزه در استانها برگزار و نشست نهایی در موسسه کار و تأمین اجتماعی برای جمعبندی برگزار خواهد شد.
صادقیفر افزود: جامعه تحت پوشش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بسیار وسیع است؛ هرکدام از گروههای تخت پوشش، مطالبات و درخواستهای متفاوتی را دارا هستند.
رئیس موسسه کار و تأمین اجتماعی اضافه کرد: میزان سهم در سیاستگذاری حوزه کار باید در راستای فعالیت تشکلهای کارگری مورد توجه باشد؛ این نقشآفرینی در حوزه انتظارات بالغ بر ۱۵ میلیون کارگر فعال در حوزه رسمی و گروههای غیررسمی حوزه کار مطرح است.
به گفته وی؛ باید به صورت جدی به مساله توانمندسازی تشکلهای کارگری در دستور کار این نهادها قرار گیرد. باید ببینیم تشکلهای کارگری به چه اندازه به مسائل مهم حوزه کار نظیر حوادث ناشی از کار ورود پیدا کردهاند.
رئیس موسسه کار و تأمین اجتماعی توضیح داد: ما در موسسه کار و تأمین اجتماعی پذیرای همه راهکارهای ارتقای جایگاه تشکلهای کارگری از سوی این نهادها هستیم.
رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی توضیح داد: توسعه تشکلهای کارگری در کشور، حتما زمینه حل بسیاری از چالشهای موجود حوزه کار را موجب میشود.
او در ادامه بیان کرد: گسترش آسیبهای اجتماعی ناشی از فقر را میتوان نتیجه کمتوجهی به حوزه فعالیت تشکلهای حوزه کار دانست.
وی گفت: به واسطه برگزاری نشستهای تخصصی باید به بستهای در راستای تقویت حوزه فعالیت تشکلهای کارگری دست پیدا کنیم.
نقش تشکلهای کارگری در امنیت شغلی و معیشت کارگران
"فراز یوسفی" مدیرکل سابق تشکلهای کارگری و کارفرمایی نیز در ادامه سومین نشست از سلسله نشستهای بایستههای سیاستی پیرامون سمنها، خیریهها و تشکلها گفت: مهمترین دغدغههای جامعه کارگری در قالب امنیت شغلی و معیشت از طریق فعالیت تشکلهای کارگری امکان پیگیری دارد؛ سئوال اینجا است که آیا تعداد تشکلهای حال حاضر امکان برآورده کردن این انتظارات را دارا است؟ پیشتر در واحدهای صنعتی برای ایجاد تشکلهای کارگری نیاز به اجاره کارفرمایی نبود.
وی بیان کرد: اکنون نزدیک به ۱۱ هزار تشکل کارگری در کشور فعالیت دارند. ما در دو سال گذشته، ظرفیتشناسی تشکلهای کارگری و کارفرمایی را دنبال کردهایم. نگاههای سلیقهای در مواجهه با تشکلهای کارگری، چالشهای بسیاری را در این حوزه موجب شده است.
یوسفی اضافه کرد: معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزه نظارت بر اجرای مفاد این قانون در حوزه فعالیت کارگاهها نیازمند همکاری با تشکلهای کارگری و کارفرمایی است.
به گفته او؛ مراجع تصمیمگیری حوزه کار در قانون کار تعریف شده است؛ همفکری و هماندیشی با تشکلهای این حوزه به این واسطه باید جدی گرفته شود.
مدیرکل سابق تشکلهای کارگری و کارفرمایی ادامه داد: از نظر شکلی نظارت بر حوزه فعالیت تشکلها بر عهده وزارت کار است. کمرنگ شدن باور به تشکلهای حوزه کار را میتوان مهمترین چالش حوزه فعالیت این نهادهای فضای کار محسوب کرد. ما در حوزه فعالیت تشکلها و راهبری حوزه کار باید از ظرفیت همه نخبگان استفاده کرد.
وی تاکید کرد: امید که با انجام اقدامات لازم در راستای توسعه تاثیرگذاری تشکلهای حوزه کار، تشکلهای کارگری به جایگاه واقعی خود برسند.
تحقق کار شایسته در دستور کار باشد
"آرش فراز" فعال کارگری و مشاور حقوقی تشکلهای کارگری و کارفرمایی در ادامه این نشست تخصصی بر ضرورت تحقق کار شایسته مورد تاکید قرار گرفته است. تشکلهای کارگری باید در حوزه تحقق سند کار شایسته نقش ویژهای را ایفا کنند؛ این مهم در برنامههای چهارم، پنجم و ششم مورد تاکید قرار گرفت. در همان سالها معیارهای چگونگی تحقق کار شایسته تصویب شد و نیاز به بازتعریف آنها نیست.
فراز اضافه کرد: در قطعنامه آخرین همایش ملی کار، گ ضرورت بازنگری، تکمیل و اجرای سند کار شایسته با همکاری شرکای اجتماعی حوزه کار مورد تأکید قرار گرفت.
به گفته او؛ رفتار و عملکرد سازمان بینالمللی کار در قبال نهادهای حوزه کار کشور ما یکجانبه است و ما خودباختگی در برابر قوانین و مقررات این حوزه را نمیپذیریم.
این فعال کارگری در ادامه تاکید کرد: معیارهای مرتبط با کار شایسته باید مبنای اصلاحات لازم در حوزه قوانین و مقررات حوزه کار قرار گیرد.
مشاور حقوقی تشکلهای کارگری و کارفرمایی ادامه داد: بسیاری از کارگاههای تولیدی، خدماتی، صنعتی و معدنی کشور در حوزه کارگاههای کوچک طبقهبندی میشوند.
به گفته وی؛ ما باید چرایی ضریب نفوذ تشکلهای کارگری و موانع این مهم را مورد بررسی قرار دهیم. در حال حاضر کارگران بیش از ۳ میلیون کارگر فعال و شاغل در واحدهای صنفی از حمایت و نمایندگی تشکل خاصی بهرهمند نیستند.
فراز همچنین بیان کرد: ظرفیتی در قالب چانهزنی جمعی و انعقاد پیمانهای دستهجمعی در کوتاهمدت امکان تحقق اهداف موردنظر تشکلهای کارگری را فراهم میکند. تشکلهای کارگری بین خود و در ارتباط با تشکلهای کارفرمایی باید تعامل و چانهزنی را در دستور کار داشته باشند. ظرف یکسال اخیر به نظر مثبت قوه قضاییه، مدلی تحت عنوان بسته حمایت از تشکلهای حوزه کارفرمایی تدوین شده است.
وی ادامه داد: پیش از این اقداماتی نظیر طراحی مدلی برای دریافت حق عضویت برای تشکلهای کارگری و ایجاد تقویت مذاکره دستهجمعی، نقش پررنگتر تشکلهای کارگری را موجب شود.
لزوم کاهش نقش دولت در سهجانبهگرایی
"محمدرضاسپهری" استاد دانشگاه در ادامه نشست تخصصی امروز بیان کرد:ما در حوزه روابط کار و سهجانبهگرایی باید به سمت کاهش مداخلات و نقش نهاد دولت حرکت کنیم.
نظر شما