به گزارش آتیه آنلاین، تأمین اجتماعی چهار میلیون و ۳۰۰ هزار بازنشسته و مستمریبگیر تحت پوشش دارد که با اعضای خانواده و افراد تبعی آنان به هشت میلیون و ۵۰۰ هزار نفر میرسند. مستمریبگیران این نهاد بزرگ بیمهگر سه گروه بازنشستگان، ازکارفتادگان و بازماندگان هستند که حدود ۶۸ تا ۷۰ درصد مستمریبگیران سازمان در قالب بازنشستگان، ۲۸ درصد خانواده متوفیان یا بازماندگان و چهار درصد از کارافتادگان محسوب میشوند.
همچنین براساس آمارهای تفکیک شده، تعداد مستمریبگیران حداقل و کمتر از حداقل مستمری، در حال حاضر یک میلیون و ۶۳ هزار و ۸۵۴ پرونده معادل ۲۶ درصد کل مستمریبگیران و تعداد مستمریبگیران سایر سطوح و بالاتر از حداقل مستمری، سه میلیون و ۶۹ هزار و ۵۲۹ نفر معادل ۷۴ درصد کل افراد مستمریبگیر این سازمان بیمهگر برآورد میشود.
البته براساس دادههای آماری مدیریت و آمار محاسبات اقتصادی و اجتماعی تأمین اجتماعی، تا سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۶ میلیون و ۳۸۶ هزار بیمهشده اصلی شامل حدود ۱۱میلیون و ۴۴۰ هزار بیمهشده اجباری و بالغ بر چهار میلیون و ۶۵۳ هزار نفر بیمهشده در بخش بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد، دانشجویان، زنان خانهدار، بیمه اختیاری، کارفرمایان صنفی و بیمههای توافقی تحتپوشش این سازمان قرار دارند.
همه گروههای بیمهشدگان و مستمریبگیران تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی با دادههای آماری بیش از ۴۸ میلیون نفر خدمات گستردهای در بخش بیمهای، درمانی و بازنشستگی دریافت میکنند که در قالب تعهدات کوتاهمدت و بلندمدت به همه گروههای مشمول ارائه میشود.
تعهدات تأمین احتماعی در قبال مستمریبگیران
طبق آخرین آمارهای موجود در تأمیننما، خانواده مستمریبگیران با افراد تبعی آنان اکنون به حدود هشت میلیون و ۶۰۰ هزار نفر میرسند که خدماترسانی به این گروهها نیز در بخشهای بیمهای، درمانی و بازنشستگی انجام میشود. البته پرداخت مستمری به همه گروههای مشمول در بخش ازکارافتادگی، بازنشستگی و بازماندگان به عنوان یکی از مهمترین تعهدات بزرگ سازمان در قبال گروه مستمریبگیران تحت پوشش به شمار میرود.
آمارها نشان میدهد که در سال ۱۴۰۱ در بخش تعهدات همهجانبه در قبال همه بیمهشدگان و مستمریبگیران ۴۶۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای این تعهدات از سوی بزرگترین نهاد بیمهگر هزینه شد که این میزان تعهدات در سال گذشته به رقم ۴۲ هزار میلیارد تومان در ماه رسید.
همچنین براساس اطلاعات موجود در سال جاری میزان تعهدات سازمان تأمین اجتماعی برای بیمهشدگان و مستمریبگیران تحت پوشش با جامعه آماری بیش از ۴۸ میلیون نفر بین ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان در طول ماه است که البته بخش عمدهای از این تعهدات به گروه مستمریبگیران تعلق دارد.
پرداخت خدمات در بخش بازنشستگی
طبق آخرین اطلاعات موجود در تارنمای تأمیننما تعداد افراد بازنشسته تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی سه میلیون و ۱۳ هزار و ۱۵۵ نفر هستند که نمایشگر لحظهای ارزش خدمات ارائه شده در این بخش از حوزه بازنشستگی را ۲۸۵ هزار و ۸۸۲ میلیارد تومان نشان میدهد. همچنین در هر ثانیه به طور متوسط بیش از ۱۴.۶ میلیون تومان، هر دقیقه ۸۸۷.۲ میلیون تومان، هر ساعت ۵۲.۶ میلیارد تومان و هر روز به طور میانگین ۱.۲۶ هزار میلیارد تومان هزینه میشود.
همچنین ارزش خدمات بازنشستگی به همه بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی در سال گذشته نیز ۳۱۶ هزار میلیارد تومان بوده است. البته رشد ۱۸۵درصدی حقوق مستمریبگیران سازمان تأمیناجتماعی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ در قالب یکی از مهمترین اولویتها و برنامههای راهبردی این نهاد بیمهگر در راستای بهبود وضعیت معیشت بازنشستگان و مستمریبگیران گروههای تحت پوشش محقق شده است.
ازکارافتادگان چه تعهداتی دریافت میکنند
یکی از بخشهای تعهدات سازمان تأمین اجتماعی، خدمات مشمول ازکارافتادگان است که شامل ازکارافتادگی (جزیی، کلی و غرامت نقص عضو) است که از ابتدای سال جاری براساس دادههای تأمیننمای سازمان بیش از ۹۳۰ هزار خدمت در این بخش به همه گروههای مشمول بوده است.
براساس دادههای موجود، ارزش خدمات ارائه شده به جامعه هدف در بخش ازکارافتادگی در این بازه زمانی نیز ۱۱ هزار و ۱۶۸ میلیارد تومان بوده است که نسبت به مدت مشابه سالهای گذشته هرساله روند افزایشی دارد. طبق این آمارها به طور متوسط در هر ثانیه ۵۷۱ هزار تومان، هر دقیقه ۳۴ میلیون تومان، هر ساعت به طور میانگین ۲ میلیارد تومان و هر روز به طور متوسط بیش از ۴۹.۳ میلیارد تومان در این بخش به افراد مشمول ارائه شده است. ارزش خدمات کوتاهمدت در بخش ازکارافتادگی به جامعه مشمولان در سال گذشته ۱۲.۹ هزار میلیارد تومان بود که سازمان تأمین اجتماعی طبق تعهدات خود این بخش از اجرایی کرد.
خدمات تأمین اجتماعی به گروه بازماندگان
نمایشگر لحظهای تارنمای تأمیننما همچنین تعداد افراد تحت پوشش در بخش بازماندگان افراد بیمه شده در سازمان تأمین اجتماعی را ۸۳۴ هزار و ۷۶۲ نفر نشان داده است یعنی این دادهها نشان از این دارد که گروههای بازماندگان نیز بخشی از تعهدات بلندمدت تأمین اجتماعی را به خود اختصاص دادهاند. همچنین ارزش خدمات به این گروه از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۰۰ هزار و ۳۳۵ میلیارد و ۳۹۶ میلیون تومان بوده است.
براساس این آمارها، هر ثانیه بیش از پنج میلیون تومان، هر دقیقه ۳۰۷ میلیون تومان، هر ساعت به طور متوسط بیش از ۱۸.۴ میلیارد تومان و هر روز به طور میانگین ۴۴۳ میلیارد تومان در بخش مستمری بازماندگان تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی هزینه میشود.
گسترش خدمات غیرحضوری به بازنشستگان و مستمریبگیران
خدمات غیرحضوری سازمان تأمین اجتماعی به همه بیمهشدگان و مستمریبگیران از سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ با بروز کرونا شدت بیشتری گرفت و در واقع خدمات غیرحضوری در قالب یک نهضت روند افزایشی پیدا کرد، در این زمینه تعداد زیادی از خدمات به صورت غیرحضوری به همه مخاطبان، ذینفعان و شرکای اجتماعی ارائه میشود.
ناگفته نماند که سازمان تأمین اجتماعی در سالهای اخیر تلاش کرده که بتواند بسیاری از خدمات خود را در قالب غیرحضوری ارائه دهد تا علاوه بر تسهیل و تسریع در خدماترسانی به مخاطبان، بتواند از کاهش بار ترافیکی حضور افراد در شعب و مراکز این سازمان بکاهد. اگرچه در حال حاضر نیز برای گسترده کردن این نوع خدمات همچنان برنامهریزی و هدفگذاری روی این موضوع متمرکز شده است.
طبق آخرین دادههای آماری ۶۲ خدمت در قالب خدمات غیرحضوری به همه گروههای مشمول سازمان تأمین اجتماعی در سامانه خدمات غیرحضوری این نهاد بیمهای ارائه میشود که براساس برنامهریزیهای انجام شده همچنان دنبال گسترش این نوع خدمات است.
۷۰ درصد بازنشستگان بهرهمند از خدمات تأمین اجتماعی
علی جهانی، کارشناس بیمههای اجتماعی نیز پیشتر در گفت و گو با آتیه آنلاین گفت: تأمین اجتماعی امروز تحت عنوان بزرگترین و کارآمدترین صندوق بیمهای، با داشتن بیش از ۸۶ تا ۹۰ درصد اشتغال کشور ۷۰ درصد بازنشستگان را تحت پوشش دارد.
وی افزود: اکنون سازمان تأمین اجتماعی به واسطه پوشش این تعداد از بازنشستگان در جامعه خدمات کوتاهمدت و بلندمدتی را به این افراد تحت پوشش ارائه میدهد. از مجموع ۶.۵ میلیون نفر مستمریبگیر و بازنشسته اصلی حدود پنج میلیون نفر یعنی بیش از ۷۰ درصد از مستمریبگیران و بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی هستند که سازمان علاوه بر ارائه خدمات بیمهای و درمانی، پرداخت مستمری آنها را عهدهدار است.
جهانی افزود: به تناسب صندوقهای برجسته در کشور، سازمان تأمین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق لشکری، بیشترین فراوانی حوزه بازنشستگی را به خود اختصاص دادهاند بنابراین این صندوقها باید هرکدام سیاستگذاری و برنامهریزی جدی داشته باشند.
کارشناس بیمههای اجتماعی با اشاره به خدمات گسترده این سازمان در راستای ارائه خدمات به بیمهشدگان و مستمریبگیران تحت پوشش گفت: تأمین اجتماعی که امروز به عنوان تکیهگاه حدود ۵۰ میلیون نفر از جمعیت کشور است باید با مشارکت بیشتر دولت تقویت شود.
وی ادامه داد: از طرفی دیگر دولت باید در سیاستگذاری، برنامههای بودجه بندی سالانه برای تأمین اجتماعی تعریف درست و دقیقی داشته باشد و با در نظر گرفتن بودجهای را برای این سازمان، در راستای ارتقاء خدمات این نهاد بیمهگر همکاری و همراهی داشته باشد. همچنین دولت باید به هزینههایی که به دلیل افزایش قیمتها به تأمین اجتماعی تحمیل میشود، به این نهاد بیمهای کمک کند تا این همه خسارت و فشار بر سازمان کاهش داده شود.
جهانی معتقد است: در صورتی که کمکهای دولت به سمت توانمندی و توانایی بیشتر سازمان تأمین اجتماعی حرکت کند، به طور یقین این نهاد نیز در مسیر کارآمدتر شدن، تقویت و پایداری بیشتر حرکت خواهد کرد و این موضوع به ایفای بهتر تعهدات سازمانی در قبال بیمهشدگان و مستمریبگیران کمک میکند.
نظر شما