به گزارش آتیه آنلاین، کارگران ساختمانی به عنوان یکی دیگر از گروههای مشمول در بخش بیمهشدگان خاص با جامعه آماری ۶۷۱ هزار و ۸۹۵ نفر براساس دادههای آماری تا پایان سال گذشته، خدمات گستردهای از سازمان تأمین اجتماعی دریافت میکنند. این گروههای بیمه شده ماهانه با بیمهپردازی به سازمان تأمین اجتماعی از انواع تعهدات کوتاهمدت و بلندمت در این سازمان بیمهای بهرهمند میشوند.
کارگران ساختمانی در میان دادههای آماری بیمهشدگان خاص تحت عنوان چهارمین گروه با آمار بالا در بخش بیمهشدگان خاص محسوب میشوند. بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی شامل افراد بیمهشده اجباری، بیمههای توافقی و بیمهشدگان خاص میشوند که در گروه مشمولان بیمهشده خاص گروههای مختلفی از خدمات همهجانبه این نهاد بزرگ بیمهای با جامعه آماری چهار میلیون و ۶۳۰ هزار و ۹۲۸ نفر تحت پوشش قرار دارند.
با توجه به اینکه بخشی از تعهدات مربوط به بیمهشدگان خاص توسط دولت پرداخت میشود، این گروه در زمره افراد بیمهشده خاص قرار میگیرند و گروههایی همچون زنبورداران و صیادان، خادمان مساجد، باربران، کارفرمایان صنفی، بافندگان، کارگران ساختمانی، بیمهشدگان اختیاری، بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد و رانندگان را تحت پوشش دارد.
بهرهمندی همه کارگران ساختمانی از تعهدات تأمین اجتماعی
مهدی شکوری، مدیرکل امور بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی درباره تحت پوشش قرار داشتن بیش از ۷۰۰ هزار کارگر ساختمانی گفت: زمینه پذیرش حدود ۱۰ هزار متقاضی واجد شرایط کارگر ساختمانی نیز فراهم شده است. به موجب قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی مصوب نهم آبان ۱۳۸۶ و اصلاحات بعدی آن، کارگران شاغل در کارهای ساختمانی اعم از ایجاد یا توسعه ساختمان، تجدید بنا، تعمیرات اساسی و یا تخریب مربوط به ساختمان و به ترتیب مندرج در این قانون با نامنویسی و اخذ کد ملی نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه میشوند.
شکوری افزود: کارگران شاغل در کارهای ساختمانی تا زمان تحت پوشش قرار گرفتن به موجب این قانون، کماکان از حیث خدمات مشمول قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی مصوب۱۳۵۲ و اصلاحات بعدی آن هستند و در صورت احراز شرایط از مزایای قانون یاد شده برخوردار خواهند شد.
وی ادامه داد: این سازمان با دریافت هفت درصد حق بیمه، سهم بیمه شده (از کارگر) و معادل ۲۵ درصد در مناطق شهری، ۱۰ درصد محدوده روستاها و ۱۵ درصد برای پروژههای ملی حمایتی ساخت مسکن از مجموع عوارض صدور پروانه ایجاد یا توسعه، احداث و یا افزایش تراکم ساختمان، تخریب و نوسازی بنا و تعمیرات اساسی (علاوه بر عوارض پرداختی) به عنوان سهم مالک، کارگران ساختمانی واجد شرایط را مطابق فهرست مشاغل سازمان آموزش فنی و حرفهای که داری کارت مهارت فنی هستند تحت پوشش بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی قرار میدهد.
شکوری افزود: همه کارگران ساختمانی و خانواده آنان از حمایتهای درمانی و سایر تعهدات شامل غرامت دستمزد، هزینه کفن و دفن، کمک هزینه پروتز و اروتز، هزینه سفر، فوقالعاده سفر و اقامت بیمار و همراه بیمهشدگان و همچنین ازکارافتادگی، بازنشستگی و فوت بهرهمند هستند. بیش از ۸۵ هزار کارگر ساختمانی و خانوادههای آنان از تعهدات بلندمدت سازمان تأمین اجتماعی همانند بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت استفاده میکنند.
کارگران در هر شرایطی خدمات دریافت میکنند
با توجه به فعالیت یک میلیون و ۳۰۰ هزار کارگاه تولیدی، خدماتی، اقتصادی و سایر فعالیتها در کشور بسیاری از کارگران ساختمانی در زمره این کارگاهها فعالیت دارند، سازمان تأمین اجتماعی براساس تکالیف ذاتی و کارفرمایان طبق تعهدات قانونی خود باید به همه کارگران ساختمانی خدمات گسترده ارائه دهند.
البته کارگران ساختمانی به دلیل حوادث ناگواری که در حوزه ساخت و ساز برای آنها رخ میدهد سالانه حدود ۴۰ درصد حوادث را به خود اختصاص دادهاند، در چنین شرایطی نه تنها خدمات گستردهتری خود را از بزرگترین سازمان بیمهای دریافت میکنند بلمه دیگر خدمات در بخش تعهدات کوتاهمدت و بلندمدت نیز به آنها ارائه میشود.
سازمان تأمین اجتماعی با وجود اینکه ۹۳ هزار میلیارد تومان از کارفرمایان بخش خصوصی طلب دارد اما هیچ کدام از فعالیتهای مرتبط با کارگران ساختمانی و یا دیگر گروههای جامعه کارگری را قطع نکرده و همچنان به این نوع خدمات استمرار بخشیده است. براساس اعلام سازمان تأمین اجتماعی بدهی کارفرمایان هیچ ارتباطی با خدمات کارگران ندارد که در این زمینه نیز معاون بیمهای سازمان اظهاراتی را بیان کرده است.
بدهی کارگاهها هیچ ارتباطی به کارگر ندارد
محمد محمدی، معاون بیمهای سازمان تأمین اجتماعی درباره بیمه کارگران دارای کارگاههای بدهکار گفت: فقط شیوه دریافت لیست حق بیمه کارگران از سوی کارفرمایان تغییر کرده و هیچ منعی در ارائه خدمات کوتاهمدت و بلندمدت همانند استحقاق درمان و دیگر تعهدات ایجاد نشده است.
محمدی افزود: اکنون کارگاهی وجود دارد که بدهی کلان به سازمان تأمین اجتماعی دارد اما ما منعی برای بازنشستگی کارگران این کارگاه ایجاد نکردهایم، سابقه برای این افراد ایجاد و همه خدمات به این گروهها ارائه میشود در مجموع بدهی کارگاهها هیچ ارتباطی به کارگر ندارد بلکه بدهی آنها در راستای اجرای ماده ۵۰ قانون تأمین اجتماعی مطالبه میشود و کارگر همه خدمات موردنیاز خود را دریافت میکند.
در حال حاضر بیش از ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بیمهشده اصلی تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی قرار دارند که شامل ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر افراد شاغل در کارگاههای تحت پوشش قانون تامیناجتماعی است و باقی آنان هم بیمهشدگان خاص مانند صاحبان حرف و مشاغل آزاد، بیمهشدگان اختیاری و برخی افراد و صاحبان مشاغل مشمول حمایت بیمهای دولت هستند.
سازمان تأمین اجتماعی که حدود ۴۸ میلیون بیمهشده و مستمریبگیر و افراد تبعی آنان را تحت پوشش دارد در سالیان گذشته همچنان به دنبال جذب همه گروههای بدون بیمه و حتی گروههای شاغل بدون کارفرما در بخش بیمهشدگان صاحبان حرف و مشاغل آزاد، بیمهشدگان اختیاری و دیگر گروههای بدون بیمه است.
طبق آخرین دادههای آماری در چند سال اخیر با تلاشهای مستمر در راستای تعمیم و گسترش خدمات بیمهای در سازمان تأمین اجتماعی، ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر به عنوان بیمهشده جدید در بخشهای مختلف بیمهای در این نهاد بیمهگر تحت پوشش قرار گرفتهاند اما همچنان مسیر توسعه پوشش بیمهای در بزرگترین سازمان بیمهای کشور به شیوهای دنبال میشود تا همه گروههای بدون بیمه بتوانند از خدمات گسترده این سازمان بهرهمند شوند.
نظر شما