دکتر بیتا بردبار آذری در گفتوگو با آتیهآنلاین بهمناسبت هفته سلامت و نامگذاری پنجمین روز این هفته با عنوان «ورزش همگانی، سلامت همگانی»، گفت: این نوع ورزش به مجموعهای از فعالیتهای بدنی اطلاق میشود که نیازمند تجهیزات پیشرفته و مهارتهای پیچیده نیست و قابلیت آن را دارد که بهصورت گروهی در فضاهای عمومی مانند پارکها و ایستگاههای تمرینی شهری انجام شود.
وی افزود: از جمله این ورزشها میتوان به پیادهروی، دویدنهای سبک، دوچرخهسواری و ورزشهای هوازی مانند ایروبیک، اشاره کرد. همچنین ورزشهای کششی از جمله یوگا، بادیبالانس و پیلاتس، ورزشهای مقاومتی سبک منطبق با وزن بدن، ورزشهای سنتی و حرکات نرمشی صبحگاهی در زمره ورزشهای عمومی و همگانی قرار دارد.
متخصص فیزیولوژی قلبوعروق ورزشی، درباره اهمیت ورزشهای همگانی، بیان کرد: تاثیر مثبت این ورزش بهحدی است که اکنون نگاه دنیا به سوی ورزش همگانی دوخته شده است؛ زیرا گفته میشود، اگر میخواهید توسعه پایدار در سلامت جامعه داشته باشید، ورزشهای همگانی را توسعه دهید. اما متاسفانه جایگاه این ورزش در کشور ما بهخوبی شناسایی نشده است و هنوز بسیاری، ورزش را یک کالای لوکس میدانند و تصور میکنند برای داشتن فعالیت ورزشی باید هزینه هنگفتی را پرداخت کنند.
بردبار آذری ادامه داد: اما از منظر اقتصادی این ورزش کمهزینه است که در نتیجه آن امکان مشارکت گسترده اقشار گوناگون جامعه فراهم میشود. این شیوه ورزش حتی فشارمالی بر نظام ورزشی کشور وارد نمیکند و از طرفی میتواند بار مالی نظام سلامت را کاهش دهد و شعار «پیشگیری مقدم بر درمان» را عینیت بخشد.
او با اشاره به اهمیت ورزش همگانی از منظر سلامت جسمانی و روانی، گفت: انجام این ورزش میتواند به سلامت عمومی افراد جامعه کمک کند؛ همواره اعلام میشود که در هفته حداقل 150 دقیقه فعالیت با شدت متوسط را در برنامه زندگی خود داشته باشیم و انجام این ورزش ما را در دستیابی به برنامه مذکور یاری میکند و میتواند از ایجاد بیماریهای قلبیعروقی و بیماریهای مزمن مانند یابت و فشارخون پیشگیری کند.
پایهگذار ورزش بادی بالانس در کشور، اعلام کرد: بهویژه اینکه در کشور ما سن ابتلا به دیابت نوع 2 و فشارخون کاهش یافته و بعضا جوانان و کودکان را درگیر میکند. حتی بسیاری از افراد از بیماریهای مزمن خود بهویژه فشارخون اطلاعی ندارند و در شرایط حاد و مراجعه به پزشک متوجه آن میشوند.
بردبار آذری با تاکید براینکه هر فرد براساس توانمندیهای جسمانی خویش میتواند در ورزشهای همگانی شرکت کنند، افزود: یکی از مزایای مهم ورزشهای گروهی این است که افراد میتوانند براساس توانمندیهای خود ورزش کنند و انتظار نمیرود تا همپای سایر شرکتکنندهها پیش روند. این نحوه عمل، کمک میکند تا افرادی که بهدلیل ضعفهای جسمانی، چاقی و هر علت دیگری خود را منزوی کردهاند، بتوانند در این ورزش شرکت کنند.
تحکیم روابط خانوادگی با ورزش همگانی
وی تاکید کرد: انجام ورزش گروهی منجر به ترشح هورمونهای شادیآفرین و کاهش هورمونهای استرسزا میشود؛ در نتیجه خلقوخو بهبود مییابد که میتواند بر تقویت روابط خانوادگی و اجتماعی کمک کند.
مدرس دانشگاه، افزود: همچنین انجام فعالیتهای گروهی برای کاهش استرس زنان که در معرض فشارهای فیزیولوژیکی دوران بارداری، عادت ماهیانه و یائسگی قرار دارند، موثر است. بهطور حتم بهبود خلقوخوی زنان که مدیریت اعضای خانواده و خانه را برعهده دارند، میتواند در ایجاد خانوادهای شاداب نقش داشته باشد.
بردبار آذری، گسترش تعاملات اجتماعی افراد را از دیگر نتایج مهم ورزشهای همگانی بیان کرد و گفت: انجام ورزش بهصورت گروهی منجر به تقویت روابط اجتماعی افراد شده و فرهنگ ورزش را توسعه میدهد.
اهمیت ورزش همگانی برای سالمندان
او انجام ورزش همگانی را برای سالمندان بسیار ضروری دانست و افزود: با توجه به تغییرات فیزیولوژیکی بدن سالمندان از جمله کاهش توده عضلانی، ضعف عملکردی، کاهش تعادل، تحلیل استخوانها و کاسته شدن انعطافپذیری بدن، انجام فعالیتهای ورزشی برای این گروه سنی بسیار توصیه میشود و بهترین شیوه نیز، انجام ورزشهای گروهی است؛ زیرا علاوه بر نتایج سودمند جسمانی میتواند در تقویت روحیه مشارکت اجتماعی و کاهش احساس تنهایی آنها موثر واقع شود.
نظر شما