به گزارش آتیه آنلاین، کمیته دستمزد، کمیتهای سهجانبه ذیل شورای عالی کار و متشکل از نمایندگان شرکای اجتماعی است که وظیفه انجام محاسبات و تعیین مولفههای تاثیرگذار در مذاکرات مزدی را برعهده دارد. نتایج گفتوگوها در کمیته دستمزد برای تصمیمسازی به شورای عالی کار، تنها نهاد سهجانبه متولی تعیین دستمزد کارگران، ارجاع میشود و شورای عالی کار از محاسبات انجام شده در این کمیته برای تعیین میزان افزایش دستمزد سالیانه کارگران بهره میگیرد.
در سالهای اخیر، یکی از اصلیترین دستور کارهای کمیته مزد، عینیت بخشیدن به بند دوم ماده ۴۱ قانون کار از طریق محاسبه سه جانبه نرخ «سبد معیشت خانوارهای کارگری» بوده است. این بند از قانون که از نظر فعالان کارگری، بند آمره و الزامآور تعیین دستمزد است، تاکید دارد «حداقل دستمزد کارگران مشمول قانون کار باید به گونهای تعیین شود که فارغ از مشخصات جسمی و روحی کارگر و مختصات کار محوله، قادر به تأمین هزینههای زندگی یک خانواده متوسط باشد».
این الزام روشن قانون در قالب مولفهای قابل احصا به نام سبد معیشت خانوار، جمعبندی میشود. وظیفه کمیته دستمزد محاسبه نرخ سبد معیشت خانوار براساس دادههای آماری رسمی و با اتکا به نرخ سبد خوراکیها و آشامیدنیهای یک خانواده متوسط است.
تا پیش از نشست ۲۹ بهمن، ۴ نشست کمیته دستمزد در چند هفته متوالی برگزار شد، اما به دلیل تغییر جدول کالریهای مورد نیاز هر فرد که معمولاً از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه میشود، کار محاسبه سبد به جایی نرسیده بود.
در نشست ۲۹ بهمن، بعد از رونمایی از جداول غذایی جدید و با اتکا به دادههای تورمی دیماه که از سوی مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران اعلام شده، سبد معیشت خانوارهای کارگری نرخگذاری شد و ظاهراً نمایندگان هر سه گروه بر سر اعداد و ارقام آن به توافق رسیدند.
«محسن باقری» نماینده کارگران در کمیته دستمزد شورای عالی کار و رئیس کمیته مزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، در ارتباط با آخرین نشست کمیته مزد و مصوبات آن به آتیه آنلاین گفت: در این جلسه توافق کلی روی کلیات و مبانی محاسبه سبد معیشت خانوار کارگری صورت گرفت. هر سه طرف روی روشهای محاسبه سبد به اجماع رسیدند و سبد معیشت با استناد به دادههای رسمی اعلامی نرخگذاری شد.
او همچنین اضافه کرد: اما نرخ سبد باید در نشست رسمی شورای عالی کار که۳۰ بهمن برگزار میشود به تأیید نهایی و تصویب سه گروه شرکای اجتماعی برسد؛ بنابراین نرخ نهایی سبد بعد از نشست شورای عالی کار اعلام و رسانهای میشود.
باقری در ارتباط با نحوه محاسبه سبد معیشت گفت: محاسبه سبد معیشت خانوارهای کارگری، راهکارهای مشخص دارد و منابع دادهای و آماری رسمی به عنوان مرجع استفاده میشود. در ارتباط با کالریها و مواد مصرفی سبد خوراکیها و آشامیدنیهای خانوار، دادهها و جداول وزارت بهداشت مرجع قرار میگیرد. برای قیمت کالاها به دادههای رسمی مرکز آمار مراجعه میکنیم و برای بُعد خانوار نیز سازمان ثبت احوال و مرکز آمار مرجع هستند. بنابراین اصول کار مشخص است و در مورد این اصول، معمولاً گفتگو و چانهزنی صورت نمیگیرد.
به گفته رئیس کمیته مزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، مبنای محاسبه سبد معیشت، سبد خوراکیها و آشامیدنیهای یک خانوار متوسط است که بعد از محاسبه با اعمال یک ضریبِ مربوط به دهک اقتصادی کارگران، به سبد معیشت خانوار تبدیل میشود.
نرخ سبد معیشت خانوارهای کارگری در نشست بیست و نه بهمن کمیته دستمزد نهایی شده است اما برای رونمایی از آن باید منتظر خاتمه نشست شورای عالی کار باشیم؛ هر سه گروه شورا بایستی پای رقم نهایی سبد امضا بگذارند و به طور رسمی عدد آن را بپذیرند.
نظر شما