به گزارش آتیه آنلاین، در حالی جمعیت فعال در قالب نرخ مشارکت اقتصادی جامعه در پاییز سال ۱۴۰۲ عددی بالغ بر ۲۶ میلیون و ۸۱۹ هزار نفر را نشان میدهد که این میزان با وجود روند کاهشی سهم مشارکت اقتصادی، به دلیل رشد جمعیت در افراد سن کار(۱۵ ساله و بیشتر) به بیش از ۲۶ میلیون و ۹۳۵ هزار نفر در پاییز سالجاری رسیده است. کاهش ۰.۳ درصدی جمعیت فعال اقتصادی کشور در مدت اشاره شده به ثبت رسیده است. به عبارتی در این محدوده زمانی، بالغ بر ۱۱۵ هزار نفر به جمع افراد فعال اقتصادی اضافه شده است.
نرخ مشارکت اقتصادی به عنوان یکی از شاخصهای رفاه و پویایی بازار کار، ارتقای بسیاری از شاخصهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را موجب میشود؛ این نرخ در قالب یکی از شاخصهای کلیدی بازار کار در سطح جهانی، شکلدهنده بخشی از سیاستهای اشتغال و نشانگر خروجی برنامههای کلان اشتغال و سرمایهگذاری این حوزه بهشمار میرود.
کارشناسان معتقدند خلق فرصتهای شغلی تاثیرپذیری مستقیم از نرخ مشارکت اقتصادی دارد؛ به عبارتی این شاخص در ارتباط با میزان اشتغالزایی قابل سنجش است؛ به این واسطه ارقام اشتغالزایی در شرایطی واقعیتر و قابل استناد است که نرخ مشارکت اقتصادی پس از وقفه، روندی روبه رشد را طی کند و بر این اساس نسبت جمعیت فعال به مجموع افراد در سن کار ۱۵ ساله و بیشتر نرخ مشارکت نامیده میشود.
حرکت معکوس مردان و زنان در مشارکت اقتصادی
طبق دادههای طرح آمارگیری نیروی کار در فصل پاییز سال ۱۴۰۳، تغییرات جمعیت فعال اقتصادی مردان و زنان در چارچوب شاخص نرخ مشارکت اقتصادی در محدوده یکساله اخیر جهت معکوس داشته؛ به این معنی که در این مدت، جمعیت در سن کار مردان، کاهش مشارکت اقتصادی و زنان در سن کار ۱۵ ساله و بیشتر، افزایش جمعیت فعال را تجربه کردهاند.
به واسطه آمارهای موجود، در حالی نرخ مشارکت اقتصادی مردن در سه ماهه سوم امسال عدد ۶۸ درصد را نشان میدهد که این نرخ در مدت مشابه سال قبل ۶۸.۶ درصد اعلام شده بود؛ بنابراین کاهش ۰.۶ درصدی مردان فعال در این بازه زمانی ثبت شده است. در حال حاضر حدود ۲۲ میلیون و ۱۹۵ هزار نفر از مردان به عنوان افراد در سن کار ۱۵ ساله و بیشتر در قالب نرخ مشارکت اقتصادی مردان فعالیت دارند؛ در سکسال اخیر حدود ۴۸ هزار نفر به جمع مردان فعال کشور افزوده شد.
از سوی دیگر نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت زنان در سن کار با وجود رشد ۰.۱ درصدی در بازه یکسال گذشته، از ۱۴.۴ درصد در پاییز سال قبل به ۱۴.۵ در سه ماهه سوم امسال رسیده است. به این واسطه در حال حاضر ۴ میلیون و ۷۴۰ هزار نفر از جمعیت زنان در سن کار کشور فعال محسوب میشوند؛ در مدت یکسال اخیر حدود ۶۸ هزار نفر به جمع زنان فعال اقتصادی اضافه شده است.
افزایش۶۷۳ هزار نفری غیرفعالان
مطابق خروجی جدید وضعیت بازار کار و اشتغال کشور فصل پاییز سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۶۷۲ هزار و ۵۷۵ نفر به جمع افراد غیرفعال کشور از نظر شاخص مشارکت اقتصادی اضافه شدهاند.
به این واسطه در حال حاضر بالغ بر ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به عنوان جمعیت غیرفعال اقتصادی در کشور شناخته شدهاند؛ این در حالی است که در فصل پاییز سال قبل این میزان ۳۷ میلیون و ۸۲۷ هزار نفر برآورد شده بود.
آمارهای موجود همچنین از رشد جمعیت غیرفعال مردان و زنان در یکسال اخیر خبر میدهد؛ در حال حاضر بیش از ۱۰ میلیون و ۴۶۷ هزار نفر از مردان و بالغ بر ۲۸ میلیون نفر از جامعه زنان در سن کار، در قالب جمعیت غیرفعال کشور دستهبندی میشوند.
در یکسال گذشته حدود ۳۳۵ هزار مرد و ۳۳۸ هزار زن به جمع غیرفعالان اقتصادی اضافه شدهاند.
روند روبهرشد جمعیت در سن کار
بخش دیگری از چکیده طرح آمارگیری نیروی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به اطلاعات مرتبط با جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر در سن کار مربوط میشود. در این ارتباط، جمعیتی بالغ بر ۶۴ میلیون و ۶۴۷ هزار نفر در قالب جمعیت در سن کار در پاییز سال قبل اعلام شد؛ این در حالی است که با توجه به رشد حدود ۷۸۰ هزار نفری این شاخص در یکسال اخیر، اکنون بیش از ۶۵ میلیون و ۴۳۵ هزار نفر در چارچوب جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر دستهبندی میشوند.
برآوردهای یکسال گذشته همچنین افزایش جمعیت در سن کار مردان و زنان را نشان میده؛ بهگونهای که در این مدت با توجه به رشد بالغ بر ۳۸۲ هزار نفری مردان و افزایش بالغ بر ۴۰۵ هزار نفری زنان در سن کار، اکنون حدود ۳۲ میلیون و ۶۶۲ هزار مرد و بیش از ۳۲ میلیون و ۳۶۷ هزار زن به عنوان جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر در سن کار محسوب میشوند.
روند افزایشی جمعیت در سن کار حتماً ظرفیتی از نیروی کار را در اختیار حوزههای سهگانه صنعت، خدمات و کشاورزی برای بهرهمندی از نیروی کار جوان قرار میدهد؛ با استفاده درست از این حجم نیروی انسانی در سن کار و بهکارگماری مناسب نیروی کار تربیت شده و آموزشدیده در بخشهای مهارتی و دانشی، امکان بهبود عرضه و تقاضای نیروی کار و تزریق نیروی جوانی به این بخش وجود دارد.
در شرایطی که موضوع اشتغال به موضوع اساسی جامعه تبدیل شده و جمعیت بالای افراد در سن کار، دانشآموختگان کارجو و دانشجویانی که در آینده نزدیک خواهان ورود به بازارکار، مجموع نیروی کار بالقوه را شکل میدهند، استفاده از ظرفیت همه بخشها در خلق شغل راهکار تسهیلکننده اشتغالزایی محسوب میشود.
نظر شما