به گزارش آتیه آنلاین، اطلاعات تازه طرح یارانه دستمزد ثبت بالغ بر ۳۷ هزار قرارداد و در جریان بودن ۲۸۴ قرارداد دیگر را نشان میدهد که بیانگر تأثیرگذاری و پویایی این طرح در حوزه فعالیتهای بازار کار است. در بین همه مناطق کشور، استانهای خوزستان، مازندران و کرمانشاه بیشترین تعداد جذبشدگان جوینده کار یا به عبارتی قرارداد منعقده را در طرح یارانه دستمزد در اختیار دارند.
استانهای لرستان، هرمزگان و آذربایجانشرقی نیز از جمله مناطق پرمخاطب در حوزه جذب نیروی کار در قالب طرح یارانه دستمزد بهشمار میروند. براساس اطلاعات موجود، عمده فعالیت طرح یارانه دستمزد در ۱۶ استان کشور در حال اجرا است.
برمبنای دادههای جدید طرح یارانه دستمزد وزارت کار، تعداد ۶ هزار و ۸۰۷ کارفرما در چارچوب این طرح، ثبتنام و اقدام به جذب نیروی کار کرده و از مزایای انگیزشی و مالی آن بهرهمند شدهاند؛ این تعداد از کارفرمایان موفق به جذب نیروی کار مورد نظر در کارگاه یا بنگاه تولیدی و خدماتی خود شده و از مزایای اشتغال نیروی کار و آثار مثبت طرح یارانه دستمزد بهرهمند شدهاند.
همچنین در قالب این طرح مرتبط با اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، استانهای خوزستان با حدود هشت هزار نفر، مازندران با نزدیک به پنج هزار نفر و کرمانشاه با بیش از چهار هزار و ۳۰۰ نفر به ترتیب بالاترین میزان جوینده کار ثبتنام شده در سطح کشور را در حوزه فعالیت طرح یارانه دستمزد در اختیار دارند.
در مجموع بالغ بر ۴۳ هزار و ۴۰۰ نفر در قالب جویندگان کار ثبتنام شده در حوزه فعالیت طرح یارانه دستمزد مشارکت داشتهاند.
مزایای دوگانه یارانه دستمزد
یارانه دستمزد، طرحی تشویقی جهت ایجاد انگیزه برای کارفرمایان در بهکارگیری نیروی کار محسوب میشود که به مشارکت در اجرای آن، کارفرما مشمول کمکهای پرداختی دولت در قالب یارانهای برای پرداخت دستمزد نیروی کار استخدام شده میشود.
ارتباط چندوجهی دولت، کارفرما و نیروی کار در اجرای طرح یارانه دستمزد از جمله اهداف اساسی این بستر در راستای کاهش نرخ بیکاری، ایجاد اشتغال و برقراری تعادل در بازار کار بهشمار میروند.
شکلگیری همزمان ایجاد و توسعه فرصتهای شغلی در قالب اشتغالزایی، نیروی کار مورد نیاز کارفرمایان و شغل مورد انتظار جویندگان کار، موضوعاتی است که دولت میتواند در قالب طرحهای مرتبط با مشوقهای بازارکار و اشتغال، تعریف و دنبال کند؛ در واقع این طرحها را باید بستری برای نزدیک شدن به هدفگذاری حوزه کسب و کار و اشتغال بهشمار آورد.
طرحی برای اشتغال دانشآموختگان
یارانه دستمزد به عنوان یکی از طرحهای مؤثر در زمینه توسعه اشتغال، در سالهای گذشته توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با هدف جذب دانشآموختگان در بازار کار و تشویق کارفرمایان به استفاده از کارجویان شغل اولی، اجرایی شد.
در واقع این طرح با هدف کاهش هزینههای اشتغال نیروی کار جدید برای کارفرما به منظور پایداری و توسعه تولید و اشتغال، افزایش فرصتهای شغلی در بازار کار، حمایت از بنگاههای بخش تعاونی و خصوصی، ایجاد اشتغال برای دانش آموختگان و سیاستگذاری در کاهش نرخ بیکاری، طراحی و اجرا شده است.
چند سالی است که طرحهای یارانه دستمزد، مشوق بیمهای و کارورزی در قالب سه طرح فعال در راستای ایجاد بستر برای جذب نیروی کار در کارگاههایی که به دنبال نیروی کار ماهر و دانشآموخته هستند، کلید خورده است. رد چارچوب این طرح، نیروی کار دانشآموخته و ماهر نیز جذب بازار کار میشود.
شرایط پرداخت یارانه دستمزد و مشمولان طرح
بر اساس ضوابط موجود در حوزه اجرایی طرح یارانه دستمزد، جویندگان کار باید تحصیلات متوسطه (دیپلم) و بالاتر داشته باشند؛ در واقع اولویت با دانشآموختگان دانشگاهی است که سن آنها از ۳۷ سال کمتر باشد (برای آقایان طول دوره خدمت سربازی به حداکثر سن افزوده میشود) و برای زنان سرپرست خانوار جویندهکار نیز شرط سنی تا سقف ۴۵ سال تعیین شده است.
در واقع یارانه دستمزد مبلغی است که توسط دولت به موجب شیوهنامه مدون این طرح به صورت ماهانه بابت بخشی از دستمزد نیروی کار شغل اولی زیر ۳۷ سال به کارفرمایان پرداخت میشود که منابع این طرح از محل منابع پیشبینی شده اشتغال در قانون بودجه سنواتی، کمکهای مردمی و منابع ناشی از اجرای هدفمندی یارانهها تأمین میشود.
طول دوره پرداخت این یارانه مشوق حوزه کار و اشتغال به ازای هر جوینده کار تا سقف ۱۲ ماه، میزان یارانه دستمزد نیز معادل ۳۰ درصد حداقل حقوق دستمزد مصوب شورایعالی کار است.
رونق تولید و کاهش نرخ بیکاری
بر اساس نظریات کارشناسان حوزه بازار کار، اجرای «طرح یارانه دستمزد» علاوه بر تزریق انگیزه به کارفرمایان در راستای جذب کارجویان دانشآموخته داخلی، موجب رونق اشتغال بازار کار در استانهای محروم و کمبرخوردار میشود. بر اساس این طرح در صورت جذب نیروی کار از سوی کارفرما، به مدت یکسال معادل یک سوم دستمزد مصوب شورای عالی کار در همان سال به عنوان یارانه دستمزد به کارفرمایان پرداخت میشود.
پرداخت یارانه دستمزد گرچه رویه مرسوم دولتها برای حمایت از نیروی کار در بسیاری از نقاط جهان نیست، اما با قرار گرفتن کشورها در شرایط خاص مانند همهگیری کرونا مورد استفاده قرار گرفته است. یارانه دستمزد در چارچوب برنامههای کمک مالی است که توسط دولتها در اختیار کارفرمایان قرار میگیرد تا بخشی از دستمزد کارکنان خود را پوشش دهد. هدف این یارانهها حمایت از کسبوکارها، بهویژه در زمان رکود یا بحرانهای اقتصادی، تشویق اشتغال و کاهش نرخ بیکاری است.
از سوی دیگر دولتها با اجرای برنامههای یارانه دستمزد اهداف مختلفی نظیر نگهداری شغل، ایجاد شغل، حمایت از گروههای آسیبپذیر و ثبات اقتصادی را دنبال میکنند.
این طرح از اخراج کارکنان در زمان بحران یا رکود اقتصادی جلوگیری میکند. همچنین تشویق به استخدام کارمندان جدید توسط کسبوکارها را باید از مزایای یارانه دستمزد برشمرد.
از طرف دیگر یارانه دستمزد، تهسیل اشتغال گروههای خاص مانند جوانان، افراد جویای کار یا افراد دارای معلولیت یاری را موجب میشود. ثبات اقتصادی از طریق حفظ هزینههای مصرف کننده با استفاده از حفظ شغل نیز از دیگر مزایای طرح یارانه دستمزد محسوب میشود.
کاهش هزینههای تولید
افزایش سالانه هزینههای تولید به ویژه رشد دستمزد نیروی کار شاغل در کارگاهها، موضوعی است که جامعه کارفرمایی برای کنترل آن دغدغه دارند؛ این بخش از فعالان اقتصادی، دریافت یارانه دستمزد را یکی از راهکارهای کاهش هزینههای تولید میدانند.
«اصغر آهنیها» نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار، با اشاره به اینکه مشوقهای انگیزشی نظیر یارانه دستمزد مزایای فراوانی برای نیروی کار و جامعه کارفرمایی به دنبال دارد به آتیه آنلاین گفت: عملیاتی کردن و حضور فعالانه کارفرمایان در اجرای طرح یارانه دستمزد؛ رشد اشتغال بهویژه در حوزه دانشآموختگان دانشگاهی، حل مشکل تأمین نیروی کار و کاهش هزینههای جاری تولید را موجب میشود.
وی در ادامه این بستر را امکان و فرصتی برای ورود کارجویان و نیروی کار تازهوارد به بازار کار دانست و افزود: هزینههای انرژی، مالیات، خرید ماشینآلات و مواد اولیه و هزینههای سربار تولید نیز مشکل اصلی کارفرمایان محسوب میشوند که با افزایش نرخ ارز در سالهای اخیر این هزینهها نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
آهنیها تاکید کرد: دولت علاوه بر طرحهای یارانهای حقوق و دستمزد نیروی کار کارگری نظیر یارانه دستمزد و مشوقهای بیمهای، باید در ارتباط با سایر هزینههای کارفرمایان نیز تسهیلگری داشته و یارانه مناسب بپردازد. در راستای حمایت دولت از جامعه کارفرمایی و چرخه تولید، سیاستهایی مانند پرداخت یارانه انرژی به کارفرمایان درگیر بحران و ارائه تسهیلات بانکی با نرخ سود پایین، موجب بهبود وضعیت بازار کار و تولید میشود.
نظر شما