کارکرد استانداردهای جدید مهارتی در کنار مشاغل امروز

فضای امروز حاکم بر بازار کار از دیدگاه تعریف و ورود مشاغل جدید به این حوزه و ضرورت ایجاد و ارتقای استانداردهای مهارتی لازم برای این حوزه، مدلی تازه از فعالیت‌های حوزه کسب و کار را به جهان نشان داده است. در بستر جدید کسب و کار با حضور مشاغل و ضروریات مهارتی نوظهور، سیاست‌های کلان بازار کار، تصمیم‌سازان و متولیان کار و تولید، کارفرمایان و شاغلان الزامات جدیدی تجربه می‌کنند.

به گزارش آتیه آنلاین، طبیعتاً با ورود مشاغل جدید متناسب با ظرفیت‌ها و نیازهای روز به بازار کار، الزامات و استانداردهای جدید مهارتی نیز تعریف و کارایی لازم را پیدا می‌کند؛ به این واسطه برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری فعالیت‌های مرتبط با کسب و کار باید در مسیر ایجاد تناسب بین این بخش‌ها و ریل‌گذاری جدید در این راستا باشد.

بسیاری کارشناسان بازار کار و تولید، پیش‌نیاز ورود به راهبری کلان شرایط جدید بازار کار و مهارت را پذیرش الزام ورود به این وضعیت، تغییر رویکرد نسبت به چرخه تحصیلات دانشگاهی، آموزش مهارت و خلق گسترده اشتغال است. در این صورت امکان همراستایی و هماهنگی سیاست‌های تازه فضای کسب و کار با مشاغل نوظهور وجود دارد.

تحول در بیش از یک‌سوم مهارت‌ها

تغییر وضعیت نیازهای مهارتی بازار کار براساس شرایط جدید مشاغل و تحولات این حوزه را باید یکی از مهم‌ترین شاخص‌های تحولی امروز بازار کار و اشتغال به‌شمار آورد؛ آمارهای جهانی مرتبط با حوزه کار و فناوری نیز بیانگر رخداد تحول پرسرعت در حوزه مشاغل و مهارت‌های نوظهور است.

گزارش نهادهای جهانی مرتبط با حوزه‌های کسب و کار و تکنولوژی نیز در این ارتباط تأیید می‌کند که تا سال ۶ سال آینده و تا سال ۲۰۳۰ حدود ۳۵ درصد مهارت‌های مورد نیاز بازار کار و تولید، تغییر و تحولات جدی را تجربه می‌کنند؛ به تبع این شرایط برای ورود به بازار کار باید آمادگی و برنامه برای تغییرات اساسی در حوزه شغل و مهارت وجود داشته باشد.

بخشی از مشاغل نوظهور در عرصه کسب و کار، نیروی کار ماهر و تربیت شده بر اساس استانداردهای مهارتی روز است؛ برای این مهم کشورها نیازمند وجود مربیانی با دانش روز کسب و کار و مهارت‌های تخصصی جهت ارائه آموزش مهارت موردنیاز شغل‌های جدید هستند.

بنابراین هدفگذاری سیاست‌ها مطابق نیاز آینده بازار کار و بر پایه استاندارهای جدید مهارتی، باید اساس برنامه‌ریزی اجرایی بلندمدت نهادهای آموزش مهارت در کشورها بخصوص جوامع در حال توسعه باشد؛ در صورت محقق نشدن این موضوع، جوامع با غفلت از آینده بحران بیکاری را در رقم زده و فرصت بهره‌مندی از مشاغل آینده بدون ابزار مهارت موردنیاز از دست می‌رود.

تغییر بازار کار متأثر از فناوری جدید

بازار کار جدید بواسطه پیشرفت های فناوری از قبیل علوم داده وهوش مصنوعی رشد یافته و به سرعت در حال تغییر است. فضای تازه کسب و کار جهانی به واسطه پیشرفت فناوری‌هایی نظیر علوم داده و هوش مصنوعی، رشد یافته و به سرعت در حال تغییر است.

مطابق تحلیل‌های گزارش آینده مشاغل مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۸ حداقل ۱۳۳ میلیون شغل جدید در دوره سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ شکل گرفته و حرفه‌های نوظهور آینده در فاصله سال‌های ۲۰۲۰ تا پایان سال ۲۰۲۲ بیش از ۶.۱ میلیون شغل را به خود اختصاص داده‌اند.

طبق داده‌های آماری موجود، مشاغل جدید تحت تأثیر فناوری و تکنولوژی‌های تازه‌وارد به جامعه شکل گرفته و هماهنگ با نیاز روز جوامع و بازار کار، وضعیت جدید در حوزه اشتغالزایی گسترده را در جهان شاهد هستیم.

حذف و اضافه مشاغل جدید بازار کار

رشد و توسعه فناوری و تأثیر آن در وضعیت امروز و فردای بازار کار حتماً منجر به حذف برخی مشاغل غیرضرور و نامتناسب با وضعیت روز کار و تولید و اضافه شدن برخی مشاغل جدید به این بستر می‌شود.

«علیرضا حیدری» کارشناس حوزه کسب و کار با بیان اینکه شکل‌گیری تحولات بازار کار و الزامات فعالیت در این حوزه در چارچوب مشاغل آینده قابل قابل تعریف است، بیان کرد: حذف برخی شغل‌ها و خلق مشاغل جدید در فضای اشاره شده رخ می‌دهد.

وی همچنین اضافه کرد: در آینده با فضایی تحت سیطره اطلاعات با حجم گسترده روبرو خواهیم بود که انتخاب بر اساس این شرایط انجام می‌شود. اشتغال در این بستر در راستای مدیریت بازار جدید اطلاعات طراحی می‌شود، بنابراین مهارت‌های مورد نیاز آن باید متناسب با ضرورت مهارتی رشد داشته باشد.

این کارشناس بازارکار، امکان فعالیت در این فضا را برای افرادی دانست که قابلیت هماهنگی با دانش مهارتی جدید برای زیست در این شرایط کسب و کار را داشته باشند.

حیدری به‌روزرسانی مهارت با بالاترین استاندارهای اشتغال را توانایی مهم و کلیدی برای ورود و استمرار حضور در بازار کار آینده دانست و گفت: نیروی کار برای حضور مداوم در بازار کار آینده نیازمند به‌روزرسانی سطح مهارت در چارچوب استانداردهای روز فنی و تخصصی این حوزه است.

کسب مهارت‌های تازه در بازار کار جدید

بسیاری کارشناسان حوزه کار و تولید، تطابق استانداردهای روز مهارتی و تعاریف جدید مشاغل نوظهور را مهم‌ترین راهکار حضور مداوم نیروی کار در حوزه تولید می‌دانند؛ «حبیب جباری» معاون امور آمایش سرزمین و توسعه منطقه‌ای سازمان برنامه و بودجه کشور در این ارتباط می‌گوید: اشتغال جوانان، مطابقت با استانداردهای کار و عدم تطابق مهارت‌ها به‌ویژه با بخش‌های نوظهور، مهاجرت‌های غیرقانونی در منطقه، توجه به افراد دارای نیازهای خاص، اهمیت رشد و تولید ناخالص اقتصادی و حمایت‌های اجتماعی ضعیف در برخی مناطق را موضوعات مهم در فضای جدید کسب و کار محسوب می‌شوند.

جباری اضافه کرد: آموزش مهارت‌ها به ویژه مهارتهای نوظهور با توجه به شرایط خاص هر کشور از منظر منطقه‌ای و فرهنگی و انطباق با استانداردهای کار و اشتغال فراگیر می‌تواند شرایط بهتری برای بنگاه‌ها، کارگران و کارفرمایان فراهم کند و منجر به ایجاد شرایط زیست بهتری برای همگان شود.

وی همچنین با اشاره به تجارب جهانی و منطقه ای در خصوص افزایش بهره وری تاکید کرد: در مناطقی که حمایت های اجتماعی مؤثر و جدی و فراگیری در حوزه های مختلف از جمله بهداشت کار، سلامتی، بیمه های اجتماعی و حمایت های مکمل با تأکید بر تغییرات اقلیمی از کارگران(با همه سطوح دستمزدی و رسمی و غیررسمی)، صورت گرفته است، بهره وری نیروی کار افزایش یافته است.

در نتیجه اینکه در شرایط امروز بازار کار و آموزش مهارت، ‌ رشد بهره‌وری، توسعه اشتغال، رونق تولید، بهبود عملکرد و کارکرد سیستم‌های فعال حوزه کسب و کار و تحقق سیاست‌های روبه‌رشد بازار کار به شرط هماهنگی چرخه مهارت‌آموزی، اشتغال، تولید و تحصیلات دانشگاهی ممکن خواهد بود.

کد خبر: 76555

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 12 =