برپایی عدالت با اجرای دقیق نظام چندلایه رفاه و تامین اجتماعی

به دنبال ابلاغ سیاست‌های‌کلی و مصوب تأمین اجتماعی توسط رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۴۰۱، به صورت ویژه و بعضا کارگروهی چگونگی اجرای بندهای مختلف این سند ابلاغی در دستور کار سازمان ها و نهادهای مختلف قرار گرفت، سرویس اجتماعی آتیه‌آنلاین نیز به منظور بررسی لوازم و زیرساخت های بند «امور حمایتی» این سند ابلاغی با کارشناسان فعال حوزه معلولیت گفت وگوهایی انجام داده است که حاصل آن در گزارش پیش رو تقدیم می شود.

فتانه امیری بنیانگذار جشنواره بین‌المللی فیلم‌کوتاه پرواز (در حوزه معلولیت) در گفت‌وگو با آتیه‌آنلاین در پاسخ به لازمه اجرای کامل سیاست‌های حمایتی مندرج در سند ابلاغی تامین اجتماعی توسط رهبری بیان کرد: سیاست‌های تامین اجتماعی ابلاغی توسط رهبری وزین و دقیق نگاشته شده است و در این سند بر اجرای آن ها  بسیار تاکید شده است و همه می‌دانیم  اجرای کامل این سیاست‌ها جز با گماردن مدیرانی متخصص و متعهد مسیر نخواهد شد.

اجرای کامل سیاست های ابلاغی با بهره گیری از مدیران توانمند و متعهد

وی افزود: تخصص و تعهد ویژگی‌های الزامی برای مدیران است تا بتوانند با درایت و دقت‌ نظر در مسیر تحقق این سیاست‌ها به منظور پیشگیری، فقرزدایی و درمان آسیب‌های اجتماعی موفق عمل کنند.

امیری خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه به انجام امور حمایتی با هدف رفع فقر و آسیب اجتماعی و تضمین سطح پایه خدمات از محل منابع دولتی، عمومی و مردمی در سند ابلاغی سیاست های تامین اجتماعی رهبری تاکید شده است، باید توجه شود به دنبال تحریم ایران، افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم، مشکلات پیچیده‌تر و بیشتری در سطح جامعه برای دولت و ملت ایجاد شده است به همین جهت امور حمایتی ارایه شده در برابر معضلات ایجاد شده بسیار ناچیز و بعضا بی‌اثر است و در عین حال از نقاط قوت شاید تا اندازه‌ای می توان به بانک اطلاعاتی سازمان‌های حمایتی اشاره کرد که هر چند به طورکامل قابل‌اعتماد و حایز اعتبار نیستند ولی می‌توانند مرجعی برای کسب اطلاعات و تخصیص اعتبارات باشند.

وی باتصریح بر اینکه مشکل گسترش فقر و بی‌عدالتی، نبود امکانات و اعتبارات نیست بلکه ناشی از عدم مدیریت صحیح، کارآمد و به‌کارگیری نیرو های توانمند و باتجربه است بر ضرورت سیاست‌گذاری،  برنامه‌ریزی و اجرای دقیق است.

پیش به سوی رویکرد خلاقانه و خالی از آزمون و خطا

این فعال اجتماعی در حوزه معلولیت در پاسخ به اینکه «دولت در جهت کمک به تضمین سطح پایه خدمات توسط این نهادها چه رویکرد و اقداماتی را باید در اولویت قرار دهد؟»، عنوان کرد: دولت می‌تواند جهت کمک به تضمین تاثیر اقدامات نهادها در ارایه صحیح و به‌موقع خدمات از رویکرد خلاقانه و نه‌روش آزمون و خطا استفاده کند چرا که تجربه نشان داده است آنچه که منجر به هدر رفتن سرمایه‌ها و کاهش‌انگیزه‌ها می‌شود بی‌توجهی به پتانسیل‌ها و استعدادهای افراد، تشویق ایده‌ها و تحسین عملکردهاست.

امیری در پاسخ به اینکه «لازمه جذب منابع عمومی و مردمی برای ارتقاء سطح خدمات نهادهای حمایتی چیست؟ »، تاکید کرد: در بیشتر کشورهای جهان رویکردهای دولت به سمت تشویق و ترغیب مردم در مشارکت گسترده به عنوان یک بازوی توانمند از بین خود مردم و برای مردم است بنابراین در کشور ما نیز باید سرمایه های مالی و استعدادهای فردی در جامعه توسط دولت شناسایی شوند و به موازی آن بسته‌های تشویقی نیز در نظر گرفته شود.

نقش ارتقاء مهارت معلولان در بهبود وضعیت معیشتی آنها

بنیانگذار جشنواره فیلم‌کوتاه پرواز در حوزه معلولیت در پاسخ به پرسش راهکار بهبود وضعیت معیشتی معلولان گفت: معلولیت غیرقابل‌انکار و بخشی از جامعه بشریت است اهمیت پرداختن به مشکلات این حوزه و ضرورت بهره‌گیری از توانمندی‌های این افراد در کاهش و رفع معضلات اجتماعی قابل‌تامل است و به همین جهت اولین و اساسی‌ترین مساله در توسعه مهارت‌ها و تضمین سلامت روح و روان و همچنین تقویت استقلال معلولان، ارایه آموزش صحیح و به موقع است که به موازی فراگیری مهارت های زندگی مهارت های کسب درآمد را نیز بیاموزند تا درکنار مخارج و هزینه‌های ناشی از معلولیت، بتوانند به بهبود وضعیت معیشتی خود و خانواده کمک کنند. پیشنهاد می‌شود.

وی ادامه داد: در گام اول باید دسترس‌پذیری محیط با برنامه‌ای دقیق اجرا و تکمیل شود و فرصت‌های لازم برای کسب تجربه و درآمدزایی در مشاغل مختلف به معلولان داده شود  چرا که استقلال حرکتی و مالی، به افزایش اعتماد به نفس و ارایه ایده‌های منحصر به فرد آنها کمک شایان توجهی می‌کند.

نبود بانک اطلاعاتی جامع؛ مهم‌ترین خلأ در حوزه خدمات اجتماعی

رییس انجمن کوتاه قامتان بلند همت در خصوص نقاط قوت و خلاهای موجود در حوزه ارایه خدمات حمایتی در کشور گفت: تا داده‌های دقیق و جامعی وجود نداشته باشد اجرای سند ابلاغی رهبری در حوزه تامین اجتماعی  محقق نمی‌شود.

محبوبه ابراهیم خانی در گفت وگو با آتیه‌آنلاین تصریح کرد: نبود پایگاه جامع، به‌روز، فراگیر و قابل‌اعتماد مهم‌ترین خلأ در حوزه خدمات اجتماعی، رفاه و تامین اجتماعی است اگر این پایگاه اطلاعاتی حقیقی و شفاف باضریب اطمینان و امنیت وجود داشته باشد این دستاورد ظرفیت خواهد داشت که با ایجاد یک شاکله و زیرساخت اطلاعاتی و فناوری قابل‌اتکاء در کشور، حوزه حمایتی، خدماتی رفاهی و به‌ویژه بیمه‌ای نیز از آن در مسیر دستیابی به اهداف کلان خود بهره‌مند شود.

نقش برنامه‌های محله محور در کاهش فقر و آسیب اجتماعی

وی با اشاره به اینکه منابع و ظرفیت دولتی می‌تواند پشتوانه اصلی و اولویت‌دار برظرفیت عمومی و مردمی باشد، افزود: اگر دولت در تعاملی مثبت از ظرفیت‌های مردمی در برنامه‌های محله محور حوزه فقر زدایی و آسیب اجتماعی استفاده کند می‌توان امید داشت که به مرور شاهد مشکلات در حوزه اجتماعی در کشور باشیم  و در عین حال باید شناسایی خانواده‌ها مدنظر قرار گیرد و این مهم قطعا در ارایه خدمات درست و منطبق با شرایط و نیازهای آن‌ها موثر است.

ابراهیم‌خانی باتصریح براینکه درحال حاضر تامین اجتماعی قادر به اجرای وضعیت یا نظام چند وجهی وبه اصطلاح چندلایه نیست، عنوان کرد: باید تلاش شود که ضمن شناسایی علل عدم اجرای قانون نظام چند لایه تامین اجتماعی با دقت نظر راهکارهای تخصصی برای اجرای کامل آن تدوین و در دستور کار قرار گیرد.

وی اجرای برنامه صندوق کارآفرینی برای معلولان، اجرای قانون جامع حمایت از معلولان، اعطای مجوزهای کسب وکار و ایجاد مجتمع های فروشگاهی دایمی برای فروش محصولات معلولان را از راهکارهای مهم در جهت بهبود معیشتی معلولان عنوان کرد.

نقش اجرای نظام جامع تامین اجتماعی در برپایی عدالت

منصور شادکام قائم‌مقام انجمن نابینایان ایران در گفت وگو آتیه‌آنلاین عنوان کرد: ما در کشوری اسلامی با بامذهب شیعه که محور آن عدالت است زندگی می‌کنیم و آنچه که می‌تواند عدالت در جامعه را به معنای واقعی پیاده کند نظام جامع تامین اجتماعی می‌تواند باشد.

وی ادامه داد: اجرای نظام جامع به ویژه برای گروه‌های خاص مانند معلولان و از جمله نابینایان که دارای محدودیت‌هایی هستند و در عین حال از بسیاری امکانات در جامعه محروم مانده‌اند و آنگونه که شایسته آنهاست می تواند مفید باشد و بسیاری از مشکلات آنها را حل کند.

ایجاد عزم و همت ملی در جهت اجرای سیاست های ابلاغی

شادکام لازمه اجرای سیاست‌های ابلاغی تامین اجتماعی توسط رهبری را ایجاد عزم ملی و همت جمعی دانست و افزود: اگر مقام معظم رهبری سیاست‌های کلی را ابلاغ کردند مسوولان نیز باید پای‌کار باشند و از ته دل بخواهند این سیاست‌ها به طورکامل اجرایی شوند.

قائم‌مقام انجمن نابینایان ایران اضافه کرد: آمار و ارقام موجود در کشور متاسفانه آمار کاملی نیست و بسیار ناقص هستند اولین نیاز اجرایی این سیاست‌ها ایجاد بانک اطلاعاتی دقیق و کاملی از تمام اقشار در دهک‌های مختلف جامعه است.

وی تاکید کرد: سازمان‌های با  کارهای موازی مانند سازمان بهزیستی‌کشور، کمیته امداد و بسیاری از گروه‌ها و موسسات خیریه باید به یک سامانه مشترک وصل نیستند و این مساله باعث می شود که یک فرد توسط  خیریه‌ها، کمیته امداد و سازمان بهزیستی همزمان حمایت شود و کمک دریافت کند و در مقابل فرد نیازمند دیگری متاسفانه از هیج نهاد و مرکزی،  هیچ کمکی دریافت نمی‌کند.

شادکام عنوان کرد: علاوه براینکه نیازمند تغییر نگاه‌ها جامعه نسبت به جامعه معلولان هستند به گونه ای که  جامعه و مسوولان به این باور برسند که  افراد معلول می توانند جایگاه شغلی محول شده به آنها را به درستی و در نهایت دقت اداره کنند باید مشکلات آنها نیز مستقیما احصاء و دسته بندی شود و با ایجاد یک بانک اطلاعاتی یکپارچه ای از افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و موسسات خیریه زمینه ارایه خدمات به مددجویان تسهیل و مانع‌گرفتن خدمات یک فرد از سازمان‌های مختلف می‌شود.   

کد خبر: 49973

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 0 =