سکته‌های قلبی‌ مرموز کرونایی

در برخی مبتلایان، پس از بهبودی عوارضی طولانی مدت نیز دیده شده است که به گفته پزشکان این عوارض برظرف خواهد شد. هرچند به تازگی عارضه حمله قلبی و ترومبوز نیز به آن اضافه شده است؛ عارضه‌ای که گاها باعث مرگ مبتلایان بهبودیافته شده است.

به گزارش آتیه آنلاین، نارسایی تنفسی و تاثیر مستقیم ویروس کرونا بر مجاری تنفسی و ریه، نخستین عارضه‌ای است که پس از ابتلا به کووید19 برای فرد بیمار اتفاق می افتد و بسیاری از بیماران نیز بر اثر شدت تخریب دستگاه تنفسی متاسفانه جان خود را از دست می دهند.

اما در برخی مبتلایان، پس از بهبودی عوارضی طولانی مدت نیز دیده شده است که به گفته پزشکان این عوارض برظرف خواهد شد. هرچند به تازگی عارضه حمله قلبی و ترومبوز نیز به آن اضافه شده است؛ عارضه‌ای که گاها باعث مرگ مبتلایان بهبودیافته شده است.

ترومبوز هنگامی رخ می‌دهد که لخته‌های خون در شریان‌ها و رگ‌ها ایجاد شده و با مسدود کردن آن‌ها باعث حمله قلبی، سکته مغزی یا آمبولی ریوی می‌شود.

به گفته محققان یک نفر از سه بیمار کرونایی ممکن است دچار این عارضه شود که البته نقش مهمی در مرگ آن‌ها دارد که در این زمینه سه نظریه وجود دارد؛ نظریه غالب این است که گفته می‌شود این عوارض می‌تواند ناشی از واکنش بیش از حد به توفان سیتوکین باشد؛ سیتوکین‌ها مولکول‌های سیگنالینگ شیمیایی هستند که یک پاسخ ایمنی سالم را هدایت می‌کنند. آن‌ها به سلول‌های ایمنی دستور می‌دهند که به مولکول‌های ویروسی در بدن حمله کنند. اما در بعضی از افراد این پاسخ به حالت دفع اضافه درآمده و منجر به حمله سلول‌های ایمنی به بافت سالم می‌شود که به عنوان طوفان سیتوکین شناخته می‌شود، هرچه رگ‌های خونی بیشتر آسیب ببینند، بیشتر نشت کرده و باعث افت فشار خون و احتمال تشکیل لخته می‌شوند.

دکتر مصطفی جلالی‌فخر در این ارتباط می‌گوید: درگیری قلب توسط کووید۱۹ به دو صورت مستقیم (نفوذ ویروس) و غیرمستقیم (در طوفان التهابی) رخ می‌دهد.

او در مطلبی تحت عنوان «سکته‌های قلبی‌ مرموز کرونایی» که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده، نوشته است:

«یکی از عوارض ترسناک کرونا که خوشبختانه شایع نیست، سکته‌ی قلبی است. و 2گروه بیماران، خوف‌انگیزتر از بقیه‌اند. یکی آن‌ها که چند روز و حتی چند هفته پس از بهبودی از کرونا، ناگهان دچار مرگ ناگهانی قلبی می‌شوند. و برخی نیز بدون هیچ علامتی از کرونا یا با با علایم خفیف و مبهم، ناگهان دچار سکته قلبی منجر به مرگ‌می‌شوند و بعد معلوم ‌می‌شود کرونا دارند. این دو گروه معمولا جوان‌اند. افزایش انعقادپذیری ناشی از کرونا نیز خطر دیگری ست که می‌تواند با ایجاد لخته خون (ترومبوز) باعث سکته قلبی یا مغزی شود. و در این گروه، افزایش سن و سایر خطرهای همزمان، کار را بدتر می‌کند.

دیروز سعی کردم به جدیدترین پاسخ‌ها در باره‌ی مرگ ناگهانی قلبی(sudden cardiac death) در کرونا برسم و علاوه بر جستجو در مقالات، با یکی از همکاران متخصص قلب هم مفصل صحبت کردم. بهترین مقاله‌ای که دیدم در nature چاپ شده بود.

درگیری قلب توسط کووید۱۹ به دو صورت مستقیم (نفوذ ویروس) و غیرمستقیم (در طوفان التهابی) رخ می‌دهد. التهاب سلول‌های قلبی (میوکاردیت) مهم‌ترین عارضه‌ی قلبیِ کرونا و اصلی‌ترین دلیل مرگ‌های ناگهانیِ هول‌انگیز است؛ و با گرفتگی عروق قلبی توسط لخته فرق دارد. میوکاردیت می‌تواند باعث آریتمی‌(بی‌نظمی)های ناگهانی در ضربان قلب،نارسائی قلب و حتی شوک قلبی شود. میوکاردیت گاهی در اندازه‌های کوچکی رخ می‌دهد که با اکوکاردیوگرافی، قابل شناسایی نیست و بهترین راه MRI قلب است. و البته این به معنای غربالگری تمام بیماران با MRI قلب نیست. چه باید کرد؟

تا کنون، هیچ پروتکلی برای شناسایی عوارض قلبی کرونا پیشنهاد نشده است و دست‌مان در برابر مرگ‌های ناگهانی قلبی به دلیل کرونا باز نیست. مصرف پیشگیرانه‌ی آسپیرین یا هپارین هم تاثیری بر میوکاردیت ندارد. مهم‌ترین توصیه که در مقالات به آن اشاره شده، این است که هر بیمار کرونایی پس از بهبودی، در صورت بروز علائمی مثل تنگی نفس مجدد، سبکیِ سر، درد قفسه سینه، عدم بهبود توان عملکردی و ضربان قلب بالا، در اسرع وقت به متخصص قلب مراجعه کند.»

کد خبر: 3497

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 2 =