به گزارش آتیه آنلاین، کتاب خانه عمو حسین؛ روایتهایی از پاتک زید نوشته مصطفی زمانیفر از تازه های انتشارات سوره مهر، روایت واقعه رزمندگان یزدی در خط پدافندی کوشک یا منطقه پاسگاه زید است که در ۲۵ مهرماه ۱۳۶۳ مورد حمله و تک غیرمنتظره رژیم بعثی قرار میگیرد و یزدیها با دفاع جانانه و ابتکارات خود، مقابل رژیم بعثی ایستادند و اجازه پیشروی به آنان را ندادند.
میرجهانی معروف به «عموحسین» اهل اردکان، رزمنده مخلص و مقنی (چاه کن) خبره جبهههای نبرد حق علیه باطل بود که با استفاده از هنر حفر تونل زمینه دسترسی رزمندگان به پشت خطوط دفاعی دشمن را فراهم میکرد. وی سال ۱۳۹۷ و در سن ۸۴ سالگی دارفانی را وداع گفت.
زمانیفر در روایت داستانی خود در کتاب حاضر، به خلاقیت، هنرنمایی و نقش سازنده مقنیها و رزمندگان یزدی در جهاد هشت ساله میپردازد.
در سال ۱۳۶۱ مقنیهای یزدی به سرپرستی شهید غلامحسین رعیت رکن آبادی در اقدامی مبتکرانه، مجاهدانه و حیرتانگیز با حفر بیش از ۴۰۰ متر کانال و تونل زیرزمینی در عملیات فتحالمبین، زمینه حضور رزمندگان در پشت خطوط دفاعی دشمن و غافلگیری و شکست دشمن بعثی در این بخش از جبهه را فراهم کردند و پیروزی رزمندگان اسلام در این عملیات محقق شد.
در کتاب خانه عمو حسین؛ روایتهایی از پاتک زید به حماسه پاتک زید و حضور تیپ مستقل ۱۸ الغدیر یزد در منطقه کوشک و خط پدافندی زید و همچنین تک رژیم بعث عراق در روز ۲۵ مهر ۱۳۶۳ پرداخته شده است.
در این واقعه، تهاجم دشمن با پاتک به موقع و دفاع جانانه رزمندگان یزدی دفع و دشمن مجبور به عقبنشینی میشود؛ این حماسهآفرینی و پاتک پیروزمندانه که برگ زرینی در تاریخ افتخارات و مجاهدتهای رزمندگان یزدی است به قدری اهمیت داشت که محسن رفیقدوست وزیر وقت سپاه، در مراسم تشییع شهدای پاتک زید در یزد از این یگان به عنوان «تیپ پیروز الغدیر» یاد کرد.
زمانیفر در این اثر با پژوهش، تحقیقات میدانی، مصاحبه، مطالعه و مرور اسناد و کتابهای مرتبط، به واکاوی و تبیین جزئیات ماجرا و اتفاقات خط پدافندی زید پرداخته و تلاش کرده تا با یک روایت واقعی، پیوسته و مستند در سه فصل، مخاطب بویژه نسل جوان را با یک حماسه مهم دوران دفاع مقدس آشنا سازد (به نقل از گفت وگوی «محمدصادق کوچکزاده» رئیس حوزه هنری یزد با رسانه).
در بخشی از «فصل سوم» این کتاب آمده است:
پیشروی و بالاآمدن آب در بیشتر نقاط استقرار بچههای تیپ ۱۸ باعث شده بود که استقرار نیروها در خط مقدم به صورت پاسگاهی باشد. این یعنی نیروها با تعداد کمتر و فاصلۀ بیشتر از هم، طول خط را پوشش میدادند. ابتدای مهرماه ۱۳۶۳، گروهان محمدکاظم دهقانی اشکذری، معروف به کاظم دهقان اشکذری که جزء گردان محمد رسوالالله به فرماندهی محمد مهدی فرهنگدوست بود، وارد خط شد و جای گردان امام حسن(ع) به فرماندهی رضا هدایتی را گرفت.
تعداد نفرات این گروهان کمتر از سازمان کاملش بود. در این مقطع زمانی، کمبود نیرو هم میتوانست علت کاهش تعداد نیروهای مستقر در خط باشد. در نقاط دیگر خط هم نیروهای رزمیگردان امام حسین(ع) به فرماندهی مهدی بیدآبادی وظیفه خود را انجام میدادند. قرار بر این شده بود که به محض آماده شدن دو گروهان دیگر _ که یکی تقریبا نفراتش تکمیل و دیگری در حال آموزش بودند _ و نیز سروسامان گرفتن گردان محمد رسولالله(ص) برنامه ریزی برای اجرای عملیات محدود که قبلا قرارگاه خواسته بود، انجام شود (ص. ۱۱۵ و ۱۱۶).
مصطفی زمانیفر نویسنده خانۀ عمو حسین پیشتر در مراسم رونمایی کتاب درباره سوژهای که در این کتاب به آن پرداخته، بیان کرده بود: دفاع مقدس در دل خود یک سری وقایع و حوادثی دارد که شاید کسی به آن نپرداخته، چرا که این حوادث و وقایع در تاریخ دفاع مقدس استانها مخفی بودند. وقایع مربوط به استانها، تیپ و لشگرهای استانها که در دفاع مقدس نقش داشتهاند مخفی مانده و افراد از آنها مطلع نیستند. بهتر دیدم به سراغ موضوعات دفاع مقدسی در استان یزد بروم و ببینم کدام یک از آنها مهمتر است و کدام اثرگزاری بیشتری دارند.
واقعه پاتک زید، یک مقطع جذاب و جالب بود و من از قبل با آن آشنا بودم و تصمیم گرفتم این واقعه را بازخوانی و روایت کنم. یک مقطع قابل توجه و برجسته کتاب موضوع تونلی است که در آن منطقه کنده میشود و در این واقعه مورد استفاده قرار میگیرد، انشاالله توانسته باشم خوب به آن پرداخته باشم.
کتاب خانه عموحسین؛ روایتهایی از پاتک زید نوشته مصطفی زمانیفر در ۲۵۰ صفحه و شمارگان هزار و ۲۵۰ نسخه به تازگی در چاپ دوم به همت حوزه هنری استان یزد از سوی انتشارات سوره مهر روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما