فاطمهسادات کیا در گفتوگو با آتیهآنلاین به مناسبت هفته سلامت و نامگذاری دومین روز این هفته با عنوان «محیط سالم و جامعه سالم با مشارکت مردم» گفت: مشارکت اجتماعی یک راهبرد موثر در ارتقای سطح سلامت افراد جامعه بهشمار میرود و شناخت و مدیریت عوامل ایجاد کننده مشارکت، میتواند تحقق آن را تسهیل کند. از جمله این عوامل میتوان به ارتقای سطح آگاهی عمومی مردم از مسائل بحرانی جامعه اشاره کرد.
وی افزود: ارتقای سطح آگاهی عمومی مردم در زمینه مسائل بحرانی، میتواند مشارکت اجتماعی را تقویت و روحیه بسیج مردم را برانگیخته کند. آنگونه که بسیاری از صاحبنظران، عصر حاضر را «عصر مشارکت» نامیدهاند. همچنین ارتقای سطح سلامت نیاز به همکاری دوسویه مردم و مسئولان برای حصول نتیجه موثر دارد و در دوران همهگیری کرونا شاهد این مشارکت برای مقابله با بحران این بیماری بودیم.
روانشناس و مددکار تأمیناجتماعی، خانواده سالم را از مصادیق جامعه سالم بیان کرد و گفت: جامعه در صورتی میتواند سالم بماند که از خانوادههای سالم برخوردار باشد. خانواده سالم ایرانی با شش مولفه شناخته میشود؛ صمیمیت و همدلی، استقلال اعضای خانواده، رضایتمندی، تامین نیازهای اعضای خانواده، انسجام خانواده و حاکمیت ارزشهای اخلاق اسلامی در بنیان خانواده شش مولفه خانواده سالم ایرانی را تشکیل میدهد.
کیا، ادامه داد: همچنین براساس پژوهشهای انجام شده، ازدواج موفق نقش موثری در ایجاد خانواده سالم دارد و در مولفههای فردی و اجتماعی سلامت روانی نیز تاثیرگذار است. زیرا با ازدواج موفق، احتمال ابتلا به افسردگی کاهش یافته و زمینه ارتقای سطح سلامت روان جامعه، افزایش مییابد.
او تاکید کرد: یکی دیگر از مولفههای سلامت خانواده، بحث فرزندآوری است و تولد فرزند در ازدواجهای موفق در کنار فراهم شدن بسترهای مناسب فرزندپروری در جامعه از سوی دولتها، منجر به تحکیم روابط، تقویت انگیزه زندگی، رشد و بالندگی و آیندهسازی جوامع میشود. روانشناسان نیز نسبت به اصول و مهارتهای فرزندپروری تاکید کرده و آن را اساس سلامت روانی اعضای خانواده و جامعه میدانند.
روانشناس و مددکار تأمیناجتماعی، همچنین اتخاذ سبک زندگی مناسب از سوی افراد جامعه را در ایجاد «محیط سالم با مشارکت مردم» موثر بیان کرد و افزود: سبک زندگی سالم، عادتهای مثبت افراد در زندگی است و اتخاذ این روش میتواند نشاط، آرامش خاطر و افزایش طول عمر را برای اعضای خانوادهها بههمراه داشته باشد. سازمان جهانی بهداشت نیز سلامت را نه فقط بهمعنای فقدان بیماریها، بلکه به معنای برخورداری از رفاه و آسایش کامل روانی و جسمانی تعریف کرده است.
کیا، با اشاره به قواعد سبک زندگی سالم، بیان کرد: داشتن فعالیتهای ورزشی و خواب کافی از جمله این قواعد بهشمار میرود که انجام آن به کاهش استرس نیز کمک میکند. همچنین برخی روانشناسان گنجاندن ورزشهایی با ماهیت پرورش جسم و روان، مانند مدیتیشن و یوگا را در برنامههای هفتگی و روزانه، توصیه میکنند.
وی ادامه داد: اتخاذ سبک غذایی سالم و مصرف ویتامین و مواد معدنی با نظر پزشک معالج نیز میتواند در سلامت افراد موثر واقع شود. همچنین توصیه میشود، افراد ساعاتی از روز خود را به طبیعتگردی یا حضور در پارکها برای تقویت جسم و روان و احساس آرامش، اختصاص دهند.
روانشناس و مددکار تأمیناجتماعی، تقویت تعامل اعضای خانوادهها را از دیگر قواعد سبک زندگی سالم دانست و گفت: اعضای خانواده باید هفتهای یکی دو بار، درحالی که موبایلهای خود را کنار میگذارند، ساعت مشخصی را اختصاص به گفتوگو با همدیگر دهند و ضمن ابراز عشقوعلاقه، چالشها، دغدغهها و برنامههای آینده خود را با یکدیگر درمیان بگذارند. این شیوه تعاملی در تقویت همدلی اعضای خانواده و ایجاد آرامش خاطر آنها، بسیار موثر واقع میشود.
نظر شما