می‌توان تا ۷۰ سالگی دندان‌های سالم داشت

فلوشیپ فک‌وصورت و ایمپلنت از آمریکا، مهمترین عامل حفظ سلامت دندان‌ها را ناشی از رعایت بهداشت دهان‌ودندان برشمرد؛ به‌نحوی که با انجام آن امکان برخورداری از دندان‌های سالم تا ۷۰ سالگی میسر می‌شود.

دکتر اکبر فاضل با بیان اینکه پوسیدگی دندان‌ها، مهمترین عامل مشکلات دهان‌ودندان را تشکیل می‌دهد، به آتیه آنلاین گفت: علت اصلی پوسیدگی دندان‌ها مربوط به عدم رعایت بهداشت دهان‌ودندان است. هرچند عوامل ژنتیک و ارث نیز در این زمینه نقش دارد؛ به‌نحوی که برخی‌ دارای دندان‌های سالم و قوی هستند و برخی دچار پوسیدگی‌های زودرس می‌شوند. اما باید توجه داشت؛ رعایت بهداشت، حرف اول را در داشتن دندان‌های سالم می‌زند؛ ‌ به‌نحوی که با رعایت آن می‌توانیم تا سنین بالای ۷۰ سال دندان‌های سالم داشته باشیم.

وی افزود: رعایت بهداشت دهان‌ودندان به‌این معنا است که عمل مسواک زدن دندان‌ها به‌درستی و به‌طور کامل انجام شود. زیرا مواد غذایی باقی‌مانده در بین دندان‌ها با ایجاد پلاک‌های میکروبی، مینای دندان را از بین می‌برد و مقدمه پوسیدگی دندان‌ها را فراهم می‌کند.

متخصص پروتزهای دندانی، ادامه داد: توصیه می‌کنیم، افراد حداقل چهار مرتبه در روز مسواک بزنند؛ نخست‌ هنگام سحر، دوم پس از مصرف صبحانه، سوم پس از مصرف ناهار و چهارم پس از مصرف شام. همچنین باید توجه داشت؛ بعد از مسواک شبانه از نخ دندان استفاده شود. زیرا در بسیاری از موارد، پوسیدگی‌ از بین دندان‌ها آغاز می‌شود و این بخش را تنها با نخ دندان می‌توان تمیز کرد.

فاضل با اشاره به گرانی هزینه‌های دندانپزشکی در جامعه، بیان کرد: پیشگیری از مشکلات دهان‌ودندان و مسواک زدن درست، علاوه بر حفظ سلامت دندان‌ها و جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان، مانع از پرداخت‌ هزینه‌های گزاف دندانپزشکی می‌شود. به‌ویژه اینکه هزینه‌های دندانپزشکی، جایی در سبد معیشت خانوار ندارد و این مسئله اهمیت پیشگیری را دوچندان می‌کند. اکنون خانواده‌ها، بیش از ۶۰ درصد هزینه‌های دندانپزشکی را از جیب پرداخت می‌کنند.

او داشتن سبک زندگی سالم را نیز در برخورداری از بهداشت دهان‌ودندان موثر دانست و گفت: افراد جامعه باید توجه کنند که چه غذاها و خوراکی‌هایی را مصرف کنند و علت خوردن مواد را که تا چه حد به نفع یا به ضرر آن‌ها تمام می‌شود، بدانند. همه این عوامل مانند زنجیره‌ای به‌هم پیوسته است و عدم رعایت سبک زندگی سالم، بار هزینه‌های درمان نظام‌های بیمه‌ای و نظام سلامت کشور را افزایش می‌دهد.

عضو پیوسته فرهنگستان علوم‌پزشکی، افزود: همواره اعلام کرده‌ایم که مصرف خوراکی‌هایی مانند بیسکوئیت، چیپس، پفک، شکلات، نوشابه و امثال آن علاوه بر ایجاد ضرر برای بدن، برای سلامت دندان‌ها زیان‌آور است. برای مثال؛ ‌ اسیدفسفریک نوشابه، سبب تحلیل مینای دندان می‌شود و حتی شدت تخریب‌ این ماده به‌حدی است که اجسام زنگ‌زده را با نوشابه تمیز می‌کنند.

فاضل با تاکید بر ضرورت فرهنگ‌سازی «سبک زندگی سالم» در بین افراد جامعه، بیان کرد: برخی خانواده‌ها داخل کیف مدرسه کودکان خود بیسکوئیت قرار می‌دهد؛ درحالی که می‌توانند به‌جای آن سیب یا سایر میوه‌ها را بگذارند. در حوزه خوراکی‌ها، مصرف به‌موقع چهار گروه غذایی لازم مانند نشاسته، مواد پروتئینی، سبزیجات و مواد لبنی به‌طور متناسب و به‌موقع، برای سلامت بدن و دندان‌ها مفید است.

وی ادامه داد: همچنین، معاینات دوره‌ای ۶ ماهه دندانپزشکی نیز لازم است. این اقدام کمک می‌کند تا پوسیدگی دندان‌ها در مراحل اولیه ترمیم و از پیشرفت خرابی دندان جلوگیری شود. اما مردم معمولا هنگامی به دندانپزشک مراجعه می‌کنند که دچار دردهای دندانی شوند. این مرحله، به‌معنای آن است که پوسیدگی دندان به‌عصب رسیده و نیازمند مداخلات درمانی مانند عصب‌کشی یا استفاده از پروتزهای دندانی است. از این‌رو معاینات دوره‌ای دندانپزشکی علاوه بر حفظ سلامت دندان‌ها از صرف هزینه‌های گزاف دندانپزشکی نیز جلوگیری می‌کند.

استاد بازنشسته دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران با تاکید بر ضرورت جایگزینی دندان‌های از دست رفته، گفت: این اقدام برای اعاده زیبایی، جویدن و تکلم، مفید است. برای این منظور از پروتزهای ثابت و متحرک و نیز ایمپلنت دندان استفاده می‌شود که بسیار پرهزینه است. برای همین نسبت به فرهنگ‌سازی رعایت بهداشت‌ دهان‌ودندان تاکید داریم.

کد خبر: 79382

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 5 =