فرصت‌ها و چالش‌های این روزهای بورس

 روز شنبه (۱۱ اسفندماه) شاخص کل بورس با رشد ۱۰ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۵۴ واحدی قرار گرفت.

به گزارش «آتیه آنلاین»، در آخرین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با رشد ۱۰.۳۴۶ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۵۳ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن اما با افت ۱.۶۴۱ واحدی در محدوده ۸۴۶ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.

در جریان داد و ستدهای بورس تهران ۱۶.۵ میلیارد ورقه سهم طی ۵۱۰ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۶.۵ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، بانک ملت، پتروشیمی نوری، گسترش نفت و گاز پارسیان، فولاد مبارکه اصفهان و ایران‌خودرو بیشترین تاثیر مثبت و نماد سرمایه‌گذاری غدیر بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس داشتند.

شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با کاهش ۷۲ واحدی در محدوده ۲۶ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۱۰.۲ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۴۷۰ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۲.۹ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای پویا زرکان آق دره، گروه سرمایه گذاری سپهر صادرات، ایران‌خودرو دیزل، پالایش نفت لاوان، خدملت بندری سینا و بهمن دیزل بیشترین تاثیر منفی و نماد پتروشیمی مارون بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.

این درحالیست که روند کوتاه مدت شاخص کل صعودی است. شاخص هم‌وزن نیز در نزدیکی حمایت کوتاه مدت خود قرار دارد. در صورت عدم شکست حمایت فوق، روند کوتاه مدت آن صعودی خواهد بود. امروز نمادهای شاخص‌ساز تقاضای بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشته‌اند. ارزش معاملات خرد عدد ۸۴۱۹ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی و ماهانه، افزایش قابل توجهی نداشته است.

در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۱۸۱۵ میلیارد تومان را نشان می‌دهد. اما امروز برای دومین روز متوالی بازار شاهد خروج نقدینگی حقیقی به ارزش ۲۴۵ میلیارد تومان بوده است. این درحالی است که در یک هفته گذشته از شدت خروج نسبت به میانگین ماهانه کاسته شده است.

برآیند معاملات صندوق‌های درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۲۷۷۹ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوق‌ها است. خروج نقدینگی از این صندوق‌ می‌تواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. امروز نیز روند خروج نقدینگی حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت برای چهارمین روز متوالی با ثبت رقم ۳۳۷ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته شیب خروج از این صندوق‌ها هم نسبت به میانگین ماهانه در حال افزایش است.

ارزش صف‌های خرید ۳۲۹ میلیارد تومان است که کاهش ۳۲۷ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان می‌دهد. همچنین ارزش صف‌های فروش هم با کاهش ۱۱۳ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی همراه بوده و در محدوده ۵۱۹ میلیارد تومان قرار دارد.

بیشترین ارزش معاملات را گروه خودرویی با ثبت رقم ۱۰۳۷ میلیارد تومان (۲.۳ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروه‌های شیمیایی با ارزش معاملات ۵۰۵ میلیارد تومان (۰.۷ برابر میانگین هفتگی) و بانکی با ارزش معاملات ۵۰۳ میلیارد تومان (۲.۶ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

گروه بانکی با ارزش معاملات ۵۰۳ میلیارد تومان (۲.۶ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه خودرویی با ارزش معاملات ۱۰۳۷ میلیارد تومان (۲.۳ برابر میانگین هفتگی) و گروه ماشین و تجهیزات با ارزش معاملات ۱۱۳ میلیارد تومان (۲ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

کارشناسان بازار سهام معتقدند، بورس این روزها با مشکل نقدینگی مواجه است. کاهش ارزش معاملات خرد به زیر ۷ هزار میلیارد تومان می‌تواند عاملی منفی برای بازار سهام به حساب آید. از سویی بازار سهام به دلیل عدم نقدینگی کافی، سریع به اخبار منفی واکنش نشان می‌دهد و زمان می‌برد تا به تعادل برسد.

همچنین با توجه به روند فعلی و تاریخچه بازار سرمایه در اسفند و فروردین، احتمالاً بورس صعودی باقی خواهد ماند. از ۱۵ اسفند به بعد، با تسویه‌های اعتباری و شناسایی سود شرکت‌ها، روند مثبت بازار شدت خواهد گرفت و این روند ممکن است تا فروردین و اردیبهشت سال بعد ادامه یابد.

این درحالیست که پس از اصلاح یک ماهه اخیر، رشد اخیر بازار سهام می‌تواند سرآغاز یک روند صعودی باشد. با این حال، برای تأیید این روند، باید به عواملی چون ارزش معاملات و ورود نقدینگی جدید توجه کرد. اگر این فاکتورها در روزهای آینده نمایان شوند، احتمال ادامه این رشد وجود دارد. مقدار P/E کل بازار در حال حاضر نیز در حدود ۷.۳ است که با عدد ۱۲ در اردیبهشت ۱۴۰۲ فاصله زیادی دارد. این نشان می‌دهد که بازار هنوز ظرفیت زیادی برای رشد دارد.

از سویی، رشد صندوق‌های طلا به‌طور عمده تحت تأثیر افزایش قیمت دلار و اونس جهانی بوده است. اما برای تصمیم‌گیری در مورد خرید در این مقطع، باید به عواملی همچون روند دلار، نرخ بهره و نوسانات قیمت جهانی طلا توجه کرد.

با این حال، طلا همواره به‌عنوان یک دارایی امن برای سرمایه‌گذاری بلندمدت شناخته می‌شود و برای سرمایه‌گذارانی که به دنبال حفظ ارزش سرمایه خود در بلندمدت هستند، همچنان گزینه مناسبی به حساب می‌آید.

کد خبر: 78383

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 4 =