به گزارش آتیه آنلاین، در آخرین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل با رشد ۲۴.۴۳۵ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۳۰ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با رشد ۲۰۲ واحدی در محدوده ۸۱۸ هزار واحدی ایستاد. این درحالی است، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.
با توجه به وضعیتی که بورس در معاملات امروز تجربه کرد، باید گفت، بازار سهام در فاز انتظار بسر می برد تا تکلیف مذاکرات تا حدودی مشخص شود، قدر مسلم با شروع مذاکرات در ابتدای هفته آینده بهتر می توان در مورد روند حرکتی بورس صحبت کرد.
در جریان داد و ستدهای بورس تهران ۲۸.۴ میلیارد ورقه سهم طی ۴۷۸ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۸.۲ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع ملی خلیج فارس، پتروشیمی نوری، صنایع ملی مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، بانک ملت، پتروشیمی پارس بیشترین مثبت و نماد پالایش نفت اصفهان بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس گداشتند.
شاخص فرابورس اما در معاملات امروز با افت ۷۶ در محدوده ۲۴ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۸.۵ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۲۶۷ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۳.۷ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای پلیمر آریا ساسول، پتروشیمی زاگرس، پویا زرکان آق دره و فولاد هرمزگان جنوب بیشترین تاثیر منفی و نمادهای پتروشیمی مارون، سیمان ساوه و بانک سامان بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.
این درحالیست که گزارش بازار روند کوتاه مدت شاخص کل صعودی است. شاخص هموزن نیز در نزدیکی حمایت کوتاه مدت خود قرار دارد. در صورت عدم شکست حمایت فوق، روند کوتاه مدت آن صعودی خواهد بود. امروز نمادهای شاخصساز تقاضای بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشتهاند.
ارزش معاملات خرد عدد ۱۰۲۸۵ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی، ۳۶ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۵۱ درصد افزایش داشته است.
در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۲۱۴۲ میلیارد تومان را نشان میدهد. اما امروز بازار شاهد خروج نقدینگی حقیقی به ارزش ۵۰۸ میلیارد تومان بوده است. این درحالی است که در یک هفته گذشته از شدت خروج نسبت به میانگین ماهانه کاسته شده است.
برآیند معاملات صندوقهای درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۹۰۷ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوقها است. خروج نقدینگی از این صندوق میتواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. صندوقهای درآمد ثابت امروز نیز شاهد ۷۷۹ میلیارد تومان خروج نقدینگی بودهاند. این پنجمین روز متوالی است که نقدینگی حقیقی از این صندوقها خارج میگردد.
ارزش صفهای خرید ۷۹۱ میلیارد تومان است که کاهش ۴۲۲ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان میدهد. همچنین ارزش صفهای فروش هم با کاهش ۲۵ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی همراه بوده و در محدوده ۵۲۲ میلیارد تومان قرار دارد.
بیشترین ارزش معاملات را گروه بانکی با ثبت رقم ۱۷۳۶ میلیارد تومان (۱.۲ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروههای فلزات اساسی با ارزش معاملات ۶۷۲ میلیارد تومان (۱.۴ برابر میانگین هفتگی) و شیمیایی با ارزش معاملات ۶۳۸ میلیارد تومان (۲.۴ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
گروه کاغذی با ارزش معاملات ۳۹ میلیارد تومان (۵.۴ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه خدمات فنی با ارزش معاملات ۳۷ میلیارد تومان (۲.۶ برابر میانگین هفتگی) و گروه شیمیایی با ارزش معاملات ۶۳۸ میلیارد تومان (۲.۴ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.
وضعیت بازارهای جهانی در سایه جنگ تجاری
با توجه به تاثیراتی که بازارهای جهانی بر روی بورس تهران میگذارند، در ادامه به وضعیت هر یک از بازارهای کالایی خواهیم پرداخت. در روز چهارشنبه، تنشهای فزاینده میان ایالات متحده و چین بار دیگر بازارهای جهانی را دستخوش نوسان کرد.
اعمال تعرفههای سنگین آمریکا، از جمله تعرفه چشمگیر ۱۰۴ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین، و واکنش تلافیجویانه پکن، موجی از نگرانی درباره احتمال بروز رکود جهانی به راه انداخته است. همین فضا باعث شده سرمایهگذاران به سمت داراییهای امن متمایل شوند، در حالی که قیمت بسیاری از کالاهای صنعتی و انرژی روندی کاهشی به خود گرفتهاند.
طلا؛ پناهگاه امن در روزهای پرتنش
بهای جهانی طلا در واکنش به این تحولات، با رشدی بیش از ۲ درصد به حدود ۳,۰۴۰ دلار در هر اونس رسید. این افزایش ناشی از موج جدیدی از تقاضا برای داراییهای امن است.
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، در سهماهه نخست سال ۲۰۲۵، صندوقهای سرمایهگذاری طلا موفق به جذب ۲۲۶.۵ تن از این فلز گرانبها به ارزش بیش از ۲۱ میلیارد دلار شدهاند؛ رقمی که بیشترین ورود سرمایه طی سه سال گذشته محسوب میشود. همچنین، انتشار صورتجلسه نشست ماه مارس فدرال رزرو نیز میتواند دید بهتری از آینده نرخ بهره و سیاستهای پولی ایالات متحده ارائه دهد.
نقره؛ قربانی بازدهی اوراق
بر خلاف طلا، بازار نقره با افت قابل توجهی روبهرو شده و قیمت هر اونس آن به زیر ۳۰ دلار سقوط کرده است؛ سطحی که از اواسط ژانویه بیسابقه است. افزایش بازدهی اوراق خزانهداری آمریکا باعث شده جذابیت داراییهای بدون بازدهای چون نقره کاهش یابد.
افزون بر آن، نگرانیهای ناشی از گسترش جنگ تجاری و اعمال تعرفههای مضاعف از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا نیز فشار بیشتری بر بازار وارد کردهاند. با این حال، انتظار برای کاهش نرخ بهره و برخی انگیزههای پناهگاهی، مانع از ریزش شدیدتر قیمتها شدهاند.
نفت برنت؛ سقوط در پی عرضه بالا و تقاضای ضعیف
نفت برنت نیز به روند نزولی خود ادامه داده و به کمتر از ۶۱ دلار در هر بشکه رسیده است. این پنجمین روز متوالی کاهش قیمت نفت است که از ابتدای ماه آوریل تا کنون، بیش از ۱۹ درصد افت را تجربه کرده است.
دلیل اصلی این افت، ترکیبی از نگرانیها درباره کاهش تقاضا بهعلت جنگ تجاری و افزایش تولید اوپکپلاس برای ماه مه عنوان شده است. هرچند ذخایر نفتی آمریکا در هفته منتهی به ۴ آوریل با کاهشی ۱.۱ میلیون بشکهای همراه بوده، اما این کاهش نتوانسته در برابر عوامل ساختاری فشار زیادی بر بازار وارد کند.
گاز طبیعی؛ سقوط به کف ۸ هفتهای
بازار گاز طبیعی نیز از فشارها در امان نمانده است. قیمت هر میلیون بیتییو به کمتر از ۳.۵ دلار سقوط کرده که پایینترین سطح در ۸ هفته اخیر محسوب میشود. این افت در پی افزایش بیسابقه تولید داخلی آمریکا رخ داده؛ تولید روزانه در ماه آوریل به ۱۰۶.۳ میلیارد فوت مکعب رسیده که رکورد جدیدی ثبت کرده است.
از سوی دیگر، آبوهوای معتدل و تقاضای ضعیف در ماه مارس، منجر به افزایش ذخایر شده است. کاهش صادرات گاز مایع و نگرانی از کاهش مصرف داخلی در پی رکود اقتصادی احتمالی نیز فشار مضاعفی به بازار وارد کردهاند.
فولاد؛ گرفتار بین تولید بالا و تعرفههای سنگین
در بازار فولاد، قیمت میلگرد در چین به کمتر از ۳,۱۰۰ یوان در هر تن کاهش یافته است. این کاهش بیش از ۴ درصدی نسبت به ابتدای سال، در نتیجه افزایش تولید فولاد در چین و رشد صادرات آن شکل گرفته است.
تولید فولاد این کشور تنها در دو ماه نخست سال به ۲۲۴ میلیون تن رسیده است. در همین حال، اعمال تعرفههای سنگین آمریکا، از جمله تعرفه ۵۴ درصدی بر واردات فولاد چینی، فضای نااطمینانی را بیشتر کرده است. در واکنش، چین برنامههایی برای کاهش ظرفیت تولید تا ۵۰ میلیون تن و مقابله با صادرات غیرشفاف و فرار مالیاتی اعلام کرده است.
سنگآهن؛ متأثر از تعرفهها و افت تقاضا
بازار سنگآهن نیز به شدت تحت تأثیر قرار گرفته و قیمت قراردادهای آتی آن به حدود ۶۹۳ یوان در هر تن رسیده است؛ پایینترین سطح از سپتامبر ۲۰۲۴. تعرفه ۳۴ درصدی چین بر واردات کالاهای آمریکایی که از ۱۰ آوریل اجرایی میشود، یکی از دلایل این افت است.
همچنین، بانک جیپی مورگان احتمال وقوع رکود جهانی را تا ۶۰ درصد برآورد کرده که خود عاملی منفی برای بازارهاست. با وجود رشد تولید صنعتی و افزایش تولید فلز داغ در چین، ضعف مداوم در بخش مسکن و کاهش قیمت مسکن در شهرهای بزرگ، چشمانداز تقاضا برای فولاد و در نتیجه سنگآهن را تیرهتر کرده است.
نظر شما