رشد بورس با اهرم مذاکرات ایران و آمریکا

روز ‌شنبه (۲۳ فروردین‌ماه) شاخص کل بورس با رشد ۱۵ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۴۵ واحدی قرار گرفت.

به گزارش آتیه آنلاین، در اولین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل با رشد ۱۵.۲۲۸ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۸۴۵ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز با رشد ۷۹۴ واحدی در محدوده ۸۱۹ هزار واحدی ایستاد. این درحالی است، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.

در جریان داد و ستدهای بورس تهران ۲۰.۴ میلیارد ورقه سهم طی ۴۴۶ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع ملی خلیج فارس، بانک ملت، پتروشیمی نوری، گسترش نفت و گاز پارسیان، بانک پاسارگاد، و صنایع ملی مس ایران بیشترین مثبت و نماد صنعتی و معدنی گل گهر بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص کل بورس گداشتند.

شاخص فرابورس اما در معاملات امروز با افت ۱۸ در محدوده ۲۴ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۷.۲ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۳۱۹ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۷.۷ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای پلیمر آریا ساسول، پتروشیمی زاگرس و ایران‌خودرو دیزل بیشترین تاثیر منفی و نمادهای سنگ آهن گهر زمین، سیمان ساوه، پویا زرکان آق دره بانک سامان بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند

روند کوتاه مدت شاخص کل صعودی است. شاخص هم‌وزن نیز در نزدیکی حمایت کوتاه مدت خود قرار دارد. در صورت عدم شکست حمایت فوق، روند کوتاه مدت آن صعودی خواهد بود. امروز نمادهای شاخص‌ساز تقاضای بیشتری به نسبت نمادهای کوچک و متوسط داشته‌اند.

ارزش معاملات خرد عدد ۶۷۹۷ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است که نسبت به میانگین هفتگی، ۷ درصد کاهش داشته است. اما نسبت به میانگین ماهانه، کاهش قابل توجهی نداشته است.

در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۱۱۵۹ میلیارد تومان را نشان می‌دهد. امروز نیز روند ورود نقدینگی حقیقی با ثبت رقم ۱۸۹ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته بر شدت آن هم نسبت به میانگین ماهانه افزوده شده است.

برآیند معاملات صندوق‌های درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۳۲۲۴ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوق‌ها است. خروج نقدینگی از این صندوق‌ می‌تواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. امروز نیز روند خروج نقدینگی حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت برای ششمین روز متوالی با ثبت رقم ۱۰۸۱ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته شیب خروج از این صندوق‌ها هم نسبت به میانگین ماهانه در حال افزایش است.

ارزش صف‌های خرید ۱۱۶۶ میلیارد تومان است که کاهش ۳۱ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی را نشان می‌دهد. همچنین ارزش صف‌های فروش هم با کاهش ۱۰۱ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی همراه بوده و در محدوده ۳۹۶ میلیارد تومان قرار دارد.

بیشترین ارزش معاملات را گروه بانکی با ثبت رقم ۱۳۰۷ میلیارد تومان (۱ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروه‌های فلزات اساسی با ارزش معاملات ۴۴۱ میلیارد تومان (۰.۹ برابر میانگین هفتگی) و شیمیایی با ارزش معاملات ۴۳۵ میلیارد تومان (۱.۶ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

گروه حمل و نقل با ارزش معاملات ۱۷۹ میلیارد تومان (۳.۱ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه منسوجات با ارزش معاملات ۵۶ میلیارد تومان (۲.۲ برابر میانگین هفتگی) و گروه هتل با ارزش معاملات ۲۸ میلیارد تومان (۱.۹ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

بورس چشم انتظار مذاکرات

کارشناسان اقتصادی معتقدند، در شرایطی که بازار سرمایه این روزها بیش از هر زمان دیگری تحت تأثیر تحولات سیاسی و بین‌المللی قرار دارد، زمزمه‌های توافق احتمالی میان ایران و آمریکا، نگاه‌ها را دوباره به سمت بورس تهران معطوف کرده است. هرچند این توافق هنوز شکل نگرفته، اما آثار روانی و انتظاری آن می‌تواند جهت حرکت سرمایه‌ها در اقتصاد کشورمان را به‌شدت تحت تأثیر قرار دهد.

اگر چنین توافقی به سرانجام برسد، این موضوع به‌سرعت خود را در بازار ارز نشان خواهد داد، به‌ویژه اگر انتظارات از گشایش‌های ارزی و آزادسازی منابع بلوکه‌شده قوت بگیرد. کاهش نرخ ارز و آرامش بازارهای مالی، جذابیت بازارهای غیرمولد مانند طلا، سکه، ارز و حتی مسکن را کاهش خواهد داد. در مقابل، بورس به‌عنوان بازاری شفاف، قانون‌مند و دارای ظرفیت نقدشوندگی بالا، می‌تواند مقصد جدید سرمایه‌های سرگردان باشد.

رونق بازار سرمایه در چنین فضایی، تنها به رشد شاخص‌ها محدود نخواهد شد، این رونق می‌تواند به بازتعریف نقش بورس در اقتصاد کشور منجر شود. یکی از مهم‌ترین کارکردهای بازار سرمایه، تأمین مالی بخش تولید است. با افزایش ورود نقدینگی، شرکت‌های بورسی قادر خواهند بود از طریق ابزارهایی مانند افزایش سرمایه، انتشار اوراق یا عرضه اولیه، منابع مالی موردنیاز برای توسعه فعالیت‌های خود را تأمین کنند. این فرآیند می‌تواند زنجیره‌ای از ارزش‌آفرینی را در بخش واقعی اقتصاد فعال کند و در نهایت منجر به رشد اشتغال، بهبود بهره‌وری و افزایش صادرات غیرنفتی شود.

در این بین، صنایع داخلی همچون خودروسازی، بانکداری، غذایی و ساختمانی بیشترین بهره را از کاهش ریسک‌های سیستماتیک خواهند برد. در مقابل، صنایع صادرات‌محور مانند پتروشیمی‌ها، فلزی‌ها و معدنی‌ها ممکن است در کوتاه‌مدت با فشارهایی از محل افت نرخ ارز مواجه شوند، اما به دلیل تکیه بر نرخ‌های جهانی و بازارهای خارجی، همچنان از پتانسیل بنیادی بالایی برخوردارند.

نکته مهمی که باید به آن توجه داشت، بازگشت اعتماد عمومی به بازار سرمایه است. یکی از چالش‌های چند سال اخیر بورس، بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران حقیقی به پایداری بازار بوده است. تجربه افت‌های ناگهانی و تصمیمات غافل‌گیرکننده سیاست‌گذار، باعث شد تا بخش زیادی از سرمایه‌گذاران خرد، سرمایه‌های خود را به بازارهای موازی منتقل کنند.

اما با شکل‌گیری توافق و کاهش ریسک‌های سیستماتیک، می‌توان انتظار داشت که سیاست‌گذاری‌های اقتصادی نیز به سمت ثبات و پیش‌بینی‌پذیری حرکت کند، مسئله‌ای که برای بازگرداندن اعتماد عمومی، حیاتی است.

از سوی دیگر، ورود سرمایه‌های جدید به بورس می‌تواند به تقویت ساختار شفاف و رقابتی اقتصاد کشور نیز کمک کند. برخلاف بازارهایی مانند ارز یا طلا که عملاً نقشی در تولید ندارند، سرمایه‌گذاری در بازار سهام می‌تواند به تجهیز منابع مالی بنگاه‌ها بینجامد

در عین حال نیز ابزارهای نظارتی و شفاف‌ساز مالی مانند گزارش‌های دوره‌ای، مجامع، و الزام به افشای اطلاعات را تقویت کند. این شفافیت، در بلندمدت به بهبود حکمرانی شرکتی در ایران نیز کمک خواهد کرد.

نکته دیگر، نقش بازار سرمایه در اصلاح ساختار بودجه دولت است. در صورت توافق و کاهش فشارهای بودجه‌ای، دولت می‌تواند بخشی از نیازهای مالی خود به‌جای برداشت مستقیم از منابع بانک مرکزی یا صندوق توسعه ملی را از طریق بازار بدهی تأمین کند، این کار علاوه بر مهار تورم، امکان مدیریت دقیق‌تر کسری بودجه را نیز فراهم می‌آورد و به ایجاد یک چرخه مالی سالم در اقتصاد منتهی می‌شود.

کد خبر: 79377

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 3 =