به گزارش آتیه آنلاین، در حال حاضر ۱۰۲ هزار و ۷۰ نفر مستمریبگیر بازنشسته، ۱۰۰ هزار و ۲۲۶ نفر گروه بازماندگان و ۱۲ هزار و ۳۹ نفر تحت عنوان مستمریبگیران در بخش ازکارافتادگی از خدمات صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استفاده میکنند. این افراد علاوه بر دریافت مستمری ماهانه، از خدمات گستردهای در بخشهای مختلف بهرهمند میشوند.
صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان که حدود ۲ میلیون بیمه شده فعال تحت پوشش دارد به ازای آن به مستمریبگیران خدمات ارائه میدهد، البته با توجه به تعداد بالای بیمهشدگان فعال، اکنون ضریب پشتیبانی این صندوق رقم ۸.۸ را نشان میدهد یعنی به ازای هر ۸.۸ بیمه شده فعال یک نفر به عنوان مستمریبگیر در بخش دریافت خدمات این صندوق به حساب میآیند.
توسعه پوشش بیمهای رویکرد صندوق بیمه اجتماعی
از آنجا که هر صندوق بازنشستگی موظف به تأمین بخش عمدهای از منابع مالی و درآمدی خود است به همین واسطه صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان و روستاییان نیز رویکرد توسعه پوشش بیمهای در میان گروههای هدف را دنبال میکند تا از این طریق بتواند علاوه بر ارائه خدمات به گروه مستمریبگیران در جذب بیمهشدگان نیز عملکرد موفقی داشته باشد.
این صندوق که از سال ۱۳۸۴ به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرده است اکنون سه میلیون و ۱۱۷ هزار و ۵۹۶ نفر را به عنوان اعضای اصلی تحت پوشش دارد و از طرفی دیگر یک میلیون و ۹۰۴ هزار و ۱۱۹ نفر را در قالب گروه بیمهشدگان فعال خدماترسانی میکند که با اجرای طرح پوشش بیمهای در بخش توسعه این خدمات برنامهریزی درستی را دنبال میکند.
طبق آخرین دادههای آماری در سه سال گذشته نیز بیش از یک میلیون نفر به عنوان بیمه شده جذب صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان شدهاند تا از این طریق در بخش توسعه پوشش بیمهای به هدفگذاری و برنامههای عملیاتی خود نزدیکتر شود. البته این برنامهها همچنان در دستور کار این صندوق بازنشستگی قرار دارد.
جذب بیشتر بیمهشدگان با هدف تأمین منابع پایدار
یکی از مهمترین برنامههایی که میتواند هر صندوق بیمهای و بازنشستگی را به مسیر پیشرفت و توسعه فعالیتها هدایت کند، مسیرهای جذب بیمهشدگان جدید و تأمین منابع پایدار با استفاده از پرداخت حق بیمه از سوی این گروهها محسوب میشود که صندوق بمیه اجتماعی کشاورزان نیز در این مسیر برنامههایی دارد.
در حال حاضر هشت سطح درآمدی برای همه گروههای هدف صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان برای همه افراد مشمول در نظر گرفته شده تا هر فردی براساس سطح درآمدی خود بتوانند هر ماه نسبت به برقراری بیمه و بیمهپردازی نزد این صندوق اقدام کند. این سطوح درآمدی به صورت ماهانه مبالغ مشخص و تعیین شده دارد.
سطح درآمدی یک حق بیمه سالانه فرد ۹۶۰ هزار تومان و میزان مستمری ماهانه یک میلیون و ۶۶ هزار تومان در نظر گرفته شده است به همین ترتیب میزان سطوح درآمدی، پرداخت حق بیمه سالانه و میزان مستمری تا سطوح هشت رشد چشمگیری دارد به گونهای که در سطح درآمدی هشت میزان حق بیمه سالانه افراد سه میلیون و ۹۰۰ هزار و میزان مستمری ماهانه آنان چهار میلیون و ۳۳۳ هزار تومان است.
بنابراین هرچه سطح درآمدی بالاتر باشد میزان حق بیمه سالانه و مستمری پرداختی به افراد نیز رشد قابل توجهی را خواهد داشت. انتخاب سطح درآمدی به عهده افراد بیمه شده بوده و هر فردی میتوانند براساس درآمد خود یکی از این هشت سطح را برای برقراری بیمه و بیمهپردازی انتخاب کند.
استفاده از این سطوح درآمدی علاوه بر اینکه در میزان مستمری دریافتی افراد در زمان بازنشستگی تأثیر دارد در راستای وصول حق بیمه صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان نیز نقش دارد زیرا هرچقدر حق بیمه بیشتری از سوی افراد براساس سطوح درآمدی پرداخت شود میزان منابع پایدار این صندوق نیز از رشد مطلوبی برخوردار خواهد شد.
مشمولان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان
براساس قانون، صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان از میان همه افراد دارای ۱۸ تا ۵۰ سال در میان کشاورزان، روستاییان و عشایر امکان جذب بیمه شده را دارد که تاکنون به رقمی بیش از سه میلیون نفر در بخش اعضای صندوق رسیده و همچنان در راستای گسترش خدمات و توسعه پوشش بیمهای سیاستگذاری کرده است.
بنابراین بیمه شده با داشتن حداقل ۱۵ سال سابقه بیمهپردازی و ۶۵ سال سن در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر مشمول دریافت حقوق بازنشستگی میشود، به همین واسطه از زمان فعالیت این صندوق تاکنون تعداد ۲۱۴ هزار نفر به عنوان مستمریبگیر از خدمات این صندوق بهرهمند هستند.
در حال حاضر افراد ۱۸ تا ۵۰ سال، عدم عضویت همزمان در دیگر صندوقهای بیمهای و بازنشستگی، ساکنان دائمی روستاها، مناطق عشایری، کشاورزان غیرساکن در روستاها، ساکنان شهرهی زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت، رانندگان حمل و نقل بار و مسافر، اعضای شرکتهای فنی مهندسی، مشاورهای، نظام دامپزشکی، نظام مهندسی، شاغلان بخش کشاورزی، مشاغل فصلی، کارگران ساختمانی، دارندگان مشاغل خانگی، زنان سرپرست خانوار، زنان خانهدار، قالیبافان، ورزشکاران، مربیان قرآنی، شاغلان در بخش صنایع دستی و دارندگان کارت عضویت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امکان بهرهمندی از خدمات صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان را دارند.
این افراد میتوانند با مراجعه به کارگزاریهای محل سکونت خود با تشکیل پرونده و ثبتنام الکترونیکی در سامانه بیمه روستاییان و عشایر با پرداخت پنج درصد حق بیمه سهم بیمه شده عضو این صندوق بازنشستگی شوند.
شرایط استفاده از خدمات مستمری صندوق
البته برای استفاده از خدمات بازنشستگی، بازماندگان و ازکارافتادگان نیز شرایطی وجود دارد که باید همه این گروهها پس از داشتن این شرایط از این خدمات استفاده کنند به عنوان نمونه شرط برخورداری از مستمری بازنشستگی در این صندوق بیمهگر داشتن حداقل ۶۵ سال سن و ۱۵ سال بیمهپردازی است.
همچنین برای برقراری مستمری ازکارافتادگی، فرد بیمه شده براساس نظر پزشک معالج، باید غیرقابل علاج تشخیص داده شود. پس از انجام خدمات درمانی و توانبخشی، در صورتی که توانایی کار یعنی حدود ۶۶ درصد و بیشتر را از دست داده باشد ازکارافتاده کلی شناخته میشود. تشخیص ازکارافتادگی نیز براساس نظر کمیسیونهای پزشکی است.
ازکارافتادگی در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر نیز به ۲ دسته از کارافتادگی کلی ناشی از کار و ازکارافتادگی کلی ناشی از بیماری یا حادثه غیرناشی از کار تقسیم میشود که براساس نظر پزشکان میتوانند از خدمات ازکارافتادگی استفاده کنند.
برای بازماندگان تحت پوشش صندوق نیز شرایطی وجود دارد که در صورت فوت بیمه شده بازنشسته، ازکارافتاده کلی مستمریبگیر، فوت بیمهشده که در ۱۰ سال آخر حیات خود حداقل حق بیمه یکسال را پرداخت کرده باشد و فوت بیمه شده براثر حادثه ناشی از کار، این افراد استحقاق بهرهمندی از مزایای مستمری بازماندگان را دارند.
با توجه به اینکه تعداد مستمریبگیران در بخشهای مختلف بسیار کمتر از تعداد بیمهشدگان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر است در حال حاضر این صندوق بازنشستگی به عنوان یکی از صندوقهای جوان و پایدار در کشور محسوب میشود.
نظر شما